Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, Жељко рече

То се и ја питам за Максима, ваљда има више муниције да се и Вучић не помене, али изгледа нема.

Свођење сукоба на Вучића је заправо ибегавање сукоба где он заиста јесте а јесте у опредељењу за Грке или Русе или можда нешто треће. Ја сам пре 5 година предлагао неутралну позицију СПЦ. Знајући на жалост да ће Срби да се определе између Руса и Грка и на жалост то се данас дешава.

….sve sami prorok do proroka….. a kredibilitet vam je jaca strana...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 47 минута, Жељко рече

То се и ја питам за Максима, ваљда има више муниције да се и Вучић не помене, али изгледа нема.

To pitanje nema smisla jer oni ne tvrde (kao vi) da je pitanje oko ordena Vučiću sporedna stvar i distrakcija sa glavne stvari, pa da im se iznese prigovor: ako je to tako, zašto onda pokušavate da ocrnite one koji su protiv ordena Vučiću, da predstavite tako kao da onaj ko je protiv toga, taj je NATO plaćenik, umesto da se bavite glavnom temom?

Simetričan, a ne isti prigovor, bi mogao da izneseš da sa druge strane ima neko ko tvrdi da je svako ko je protiv NATO zapravo Vučićev bot.... ali nisam primetio da neko to tvrdi...

пре 47 минута, Жељко рече

Свођење сукоба на Вучића је заправо ибегавање сукоба где он заиста јесте а јесте у опредељењу за Грке или Русе или можда нешто треће. Ја сам пре 5 година предлагао неутралну позицију СПЦ. Знајући на жалост да ће Срби да се определе између Руса и Грка и на жалост то се данас дешава.

Opet ista lažna dilema... jel moguće da neko bude za Ruse, protiv Grka, a protiv ordena Vučiću tj. da tu postoje dva različita sukoba?

Ili da ne bude ni za Ruse ni za Grke, nego npr. smatra da Carigradski patrijarh ne može da deli autokefalije na tuđim jurisdikcijama iako su mu Grci i NATO daleko simpatičniji od Rusa, a Vučić ga npr. ne interesuje uopšte?

Koji od dva klana voli rakiju, a koji pivo?  :D 

Kako pišete ispada da tu niko zapravo nema svoj lični stav ni o čemu, nego klan ima stav o svakom pitanju i čim si otkrio šta neko misli o jednoj stvari, odmah je jasno i šta misli o svim ostalim... i onda normalno, ako je neko protiv Vučića, taj je sigurno za NATO...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Божемепрости, неки дан читам да је патријарх доделио орган АВ. Онда сам се ман'о читања.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Avocado рече

Čitava poenta je ipak pogrešna... upravo iz one lažne dileme... podrazumeva da je svako ko se javno ne slaže sa ordenom Vučiću strani plaćenik i domaći izdajnik koji radi za NATO i Barta... a ako uključimo mozak znamo da ne mora da bude... može da bude i protiv i jednih i drugih i trećih... ta dva nisu nužno u paketu... i isto tako, to što je neko protiv NATO i Bartovih papističkih pretenzija ne znači da je u redu da odlikuje Vučića i da svi koji se sa tim ne slažu moraju da ćute... jer NATO i Bart... šatro...

Više je nedostatak onih koji uopšte pominju Vučića i pravdaju orden kada napadaju Maksima... dal slučajni ili namerni... valjda imate dovoljno "municije" za napad na njega bez da se Vučić i pomene...

Све си погрешно схватио, уопште нисам рекао то што тврдиш. Не мислим да су плаћеници ови који су против ордена, нити неки праведници они који су за орден. И једини и други насједају на пропаганду. Напротив, мислим да прави плаћеници користе збрку око Вучићевог ордена да подрију Синод. Чак сам написао да поента уопште није орден или не, аутокефалија или не, него да се кампања на основу ових пренапрегнутих прича води са циљем подривања Синода и црквене структуре. Синод треба да буде на стубу срама и препаднут, како не би могао да доноси одлуке које ће очито донијети.

Мислим да се само будале ложе на ове спинове, и не виде шуму од дрвета.

Подели на овим сајтовима

@Zoran Đurović Да не цитирам, предугачко је, било би непрегледно, пробаћу овако да одговорим.

