Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, MKD13 рече

Ni su svi al vecina. Al nismo ih neovlasteno prisvojili, oni su nasi i grageni su zbog nasih predaka koji su to ziveli. Sve je vlasnistvo Ohridske Arhiepiskopije bilo da su gradili bugarski, vizantijski ili srpski vladari, sve je grageno zbog naroda koji tu zivi, danasni makedonci koji tu zive u svakom smislu su naslednici tih predaka, bez razlike na izmishljenu makedonografiju.

Cak i u vreme cara Dusana tu je bila Ohridska Arhiepiskopija a ne Pecka Patriarsija koja svoje granice je imala izvan Makedonije.

Ja nemam nista protiv srpskih vladara tog toba, oni su bili i nasi vladari, sve ok. Ne mogu to da kazem nazalost za srba 19-20 vek i danas. Razlika Nebo i Zemlje. A ako to vi ne razumete, ili ne zelite, vas je problem je to.

Ja isto verujem da je Dusan bio svetog zivota i veoma ga postujem kao i cela njegova porodica, ne gaba su ga slikali sa oreolom, samo istorija sa "raskolom" je dovela da on nije priznat i zvanicno, shto nije slucaj sa patrijarhom Joanikijem, koji i zvanicno je svetitelj, ijako je umro u raskolu.

Interesantno pitanje za one koji negiraju blagodatnost MPC, kako je sveti Jonikije mogao napraviti raskol i u njemu umreti, a ipak da bude priznan kao svetitelj? Njihova eklisiologija samo u teoriji biva istinita a na praksi lazna.

Kad svatite koja je razlika megu sustinskih raskola, primer Donatista ili Cederesetnika, sa podelbe megu pravoslavnima kao shto su slucajevi RPZC, Dusanov raskol, Studitski raskol, raskol izmegu svv.Fotija i Ignatija, onda cete shvatiti kako i Svv.Kiril i Metodije rukopolozenje imaju od pape Andrijana koji je bio u raskolu sa Fotijem...i.t.d. a ipak su bili to raskolu unutra crkve a ne spolja.

I zasto MPC je raskol unutra crkve a ne spolja kao shto su bili to raskolnici poput Donatista, koji za razliku od MPC su bezbagodatne.

Al vas bas sve to briga. Vi ste sigurni da ste u crkvi a makedonci nisu. Kako shto lazete da su makedonci istorijski pripadale srpskom rodu a ne bugarskom. i Onda mi smo vam 1967.god ukrali vase crkve od nas samih. Super! Nista niste bolji od onih koji smatraju da danasni makedonci su potomke Aleksandra Velikog.

Изузев првог архиепископа 1018, који је „потврђен“ мировним споразумом, коме је сам цар Василије Бугароубица одузео титулу патријарха, све потоње охридске архиепископе нису бирали сами Македонци у Охриду, него га је постављао византијски цар, и то обично једног од свештеника из Свете Софије. Зато се и катедрални храм Охридске Архиепископије назива, такође, Света Софија. По паду Империје, охридске архиепископе (све редом Грке – уз пар изузетака) бирали су Фанариоти.

У том смислу, јасно је да Охрид у доба Св. Саве није био аутокефалан, него аутономан, те да Св. Сава као изврстан каноничар није тек тако ишао у Никеју. У осталом, сâм Хоматијан као главни приговор Св. Сави наводи да Теодор Ласкарис није византијски цар, него само обласни господар, те да патријарх Манојло није, по њему, патријарх цариградски. Хоматијана је демантовала историја. Управо је никејски патријарх њему испред носа 1235. године Бугарску цркву уздигао на ранг Патријаршије, иако је сâм Хоматијан имао титулу „митрополит Охридски и цијеле Бугарске“. Толико о Охридској аутокефалији.

Дакле, укратко, Срби нису неканонски добили аутокефалију 1219, како се сада покушава збунити јавност, не би ли се угушио и умањио протест нашег Свештеног Сабора, него управо супротно, потпуно канонски, ако је то уопште и битно.

Но, без обзира какав став да заузмемо према овим политичким и теолошким дилемама, јасно је да је својим неканонским и непредањским дјеловањем у Украјини, цариградски патријарх поставио свеколико Православље пред егзистенцијалну дилему…

Цео текст: http://teologija.net/ukrajinska-drama/

И молим те, пиши ћирилицом, мучење ми је читати македонски на латиници.

dok-bude-cirilice.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 часа, Вилер Текс рече

Мада ти си се више пута изјаснио као бугарофил тако да је упитно да ли си Македонац уопште.

