Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

У Москви су лепо назвали овај споразум између Порошенка и ЦП, конкордат.

То је била моја прва помисао кад сам прочитао вест о "спорауму".

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 40 минута, Ведран* рече

Мислиш, Патријаршије у Цариграду? 12:smeha:

Али заиста навлаче мак на конац и око тога мудрују у празно.

Архиепископ Јов би могао рецимо да се позабави више ћињеницом да је његов народ, украјински, изабран од Америке да буде топовско месо. То је оно што треба да га брине као пастира.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zayron рече

Na tvom mjestu kad bih bio tobom bih se tek imao razloga čega sramit, ćutanje je odobravanje. Takodjer sam napisao da je bolje bilo da su i Rusi došli na Krit i da su tamo ako treba letala i žezla i kamilavke, bar bi se nešto znalo, ujasnilo i rasčistilo. A sad ste stvarno saučesnici, kako reče Vedran! Svi vi koji ćutite i ništa ne poduzimate! Na to je Carigrad i najviše računao! I bio u pravu izgleda što je na to računao, da se nećete postaviti na otpor!

Ти да знаш чега треба да се стидиш не би причао без везе и вређао овде.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ведран* рече

Немојте да се залећете. 

Црква је Црква, макар се у њој дешавале и овакве ствари. Није први пут. Да је другачије, да је све савршено, ми би у својој лудости престали да верујемо у Христа и почели да верујемо у црквену администрацју као у божанство. Сада се треба сачувати од друге лудости, од одступања од Цркве због црквених усијаних главешна.

Јесте, али ћемо се наћи за месец дана у општењу са расколницима који ће бити део ВП. То је факат. Па нисам сигуран како ће то наша Црква логички да објасни својој пастви.

Што је најгоре чак и да се држе по страни, чим ово заврше одмах крећу на нас.

Таман да се фино заврши прича око манастира на Косову, оснује се Косовска православна црква, Тачи или Хајрадинај се обрате ВП он каже да то тако треба, потпишу уговор дају Грачаницу или Дечане на управу ВП, свештенике најуре или доведу фанариоте као свештенике и проблем решен. Ако мислиш другачије онда си отпадник(тако јуче рече Јов).

Када се то деси онда ће да иду да кукају патријарху Кирилу да се заузме, а он ће рећи: "Сами, све сами" и знаш шта такав одговор би био праведан и најчеститији могући.

Подели на овим сајтовима

Један пластичан пример, пре неки дан се десио онај инцидент у трамвају када је онај несретник насртао на ону девојку. Масовне осуде, како нико није устао да се заузме и слично. 

Овде је у улози тог несрећника ВП који кидише на РПЦ, остали путници (Цркве) немо посматрају и ништа не чине.

Дакле, ако Црква у овој ситуацији ништа не би учинила, онда не би имала право да било ког грешном мирјанину спочитава за његову малодушност или непоступање.

Ја се не разумем у каноне и слично ту сам аналфабета. Ипак на Цркву гледам као на неки извор морала, као звезду водиљу и путоказ. 

Подели на овим сајтовима

Цитат

“Just as other nations of the Balkans, who received autocephaly from the Mother Church, had this right. This is an exclusive right of the Mother Church to provide autocephaly when it deems it expedient, when all conditions are ready for this process,” the Ecumenical Patriarch especially emphasized.

Ово је изјавио п. Вартоломеј.

Дакле, још једном "ексклузивно право Мајке Цркве". При чему мисли да је Мајка Црква -ЦП. 

И кад су "сви предуслови спремни". Дакле, предуслов је да анатемисани уз подршку државе (у овом случају недемократске) то зажеле и покажу "добру вољу", мало ставропигијама, мало другим стварчицама. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Колико је Цариграду напрсло здраво расуђивање сведочи још један детаљ из изјаве архиеп. Јова. 

Наиме, он је рекао да структуре УПЦ КП (Денисенкова) и УАПЦ (Малетичева) нису признате, него да су њихове вође стављене под јурисдикцију ЦП у своме јерархијском рангу.

Међутим, Малетич, као што сам помињао у своме првом тексту, је био свештеник (протојереј) пре одласка у раскол. А постао је "владика" у расколу у структури за коју Цариград устима архиеп. Јова каже да је не признаје. 

Е, сад није јасно ако је он "враћен" како су рекли у одлуци, у шта је враћен. А ако је епископ, онда су признали структуру коју ни данас не признају. :)) Јел су вам натегнуте мождане вијуге? :))

Сад чекам само да чујем Денисенко шта каже на све ово. 

:POPOcorn1:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Знате она Црква што је у Фиренци прешла из ЦП у Руску Заграничну Цркву пре пар дана?

Свештеник је експресно добио забрану свештенослужења, забрану да носи мантију и напрсни крст. 