На првом месту, ЕРП је вратила изворно име у редовном промету, држи га само тамо где се мора. Зашто га је Артемије мењао, има разних теорија, једна од њих је да је убацио оно "косовско - метохијски" да нервира странце и Албанце и истакне наше право над територијом. Не знам шта је од свега истина, али ствари никад нису толико црно - беле какве могу да изгледају некоме ко гледа споља. Инструкција за своје мишљење немам, окани се једном заверологије. Ето, на простом примеру се показује колко машиш.

Текстове везане за Митрополију сам читао. С тим што мислим да маше поенту. Дозволићеш да ниси једини у СПЦ који некако зна ситуацију доле. Колико маше поенту, видео сам кад си рашчлањивао оно Бартоломејево писмо Милу Ђукановићу, и уместо да схватиш поенту писма - гол у гостима који је био пресудан за повлачење идиотског и потенцијално штетног закона, ти си све време доказивао да га је писао Амфилохије. И да јесте, кога заболе?! И коме је тако нешто уопште битно у тој ситуацији?! Знао је са које га адресе треба послати, и то је урадио маестрално. Не знам колико си упознат са законом који су ови хтели пошто - пото да уведу, у суштини су хтели да подржаве сву црквену имовину и упропасте МЦП. То писмо, које си ти рашчлањивао на ситне комаде и тотално склонио у страну његову поенту, је било коначни ексер у сандук тој сулудој идеји.

Као што поменух пре неки дан, њима је у Црној Гори довољно само да климну главом и добијају паре, заштиту, везе са државом и све што то подразумева, били би "своје газде"... Уместо тога, они се сваког дана свесно жртвују и малтретирају, само да то не би урадили. И свуда и на сваком месту истичу да су део СРпске Православне Цркве, којој је седиште у Београду. Да је грешио више пута у вези Мила - апсолутно јесте. Да мора да држи макар какве односе са њима доле и због цркава и због народа - мора. Да није урадио ништа у референдумској кампањи - апсолутна неистина. Да ли је урадио довољно, о томе може да се дискутује. Да ли је икад подржавао сецесију, може лако да се утврди из свега што је говорио и радио све време. 

Што се титула тиче, мислим да се код свих њих ради о сујети. То видиш по броју титула које каче себи. Узимају неке историјске архаичне титуле и каче их себи, и тако их после ословљавају или не ословљавају други. Ова двојица коју си навео нису једини који то раде, далеко од тога. Имаш и оних који нижу функције, имаш их који грабе паре, оних који једва чекају да се сликају са политичарима или да се стално појављују у јавности, који сумануто издају неке књиге сумњиве литерарне или теолошке вредности које нико не чита... Ето како гледам на то, као на нешто потпуно небитно у контексту свега осталог. А оно што ми је битно - шта раде на терену, како држе и оплођују то што им је дато, како се понашају свештеници и монаси (што је опет одраз и стварних размишљања Епископа), шта говоре народу... све ми говори да ниси у праву и да се бавиш празном формом уместо да погледаш суштину. 

Што се тиче синодског писма јавности од јуче, не знам у ком универзуму живиш, али оно неће апсолутно никог да потресе нити да промени било шта код било кога. Што се тиче ствари изнетих у писму може да се употреби форма оног вица - тачно али непотпуно. Значи, полуистина. Цела истина је да ови њих гађају преко Блица и Данаса, а синодалци ове друге преко десет таблоида и две телевизије са националном фреквенцијом. Може да се иде даље и да се постави питање где су сви они били да стану у заштиту једног који је на правди Бога черечен месецима у истим тим таблоидима и на истим тим телевизијама које они користе, само зато што се усудио да се супротстави властима у вези најважнијег питања које постоји, односно зато што је јавно заступао ставове Сабора. Што се тебе лично тиче у тим тренуцима, свака част, капа доле и наклон.

Што се тиче патријарховог викара, до скоро је столовао у Пећкој Патријаршији. Зашто после Јована нису поставили новог, заиста не бих знао да ти кажем, али ето, да те подсетим ако си заборавио да у своје анализе убациш и то, пошто видим да ниси. И само на основу онога што ја знам, а то је врло мало у поређењу са оним чега све има јер се овим стварима бавим овако успутно (нису ми никакав задатак нити примарна ствар нити се икада званично у то упуштам, зато сам себи дао слободу да на форуму о њима расправљам), бавиш се формом док суштину апсолутно занемарујеш

Не знам да ли сам нешто заборавио јер је било доста ствари да се покрије (ако јесам, подсети ме). 

