Jump to content

Здравко Пено: „На пола пута“ – о теолозима-дарвинистима, вери и лицемерју

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Леон Професионалац рече

Oво све потписујем па сам зато и ставио први коментар као ,,млако". (Видите, почесмо и сами да себе цитирамо.) :0426_feel:

А млако ми је и једно и друго, оба писанија.

Биће да је ипак позадина свега овога сасвим друге природе.

Нисам схватио, а ни сад не разумем шта је тачно млако? Писање и реакција? Или то да каскају "поред пута"?

Будући да ја ово посматра само из једног угла, питање плагирања. Мени ово изгледа као велики проблем. Проблем далеко ширих размера од њихових међусобних несугласица. И проблем који не би смео да се просто "отпише" на неко њихово неслагање. Зато ваљда не видим шта је млако?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 201
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Леон Професионалац рече

Помислио сам да ме без разлога изврћете руглу. Опростите, шкртост слова.

Добро, није му г. Јефтић претио али је директно показао шта г. Пено по његовом мишљењу заслужује. :POPOcorn1:

Слажем се уз измену директно у индиректно. Јер је рекао да се за плагирање губе позиције, а обраћао се читаоцу, претпостављам да не сматра да Пено треба да изгуби позицију, него да сноси неке последице. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Нисам схватио, а ни сад не разумем шта је тачно млако? Писање и реакција? Или то да каскају "поред пута"?

Будући да ја ово посматра само из једног угла, питање плагирања. Мени ово изгледа као велики проблем. Проблем далеко ширих размера од њихових међусобних несугласица. И проблем који не би смео да се просто "отпише" на неко њихово неслагање. Зато ваљда не видим шта је млако?

Млако је испрва био мој коментар на читав одговор г. Пена на оптужбе г. Јефтића. Одговор је требало да буде кратак и јасан.

Касније кад сам мало разрадио све то постало ми је млако и једно и друго.

Слажем се да ово питање далеко шире као и да су последице далеко ширих размера.

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Леон Професионалац рече

Можда зато што сте Ви г. Јефтић?12:smeha:

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

пре 6 минута, Леон Професионалац рече

Рецимо, знао сам о коме се ради, а да нисам свакако бих и сам тражио да видим ко је Jaхи.

А ја то не би ни читао да није било плагирања. 12:smeha:

пре 6 минута, Леон Професионалац рече

Велим, и да је неко провалио била би мања штета по г. Пена. 

Тачно

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Слажем се уз измену директно у индиректно. Јер је рекао да се за плагирање губе позиције, а обраћао се читаоцу, претпостављам да не сматра да Пено треба да изгуби позицију, него да сноси неке последице. 

Очигледно је да је то поменуо у контексту доказивања да је г. Пенов текст плагијат а кад је већ поменуо отуда мислим да је директно на то указивао.

Подели на овим сајтовима

Pena znam sa faksa. Био је мој старији колека, као што му знам и сестре, сви вредни и поштени људи, завршавали високе школе. Пено је докторирао у Грчкој, али није као неки што су тамо отишли у ходочашће. Мала смо црква и све се зна. Малом Јефтићу није пало на памет да напише неки осврт на условно прихваћени докторат Дражена Перића, или да напише неке пикантерије око (прича се међ' владикама, тако да помињем само незваничне информације) доктората еп. Максима Васиљевића, или како је одбијени на Бг Универзитету докторат (мислим да је био магистарски, тај сам читао) Владана Перишића у Сарајеву доживео трансформацију? Зли језици шире причу како је Перишић писао докторат еп. Григорију Дурићу... Једини докторат у целој тој екипи има Богољуб Шијаковић, и то је докторат достојан једног Хајделберга или Сорбоне. 

Јефтић сада отплаћује кредит на основу кога је примљен на БФ, иако није био квалификован. Таквим је и остао, јер на БФ не може да се постане доктором патристичких наука. Ни Перишић није патролог. Али је код нас хаос, мада се у неким сегментима друштва знају правила, тако да лекар опште праксе не може да буде хирург. Код нас се руководи оном: Лако ћемо! - Не сећа се више Перишић шта је писао Ђурићу и Шајковићевој кад је био одбијен...

О моралу овог друштва имате мој осврт у "Херцеговачки клан".