Одриче ли то Фанар благодат РПЦЗ? Има ли народ (неукрајински) право на "своју Цркву"? 

:)))

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Gaba kukate.

Vselenska Velika Hristova Crkva- KP sve radi po vekovnom predanju i u saglasnosti sa kanonima i shto je najvaznije u duhu Hristove ljubavi i to ce se dokazati posle neko vreme kad budu isceljeni svi raskoli i kad svi budemo edinomisleno slavili ime Bozje. Naravno SPC i RPC umanjeni po teritoriji svog prostranstva i uticaja, i to je to na shto ste kivni. 

Kanone narusava i to neprimerno i tako stavlajuci sebe u poziciji raskola je RPC. Pokazite jedan kanon koji daje pravo da prekines evharisticko opstenje sa nekom crkvom, koja radi po vama nekanonske postupke? Cak i da je tako,  prekinuti evharistijsko opstenje je veci greh nego li bilo kakvo mesanje KP u stvari RPC.

Zato i ne samo sve pomesne crkve cak i SPC cute, jer znaju da je Konstantinopolj u pravo. E sad vam se ne sviga to shto je radila i radi KP, pa Boze moj, moro neka i vama da stane na put, a ne kao do sada da se izivljavate nad miljone pravoslavnih hriscina i da ih nepustate u carstvo nebesno))). Mora Bog preko nekog da intervenise i da vam uskrati i vama ta arogantnost i samodovoljnost. 

Vregate nas, vregate bugare kad se umesali, sad Konstantinopol... pa dokle?

Konstantinopol, sa ovim sta radi, samo pokazje ( i mene prijatno iznenadio), da je jos uvek ona ista Velika Hristova Crkva kakva je bila i pre. Pokazaju se stvarno da je Majka koje se zrtvuje za svoja izgublena cada i vaspitac onih nepravednih svojih sinova srba i rusa:)

pelekan.JPG

Подели на овим сајтовима

Цариград ствара нови црквени поредак

spc.jpg

Последње одлуке Синода Васељенске патријаршије представљају грубо кршење црквеног права. Оне за циљ имају легализовање расколника и упад на канонску територију Московске Патријаршије. Овако је у ексклузивном интервјуу за „Политику”, митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), шеф Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије прокоментарисао синодске одлуке Цариграда којима је укинуто право Московској патријаршији да рукополаже кијевске митрополите као и да са рашчињеног епископа Филарета Денисенка скине анатему.

– Реакција Светог Синода наше цркве од 15. октобра представља само одговор на стање које је настало због поступака Цариграда. Ступивши у општење с расколницима, Цариград је сам отишао у раскол. С великом жалошћу ми смо били принуђени да прекинемо односе с Цариградском црквом, следећи свете каноне.

Цариградски патријарх, који је међу предстојатељима помесних православних цркава вековима заузимао место првога међу једнакима, сада претендује на то да постане „први без једнаких” – арбитар који сматра да има право да се меша у унутрашње ствари помесних православних цркава, тако што ће у њима самостално регулисати примену канонских норми. Он полаже право на власт над самом историјом, укидајући одлуке донете пре више од три века. Ако верујемо у тај нови концепт примата у Цркви, ниједна црквена одлука сада није чврста и непроменљива – у било ком тренутку оне могу бити једнострано укинуте ради политичке користи или других интереса.

Опасности од рушења вишевековних начела све су свеснији предстојатељи и јерарси помесних православних цркава, који се залажу за свеправославно разматрање украјинског питања. У новим условима који су сада настали, морамо тражити нове, адекватне форме општења међу црквама – каже митрополит Иларион.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

http://www.politika.rs/scc/clanak/414920/Carigrad-stvara-novi-crkveni-poredak

Подели на овим сајтовима

Видећемо да ли ће Кирил Московски бити ефикасан као што је то во времја оно био његов имењак, Кирило Александријски :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

@Брка Жарковачки 

Отпиши нашем брату на горњу поруку.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Драгана Милошевић рече

Отпиши нашем брату на горњу поруку.

С таквима нема разговора, не треба хранити трола. Ја бих га одавно бановао за сва времена с овог форума.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Брка Жарковачки рече

С таквима нема разговора, не треба хранити трола. Ја бих га одавно бановао за сва времена с овог форума.

I ne samo ti, vec i mnogi drugi ovdje. Al zasto? Za bugarastvo? Ili zbog istine koje pisem? Ili zbog vase savjesti koja moze da proradi?:)

Ja bih se zabanio samo zbog toga shto ponekad preterujem, pa ponekad, mogu nekog povredit, pa mi bude muka posle toga. Primer nazvao sam antiteologa Milana Nikolica, za shto mu dugujem izvinjenje, ne zbog konstatacije (niko od nas nije Bogoslov), vec zato shto mislim da sam mu povredio osecanja. kao shto i mnogi drugi povrede moja.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...