Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Митрополит волоколомски Иларион оценио је да је избор митрополита Елпедофора, који је имао истакнуту улогу у "легализовању украјинског раскола" за другог човека Константинопољске патријаршије, што је практично њен амерички архиепископ, лош знак за превазилажење раскола у Православљу.

http://www.pravoslavie.ru/121272.html

Подели на овим сајтовима

Чланак Теодора Зизиса на енглеском и руском језику (посебно критикује митрополита Јеротеја Влахоса):

ARCHBISHOP IERONYMOS HAS REACHED A DEAD END ON UKRAINE

Patriarch Bartholomew is Isolated: The Danger of Ethnophyletism

Fr. Theodore Zisis

НАСТАВАК ЧЛАНКА НА ЕНГЛЕСКОМ: http://orthochristian.com/121276.html

ЧЛАНАК НА РУСКОМ ЈЕЗИКУ: https://pravoslavie.ru/121118.html

Подели на овим сајтовима

Одлично је О.Теодор Зисис описао стање и битно је да се што више овако угледних Грка противи Фанару 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, farisejski.bukvojed рече

Sa nepoverenjem i zebnjom iscekujem rezultate angazovanje Kiparskog Arhiepiskopa. Na to me navodi, izmedju ostalog, drzanje gg. Maksima posle naseg sabora, komentari botova koji su ga podrzavali na ovom forumu recima da "njegovo vreme tek dolazi", kao i podrska g. Milojkova misiji Kiparskog Arhiepiskopa. Ne vidim kako je moguce ocuvanje Pravoslavlja u formatu kakvom je sada bez potpunog poraza Vartolomeja Carigradskog, njegovih nalogodavaca, kao i njihovih sledbenika u jerarhiji.

пре 5 минута, Вукашин рече

Aj da budemo manje Cvorovici : ) Nije Milojkov crni djavo, pa da sad strepimo zbog neke njegove izjave...

Ма какав Милојко него је питање какав предлог беше носи Кипарски? Заборавих не испратих од силних домаћих дешавања...

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, farisejski.bukvojed рече

Sa nepoverenjem i zebnjom iscekujem rezultate angazovanje Kiparskog Arhiepiskopa. Na to me navodi, izmedju ostalog, drzanje gg. Maksima posle naseg sabora, komentari botova koji su ga podrzavali na ovom forumu recima da "njegovo vreme tek dolazi", kao i podrska g. Milojkova misiji Kiparskog Arhiepiskopa. Ne vidim kako je moguce ocuvanje Pravoslavlja u formatu kakvom je sada bez potpunog poraza Vartolomeja Carigradskog, njegovih nalogodavaca, kao i njihovih sledbenika u jerarhiji.

Једино из грчких медија имамо информације који предлог Хризостом нуди спомиње се да Цариград повуче томос , УПЦ МП постане аутокефална и да се то отприлике све реши на неком сабору е сад ја не верујем да ће Цариград било шта повући ! Много је се мало гласова из Цариградске Патријаршије дигло против таквог понашања ( Већина Свеге Горе , Мит.Калист Вер, Аустралијска Митрополија засад пошто је Мит.Стилијанос ускоро преминуо) . Вартоломеј има тврдо језгро које га подржава и ја сам не могу да верујем кад видим да неки свештеници које познајем из ЦП подржавају ово све и то са некаквим доказима итд . Плашим се да ако остале помесне Цркве( поготово Јелинске) јасно не осуде Фанар за такво понашање него иду путем компромиса да се ово неће завршити на добро 

Подели на овим сајтовима

Ту је проблем што Цариград неће повући Томос пошто чврсто мисли да је управу а Москва би насилно требала дати аутокофеланост УПЦ иако она то сама не тражи . Жашто тражити насилно од дела једне друге помесне Цркве аутокефалност ако она то сама неће да би се оправдало антиканонско деловање Фанара ? Треба јасно и гласно осудити оне који су криви за целу ситуацију а не цепати јединство друге помесне Цркве 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, farisejski.bukvojed рече

Takvo resenje implicira da Carigrad ima pravo davanja autokefalije na tudjoj teritoriji, a da je Vaseljenski Sabor drugostepeni organ.

Osim toga, Kiparski "posrednik" unapred odredjuje kakva bi bila odluka Sabora, a ne zna se da li bi na Saboru pravo glasa imale sve vladike (u kom slucaju Rusi imaju apsolutnu vecinu).

Тако пишу грчки медији колико је то сад све истина не знам . Додуше он се састао са Антиохијским, Јерусалимским и Александријским и то се представља као њихов предлог . По тој логици би сви требали то да прихвате и ајмо даље као да ништа није било али после овога ништа више није исто . Овакав случај је јединствен у историји Цркве поготово када се погледа теолошко оправдање целе приче ,  то ни код Римског Епископа нисмо имали . Не треба заборавити ни очигледан утицај америчке дипломатије у свему овоме који је далеко од сваке теорије завере 

Подели на овим сајтовима

А ако Барт повуче томос шта са Денисенком и Думенком и целим циркусом? Неће Барт да шутне своје новостворено чедо. Осим тога није главни проблем аутокефалија за Украјинце него Барт и неопапизам, тиме треба да се баве, то је узрок проблема. И наравно жеља за влашћу, новцем итд. итд.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Vladan :::. рече

А ако Барт повуче томос шта са Денисенком и Думенком и целим циркусом? Неће Барт да шутне своје новостворено чедо. Осим тога није главни проблем аутокефалија за Украјинце него Барт и неопапизам, тиме треба да се баве, то је узрок проблема. И наравно жеља за влашћу, новцем итд. итд.

То говорим ако се иде на некакав компромис испада да  је Цариград имао добре намере али је погрешно приступио проблему . Деловање Фанара се мора најоштрије осудити ово је један степен горе од неопапизма највећа претња за Цркву од великог раскола 

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da je jasno (nama koji pisemo na temi je uglavnom jasno dobardecko) da bez uklanjanja uzroka problema oko slucaja Ukrajine tesko ce se posledice otkloniti same od sebe ili nekim dogovorom ili bilo kojim nacinom,... kada pijemo lekove za neku bolest , samo smo smanjili bol ali ostaje ono sto uzrokuje bol,.. i bolest ce boleti sve dok se ne ukloni taj uzrok bolesti,... ako je tako sa bolescu i uzrocno - posledicnim stvarima, onda ce i ovaj nas crkveni bol verovatno i dalje boleti u buducnosti ako se ne ukloni uzrok tog naseg crkvenog bola, nekim crkvenim lekovima samo mozemo smanjiti malo ili vise bol, ali uzrok bola ostaje ... koji crkveni bol po svemu sudeci lezi u teoloskim, eklisioloskim i kanonskim vidjenjima crkve kod Vaseljenskog prestola i njegovih vladika i teologa.... (sam' dobro opiso'...:cheesy3: :D)

Подели на овим сајтовима

мен се чини да је пандорина кутија отворена. Бог нек нам је у помоћи. Укратко, ВП се неће повлачити, Руси неће прихватити никакав компромис, остале патријаршије ће се већ приклонити једној од ове две стране. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Предраг М рече

мен се чини да је пандорина кутија отворена. Бог нек нам је у помоћи. Укратко, ВП се неће повлачити, Руси неће прихватити никакав компромис, остале патријаршије ће се већ приклонити једној од ове две стране. 

Тренутно нико није на страни фанариота јер нико није признао Епимафија итд. Грци се нису изјаснили али нису га ни признали чиме дефакто нису уз ЦП што се тога тиче.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...