Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 27 минута, Milan Nikolic рече

Обрати се Фанару на македонском.

Кога ќе почнат да тврдат, дека македонскиот е всушност северен дијалект на грчкиот, ќе се обратам.
Штета што не можам тебе на арапски да ти се обратам.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Русија поштује независност црквеног живота у Украјини, али ће урадити све како би одбранила права и слободе људи, укључујући и у области вероисповести, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Желим поново да нагласим: држава и власти Русије сматрају апсолутно недопустивим свако мешање у црквене послове. Ми смо поштовали и поштоваћемо независност црквеног живота, посебно у суседној држави. Ипак, задржавамо право да реагујемо и учинимо све за заштиту људских права, укључујући и слободу вероисповести“, изјавио је Путин на свечаности поводом 10. годишњице устоличења патријарха Кирила за поглавара Руске православне цркве.

Он је обратио пажњу на примере када „спекулације, политиканство, паразитизам у питањима религиозног живота воде ка поделама међу људима, изазивају љутњу и нетрпељивост“.

Према речима председника Русије, управо се такав пројекат, који нема ништа заједничко са вером, сада реализује у Украјини.

Путин је назвао улогу Цариградске патријаршије у стварању такозване независне цркве у Украјини грубим мешањем у послове цркве.

„Они као да су учили од безбожника из прошлог века који су истеривали вернике из храмова, малтретирали и прогонили свештенство“, додао је Путин.

Подели на овим сајтовима

Патријарх јерусалимски примио делегацију УПЦ

31. Јануар 2019

310343.p.jpg

По благослову Његовог Блаженста митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, Његово Високопреосвештенство митрополит бориспољски и броварски Антоније, канцелар канонске Украјинске Православне Црквем састао се са Његовим Блаженством Патријархом јерусалимским Теофилом III у светом граду Јерусалиму, 30. јануара 2019. године.

Ово је други пут ове недеље да се Патријарх састао са делегацијом канонске Цркве после отказивања његовог заказаног састанка са украјинским председником Петром Порошенком 21. јануара 2019. Следећег дана састао се са делегацијом Епархије одеске УПЦ.

Митрополит Антоније је у својој делегацији имао протојереја Николаја Данилевића, заменика начелника Одељења за спољне црквене односе УПЦ.

Током састанка разговарали су о темама које се тичу православног света у целости и посебно украјинске кризе. Патријарх Теофил је уверио украјинску делегацију да се моли за јединство Украјине и православног света и приметио потребу за посебну хришћанску трезвеност, стрпљење и смерност у време кризе у животу Цркве.

Патријарх је такође топло говорио о митрополиту Онуфрију, рекавши да је  „изванредан јерарх и дубоко духован човек“.

После састанка са Патријархом делегација УПЦ поклонила се Светом Гробу и другим светим местима широм града Јерусалима.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

http://www.spc.rs/sr/patrijarh_jerusalimski_primiol_delegaciju_upc

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Августин рече

„Они као да су учили од безбожника из прошлог века који су истеривали вернике из храмова, малтретирали и прогонили свештенство“, додао је Путин.

Овим је све речено. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Два игумана светогорских манастира ипак ће присуствовати устоличењу украјинског расколника

1. Фебруар 2019

screenshot_2019-02-01_at_18.38.18.png

Два игумана са Свете Горе налазиће се у пратњи патријарха Вартоломеја на устоличењу „митрополита“ Епифанија Думенка, поглавара нове украјинске расколничке Цркве, 3. фебруара 2019.г. у Кијеву. Грчки сајт Ромфеа је известио да су то игуман Ватопеда Јефрем и игуман Ксенофонта Алексије.

Према екслузивној информацији из Цариграда, патријарх Вартоломеј је затражио да му се придруже у делегацији која иде у Кијев да би ублажио утисак који је направила одлука Свете Горе да не шаље делегацију.

На ванредном заседању Свештене општине Свете Горе 28. јануара 2019, а која се састоји од представника 20 водећих манастира, гласало се против слања делегације, мада су пет манастира – Иверски, Ставроникита, Ксенофонт, Кутлумуш и Пантократор, гласали за учествовање у делегацији.

