Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 часа, Августин рече

Мислим да разумеш али не потпуно, мислим да ни ја не разумем потпуно јер не могу до краја да прихватим да фанар никакве везе са Црквом нема.

Без и мало претенциозности ћу ово рећи. Мислим да ипак прилично добро разумем зашто је Фанар на позицијама на којима јесте.

И разумем и то да што се више одуговлачи све горе бива. Па погледај шта сам на почетку ове теме писао. Говорио сам да мора да се оглашавамо и у нашој Цркви. Да то није проблем који се нас не тиче. Питао сам се где су све оне владике које су гласне против ове или оне лоше појаве. Сви су били заћутали по овом питању. А онда се, хвала Богу, чуо глас Патријарха и Владике Иринеја Бачког, па после и Митрополита Амфилохија. И сада говорим да колико је сутра, прекосутра, треба званично да се реагује на ово ново што се десило.

Али истовремено сам потпуно свестан да се овде не ради о некој баналној ствари. Не тиче се ово само Ватоломеја и друштва му. Ту је и бројни народ којему се спремају непријатности, а који није ни лук јео ни лук мирисао. Па и међу народом који је потчињен Фанару. И да је пре и изнад свега неопходно сачувати да се и они због одлука главешина не нађу изван Цркве. Јер за то неће бити они криви, него они који су то изазвали, али и сви они који нису учинили све да се спасе што се спасти може. Отуда део одговоности лежи и на нама. Да не бацимо дете са водом за купање. 

А треба имати у виду и дијаспору која ће после народа у Украјини највише пострадати због овога. 

Најлакше би било прекинути општење и рећи ћао Истанбуле. Али да ли ће то бити најбоље? Овде причамо и јасно показујемо да су скоро све ове одлуке донете лично од стране Вартоломеја. Да ли је за то онда крив неки мирјанин Анастасиос из САД-а, па чак и неки други клирик Цариграда, рецимо митрополит Калист Вер? Па није. 

Једина шанса за решење је Сабор. И сад ће се сва сила важија усмерити управо на то, да спречи и онемогући и саботира сваки покушај сазивања Сабора. Фанару тренутно чак одговара статус кво, чак и са прекинутим односима са Москвом. Они то већ користе да их потискују на другим местима широм света (У Азији, на пример). А ове одлуке ће користити као образац за будуће. И ову врсту "аутокефалности" као модел. Сада је потребно да се много координираног напора уложи у рад са осталим помесним Црквама да се Сабор ипак одржи. Да се усагласе око потребе за Сабором као начином решења овог спора.

Када се сагласе, макар већина, ако не све, треба званично неко затражити, најпре од Цариграда да га сазове. Можда СПЦ? Па кад одбију или не одговоре, две помесне Цркве да траже, па три, па ако одбије све, онда га сазвати без обзира на Вартоломеја. Нека га сазове Александријски патријарх. 

Ако тога не буде упашћемо у дубоку кризу као Црква у најгоре могуће време када је свет на великој прекретници и у опасности да начини многе погубне кораке. Нећемо бити у стању не само да вршимо своју мисију, него ни да сачувамо постојеће стадо од овосветских бура. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 сат, Milan Nikolic рече

То је важан детаљ јер паламитско учење је од кључне важности за разобличавање данашњих претензија Цариграда који се позива на неку тријадологију, а која је у једном кључном моменту у супротности паламитској.

Можеш да будеш мало прецинији? На шта тачно мислиш?

П.С. Само без гимнастичара, плиз. :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ведран* рече

Можеш да будеш мало прецинији? На шта тачно мислиш?

П.С. Само без гимнастичара, плиз. :D

То је Амфилохије поменуо на оном предавању пре пар година, већ сам појаснио и дао линк, али појаснићу опет. Наиме, фанариоти избегавају назначити важност паламитског учења које говори да, иако ипостас јесте начелна категорија Божија која се односи на познање и спасење, ми ипак не можемо као створена бића да познамо Божију ипостас и општимо са њом изван одређених ограничења. Постоји таква трансцендентност и неприступачност код саме ,,ипостаси" Божије, сваке од Тројице, да смо ми условљени да кроз енергије и путем енергија Божијих остварујемо однос са Богом.

То значи да у унутрашњем животу самога Бога, саме Свете Тројице, чак и када је реч о ипостаси, имамо провалију у односу на нас, тј., постоји неприступачност и недостижност.

То фанариоти са Зизјуласом на челу негирају и не признају. Они сматрају да је све што се тиче ипостаси самога Бога достижно, толико да можемо пресликати тај ниво божанског постојања на међуцрквене и међуљудске односе.

Наравно да је важно за спасење и да је од егзистенцијалног значаја да људи остваре ипостасни однос са Богом, кроз међуљудске односе. Међутим, фанариоти су отишли корак даље. Дошли су до идеје да примене начело ипостаси Бога Оца, да узму улогу ипостаси самога Оца, да могу узроковати друге ентитете и бити начело у постојању саме Цркве.

О тој заблуди ће се тек нашироко причати. То је повезано са свим проблемима, теолошким проблемима и расколима, тако да је кулминирало са данашњим изазовима нових раскола и с тога морамо тиме да се бавимо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

То значи да у унутрашњем животу самога Бога, саме Свете Тројице, чак и када је реч о ипостаси, имамо провалију у односу на нас, тј., постоји неприступачност и недостижност.

ovo je po meni, mozda i kljucno.... 

Подели на овим сајтовима

Хвала на појашњењу. 

Триадолошко теологисање тога типа је, по моме мишљењу, дубоко промашени пројект. Ма о коме да је реч и ма ко да се њиме бави. Зато што је то терен поплочан минама, у теолошком смислу. Уосталом то и не може уопште да се каактерише као богословље. То је философија, или у најбољем случају теологуменисање. 