Пенов текст спада у прегледне, не у оригинални научни рад, тако да цитатологија или позивање на разне аукторе није нужна, мада може бити пожељна. Ја овде објављујем популарне текстове, али за Оце и изворе увек дајем референце, док кад хоћу да препричам нешто опште, комодитета ради то урадим по неком битном аутору, али га углавном поменем. Код Пена су била и општа места, тако да се Јефтићев труд увлачења једнако показао бескорисним, јер би се само неука особа примила на те његове анализе. Да је Здравко поменуо нешто што је оригинална идеја овог мислиоца, онда би се могао оптужити за плагијат, а овде смо видели да се ради о баналним стварима. Дакле, цела ова прича је депласирана. 

Са друге стране, ја бих смео да ставим руку у ватру да Перишић у свом магистарском-докторату, нема ниједан оригинални цитат из отачких списа а да га није преузео од неког научника. Крајем 80их и почетком 90их отачка литература није била тзолико присутна у Србији, као ни студије на исте. Међутим, читајући годинама те студије, као и сама дела, видео сам да су Перишићеви наводи из друге руке, општа и банална места. То код Шијаковића није случај.      

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, ana čarnojević рече

једино што ме радује јесте чињеница да смо добили слику и прилику актуелне теолошке чаршије којој припадају и Јефтић и Пено. сви имају своју рачуницу.

:eit3du:

Подели на овим сајтовима

Падре @Zoran Đurović ако на страну ставимо све ове пикантерије и ниво интелектуалног и другог поштења у нашој чаршији, да ли сам добро схватио да ви потпуно оправдавате то што је проф Пено ипак преписивао делове, али будући да се ради "баналним" стварима, а то нису ни оригиналне мисли оног Турчина, и будући да није у питању "научни рад" преписивање нема везе? :scratch_head:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Pena znam sa faksa. Био је мој старији колека, као што му знам и сестре, сви вредни и поштени људи, завршавали високе школе. Пено је докторирао у Грчкој, али није као неки што су тамо отишли у ходочашће. Мала смо црква и све се зна. Малом Јефтићу није пало на памет да напише неки осврт на условно прихваћени докторат Дражена Перића, или да напише неке пикантерије око (прича се међ' владикама, тако да помињем само незваничне информације) доктората еп. Максима Васиљевића, или како је одбијени на Бг Универзитету докторат (мислим да је био магистарски, тај сам читао) Владана Перишића у Сарајеву доживео трансформацију? Зли језици шире причу како је Перишић писао докторат еп. Григорију Дурићу... Једини докторат у целој тој екипи има Богољуб Шијаковић, и то је докторат достојан једног Хајделберга или Сорбоне. 

Јефтић сада отплаћује кредит на основу кога је примљен на БФ, иако није био квалификован. Таквим је и остао, јер на БФ не може да се постане доктором патристичких наука. Ни Перишић није патролог. Али је код нас хаос, мада се у неким сегментима друштва знају правила, тако да лекар опште праксе не може да буде хирург. Код нас се руководи оном: Лако ћемо! - Не сећа се више Перишић шта је писао Ђурићу и Шајковићевој кад је био одбијен...

О моралу овог друштва имате мој осврт у "Херцеговачки клан".

Пенов текст спада у прегледне, не у оригинални научни рад, тако да цитатологија или позивање на разне аукторе није нужна, мада може бити пожељна. Ја овде објављујем популарне текстове, али за Оце и изворе увек дајем референце, док кад хоћу да препричам нешто опште, комодитета ради то урадим по неком битном аутору, али га углавном поменем. Код Пена су била и општа места, тако да се Јефтићев труд увлачења једнако показао бескорисним, јер би се само неука особа примила на те његове анализе. Да је Здравко поменуо нешто што је оригинална идеја овог мислиоца, онда би се могао оптужити за плагијат, а овде смо видели да се ради о баналним стварима. Дакле, цела ова прича је депласирана. 

Са друге стране, ја бих смео да ставим руку у ватру да Перишић у свом магистарском-докторату, нема ниједан оригинални цитат из отачких списа а да га није преузео од неког научника. Крајем 80их и почетком 90их отачка литература није била тзолико присутна у Србији, као ни студије на исте. Међутим, читајући годинама те студије, као и сама дела, видео сам да су Перишићеви наводи из друге руке, општа и банална места. То код Шијаковића није случај.

Делим Ваше мишљење часни мој!