Међутим, други манастири, међу којима Филотеј и Каракал, изјавили су да ако Епифаније Думенко дође на Свету Гору, они га неће пустити да уђе у њихове мнастире.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

http://www.spc.rs/sr/dva_igumana_svetogorskih_manastira_ipak_tshe_prisustvovati_ustolichenju_ukrajinsko_raskolnika

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Јерусалимски патријарх одликовао Вадима Новинског, бранитеља канонске Цркве

1. Фебруар 2019

screenshot_2019-02-01_at_21.18.51.png

Патријарх јерусалимски Теофило одликовао је посланика Украјине Вадима Новинског Златним крстом Највишег реда витезова Светог Гроба 30. јануара 2019. године.

„Искрено сам благодаран Његовом Блаженству и свој Јерусалимској Православној Цркви на подршци канонској Украјинској Православној Цркви, посебно у тако тешким временима по украјинско Православље,“ написао је Новински на свом фејсбуку.

Новински је посетио Јерусалим са украјинским делегацијом коју је предводио митрополит бориспољски и броварски Антоније. Јерусалимски патријарх је примио две делегације канонске Цркве из Украјине у року од недељу дана после отказивања састанка са председником Порошенком.

Захваљујући старању Новинског, започели су радови на Цркви Христовог Гроба 2016-2017. године, први пут после 200 година. Како смо известили, посебно је обновљена Кувуклија.

Новински спада у искрене браниоце канонске Украјинске Цркве у украјинском Парламенту. Он се супротставио председнику Порошенку што се обратио Цариграду ради оснивања аутокефалне Цркве у Украјини.

Извор: Orthochristian  (са енглеског Инфо служба)

http://www.spc.rs/sr/jerusalimski_patrijarh_odlikovao_vadima_novinskog_branitelja_kanonske_crkve

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Milan Nikolic рече

Два игумана светогорских манастира ипак ће присуствовати устоличењу украјинског расколника

1. Фебруар 2019

screenshot_2019-02-01_at_18.38.18.png

Два игумана са Свете Горе налазиће се у пратњи патријарха Вартоломеја на устоличењу „митрополита“ Епифанија Думенка, поглавара нове украјинске расколничке Цркве, 3. фебруара 2019.г. у Кијеву. Грчки сајт Ромфеа је известио да су то игуман Ватопеда Јефрем и игуман Ксенофонта Алексије.

Према екслузивној информацији из Цариграда, патријарх Вартоломеј је затражио да му се придруже у делегацији која иде у Кијев да би ублажио утисак који је направила одлука Свете Горе да не шаље делегацију.

На ванредном заседању Свештене општине Свете Горе 28. јануара 2019, а која се састоји од представника 20 водећих манастира, гласало се против слања делегације, мада су пет манастира – Иверски, Ставроникита, Ксенофонт, Кутлумуш и Пантократор, гласали за учествовање у делегацији.

Међутим, други манастири, међу којима Филотеј и Каракал, изјавили су да ако Епифаније Думенко дође на Свету Гору, они га неће пустити да уђе у њихове мнастире.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

http://www.spc.rs/sr/dva_igumana_svetogorskih_manastira_ipak_tshe_prisustvovati_ustolichenju_ukrajinsko_raskolnika

Чек, чек, чек!

Јефрема послали тамо? 

То је Јефрем који је носио мошти у Русију? Којему су спочитавали русофилство? Тај Јефрем?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Према незваничним подацима игуман Јефрем је данас у Кијеву хоспитализован због срчаних проблема и неће присуствовати устоличењу.

Послато са 6044D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ђорђе96 рече

Према незваничним подацима игуман Јефрем је данас у Кијеву хоспитализован због срчаних проблема и неће присуствовати устоличењу.

Послато са 6044D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Ово су демонска посла.

Баш њега послао тамо!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Ведран* рече

Ово су демонска посла.

Баш њега послао тамо!

Пардон, исправка, не послао, него по вести, повео са собом. Дакле опет лично Барт изабрао и наредио кога ће да води. И од свих игумана и монаха светогорских изабрао баш Јефрема!

Не знам да ли има још неко дубље дно?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ведран* рече

Не знам да ли има још неко дубље дно?

чудно како неко ко је извор и мајка свих цркава мора да прибегава маркетиншким триковима и сплеткама да би се приказао као васељенски на догађају који ниједна друга црква не сматра ни за шта...

Подели на овим сајтовима

И ја сам у чуду после вести о игуману Јефрему.Па до скора је давао подршку М.Онуфрију.И сад срчане сметње.

Подели на овим сајтовима

Претпостављам да је тамо против своје воље. Али ко би знао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...