Немогуће је богословствовати о Тројици мимо ОТКРИВЕНЕ Истине, Христа кроз кога знамо све што о Богу знамо, а мимо Њега ништа не знамо. Ако не полазимо од Христа, немогуће је говорити о било чему Божанском. И није ово пренаглашавање Христологије него је управо такав изворни приступ богословљу, нарочито раних Отаца. И једини могући приступ. Наша вера није скуп учења и догмата, или мисаони систем, него сам Богочовек.

С тога претерана прича о Очевом очинству и одатле започињање приче о началу, је потпуни промашај сам по себи. Ми увек, али увек полазимо од Христа као откривене истине, јер је он тај који је премостио онтолошки јаз. И кроз Њега познајемо Оца.

Немогуће је пресликавати било шта из Божанских ствари у овај свет осим онога што сам Бог пресликава, а то је опет Христос. 

Како год кренеш, сведе се на исто. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Најбоље би било да нико није постављао таква питања. Али онда Црква не би имала теологију какву има, као догмате донете управо због проблема раскола и подела. Када заблуда постане узрок поделе, онда смо приморани да расуђујемо ма о којем питању. Није решење рећи да се о нечему нема шта говорити. Св.Јустин Ћелијски је лепо поменуо у оној књижици о Екуменизму, да ако Црква не може да одговори на свако могуће питање које нас мори, онда Црква не мора ни да постоји.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Најбоље би било да нико није постављао таква питања. Али онда Црква не би имала теологију какву има, као догмате донете управо због проблема раскола и подела. Када заблуда постане узрок поделе, онда смо приморани да расуђујемо ма о којем питању. Није решење рећи да се о нечему нема шта говорити. Св.Јустин Ћелијски је лепо поменуо у оној књижици о Екуменизму, да ако Црква не може да одговори на свако могуће питање које нас мори, онда Црква не мора ни да постоји.

Ово је нешто сасвим друго.

У суштини Црква не би имала ни разлог да било шта казује када не би било проблема. 

Ја сам говорио о томе да је неутемељено приступати богословљу из триадолошке перспективе и одатле разрађивати некакве системе.

То не значи да у случају заблуда Црква не може да каже и нешто дубље о Тројици. Уосталом, то сведочи историја. Али то су ствари у које Црква залази по нужди.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

@Milan Nikolic Како се зове предавање? Или ако имаш линк. 

@Ведран* Хвала за онај линк. Касно сам се укључио па нисам видео ништа. А и овако сав тај "сабор" је и овако једно велико ништа.

Подели на овим сајтовима

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Издвајам речи митрополита Амфилохија, од 120. минута:

,,Ја се чудим, морам да вам кажем искрено да, велики теолог православни, Митрополит пергамски Јован Зизјулас, да је он у последње време оптерећен - ја разумем њега као јелина и везаног за Цариград -, оптерећен је местом првога, Цариградом. То се види у његовим написима, чак и у његовом теолошком приступу првога које је утемељено на Светој Тројици. Пориче историју, наводно не може се на основу историје дати права слика устројства Цркве, него морамо да се вратимо на теологију, на Свету Тројицу. Катастрофално. Зато и не прихвата сабор исихастички 1351. године; Света Тројица и унутарња тајна Свете Тројице је ван домашаја, а Света Тројица која се открива свету, преко логосâ и преко енергија, то је Света Тројица на којој почива устројство и света и устројство Цркве. Не можеш ти бежати из историје да би могао (решити питање првенства). Пре свега, постављање питање првога је веома дискутабилно...''

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Вартоломеј у телефонском разговору уверио Порошенкa да ће дати Томос ПЦУ на Бадње вече.

https://strana.ua/news/176838-varfolomej-po-telefonu-poobeshchal-poroshenko-dat-tomos-ptsu-vecherom-nakanune-rozhdestva.html

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Milan Nikolic рече

Вартоломеј у телефонском разговору уверио Порошенкa да ће дати Томос ПЦУ на Бадње вече.

А онда јутро пред Божић:

Вартоломеј у телефонском разговору саопштио Порошенку да је повукао одлуку од 16.12.2018. о давању Томоса на Бадње вече

и то док се не стекну услови да помесна Турска црква у пуноћи оствари мајчинско-очински примат над помесном Украјинском

кроз саборност и Једноначалство као Центар саборности ипостаси свих помесних Цркава.

Подели на овим сајтовима

Сматрам де је ово скретање са теме или чак рационализације једне трагедије.Напад на Украјину коју је учинила турска Црква нема никакве везе са никаквом теологијом.ИЗа овога стоје чисто геополитички разлози.Окруживање Русије и уништење шравославља.Постоје налогодавци али мислим да фанар није било тешко нетерати.Покушај сваког теолошког објашњења јесте несвестан начион оправдавања фанариотског зличоина.Питање да ли више постоји православља као заједница помесних Цркава.Не заборавимо да су у расколу прва катедра бар до сада и једина православна респектабилна заједница на светском нивоу.Да смо се мало мање бавили назови теологијом а мало више са оним што може да нас задеси до овога не би ни дошло.Молим све који воле Цркву да се дозову памети и престану са менталним акробацијама јер је ситуација критична.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Августин рече

Сматрам де је ово скретање са теме или чак рационализације једне трагедије.Напад на Украјину коју је учинила турска Црква нема никакве везе са никаквом теологијом.ИЗа овога стоје чито геополитички разлози

Са овим се у потпуности НЕ слажем.

Никакви геполитички притисци не би имали никаквог утицаја да не постоји плодно тло загнојено теолошким поставкама које нису исправне. 

Теолошки пролем који постаје све очигледнији, не негира геополитичке узроке ове кризе.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...