Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Ćiriličar na sve to jos imamo pricu da je 20 episkopa zahtevalo da se odrzi vanredno zasedanje Sabora, iako je utvrdjeno da nema 20 potpisa, i da su od postojecih 2 krivotvorena ( podseca na aferu BODRUM, ako se secas - davnijeh dana, skupstina i poslanici koji nisu prisutni fizicki, dok njihove glasacke kartice uredno obavljaju posao...) Ali kakvi ucitelji - takvi i ucenici ?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 46 минута, Ćiriličar рече

.sa mnom ti je bolje da se držiš provene priče

Што. Да неш да ме измлатиш? Ућуткаш? 

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, The Godfather рече

@Hadzi Vladimir Petrovic ne znam zasto nije radio foto-shop? Sta se htelo postici? Umoran, on boluje od ljutijeh rana, zverski klevetan, ali odlucan ( po pogledu se da videti ), sportskim zargonom spreman da se uhvati u kostac sa pomahnitalim hordama na celu sa Avvom Rimskim i odbrani  ugled i dostojanstvo SPC i kaze odlucno NE svima koji pokusavaju da vrate tocak istorije i zaustave prosperitet i pravo na bolji zivot...itd

Кад баш инисистрираш,осим племенитог покушаја да нашу Цркву из тисућљетног нередовног стања возглави, за коју дознајем из штампе са лица читам:

Непомиреност, потиснуту агресивност, посвећење, мржњу на оно што га снашло - а све је радио како треба, нажалост и једну сумљиво постављену истрајност, искушење.

Наметљиво шаренило ликова који га из позадине одређују. Велико одсудство љубави према себи, које покушава да санира самољубљем. Систематичност без орјентације. Бол у души. Смисао за детаљ. Изгубљеност. Плач.

Уз ограду да можда у ова сагледања можда само себе уносим

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Милан Ракић рече

Што. Да неш да ме измлатиш? Ућуткаш? 

Da ti kažem istinu u lice i prestanem biti deo prepucavanja besmislenih...ili ti na srpskom, da te zaobiđem...nisam u tim furkama koje ti ovde projavljuješ. Kako ću te izmlatiti kad si NATO plaćenik...Federalne rezerve ti samo ukucaju cifru na račun. Em si sam momčina, dakle i tako nemam šanse - ja se nikad nisam tuk'o. Em ti NATO roka lovu na račun moš da platiš nekoga, da ti ne prljaš ruke o mene. Em ti je Maksim dužnik jer mu odrađuješ pos'o, a imate većinu u Saboru, dakle samo me milost njegova drži da anatemu ne pokupim. Em sve drugo...a ku'ćeš više. Nema mi druge nego zaobići te...

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, ana čarnojević рече

nemoj Avokado, frka je...

NATO srusio Pouke

CIA srusila sajt SPC

Blic i Danas napadaju iznutra...

a Sabora nejma 1324_womens

sad, kako stvari stoje, mogu oni sami da penzionisu Maksu, ali ipak treba Sabor za neku eventualnu novu hirotoniju...

Ček prvo da se zamonaše aspiranti na tronove. 

Ne treba Sobranje za monašestvo. Dovoljan je i redovan u svibnju. 

Ako nas bude tada

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, ana čarnojević рече

Ma bezi bre, da se neko zamonasi pa ga ispale kad se pomire1324_womens

Pasonda pokaje. Oćdase ženi npr. 

Подели на овим сајтовима

@ana čarnojević@Милан Ракић Tko je o vas dvoga probao vruću, tanku proju, podgorelu, od belog kukuruza; čvarci smrzuti iz siječnja, posle Božića se istope u tavi, a sa strane tvrdi sir, kiseo i slan...sve se mrvi, a iz mrvica raso zeleenkast kaplje?

Pa kad se najedeš, zaliješ 'ladnim kompotom od suvih šljiva i krušaka mekih?

I vi mi pričate o klopi...idi bre...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Ок, можемо бар да узмемо у обзир то што говори, напоменуо је да проблематика са расколом није једноставна да он пусти много корјења прије него што се озваничи, не можемо да се понашамо као да нема опасности "свана", а и изунутра, неке ствари су евидентне.

Ово разматрање захтјева специфичан метод нпр: Да предпоставимо "филм" у коме се раскол десио, како би га изрежирали, какав би сљед догађаја на основу данашње ситуације могли предпоставити, а да филм не буде глуп.

Колико би ствари могли преузети из стварности а шта би морали измислити?

Мало или нимало?