пре 1 сат, Жељко рече

Наравно да Рилету као правнку требају докази, јер без доказа он не може да утврди чињенично стање. Теби као аналитичару су докази јасни из контекста, на страну што их вероватно имаш и у документима, али та документа не обзнањујеш и ето онда нема доказа.

Не тражим документа или материјалне доказе, тражим логичну причу, али је стварно нисам нашао у причи о расколу. Нису правници роботи, размишљамо, сабирамо и повезујемо, аналитика ми је потребна и због хиљаду других ствари. Мислим да си нешто од тога видео и сам, нема потребе даље да разглабам око тога. Или добро анализирам и предвиђам, или сам пророк. И ја сам знао да рашчлањујем и изразе, чак и речи, да бих од нечега кренуо, али ми то није био крунски аргумент никад. И гледао сам да обухватим што ширу ситуацију.

Са друге стране, сво ово повезивање око раскола у Митрополији ми не даје било какву логичну причу јер је увек фалично у смислу да је половично и да ставља у страну неке битне ствари.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Avocado рече

To pitanje nema smisla jer oni ne tvrde (kao vi) da je pitanje oko ordena Vučiću sporedna stvar i distrakcija sa glavne stvari, pa da im se iznese prigovor: ako je to tako, zašto onda pokušavate da ocrnite one koji su protiv ordena Vučiću, da predstavite tako kao da onaj ko je protiv toga, taj je NATO plaćenik, umesto da se bavite glavnom temom?

Simetričan, a ne isti prigovor, bi mogao da izneseš da sa druge strane ima neko ko tvrdi da je svako ko je protiv NATO zapravo Vučićev bot.... ali nisam primetio da neko to tvrdi...

Opet ista lažna dilema... jel moguće da neko bude za Ruse, protiv Grka, a protiv ordena Vučiću tj. da tu postoje dva različita sukoba?

Ili da ne bude ni za Ruse ni za Grke, nego npr. smatra da Carigradski patrijarh ne može da deli autokefalije na tuđim jurisdikcijama iako su mu Grci i NATO daleko simpatičniji od Rusa, a Vučić ga npr. ne interesuje uopšte?

Koji od dva klana voli rakiju, a koji pivo?  :D 

Kako pišete ispada da tu niko zapravo nema svoj lični stav ni o čemu, nego klan ima stav o svakom pitanju i čim si otkrio šta neko misli o jednoj stvari, odmah je jasno i šta misli o svim ostalim... i onda normalno, ako je neko protiv Vučića, taj je sigurno za NATO...

Логичка маструбација или манична разумизација? Читај Лубардићев докторат " Апофатичка деконструкција разума" па кад мало попусте склопови, засијаће кроз пукотине истинита свјетлост.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, RYLAH рече

И ја сам знао да рашчлањујем и изразе, чак и речи, да бих од нечега кренуо, али ми то није био крунски аргумент никад. И гледао сам да обухватим што ширу ситуацију.

Да, то сам и говорио. Теби речи нису крунски аргумент, али речи су у цркви одувек биле крунски аргумент. Сети се само Filioque. Наравно да не тврдим да је раскол 1054. наступио сам због  те једне речи Филиокве али је та реч била крунски аргумент између осталих аргумената који су били исто тако "флуидни" ономад, како ти тврдиш и да су ови данас.

Тумачење теологије и канона од стране Фанара је такође засновано на другачијем разумевању речи. Црква свакако познаје и јуридички приступ, али јој је увек философски односно теолошки био примаран.

Доктринарно нема велике разлике између православних и католика па ипак смо у расколу. Прича о расколу између Руса и Фанара није само спекулација, то се дешава реално сад у овом времену. Раскол није негде у ваздуху и лебди, него се дешава. Да ли ће се одразити и на СПЦ то зависи првенствено од наших епископа, али онда нешто врло мало безначајно и од нас самих који смо чланови СПЦ. Али да раскол између Руса и Фанара има утицај и на нас смешно би било негирати. Како ће се ко поставити у тој подели која ће уследити у целом православљу и како се већ сад поставља је оно што ће определити и нашу СПЦ око свега тога.

Боље је спречити него лечити - каже народна мудра изрека, па и ова наша дискусија овде, искрено сам надам је више у служби спречавања него лечења. Нико овде, и то се надам, нема жељу да дође до некаквог српског раскола, тј унутар СПЦ. Али многи од нас имају бојазан да претерано приближавање Фанару или Русима(зависи од гледишта) може довести до подела и у самој СПЦ.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Дејан Мачковић рече

...

