Jump to content

Здравко Пено: „На пола пута“ – о теолозима-дарвинистима, вери и лицемерју

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Леон Професионалац рече

Не знам. Да су мало искренији решили би своје неспоразуме без свега овога. Баш ми се чини да је усиљено.

И баш зато делује као да други стоје иза свега.

А ето, баш поменути епископи новосадски и пожаревачки се не оглашавају, а имали би шта да кажу.

Недостатак Еп. бачког на факултету је евидентан.

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

• Одговори 201
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, gospodin X рече

Недостатак Еп. бачког на факултету је евидентан.

Могуће.  Све је могуће.

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, gospodin X рече

Па мало популистичких радова на теологија тачка фејк има критички апарат. Ево ја прелистах неке, и само у једном налетех на једва три фусноте и једну заграду.

Taчно. Ево један од Ђога: http://teologija.net/ka-jednoj-teologiji-puta/ Нема ниједне ноте. Чак пише: "Средином ХХ вијека Карл Јасперс се питао „да ли је човјек и даље на раскрсници?“", али не наводи референцу. Сада би неко могао закључити, али га ја не бих могао похвалити за интелигенцију: Ђого је научник, али пише ненаучно, што је срамота, јер се морају наводити цитати одакле су!:D 

Зато је Пенова опаска на месту. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Taчно. Ево један од Ђога: http://teologija.net/ka-jednoj-teologiji-puta/ Нема ниједне ноте. Чак пише: "Средином ХХ вијека Карл Јасперс се питао „да ли је човјек и даље на раскрсници?“", али не наводи референцу. Сада би неко могао закључити, али га ја не бих могао похвалити за интелигенцију: Ђого је научник, али пише ненаучно, што је срамота, јер се морају наводити цитати одакле су!:D 

Зато је Пенова опаска на месту. 

Па није написао "питам се да ли је човек и даље на раскрсници". За све практичне сврхе у датом случају (популарни текст) је навео туђу мисао (К. Јасперс). Проф није тако радио.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Ведран* рече

12:smeha:

Бокисд, ово је твоја најбоља шала до сада! 

:))

Nista ne moze da ti promakne,... :smeh1:

( da preformulisem,....namerno - nenamerno - slucajno,:)) ....gledao u gogle o dr.Andrej Jeftic i kada sam hteo da odustanem, tamo na nekoj 10 - 15 strani nadjem doktorat,...)

Подели на овим сајтовима

On 7.8.2018. at 17:02, Поуке.орг инфо рече

теолога-дарвиниста

Definicija?

Лукавство и безумље теолога-дарвиниста, „лажне браће“, прикривених иза својих звања и положаја у Цркви, не јењава

Kako se podvuceno konstatuje?

ни пошто су се, наводно, током прошлогодишњег заседања Светог Архијерејског Сабора јавно покајали.

=> Sinod lagao. Ok.

иницијативе да се изврши ревизија изучавања теорије еволуције у школском систему, тј. успостави објективан, а не идеолошки приступ.

Netacno, ta inicijativa je zahtevala da se uspostavi populisticki, nenaucni pristup. :)

мајмунообразне антропологије

definicija?

дарвинистичко-теолошког

definicija???

Од наслова, преко стила излагања, до ниско интонираних „закључака“ дати магазин он је управо спустио до нивоа таблоида.

Npr.? 

управо онако како секташи ваде исечке из контекста

Primer, kad vec stoji "upravo onako" ne bi bio na odmet. :) 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

здраворазумске критике

definicija? 

теолошка критика еволуције

Sta ovo uopste znaci?

Управо у жељи да отклоним потенцијални лични одијум и да, што је важније, цео проблем поставим тамо где му је место – у жижу саборне свести Цркве, у њему нпр. нисам обелоданио да несувисли, удворички коментар: „Бог је створио свет, како – питајте биологе“, припада Андреју Јефтићу.

Ja citala u Blicu, kakvo obelodanjivanje? :D  

Nisam sigurna da je u pitanju komentar, a za "nesuvisli" i "udvornicki" treba dokaz.