Апсолутно све може да се уклопи у било шта ако кренеш од почетне претпоставке и разрађујеш даље. Исто тако, узми да се раскол није десио, ал да се клановске борбе настављају у недоглед из Сабора у Сабор. Какад би след догађаја претпоставили а да не буде глуп? Или ситуацију да се Патријарх и Сабор састану са ванземаљцима. Ако узмеш да ће то да се деси, све остало ћеш лако.

Поготово што је овде теза да се раскол припрема већ годинама. Сад су хвала Богу замукли са тим несрећним расколом, али претходних дана биле пуне Поуке, има и цела тема посвећена томе, па иди и види шта се све тамо писало.

Зато сам тражио било шта конкретно и без спекулација. До сад, нисам добио ништа сем "мајке ми" и "то је тако јер ја тако кажем". Код мене то не пролази, за друге не знам.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, ana čarnojević рече

Ma kaki.

Da sacekamo mi pa posle Svetog Jovana da se napravi presek situacje1324_womens

Pa ako treba namastir  onda namastir...tako je kako je, sta se Mora nije tesko. San Francisco hir aj kam

LA, Alhambra. Predgrađe. Al Amerika bajo.

Ima i na GogoljMapama.

Tihi Ocean i surfing. 

Samo toplo. Od podneva se čovek već čuje ispod pazuvljova. A čvarci I kupus kiseli zbog visoke TSV ne "uspevaju" 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Милан Ракић рече

Nema potrebe za daljim čitanjem.

Јер ЦИА наравно не постоји, све је то ујдурма равноземљаша

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Avocado рече

Problem je što je cela ova poruka, koja se lepo i svodi na ovu poslednju rečenicu, zapravo školski primer propagande.

Propagandna poruka glasi:

Oni koji ne misle isto što i ja i moji treba u najmanju ruku da ćute, inače su strani plaćenici i izdajnici ili oni koji nasedaju na njihovu propagandu.

a ta poruka je toliko puta korišćena od strane raznih režima, vlasti i grupa i toliko se izlizala, da mi je smešno da je ljudi još uvek koriste i da još uvek šljaka na nekima...

Formalno, zasniva se na:

EN.WIKIPEDIA.ORG

Па добро, човек се не бави маркетингом, па не уме да пласира информације тако вешто као Максим дезинформације, што пак говори да искрено пише на форуму.

Ео рецимо ја не бих помињао ЦИјУ, нити бих овако формулисао текст, али онда вам је проблем у маркетингу и ватате се оно "Ео га бот, држ га!"

Поента је да Мачковић није рекао ништа што већ није познато већини актера у СПЦ и што ће ускоро бити сасвим јасно.

Максим има добар ПР, то му се мора признати. Ово је савршено ботовање, спојити своје узурпаторске марифетлуке са борбом против Вучића. Није баш генијално али и ја бих исто урадио, само много жешће бих наступио. Рецимо ја бих измислио и како ми је стигла претња из Вучићевог кабинета и како су ме претукла двојица напредњака у Њујорку. Ако не бих сруштио Вучића, сигурно бих срушио патријарха.

Једино што ја нисам епископ СПЦ већ интернет новинар, маркетар и пропагандиста, а Максим пак није интернет новинар, маркетар и пропагандиста већ епископ СПЦ.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, RYLAH рече

Више додуше нема ни оних децидних тврдњи да се на расколу плански ради већ неколико година

Чак и када не бих имао икаквог доказа да је у питању раскол у покушају, то не значи да се тај раскол и не спроводи. Проблем је што за тебе не може да се нађе доказ. Сваки текст који сам овде објавио био је аналитичке природе. Једна тесера не представља мозаик, као ни две, али када се све скупе, сачињавају мозаик. Ја ти нећу препричавати моје текстове, то узми сам да читаш. 

Ја чињенично ништа нисам измислио. Нпр. Лохи је рекао да му је Ломи пријатељ. Које су последице те чињенице? 

Нпр. Лохи је крио да је примио тајно Зорју, а када сам писао Обрену да ми потврди (имао сам и све податке о кретањима), јер ме је он молио да њега питам а не да се поводим за "неким гласинама", није ми одговорио никад. Чудно је да ти исплетеш целу причу на основу једног мог сусрета са Лохијем, а када се овакве ствари дешавају, онда си некакав менефрегиста (баш ме брига). 

Кампања Данаса и Блица (Тасићка стара Лохијева сурадница) те ни најмање не тангира, а сигурно се смејеш и јучерашњем објављеном саопштењу СПЦ о овим прљавим кампањама. 