Ставио сам у италик варијанту оно што је могло бити довољно да г. Пено напише у своју одбрану, баш као што сте Ви изнели, само то. Остало је све одвише и изгледа на пијацу или вашар. Понесе, ваљда, човека бес...

Због овог дела који сам болдирао управо и понављам од самог почетка: млако.

Ви кад имате нешто да напишете, као рецимо тај поменути чланак Херцеговачки клан или, пак, онај текст о угуравању г. Јефтића на ПБФ - то урадите јасно без околишања, јавно и у лице. Просто, то ценим и то је поштeно. Па нек се чешу. На то за шта сте их оптужили може једноставно да се одговори, ако се има чиме, разуме се. Само неизјашњавање проф. Перишића, Еп. Максима и иних, па и проф. Јефтића, о поменутој теми има тежину неког одговора. Но, можда скупљају материјал па ће, коначно, осванути још нека цртица за Ваше житије. 0508_music

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

Падре @Zoran Đurović ако на страну ставимо све ове пикантерије и ниво интелектуалног и другог поштења у нашој чаршији, да ли сам добро схватио да ви потпуно оправдавате то што је проф Пено ипак преписивао делове, али будући да се ради "баналним" стварима, а то нису ни оригиналне мисли оног Турчина, и будући да није у питању "научни рад" преписивање нема везе? :scratch_head:

Да. То ти дође као црквена беседа па се вели: Неко мисли... То су општа места. И ти да пишеш неки популаран текст убацио би и несвесно ствари из Стеве Хокинга или Ајнштајна, али кад би писао о збрајању историја, онда би навео Хокинга а не Ајнштајна. Овде је била реч о основним премисама, закон природног одабирања, логосност твари која паметном човеку вели да је Бог то устројио, и сл. Никаква оригинална мисао није изражена. Као када би писао да ми верујемо у Ис Хс који је у 2 природе, а не поменемо Халкидон. Пено је једноставно имао при руци нешто популарно и тиме се послужио. Затои и велим да је то прегледни рад, а не оригинални научни рад. Нисам ни разумео да је имао такве претензије.

Проблем је био нпр. када је магистарски Пере Јевремовића отишао у етар пре објављивања, а неки почели да се ките туђим перјем и да то користе.  

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Zoran Đurović рече

Пенов текст спада у прегледне, не у оригинални научни рад, тако да цитатологија или позивање на разне аукторе није нужна, мада може бити пожељна.

@Ведран*, ово становиште и ја од почетка наглашавам, баш са овим болдираним. :buba:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Да. То ти дође као црквена беседа па се вели: Неко мисли... То су општа места. И ти да пишеш неки популаран текст убацио би и несвесно ствари из Стеве Хокинга или Ајнштајна, али кад би писао о збрајању историја, онда би навео Хокинга а не Ајнштајна. Овде је била реч о основним премисама, закон природног одабирања, логосност твари која паметном човеку вели да је Бог то устројио, и сл. Никаква оригинална мисао није изражена. Као када би писао да ми верујемо у Ис Хс који је у 2 природе, а не поменемо Халкидон. Пено је једноставно имао при руци нешто популарно и тиме се послужио. Затои и велим да је то прегледни рад, а не оригинални научни рад. Нисам ни разумео да је имао такве претензије. 

Мени је то што објашњавате разумљиво и у једној мери прихватљиво уколико се нешто препричава, или парафразира. Међутим, неприхватљиво ми је да се скоро од речи до речи нешто препише (небитно шта, кључно или споредно), а да онда оправдање буде све ово што наводите. Ако се преписује онда се и наводи.

Зато мислим да га је Јефтић ту упецао. А то није смео да дозволи.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Леон Професионалац рече

@Ведран*, ово становиште и ја од почетка наглашавам, баш са овим болдираним. :buba:

Сад одговорих шта мислим о томе.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Сад одговорих шта мислим о томе.

Да, да! Слично нам је мишљење о овој ствари.

И мени је неприхватљиво то што је проф. Пено урадио с тим што то разрађујем па мислим да није морао, тј. да није био обавезан да цитира Јахија. Она моја склоност да увек оправдавам људе...

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ведран* рече

...мислим да сам га ту упецао.

:algabacaju:

Дозволио је да буде упецан. Биће да није ни очекивао да се било ко јави поводом његовог писања.

(Гле! Како добра фора с Вашим цитатом а у вези са оним да сте Ви уствари г. Јефтић.)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...