Jump to content

Здравко Пено: „На пола пута“ – о теолозима-дарвинистима, вери и лицемерју

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Paradoksologija рече

Zanimalo bi me da vidim konkretno tekst tog pisma pre bilo kog suda. U svakoj instanci kada se vest o ovome prenosila pomenuta je samo "vera u Boga Tvorca" i "zdrav i prav kreacionizam", a to vrlo malo govori o iznetim konkretnim stavovima glede teorije evolucije i njenog mesta u obrazovnom sistemu Srbije. 

Писмо нећеш видети, јер су се потписници заклели да га нико не објави. Ја сам се пак заклео да ћу доћи до њега. Дакле, да је писмо било часно, ови би први дали писмо у јавност. Не дају га да се не би видело да су испали јајаре.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 201
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Писао сам о томе у "Проблем попова". Сви подржавају тај систем а онда им ђаво крив. Максим нема породицу, зашто је потписао Покајничко писмо?

Ma dobro, ne kažem da nikad niko ne treba da se ne pokaje za nešto, imao ne imao porodicu. Samo sam opažao da pokajanje, radi toga jer je neko izražavao prihvatanje naučnog stajališta o evoluciji, nema nikakvog smisla jer pozitivan stavo o evoluciji nije grijeh. No kako kažeš dalje: 

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

А већи део ове групе не мисли својом главом, како ти мислиш, јер да мисли, остали би доследни. И сада су наставили да подржавају деспотски систем. И нема никакве разлике између њих и ових на које се жале, јер им је модус операнди исти. Људи из те групе су бруталном силом и лажима онемогућили да ја дођем на БФ. Све што ти људи проповедају је у корист каријере. Тако ће да ти причају о личности, али онда неће да ти се јаве на телефон или одговоре на мејл. А уз то су и модерни, напредни, нису затуцани као ови други. Знам ја јако добро са киме имам посла тако да никакве илузије не гајим. 

Наравно да има часног свештенства, али су у мањини. 

Onda ako te razumijem, njihov stav o evoluciji nije zato što čvrsto stoje iza njega, nego im to dođe neko pomodarstvo - karijerizam koje je vrlo klimavo i labavo i kao takvo se ne razlikuje od kreacionizma kojeg vladike drže, te onda i to navodno pokajanje je u skladu s tim kompletnim trulim duhom koji vlada u crkvi. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Justin Waters рече

Onda ako te razumijem, njihov stav o evoluciji nije zato što čvrsto stoje iza njega, nego im to dođe neko pomodarstvo - karijerizam koje je vrlo klimavo i labavo i kao takvo se ne razlikuje od kreacionizma kojeg vladike drže, te onda i to navodno pokajanje je u skladu s tim kompletnim trulim duhom koji vlada u crkvi. 

Савршено си ме разумео. Нажалост, тај увид, а верујем да нисам у прелести, говори поражавајуће о нашој Цркви. Откр 3, 17: Јер говориш: Богат сам, и обогатио сам се, и ништа ми не треба; а не знаш да си несрећан, и јадан, и сиромашан, и слијеп, и наг. 18. Савјетујем ти да купиш од мене злата огњем жеженога, да се обогатиш; и бијеле хаљине, да се обучеш, те да се не покаже срамота голотиње твоје; и масти да помажеш очи своје, да видиш. 19. Ја оне које љубим карам и поправљам; зато ревнуј, и покај се.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Савршено си ме разумео. Нажалост, тај увид, а верујем да нисам у прелести, говори поражавајуће о нашој Цркви. Откр 3, 17: Јер говориш: Богат сам, и обогатио сам се, и ништа ми не треба; а не знаш да си несрећан, и јадан, и сиромашан, и слијеп, и наг. 18. Савјетујем ти да купиш од мене злата огњем жеженога, да се обогатиш; и бијеле хаљине, да се обучеш, те да се не покаже срамота голотиње твоје; и масти да помажеш очи своје, да видиш. 19. Ја оне које љубим карам и поправљам; зато ревнуј, и покај се.

Brate avo treba imati stomak za sve ovo do čega ti dođeš saznanjem. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

I, meni deluje, da moze da bude tako, i mozda je ova 'bolest' zahvatila bas dobar deo cele crkve ( moje subjektivno misljenje )

( da se malo nasalim ) A, ako je tako, onda, posto je ovo poruka andjelu ( poslednje crkve po redosledu ), mozda smo i blizu kraja ( vremena )....:sossos:

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Avocado рече

Naravno svakom od nas se desilo ili se može desiti da po neku tuđu misao nesvesno "plagiramo" jer nam je ostala u pamćenju, a zaboravili smo izvor, pa možda i pomislimo da je naša originalna misao... međutim, ovde je reč o 19. delova teksta (da ne brojim sad koliko rečenica), od kojih su neke rečenice doslovce prepisane, a neke prenete uz sitne intervencije, a sve uz očuvanje strukture tj. redosleda celog teksta... sasvim je očigledno da je Peno imao ispred sebe tekst koji je zatim malo prepravljao. Nema tu ništa "nesvesno", već je sa sasvim očiglednim "predumišljajem" plagirao tuđ tekst...

Поента о плагијату је промашена јер је циљ текста да се уради "чистка" у Цркви. Тих 19 делова, како кажеш, служи само као "објашњење" (зашто људи који не оповргавају научну теорију не могу бити православци).

Заправо је (чини ми се, немам времена да пребрајам) реченице тог креационисте уметнуо на почетак, а доста има из његовог текста који је објавио 2017.-е: Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Јасно је да је реч о следећем:

Цитат

Посебан проблем представљају они „верници“ који сматрају да могу да буду у исто време и присталице дарвинизма. .....

Иако су, својим неверовањем, сами себе ампутирали од заједнице са Богом, они и даље сеју семе трулежи и неверовања међу младим богословским нараштајима.

И то је све. Нема никакве везе са:

1. полемиком

2. теолошком полемиком

3. дискусијом

4. супротстављеним ставовима

5. разменом мишљења

6. научним радом

7. плагијаћењем :D

8. објављивањем рад(ов)а

9. супротстављеним антропологијама

10. уписати по жељи ...................

Више бих ценила једно "м'рш у п. м." него ово траћење времена, ал' ок. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 10.8.2018. at 14:16, Zoran Đurović рече

Наравно да не оправдавам Пенов метод јер је непримерен и није ми јасно што је узео да (ваљда из комодитета) гради после свој текст на основу тог Турчина за кога никад нисам чуо.

Meni je jasno. Zeleo bi da osporava TE ali se u tu materiju ič ne razume, pa nema sta drugo osim da pokupi necije tvrdnje... malo mu je bzvz da citira Haruna ili baba Ruzu, a bolje nema... ;)

On 10.8.2018. at 14:16, Zoran Đurović рече

Тиме се изложио херцеговачком клану беспотребно. 

Ко су пак ти ликови, ево ти овде, ако ниси видео: 

Video sam ali mi kao autsajderu ti klanski ratovi nisu toliko interesantni...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...