Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Да, ствар је доведена до пуцања, тако и да умерени са обе стране ће се наћи у невољи. Ја се плашим да се ово неће зауставити само на свађи 2 патријархата. За сада ниједна столица није изнела захтев да се сви изјасне. Факат остаје да до јединства није дошло, јер је УПЦ МП остала ван овога. Не знам да ли нам Бог може помоћи. Нажалост, Он поштује слободе људи.  

Мени се чини да, ради Црквене свести и савести, или макар ради кредибилитета, је неопходно да се сви изјасне по питању ове структуре у Украјини, и без да било која страна то тражи. 

По питању Цариграда мислим да једноставно треба инсистирати на Сабору јер је то једина могућност да  се крене ка решавању проблема уместо продубљивања. Ако почне дељење по линији Москва - Цариград без Сабора имаћемо свеопшти раскол који ће бити исти или још гори него онај 1054. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Имамо она последња предавања бачког Иринеја и Атанасија Јевтића где помињу смицалице и одбијања Цариграда да иницира свеправославни сабор по питању аутокефалија и томе слично. Како ја мислим, рекао бих да Цариград од самог цепања хришћанства заузима слични положај Рима, због чега не пристаје да помесне Цркве заједно регулишу питање додељивања аутокефалија и других сличних питања везано за права.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Имамо она последња предавања бачког Иринеја и Атанасија Јевтића где помињу смицалице и одбијања Цариграда да иницира свеправославни сабор по питању аутокефалија и томе слично. Како ја мислим, рекао бих да Цариград од самог цепања хришћанства заузима слични положај Рима, због чега не пристаје да помесне Цркве заједно регулишу питање додељивања аутокефалија и других сличних питања везано за права.

Ја не приметих да је Атанасије нешто рекао на ту тему. 

Његово излагање је била једна занимљива историјска екскурзија.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Ведран* рече

Мислим да је јако важно да се и наша Црква огласи, макар и штуро али са поруком о непризнању те нове структуре. Синод или Патријарх да нешто кажу.  Јер имају за то мандат и од Сабора. И то би било добро да се чује већ сутра. 

Или макар неки Епископи да проговоре у јавности. 

Ниси у праву..Ове стуктуре Украјинске су само предмет извршења преступа.Ни до сада их нисмо признавали.Треба санкционисати онога ко је извршио преступ а то је Стамбул.Како би било да полиција ухапси трафику а не онога ко ју је обио.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Не бих био сигуран да је он у потпуности наметнут мимо Денисенкове воље. 

Денисенко је добро проценио ситуацију и схватио да је једини начин да сачува своју позицију и ефективну контролу тај да прогура Епифанија. 

Денисенко ће и даље бити шеф, само сада из сенке, што је, с обзиром на његов карактер, у комбинацији са заклоњеношћу иза Епифанија, опасно по све оне који му стану на пут. 

Вероватно опасније него што је то био случај док је отворено био вођа овог зборишта. 

Неће Денисенко бити никакв шеф то на почетку увек тако изгледа али после постепено дође на оно што газде хоћее.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Августин рече

Ниси у праву..Ове стуктуре Украјинске су само предмет извршења преступа.Ни до сада их нисмо признавали.Треба санкционисати онога ко је извршио преступ а то је Стамбул.Како би било да полиција ухапси трафику а не онога ко ју је обио.

Чоче, зар не видиш како ја то лепо предлажем дипломатски (иако не дипломата) и пастирски (иако овца). :D 

Ти би одмах само фик :fik: и готово. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Чоче, зар не видиш како ја то лепо предлажем дипломатски (иако не дипломата) и пастирски (иако овца). :D 

Ти би одмах само фик :fik: и готово. 

Да ли Ти разумеш да фанар иде силеџијски и да не прихвата никакву дипломатију.Што други буду више отезали они ће више освајати простор.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Августин рече

Да ли Ти разумеш да фанар иде силеџијски и да не прихвата никакву дипломатију.

А шта мислиш? Да ли ја то разумем? :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ведран* рече

А шта мислиш? Да ли ја то разумем? :D

Мислим да разумеш али не потпуно, мислим да ни ја не разумем потпуно јер не могу до краја да прихватим да фанар никакве везе са Црквом нема.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ведран* рече

Онда је само Иринеј рекао о томе. Али рекао је и Атанасије нешто, пецнуо је нешто.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

Онда је само Иринеј рекао о томе. Али рекао је и Атанасије нешто, пецнуо је нешто.

Кога брига шта је рекао Атанасије.Ко је он.Ово су светскоисторијске ствари а Атанасије је причао о историјско географским стварима једног дела српског простора чак ни о теми није причао.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Августин рече

Што други буду више отезали они ће више освајати простор.

Имам утисак да сада можемо у мањој мери и осетити  како је било тзв. орјенталним православним црквама са њима, у оно времја... Нису ни они били јагњад, свакако, нисмо ни ми,   словенске цркве - Руска, Српска, Бугарска... али било је сличног силеџијства с њихове стране, звали су их - цареви људи ;) Још су тада били под командом византијских царева императора, а сада под патронатом и влашћу истамбулских и америчких империјалиста :(  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ведран* рече

Иначе овај Епифаније је пут од мирјанина до митрополита прешао за око две године. 

Битно је да има браду и да обилази света места...

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ведран* рече

Сад сам поново слушао, четврти минут, помиње Фотијев сабор и паламитски сабор као осми и девети васељенски, затим да је Амфилохије инсистирао да се ти сабори наведу у енциклици Критског сабора. А од Амфилохија знамо какве је перипетије имао што је предложио да се ти сабори прогласе васељенским.

То је важан детаљ јер паламитско учење је од кључне важности за разобличавање данашњих претензија Цариграда који се позива на неку тријадологију, а која је у једном кључном моменту у супротности паламитској.

То је Амфилохије раније критиковао уз помињање аутокефалије о чему такође Цариград избегава да буде питање будућег васељенског сабора, па сам све то повезао кад сам чуо Атанасија.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...