Мислим да се само будале ложе на ове спинове, и не виде шуму од дрвета.

Osim doticnih, koje bi mogli oznaciti i kao "korisni idioti", isto postupaju i "specijalni ratnici".

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

P.S. Moj nalog na ovom forumu je banovan.

P.P.S. Ne druzim se sa fanariotima.

Подели на овим сајтовима

А шта ако изазов за јединство Цркве има конкретан разлог, попут оног из 1054? Да ли је тада нека од помесних Цркава, осим Римске и Цариградске, могла да буде неутрална? И на шта би то личило?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, ana čarnojević рече

- mi znamo ali CIA ne zna da Vucic prodaje oruzje Amerikancima a oni dalje valjaju dzihadistima

Наравно да су знали. Као што и АВ и ЦИА знају ко ће бити следећи патријарх СПЦ.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Жељко рече

... Нико овде, и то се надам, нема жељу да дође до некаквог српског раскола, тј унутар СПЦ. Али многи од нас имају бојазан да претерано приближавање Фанару или Русима(зависи од гледишта) може довести до подела и у самој СПЦ.

Nazalost, mislim da je formalni unutarsrpski "raskol" neminovan. Daj Boze da ne bude mnogo krvav.

Navodnike sam stavio jer se ne radi o raskolu, vec o teoloskim razlikama unutar pravoslavlja na globalnom nivou.

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

P.S. Moj nalog na ovom forumu je banovan.

P.P.S. Ne druzim se sa fanariotima.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Жељко рече

Раскол није негде у ваздуху и лебди, него се дешава.

Само око овога: не знам да ли си испратио целу конверзацију, много је писања било, ово се није односило на овај светски раскол, него на потенцијални раскол у СПЦ. Односно, конкретно у МЦП. Посале писања да раскола има, да се спрема годинама, да се знају и људи и начин и време када ће раскол да уследи, дошло се до тога да раскол "лебди у ваздуху", и да је сва ова прича потенцијално указивање да до тога не би дошло.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, RYLAH рече

Да не цитирам

Напокон да не одговориш острашћено! Поздрављам. 

Рекох ти да је наш проблем у интерпретацији, и да имам чврсте тачке које су ми лакумс за потезе који се вуку из МЦП и ЕРП. Из твог текста ми је јасно да ме не замишљаш неким ко ради на расколу или пак из чисте злонамерности или интереса пише ове текстове. То је чак више од минимума који делимо. Проблем остаје интерпретације. 

Амфилохију сам сасвим јасно ставио до знања које су круцијалне тачке. Где не може да се преговара. Био ми је симпатичан и драг, баш сам се насмејао с радошћу, кад је рекао: Ја хоћу да му штампам докторат, а он се наврзао на мене?! Штавише, Амфилохије је био за то да се поставим у Риму као неки изасланик при СПЦ. Мало смо и о томе попричали. Проблем је што он има поверења у мене колико и ја у њега. Друго, ја нисам особа којој могу да се издају наређења која би ишла против моје савести. Зато сам јако миран око свега тога и ништа се нисам окористио. Не кажем да би ми Лохи могао тражити нешто против моје савести, али добро зна да бих управо по својој савести радио посао и то не би могло да се исконтролише. То је иначе била и Танасковићева идеја, али све код нас иде траљаво. И Дарко сам је имао проблем у Србији, где је доживео шиканирања, иако угледан универзитетски професор и прослављени дипломата. Али, то су српска посла. 

Ја радим по савести и ономе како ме Бог учи - барем верујем да је тако - и бавим се овим незахвалним послом. Радије бих сликао и бавио се теолошким истраживањима него свиме овим. Но, такав ми део западе. 

Ускоро ће бити потреса, и већ су настали, и биће престројавања. Већ сада су се десила, питај Теа, нећу да пишем. А то сам хируршки прецизно предвидео и сада ћу послати предлог да се ствар доведе до краја. Није да владике не желе да ме саслушају. Немам никакве власти, али саветима могу да помогнем. Свако је слободан да чује.      

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Жељко рече

Као што и АВ и ЦИА знају ко ће бити следећи патријарх СПЦ.

Изволе се Светом Духу и њима, или само њима?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...