Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Не би никада уређени и систематизовани католици могли да поднесу овај хаос код нас... :smeh1:

Чути немој Барту да дајеш материјал за неопапизам да уреди хаос код нас ?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Neznam da li je neko stavio ovu vest.

https://rs.sputniknews.com/evropa/201905241119901098-Filaret-Ukrajina-pravoslavna-crkva-/?fbclid=IwAR1OckvitL3-1YIQ1okv5zXk7yPmEOXu3cqEO2fu0N9JfxvTBusH84tFdjM

Расколник Филарет Денисенко, бивши поглавар неканонске „кијевске патријаршије“, одбио је да потпише устав „нове цркве“, изјавио је представник такозване „православне цркве Украјине“ Епифаније Думенко.

„Донели смо одлуку да се ’православна црква Украјине‘ руководи Светим писмом, светим предањем и уставом који је донет 15. децембра у Цркви Свете Софије у Кијеву. Жалосно је што последњу одлуку није потписао само један члан — патријарх Филарет“, рекао је Епифаније на брифингу.

Према његовим речима, чланови „синода“ су покушали да убеде Филарета да правно и фактички више не постоји расколничка структура, јер је на бази ње створена „нова црква“, али су видели да је Филарет „остао непоколебљив у својем мишљењу“.

„Наравно, ми смо разговарали о новонасталој ситуацији у ’православној цркви Украјине‘ и изјавама које су се чуле последње две недеље. Међутим, преосвећени патријарх Филарет је изјавио, то што је он открио и показао на седници ’светог синода‘, да постоји ’кијевска патријаршија‘ и да она није укинута“, рекао је Епифаније.

Последњих дана Филарет је излазио са оштрим критикама на рачун нове православне структуре у Украјини. Према његовим речима, ПЦУ је подељена, јер је Епифаније прекршио договор који је постигнут током „сабора уједињења“. Филарет тврди да је управо он требало да буде руководилац нове цркве, док је Епифаније требало да се бави представљањем цркве у јавности. Поред тога, он је критиковао Епифанија због несарадње, али и због тога што га не зове.

Филарет је критиковао и томос о аутокефалности, који ограничава јурисдикцију ПЦУ на територију Украјине и лишава је неких права, и додао да „кијевска патријаршија“, на чијем челу се налази, није престала да постоји, без обзира на стварање нове цркве.

Сам Епифаније тврди да у „новој цркви“ нема раскола. Он је данас сазвао „синод“ ПЦУ.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Trifke рече

Neznam da li je neko stavio ovu vest.

https://rs.sputniknews.com/evropa/201905241119901098-Filaret-Ukrajina-pravoslavna-crkva-/?fbclid=IwAR1OckvitL3-1YIQ1okv5zXk7yPmEOXu3cqEO2fu0N9JfxvTBusH84tFdjM

Расколник Филарет Денисенко, бивши поглавар неканонске „кијевске патријаршије“, одбио је да потпише устав „нове цркве“, изјавио је представник такозване „православне цркве Украјине“ Епифаније Думенко.

„Донели смо одлуку да се ’православна црква Украјине‘ руководи Светим писмом, светим предањем и уставом који је донет 15. децембра у Цркви Свете Софије у Кијеву. Жалосно је што последњу одлуку није потписао само један члан — патријарх Филарет“, рекао је Епифаније на брифингу.

Нису ваљда заседали у згради Патријаршије у Београду!

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ромејац рече

Тешко ће Руси на ово да пристану али хајде да видимо шта ће Иларион да уради на Криту када их посети.

Подели на овим сајтовима

On 25.5.2019. at 0:35, Леон Професионалац рече

А пази. Сећам се да је једном поп Ђуровић написао нешто као, парафразирам, да ће се расколи множити и код католика и код нас све док траје болесно стање и док се не загрлимо. И заиста, исто се дешава и код њих и код нас... 

Da, papa Franja već počeo štancovat i svuda po svijetu slat Tomose,

nedaj Bože da bi nečeg dobrog bilo u vas što i mi ne bismo imali! :D 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vladan :::. рече

Тешко ће Руси на ово да пристану али хајде да видимо шта ће Иларион да уради на Криту када их посети.

Прочитах наслов. Саборно решење није лоше али то не значи демократско решење, у смислу ко више излобира гласова. То значи ни по бабу ни по стричевима већ по правди Бога јединога. Што значи да акција патријарха Вартоломеја није добра и тај тзв. Томос треба да се повуче.

Да ми сад неко не би приговорио да сам русофил (живимо у времену "дисклејмера") да су улоге замњене и да је МП урадила ово што и ЦП, не бих никада то сматрао за добру ствар. Руси су направили једну сличну грешку у историји када је Грузијцима укинута аутокефалија.

