Jump to content

Здравко Пено: „На пола пута“ – о теолозима-дарвинистима, вери и лицемерју

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Поуке.орг инфо рече

Људи који знају рад проф. Здравка Пена знају да је он веома плодан писац и цењен професор и сигурно да један текст не може да га дискредитује као професора и човека, али бављење било чијим личним животима у овом контексту је веома, веома неукусно и непримерно. То је мишљење админ-тима. О тексту, једном и другом, слободно пишите, јер то и јесте поента теме.

Лични живот је једно, а академска биографија је друго. Са тим у вези, лично мислим да је потпуо неопходно истицати радну или пак академску биографију и једне и друге стране. Ако читаоцу понудиш академску биографију онда је заиста занемарљива чињеница о којој се овде развлачи име професора Пене. Успут да додам, Ви сте злонамерно или не, као админ овог форума, након Ваше опомене да се не пише о туђим животима, објавили предавање Мирољуба Петровића у коме се он позива на Харуна Јахија. То такође нема везе са Пениним текстом, али има везе са понижавањем личности професора Пене. Поредити Пену са Мирољубом само зато што је интерпретирао део текста Харуна Јахија који се тиче нетеолошког оспоравања еволуције је изразито малициозно!

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

• Одговори 201
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 48 минута, gospodin X рече

Ви сте злонамерно или не, као админ овог форума, након Ваше опомене да се не пише о туђим животима, објавили предавање Мирољуба Петровића у коме се он позива на Харуна Јахија

Објављен је видео само да се види ко је Харун Јахи, те сматрамо да није он неко коме треба давати простора у тексту где црквени писац, теолог, треба да га цитира.

А никако не упоређујемо проф. Пену и Јахија. Чак, проф. Пена у претходним радовима и књигама веома ценимо, има чак и тема администрације о његовм радовима...

Подели на овим сајтовима

On 7.8.2018. at 17:02, Поуке.орг инфо рече

Није неопходно, па ипак ваља подсетити, да ни апостол Павле приближавајући истину Јеванђеља (Дап. 17, 28) древним Јелинима, није износио имена њихових философа и песника који су исповедали Христово Оваплоћење пре Његовог доласка.

Ovo deluje  nejasno. Moze se obrnuti protiv pisca teksta sa vecom efikasnoscu. Na primer, apostol Pavle nigde nije kritikovao naucnike onog vremena jer matematika, biologija, fizika nemaju veze sa njegovim Evandjeljem. Ako neko zna nekog poznatog i znacajnog starog ili novog crkvenog pisca da kritikuje vazece naucne teorije svog vremena, bilo bi lepo da ih ovde napise. 

Подели на овим сајтовима

On 7.8.2018. at 17:02, Поуке.орг инфо рече

несувисли, удворички коментар: „Бог је створио свет, како  питајте биологе, припада Андреју Јефтићу.

Zasto je ovo nesuvislo i udvoricki? Pa koga drugog da pita?

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, gospodin X рече

А и Еп. Игнатије ти је неки ауторитет... Где се па то Игнатије осврнуо на Пенин рад и где га је то оспорио, осим у паланачким причама унутар ПБФа.  Упореди Игнатијеву књигу "Биће као есхатолошка заједница" са рецимо Пенином књигом "Христос нова твар" и видећеш где постоји систематичност а где је заправо интерпретацијине интерпретације интерпретација. Додаћу само да је похвално слово о књизи Христос нова твар Еп бачки написао на пет страница. Ето...

Где сам то ја, молим Вас, оспорио Пенов рад?

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, gospodin X рече

А и Еп. Игнатије ти је неки ауторитет... 

Наравно да јесте. И као богослов и као јерарх.

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да се са расправом о академском раду, ауторитетима, личним и професионалним, биографијама, личним сујетама, факултету, клановима, пријатељствима, познанствима, итд., само непотребно компликују ствари. Није забрањено ни о томе док Админи не забране :tongue: али замагљује ствари.