Дакле, у свим текстовима сам скрупулозно интерпретирао догађаје које смо имали. И нисам једини. Ово писмо вас је урнисало, и баш ме интересује који ће вам наредни потез бити пошто нема јесењег сабора. Тео ти је дао директиву да писмо не прети расколом. И ту се фарисејски покушаваш извући, јер се као ми држимо за реч. Свакоме је јасно шта је речено. Но, не и ономе кога је Артемије научио да он не цепа ризу Светог Саве! Ви сте из неког другог филма. 

Ја сам 1988 узео крштеницу на којој је писало да је та парохија парохија СПЦ. Кад је Амфилохије дошао, то је нестало на печату. Зашто? Такође, да ли си се запитао зашто је Амфилохије мењао назив своје титуле? Зато што називи ништа не значе? Зато што му досади претходни, па да мало уведе измене? Шале ради? Не, него су све измене диктиране аутономашким мотивима и претензијама на друге територије. Има одличан текст 

WWW.NSPM.RS

Устав Српске православне цркве проглашен 1947. и који је допуњен и измењен 1957, 1970. и 1985. године, је јасан, да јаснији не може да...
WWW.NSPM.RS

Устав Српске православне цркве проглашен 1947. и који је допуњен и измењен 1957, 1970. и 1985. године, је јасан, да јаснији не може да...

O titulama naših arhijereja, Veljko Đurić Mišina (ваљда и Мишина није неки издајник:))) који пише: "Najstariji po monaškom stažu, episkop Artemije Radosavljević, odlukom Sabora sada već bivši episkop, nedugo po izboru za episkopa Raško-prizrenske eparhije počeo je da se predstavlja s titulom „episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski“. Ni episkop Atanasije Jevtić nije zaostajao pa je od episkopa zahumsko-hercegovačkog postao „episkop zahumsko-hercegovački, tvrdoški i primorski“.

Treći – mitropolit Amfilohije Radović, je, ipak, najdalje otišao. Posle izvesnog boravka u Eparhiji banatskoj, izabran je, za mitropolita crnogorsko-primorskog. (Vredno je pomena da je njegov prethodnik na tronu na Cetinju, Danilo Dajković, izabran 1961. godine dogovorom Patrijaršije i političkog rukovodstva Crne Gore, koje je tražilo arhijereja rođenog isključivo u Crnoj Gori.) Uskoro je počelo „širenje“ titule mitropolita Amfilohoija. Najpre je „mitropolit crnogorsko-primorski“ postao „mitropolit crnogorsko-primorski i zetsko-brdski“, potom je dodao „i skenderijski“, onda „i egzarh Pećkog trona“, zatim „i arhiepiskop cetinjski“. I onda još i „Predsjednik Episkopskog savjeta Pravoslavne crkve u Crnoj Gori“!

Интересантан је и овај пасаж: "Reč „egzarh“ znači zamenik. U istoriji srpske Crkve, titulu egzarha pećkog trona nosili su razni arhijereji, mada su istorijsko-kanonsko pravo imali jedino karlovački mitropoliti. Oni su, naime, direktni naslednici pećkog patrijarha Arsenija III Čarnojevića, koji je 1690. godine u Velikoj seobi Srbalja „poneo“ patrijarško sedište iz Pećke patrijaršije.

Arhijerejski sabor je 1989. godine, posle brojnih zahteva javnosti da se zbog neprilika na Kosovu i Metohiji Beogradska patrijaršija vrati u Peć, odakle je 1690. i 1737. godine i „otišla“ na sever, potvrdivši svoju očinsku brigu za kosovsko-metohijske Srbe, njihovog episkopa, sveštenstvo i monaštvo, koje je spremno „da žive i umiru na svetom kosovskom razbojištu“, središtu i ognjištu srpskog duhovno-kulturnog i nacionalnog bića, odlučio da ubuduće jedan od vikara srpskog patrijarha nosi titulu „episkop skadarski i egzarh Pećkog trona“, sa stalnim boravištem u Pećkoj Patrijaršiji“ i koji će voditi stalnu brigu i o Skadarskom vikarijatu, tj. o pravoslavnim Srbima u Albaniji. („Saopštenje o radu Svetog arhijerejskog sabora SPC“, Glasnik – Službeni list Srpske pravoslavne crkve, broj 7 za juli 1989, strana 145-146.)

Ta odluka Sabora, međutim, nije ostvarena onako kako je zamišljeno. Ostvarena je, doduše, u tituli mitropolita crnogorsko-primorskog!