Ни један империјализам не ваља.

Грузијска црква се налазила под јурисдикцијом Антиохијске патријаршије до 1010. године, када је Католикос картлијски узведен у патријаршијско достојанство са титулом Католикос-Патријарх све Грузије. Руски царски суд је 1811. године укинуо аутокефалију Грузијске цркве, додијеливши јој статус егзархата потчињеног Синоду Руске цркве.

https://mitropolija.com/2017/03/23/stogodisnjica-obnove-autokefalije-gruzijske-pravoslavne-crkve-bice-proslavljena-25-marta-u-hramu-svetichoveli-u-mcheti/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Вилер Текс рече

Да ми сад неко не би приговорио да сам русофил (живимо у времену "дисклејмера") 

неће сигурно, русофили не употребљавају ову реч на Д :osmeh:

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Vladan :::. рече
пре 8 часа, Ромејац рече

Da sacekamo i vidimo, iako sto kazes, imam neki utisak, Just_Cuz_19 da Rusi ne mogu da pristanu na ovo,....  nekako mi deluje sve nedoreceno, kao da se nema jasan predlog i cilj sta i kako, mislim prica se o sabornosti i da treba naci resenje saborno, ali, ne vidim konkretan predlog.... mozda gresim... :!:

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, farisejski.bukvojed рече

У тексту се наводи изјава да о украјинској кризи "локалне" Цркве не треба да одлучују свака за себе, него "заједно".

Мени је потпуно непознато како "локалне" Цркве могу одлучивати "заједно". Не знам да тако нешто постоји.

Постоји Васељенски ("Свеправославни") Сабор, али тамо нису "локалне" Цркве, него су све владике. Постоји и Критско собрање, чије одлуке СПЦ, хвала Богу, не признаје, а којим је покушано увођење неке нове, непознате, еклесиологије.

Изјаве Кипарског Архиепископа ми уопште не уливају наду.

Da, znam, sve to moze da se vidi, ali, eto, valjda moze da se pronadje neko resenje koje ce postovati osnovne kanonske principe.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, farisejski.bukvojed рече

У тексту се наводи изјава да о украјинској кризи "локалне" Цркве не треба да одлучују свака за себе, него "заједно".

Мени је потпуно непознато како "локалне" Цркве могу одлучивати "заједно". Не знам да тако нешто постоји.

Постоји Васељенски ("Свеправославни") Сабор, али тамо нису "локалне" Цркве, него су све владике. Постоји и Критско собрање, чије одлуке СПЦ, хвала Богу, не признаје, а којим је покушано увођење неке нове, непознате, еклесиологије.

Изјаве Кипарског Архиепископа ми уопште не уливају наду.

пре 19 минута, Bokisd рече

Da, znam, sve to moze da se vidi, ali, eto, valjda moze da se pronadje neko resenje koje ce postovati osnovne kanonske principe.

Кипарски вероватно мисли на неки тзв. синаксис православних патријараха који би, у односу на Васељенски Сабор, то решили брзопотезно и неким консензузом.

Тиме би, међутим, између осталог, потврдили Бартову причу да су патрирајси главе цркава (а не Сабори) а он глава свих предстојатеља јер би вероватно тражио да он то коначно овери као први итд. итд.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vladan :::. рече

Кипарски вероватно мисли на неки тзв. синаксис православних патријараха који би, у односу на Васељенски Сабор, то решили брзопотезно и неким консензузом.

Тиме би, међутим, између осталог, потврдили Бартову причу да су патрирајси главе цркава (а не Сабори) а он глава свих предстојатеља јер би вероватно тражио да он то коначно овери као први итд. итд.

Da, tako deluje i ne znam sta da kazem, mislim mozemo da pretpostavljamo, ne vidim da p.Vartolomej ima neku nameru i jasnu svest da je nesto lose uradio u Ukrajini, da vidimo sta ce m.Ilariona reci posle sastanka na Kipru.

Inace nasao sam jednu izreku sv.Grigorija Bogoslova koja moze da bude vrlo zanimljiva i poucna za temu :

Да не помисле као да ја тврдим да сваки мир треба неговати. Јер знам да постоји предивно разногласје и најпогубније једномислије; но, треба волети добар мир, који има добар циљ и који сједињује са Богом. Када је реч о очигледном бесчашћу, тада што пре треба ићи на огањ и мач, не гледајући на захтеве времена, владара и уопште било чега, него се приобшавати са лукавим квасцем и припајати се са оболелима. Најстрашније је бојати се било чега више него Бога и због те бојазни да служитељ Истине постане издајник учења вере и Истине

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...