Па није Македонац. Македонац је могао бити само док је био у заједничкој држави са Србима. Тако да је у скорије време био БЈРМакедонац, а од сада је ваљда Северномакедонац, до даљњег, док се другачије не изјасни, или док га другачијим не прогласе. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, о.Небојша рече

Изузев првог архиепископа 1018, који је „потврђен“ мировним споразумом, коме је сам цар Василије Бугароубица одузео титулу патријарха, све потоње охридске архиепископе нису бирали сами Македонци у Охриду, него га је постављао византијски цар, и то обично једног од свештеника из Свете Софије. Зато се и катедрални храм Охридске Архиепископије назива, такође, Света Софија. По паду Империје, охридске архиепископе (све редом Грке – уз пар изузетака) бирали су Фанариоти.

У том смислу, јасно је да Охрид у доба Св. Саве није био аутокефалан, него аутономан, те да Св. Сава као изврстан каноничар није тек тако ишао у Никеју. У осталом, сâм Хоматијан као главни приговор Св. Сави наводи да Теодор Ласкарис није византијски цар, него само обласни господар, те да патријарх Манојло није, по њему, патријарх цариградски. Хоматијана је демантовала историја. Управо је никејски патријарх њему испред носа 1235. године Бугарску цркву уздигао на ранг Патријаршије, иако је сâм Хоматијан имао титулу „митрополит Охридски и цијеле Бугарске“. Толико о Охридској аутокефалији.

Дакле, укратко, Срби нису неканонски добили аутокефалију 1219, како се сада покушава збунити јавност, не би ли се угушио и умањио протест нашег Свештеног Сабора, него управо супротно, потпуно канонски, ако је то уопште и битно.

Но, без обзира какав став да заузмемо према овим политичким и теолошким дилемама, јасно је да је својим неканонским и непредањским дјеловањем у Украјини, цариградски патријарх поставио свеколико Православље пред егзистенцијалну дилему…

Цео текст: http://teologija.net/ukrajinska-drama/

И молим те, пиши ћирилицом, мучење ми је читати македонски на латиници.

dok-bude-cirilice.jpg

Formalna procedura je uvek bila ispostovana kad su se birali Ohridski Arhiepiskopi, Ohridski Sinod je birao tri kandidata i od njih car je izbirao jedan. Jasno da je sve bilo odnapred dogovoreno. Glavno je da Carigradski Patrijarh nije uzimao ucestvo u rukopolozenju vec sam Ohridski Sinod je rukopolagao svoje episkope.

Sv.Sava je samo iskoristio okolnosti i vreme u kojem je ziveo, da je bilo drugacije tesko bi izdvojio samostalnost. Homatijan je dejstvovao pravilno, sve su to bile vanredne situacije, nikad car i patrijarh nisu birane u Nikeji i to bez saglasnosti zapadne despotine koja nije potpala pod vlascu Latina. Sad da iz istoriske perspektive se vidi da je Bozje blagovoljene bilo na stranu Nikejaca, al u vremenu kad sve se to desavalo i Epirci su imala podjednaka prava da pretenduju na oslobogene Carigrada isto kao i Nikejci.

I ajde priznamo zakonitost Cara i Patriajarha kao redovnu stvar. Al opet jel kanonicno bez upitivanje Homatijana odvojavati cele teritorije od Ohridske Crkve, cak i da je ona bila autonomna?

Kako?

Jl moguce da na primer Patrijarh Irinej vrshi bilo kakvu svestenu radnju na teritoriju bilo koje eparhije SPC bez znanja i saglasnosti lokalnog episkopa??? Primer samo da osveti vodicu?

A da ne pricamo o  odvajanju celih teritorija i progonivanje nadleznih episkopa i na njihvo mesto postavljati druge...

Подели на овим сајтовима

@о.Небојша  Узалуд оче, већ сам му доста тога предочио, али авај. Он и њему слични су укриво забраздили и, у пркост чињеницама, понашају се по оној народној: "Бадава је добро семе кад је рђаво орање!"

Подели на овим сајтовима

Да има макар искрености у македонцима. Једноставно, македонија неће више да постоји. Каква је то срамота да македонци траже аутокефалију, да није за плакање било би нешто најсмешније.

Препоручујем македонцима да постану муслимани и да траже помоћ од арапа, за милост да их не прегазе у великој Албанији. Толико су срозали цену своје вере да им је то најбоља опција.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ромејац рече

одличан текст, размонтирао их је са свих аспеката, и то од када је почело ово јеретичко неопапистичко лудило до данас

изгледа да сам ја у оној мојој хуморески био превише благ...