Pojam „arhiepiskop“ asocira na Svetog Savu, na prvog poglavara autokefalne Crkve, i Pećku patrijaršiju. Zato patrijarh srpski nosi u svojoj tituli i „arhiepiskop pećki“. Posle uzdizanja na viši nivo po želji i milosti kralja Dušana Nemanjića, sa arhiepiskopskog na patrijaršijski, nestalo je za svagda titula arhiepiskopa u srpskoj Crkvi osim kao uspomena u tituli poglavara Srpske pravoslavne crkve".

Дакле, реч је о "кувању жабе". За врема Амфилохија Ломи (његов другар) је одвојио ЦГ, увео је у Нато, а Ломи се захвалио Лохију што се држао по страни за време референдума, као што му је био захвалан за пресудну помоћ у победи против Булатовића. 

Да се зауставим, јер сам о свему детаљно писао. Само ћу вас поздравити уз просветљујући клип са, по речима Амфолохијевим, "мали растом Артемије брани Косово". Da ti napomenem da Artemije ovde kao sinonim za raskoli veli: Cepati hiton Svetog Save. Ти би рекао да то није исто што и реч раскол. И није, али постоје синоними. А сада одслушај како лепо лаже: 

Подели на овим сајтовима

Проблем је између тебе Ђука и Рилета у томе што причате у две различите категорије. Он правнички а ти аналитички.

Ви заправо не причате о истим стварима, али ме мрзи да вам објашњавам.

Наравно да Рилету као правнку требају докази, јер без доказа он не може да утврди чињенично стање. Теби као аналитичару су докази јасни из контекста, на страну што их вероватно имаш и у документима, али та документа не обзнањујеш и ето онда нема доказа.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Жељко рече

Па добро, човек се не бави маркетингом, па не уме да пласира информације тако вешто као Максим дезинформације, што пак говори да искрено пише на форуму.

Ео рецимо ја не бих помињао ЦИјУ, нити бих овако формулисао текст, али онда вам је проблем у маркетингу и ватате се оно "Ео га бот, држ га!"

Поента је да Мачковић није рекао ништа што већ није познато већини актера у СПЦ и што ће ускоро бити сасвим јасно.

Čitava poenta je ipak pogrešna... upravo iz one lažne dileme... podrazumeva da je svako ko se javno ne slaže sa ordenom Vučiću strani plaćenik i domaći izdajnik koji radi za NATO i Barta... a ako uključimo mozak znamo da ne mora da bude... može da bude i protiv i jednih i drugih i trećih... ta dva nisu nužno u paketu... i isto tako, to što je neko protiv NATO i Bartovih papističkih pretenzija ne znači da je u redu da odlikuje Vučića i da svi koji se sa tim ne slažu moraju da ćute... jer NATO i Bart... šatro...

пре 9 минута, Жељко рече

Максим има добар ПР, то му се мора признати. Ово је савршено ботовање, спојити своје узурпаторске марифетлуке са борбом против Вучића.

Više je nedostatak onih koji uopšte pominju Vučića i pravdaju orden kada napadaju Maksima... dal slučajni ili namerni... valjda imate dovoljno "municije" za napad na njega bez da se Vučić i pomene...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Čitava poenta je ipak pogrešna... upravo iz one lažne dileme... podrazumeva da je svako ko se javno ne slaže sa ordenom Vučiću strani plaćenik i domaći izdajnik koji radi za NATO i Barta... a ako uključimo mozak znamo da ne mora da bude... može da bude i protiv i jednih i drugih i trećih... ta dva nisu nužno u paketu... i isto tako, to što je neko protiv NATO i Bartovih papističkih pretenzija ne znači da je u redu da odlikuje Vučića i da svi koji se sa tim ne slažu moraju da ćute... jer NATO i Bart... šatro...

Više je nedostatak onih koji uopšte pominju Vučića i pravdaju orden kada napadaju Maksima... dal slučajni ili namerni... valjda imate dovoljno "municije" za napad na njega bez da se Vučić i pomene...

То се и ја питам за Максима, ваљда има више муниције да се и Вучић не помене, али изгледа нема.

Свођење сукоба на Вучића је заправо ибегавање сукоба где он заиста јесте а јесте у опредељењу за Грке или Русе или можда нешто треће. Ја сам пре 5 година предлагао неутралну позицију СПЦ. Знајући на жалост да ће Срби да се определе између Руса и Грка и на жалост то се данас дешава.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...