Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Orthophill рече

Па и нема шта да га помиње. Патријарх Иринеј на „в перви помјани“ помиње сабор свих српских епископа. Аутокефалних патријараха и архиепископа помиње на велики вход.

Na velikom hodu Patrijarsi poimenice pominju sve poglavare autokefalnih Crkava. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ja naglašavam da nisam pouzdana. Početkom velikog vhoda se još čuo hor, bilo je tiše izgovorenih delova itd., tako da tu nisam ni čula većinu izgovorenog.

Nego se meni činilo iz sećanja da patrijarh obično pominje vaseljenskog u 'Najpre pomeni, Gospode itd.' - jasno se sećam samo da sam u tom trenutku očekivala to a nisam čula. Zanima me da li je to očekivanje bilo moja greška iz razloga nedovoljnog poznavanja stvari. Ukoliko jeste greška, onda zaboravite sve napisano.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Paradoksologija рече

Ja naglašavam da nisam pouzdana. Početkom velikog vhoda se još čuo hor, bilo je tiše izgovorenih delova itd., tako da tu nisam ni čula većinu izgovorenog.

Nego se meni činilo iz sećanja da patrijarh obično pominje vaseljenskog u 'Najpre pomeni, Gospode itd.' - jasno se sećam samo da sam u tom trenutku očekivala to a nisam čula. Zanima me da li je to očekivanje bilo moja greška iz razloga nedovoljnog poznavanja stvari. Ukoliko jeste greška, onda zaboravite sve napisano.

Sigurno si prečula...nije ga izostavio sto posto. Nema razloga da se tako nešto desi. Iako niko od poglavara pomesnih Crkava vjerovatno neće odobriti davanje autokefalije Ukajini, niko osim Rusa neće prestati pominjati Vartolomeja do daljneg. To ostaje stvar Rusije i Carigrada...pa bilo je ako nije još uvijek da Jerusalim bio prekinuo opštenje sa Rumunima zbog toga jer su Rumuni gradili Crkvu na kanonskoj teritoriji JP-a. Rusi priznaju OCA, Carigrad ne, Carigrad drži Fince u svom okrilju oni imaju greogrijansku pashaliju, Carigrad priznaje Estonce niko drugi ne pa nikom ništa....Ako u Ukrajini ostane mirno i ne bue otimanja imovine UPC MP-a vjerovatno će tako ostati dugo i do daljneg...moglo bi biti gadno ako krene otimačina, a Carigrad ne preispita svoju odluku onda bi moglo doći zaista do nove šizme.

Evo jasno se čuje pominjanje poimenice. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Брка Жарковачки рече

Ево, окрени и погледај 100 страна уназад - пази само тај вокабулар ... борба.за.вечеру. 2.0. ... православље мордор стајл! :D

Направи још два- три круга на Томосу, да се продуваш. 

:tongue:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bokisd рече

Uf, pa i neki sveti bili su bas zestoki na jeziku,:svadja:  kada je bilo izmedju njih samih odredjenih nesporazuma i nekih teskih prica i kada su mislili da su u pravu i da je druga strana pomalo neobjektivna....

Јес чуо Брко! Видиш! Ми смо ти ко светитељи, а ти ниси. :)):))

Ти хоћеш да си преподобни. Али на Томосу прво да се добро провозаш! 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Да ли је тачно ово да Иринеј није поменуо Вартоломеја?

Да одговори неко поуздан. 

Па да нас оцинкаш? :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Августин рече

Аха! Ево и овде кажу да да ће бити преко 20 егзархата. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ведран* рече

Аха! Ево и овде кажу да да ће бити преко 20 егзархата. 

Још је боље ово да је томос ишао на ремонт јер су навели као неки канон по коме монахиње не смеју да се удају.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Али на Томосу прво да се добро провозаш! 

Еее, кад је Брка био млад и не баш леп, возио је апенца 4 и њиме харао по граду ... :coolio: 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Брка Жарковачки рече

православље мордор стајл

Први пут чујем овај израз. Врх! :D

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Lady Godiva рече

Први пут чујем овај израз. Врх! :D

Врх чега?

По веродостојним информацијама из Украјине запаљене су бар две канонске Цркве и неколико свештеника је претучено.Један свештеномонах је потпуно изломљен.Почео је по ко зна који пут нацистички терор над православнима..Помолимо се за нашу браћу и сестре која су изложена страдању и прогону.Покушајте по руским и украјинским сајтовима да нађете вести и ставите их овде.

Подели на овим сајтовима

Томос об автокефалии не подписала половина Синода Константинопольского патриархата

14.01.2019, 19:34
Томос об автокефалии не подписала половина Синода Константинопольского патриархата
© пресс-служба президента Украины / Микола Лазаренко | Перейти в фотобанк
Томос об автокефалии для так называемой Поместной церкви Украины не подписала половина членов Синода Вселенского патриархата

УПЦ против СЦУ: у кого больше независимости?
УПЦ против СЦУ: у кого больше независимости?
© скриншот видео Украина.ру
Об этом 14 января сообщает «Страна.ua».

Журналисты уточняют, что под документом отсутствуют подписи 5 из 12 иерархов. При этом в тексте, опубликованном ПЦУ, указаны подписи тех религиозных деятелей, которые даже не входят в Синод.

«Однако сторонники томоса считают, что единогласное решение Синода и не нужно, — в нем все решается большинством голосов», — говорится в сообщении.

Но даже по мнению одного из ярых сторонников автокефалии архимандрита Кирилла (Говоруна), без подписи членов Синода томос считается недействительным.

В декабре Порошенко, Константинопольский патриархат и раскольнические структуры Украины провели в Киеве «объединительный собор», чтобы создать государственную церковь и еще раз подчеркнуть свою независимость от России.

6 января томос об автокефалии передали предстоятелю новой церковной структуры Епифанию. 10 января глава государства привез в Ровно оригинал томоса, фактически начав предвыборный тур с документом из Стамбула.

Как заявила депутат Верховной Рады от партии «Самопомощь», вице-спикер парламента Оксана Сыроед, Порошенко безбожно эксплуатирует тему автокефалии, превратив её в инструмент своей предвыборной агитаци

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...