Подели на овим сајтовима

Смотрящих за переходом храмов в ПЦУ необходимо люстрировать — Белашко

30.01.2019, 19:57
Смотрящих за переходом храмов в ПЦУ необходимо люстрировать — Белашко Представителей региональной власти и сотрудников Службы безопасности Украины, организующих рейдерские захваты храмов Украинской православной церкви, необходимо люстрировать после проведения президентских выборов

Крайне отрицательное: Крымчане высказали отношение к неканонической ПЦУ
Крайне отрицательное: Крымчане высказали отношение к неканонической ПЦУ

Об этом 30 января рассказал директор Агентства социальных коммуникаций Сергей Белашко в ходе пресс-конференции, посвященной закону о переходе общин в Поместную церковь Украины.

В качестве примера политолог привел Винницкую область, где церковным рейдерством руководит чиновник и по совместительству бизнесмен Андрей Грачев. Этот госслужащий районного масштаба за 2018 год задекларировал 18 млн гривен.

«Сейчас все эти люди думают, что они такие бесстрашные, бессмертные и безнаказанные, и это будет навсегда. Но их «навсегда» может закончиться через два месяца», — убежден Белашко.

28 января президент Украины Петр Порошенко подписал закон, в соответствии с которым прихожане могут решить изменить подчиненность храма любому религиозному центру. Для этого необходимо 2/3 голосов присутствующих.

Депутат Александр Вилкул рассказал, что теперь в храмы будут заходить неизвестные люди в камуфляже. Они поставят там свечки и скажут, что считают себя общиной храма, после чего проголосуют за переход в «поместную церковь», и захватят его.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Milan Nikolic рече

Да има макар искрености у македонцима. Једноставно, македонија неће више да постоји. Каква је то срамота да македонци траже аутокефалију, да није за плакање било би нешто најсмешније.

Амин, брате Милане! Нажалост, због недостатка искрености, последично су изгубили и созерцање. Зато и не могу да схвате да им на балканској ветрометини, у доброжелатељству, нико од Срба и Србије није ни ближи ни дружељубивији. Ја их, на пример, искрено волим и, као што рекох, јако ми их је жао, и из дубине срца им желим да нађу Богом благословен излаз из овог жизофреног клупка у коме се налазе, док не буде касно. Бојим се да је за њих на демографском, државном и, не дај Боже, црквеном плану, једанаести час већ одмакао.

Подели на овим сајтовима

Кравец: Лавры и монастыри УПЦ захватят путем подделки документов

Кравец: Лавры и монастыри УПЦ захватят путем подделки документов 30 января в ходе пресс-конференции, посвященной принятому закону о переходе общин в так называемую Православную церковь Украины (ПЦУ), юрист Ростислав Кравец рассказал о процедуре перехода в новую церковь

Государства, совершающие насилие над верой, прекращают существовать — экс-священник УПЦ
Государства, совершающие насилие над верой, прекращают существовать — экс-священник УПЦ
© пресс-служба президента Украины | Перейти в фотобанк
Юрист рассказал о дальнейшей нелегкой судьбе лавр и монастырей Украинской православной церкви (УПЦ).

«В соответствии с этим законом три человека могут объявить себя религиозной общиной того или иного храма. Обращаю внимание — храма. Эти трое могут быть жителями Крыма или оккупированных территорий Донбасса, чтобы их нельзя было найти. Но с представителями на Украине, которые с доверенностями обращаются в регистрационную службу, где их уже ждет регистратор», — сообщил Кравец.

По его словам, у регистратора есть команда, которая в течение пяти минут превращает религиозную общину под любым названием в ту общину, которая на основании договора аренды и будет находиться в помещении УПЦ МП.

«А другие общины, которые хотят занять это помещение, могут обратиться к этой общине, арендатору. Если у него будет такая возможность, то он заключит договора субаренды для проведения религиозных обрядов других общин в этом же культовом учреждении», — добавил эксперт.

Правовед уверен, что такая же участь может постигнуть лавры и монастыри УПЦ МП. По такому алгоритму была захвачена киевская адвокатура, когда регистратор подделал документы.

28 января президент Украины Петр Порошенко подписал закон № 4128-д, в котором идет речь об изменении подчиненности религиозной общины. Теперь верующие путем голосования на собрании могут решить изменить собственную подчиненность любому религиозному центру, действующему в стране. Для этого необходимо 2/3 голосов присутствующих.

Подели на овим сајтовима

Молчанов: После выборов закон о переходе общин в ПЦУ будет отменен

Молчанов: После выборов закон о переходе общин в ПЦУ будет отменен 30 января такой прогноз озвучил замдиректора Украинского института анализа и менеджмента политики Кирилл Молчанов

Протоиерей Смирнов: Священники не перейдут в «поместную церковь» даже ради денег
Протоиерей Смирнов: Священники не перейдут в «поместную церковь» даже ради денег
© пресс-служба президента Украины / Микола Лазаренко | Перейти в фотобанк
Предположения аналитика прозвучали в ходе пресс-конференции, посвященной закону о переходе общин в так называемую Православную церковь Украины (ПЦУ).