Није неопходно, па ипак ваља подсетити, да ни апостол Павле приближавајући истину Јеванђеља (Дап. 17, 28) древним Јелинима, није износио имена њихових философа и песника који су исповедали Христово Оваплоћење пре Његовог доласка. Чинио је то зато што су њихове идеје биле битније за мисију Цркве, од самих имена која је засигурно добро знао.

Ok, ali kako sa ovim argumentom u svijet  kad isti taj svet (nazalost, jos uvek) usvaja naucni nacin misljenja?

тврдокорног дарвинисте

Ne smem da pitam sta bi onda bio mekokorni... 

On 7.8.2018. at 17:04, Поуке.орг инфо рече

још један муслиман на националној телевизији бранио Србе од пошасти дарвинизма

?????

Дарвинове доктрине

?

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Џуманџи рече

12:smeha:

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Screenshot_20180809-223236_Chrome.thumb.jpg.5f54ee3ba1dea4d1c9e495e39b373ad8.jpg

Ја бих шћео да напишем докторат под насловом: "Рецепција Харуна Јахија у дјелу Здравка Пена: патолошка анатомија и савремена наука"

Имал ође ментора?

................

Зна ли неко тајну зашто се на ПБФ у Бг често појављују  докторати типа:

XYZ rimokatolicki/protestantski teolog и "православно нешто" (евентуално, можда)?

И онда се систематски прочита тај теолог и преприча, и то је онда допринос науци зато што га нико до сада није препричао србадији, шта ли?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Џуманџи рече

Имаш оне с образом ки ципела и оне с образом ки кора од банане. Ови први су тврдоКОРНИ, а ови други су мекоКОРНИ. 

Какот није јасно? :unbelieveble:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Имаш оне с образом ки ципела и оне с образом ки кора од банане

Ovo je pravazislo i majmunoobraznu antropologiju. :)))

Inace, "najteoloskije" sto sam naucila u poslednje vreme: 

Измењено од Џуманџи

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Џуманџи рече

Све је то повезано, ја кад ти кажем. Твдокорност је неопходна за мајмунообразну антропологију. У противном мекокорац се потпуно избезобрази јер мекокорца (образ од банане) други тврдокорни мајмуни поједу док си рекао квазитеолог. Ја кад ти кажем.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Дејан Мачковић на ову тему:

"Управо сам прочитао Пенину менталну мастурбацију као одговор Андреју Јефтићу. Шокиран сам како смо ниско пали, милопрдна баба, која се позива на псалме, себе пореди са ап Павлом и Флоровским, Истином и Платоном, а уједа около као бијесна крмача сатјерана у ћошак. Прави логичке скокове, чак и признаје да је покрао идеје од тог турског Бората, пријети Сабором, успио је да му прилијепи и Маркса и злосмрадног Лењина итд. Јадно да јадније не може бити. Аргументација једног иквизитора, ако не вјерујете у оно што ја вјерујем, онда не вјерујете у васкрсење, а онда, зна се, слиједи ломача. Док се нормалан свијет купа у мору, иде по распродајама, ми се бавимо теоријом еволуције од прије 200 година, расправљамо о Недићу и догађајима од прије 80 година, још нам само фали да се подијелимо на Обреновићевце и Карађорђисте, па да затворимо дућан. Андреј је угазио овог Пену, који не би издржао петнаест минута у реалном животу нити шетњу између две бандере у неком приградском насељу, као младу траву. Мислим да је Теологија нет направила само једну грешку. Требали су дозволити да се његов рад објави, уз напомену, ово је потпун идиотизам, али због 2000 страна библиографије уваженог професора, објављујемо. За све је крив Горан Бреговић јер нас је он научио да крадемо од Турака."

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Џуманџи рече

Inace, "najteoloskije" sto sam naucila u poslednje vreme: 

sjajno

ne mogu da lajkujem ništa, ne znam zašto..ali Kliz je genije

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...