«Независимо от политической ситуации он рано или поздно будет отменен. Хотя бы в силу процедурной причины — голосуя за него, депутаты «кнопкодавили». По точно таким же причинам отменили закон Колесниченко-Кивалова», — отметил Молчанов.

Обязательный срок для перерегистрации общин Украинской православной церкви Московского патриархата (УПЦ МП) составляет четыре месяца и закончится в мае. А к этому времени будет избран новый или старый президент. Но Молчанов считает, что глава государства, кто бы ни был избран, оставит религиозную проблематику. Ведь она не дает никаких бонусов и политических дивидендов, о чем говорят низкие рейтинги Петра Порошенко.

«Это просто элемент давления, чтобы лишать возможности УПЦ продлевать договора на аренду храмов, вычеркивать их из базы Министерства юстиции. ПЦУ не зарегистрирована, и когда случаются самозахваты и переходы общин в новую церковь, то по сути происходит переход из УПЦ МП в УПЦ КП», — сделал вывод политолог.

28 января президент Украины Петр Порошенко подписал закон № 4128-д, в котором идет речь об изменении подчиненности религиозной общины. Теперь верующие путем голосования на собрании могут решить изменить собственную подчиненность любому религиозному центру, действующему в стране. Для этого необходимо 2/3 голосов присутствующих.

Подели на овим сајтовима

барт је усвојио и све пароле и методе американаца:

- као и САД и он спроводи свој нови светски црквени поредак и нео-колонијално освајање туђих канонских територија

- као што су американцима пуна уста заштите људских права (док брутално руше земље и бомбардују кога год стигну) тако су и њему пуна уста бриге према православној браћи у расколима док самовољно прави измишљене "цркве" и ствара услове да се отимају храмови и страдају људи о којима "брине"

- ово што ради ради да би ојачао и успоставио своју апсолутну власт, а оно до чега му је стало је отимање власти и због тога је спреман да прегази и преко сопствених речи, без стида и без срама, све говорећи о миру, правди и поретку...

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Milan Nikolic рече

Препоручујем македонцима да постану муслимани и да траже помоћ од арапа, за милост да их не прегазе у великој Албанији. Толико су срозали цену своје вере да им је то најбоља опција.

Ние Македонците (согласно Преспанскиот договор, ние сме Македонци) за разлика од вас Србите го чекаме идното Царство, затоа не сме биле прегазени ни од Отоманците! Дури и во времето на т.н. комунизам и отпадништво, ние и се крштевавме и се венчававме и се причестувавме. Нам верата ни е пред државата. Уште пред да биде осуден етнофилетизмот, ние знаевме дека во Христа и во рајските населби, нема ни Френки, ни Енглези, ни Турци, ни Бугари, ни Срби, ни Елини, ни Власи, ни Македонци, туку само Христијани. Само тој милет му е на Бога угоден.

Знаејќи го тоа, нашиот народ ги роди светиот Ѓорѓи Кратовски, светите Злата, Кирана и Ангелина и безбројте Македонки и Македонци кои главата си ја дадоа, ама верата не си ја сменија. Многу се опишани во житијата на светиите, уште повеќе се опеани во народните песни. Го дадовме и светиот игумен трескавечки и епископ прилепско-пелагониски кој заедно со своето братство се принесе како жртва сепаленица на олтарот небесен, но не ја прими милум во својот манастир турската ку*ва и султанија Мара! Ние главата сме ја давале и ќе ја даваме, ама верата не ја даваме. Тоа не значи, дека ќе го убиваме секој, кој не се вклопува во нашите шаблони, не сме талибани. Во нашата Македонија има место за сите, исто како што и во Царството Небесно има место за сите. Сме живееле заедно и со Божја помош ќе продолжиме да живееме. Сме си помагале и ќе си помагаме, луѓе сме.

Ти ако се нарекуваш Христијанин, па уште и теолог, да почнеш да гледаш малку кон Царството Небесно, а не кон земното. Ама Србин си и очигледно како таков помила ти е земната Србија, отколку Небесното Царство! Засрами се за овие будалаштини кои ги пишуваш! Од една страна го обвинуваш Сесветиот Патријарх Вартоломеј за ереси од друга страна си мухамедански мисионер! Да не сакаш и Украинците да постанат муслимани? Ама што друго може да се очекува од еден просечен србијански “културтрегер“? 

А, за изјавите дека не` сакате, Бог нека ви возврати со исто толкава љубов.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...