Основно питање је да ли је проф Пено у ОВОМ случају плагирао један текст неког аутора (чак је и питање ко је тај аутор и какав је он споредно питање). А одговор на то питање који су разни учесници овде понудили је различит. 

Неки кажу да јесте, неки да није, а неки су суздржано критични (мудри :0205_whistling:). Лично мислим да јесте. Такође мислим да они који кажу да није не сагледавају ствари сасвим хладне главе, можда због личних познанстава, или из другог разлога? Ја лично не познајем ни једног ни другог аутора и немам пристрасности ни према њима ни према теми о којој наводно расправљају још од оног промашеног Апела до исто тако помашеног Апела на Апел и свега што је следило (чега је ово очигледно део). 

Мислим да је овим што се сад десило свака могућност да се тај њихов "дијалог" о теми усмери у продуктивном смеру похрањена. Мада можда и није велика штета будући да је ствар била мртва у самом старту??

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Леон Професионалац рече

Где сам то ја, молим Вас, оспорио Пенов рад?

Ово је веч офтопик, али морам да реплицирам. Унапред се извињавам администраторима сајта.

пре 5 часа, Леон Професионалац рече

Сам га не изврћем руглу иако поврх свега делим мишљење Еп. Игнатија о проф. Пену и његовом раду.

Дакле, написао си - да о г. Пени делиш мишљење Еп. Игнатија. Из свог искуства знам да је то мишљење, као што написах, на нивоу паланачког оговарања по факултету и међу студентима, те и написах када и где је Еп. Игнатије направио неки критички текст научног рада Здравка Пене? Нигде! Као парадигму том твом мишљењу ја сам навео мишљење Еп. бачког Г. Иринеја о књизи Христос нова твар...

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Nebojš.a рече

Očekivan.

По мери.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, gospodin X рече

Дакле, написао си - да о г. Пени делиш мишљење Еп. Игнатија. Из свог искуства знам да је то мишљење, као што написах, на нивоу паланачког оговарања по факултету и међу студентима, те и написах када и где је Еп. Игнатије направио неки критички текст научног рада Здравка Пене? Нигде! Као парадигму том твом мишљењу ја сам навео мишљење Еп. бачког Г. Иринеја о књизи Христос нова твар...

То што сте Ви тако закључили није мој проблем. А о оптужбама да се ради паланачким оговарањима међу студентима: па више ми личи да се Ви тиме бавите. А зашто? Зато што учитавате ствари које нисам написао јер знте шта Еп. Игнатије мисли о раду проф. Пена.

Ако знате шта Еп. Игнатије мисли о проф. Пену онда смо се разумели. Мало ми је већи ауторитет Еп. Игнатије од проф. Пена. Не зато што се ради о Епископу већ зато што тако стоје ствари. Тачка.

Можете да га браните колико год хоћете, проф. Јефтић га је, у неку руку разнео. А овај његов одговор је трчање поред пута: у оволиком тексту могао је да да одговор на оптужбе а не да се овако понесе. Смешно.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Nebojš.a рече

To si već rekao.

Добро знам шта сам написао, нисам рекао.

Да бисте утврдили. Као што рекох: млако.

Питам се како се један професор не стиди да публикује овакав одговор иако сам мишљења да није био обавезан да цитира Турчина.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

Ја мислим да се са расправом о академском раду, ауторитетима, личним и професионалним, биографијама, личним сујетама, факултету, клановима, пријатељствима, познанствима, итд., само непотребно компликују ствари. Није забрањено ни о томе док Админи не забране :tongue: али замагљује ствари.

Основно питање је да ли је проф Пено у ОВОМ случају плагирао један текст неког аутора (чак је и питање ко је тај аутор и какав је он споредно питање). А одговор на то питање који су разни учесници овде понудили је различит. 

Неки кажу да јесте, неки да није, а неки су суздржано критични (мудри :0205_whistling:). Лично мислим да јесте. Такође мислим да они који кажу да није не сагледавају ствари сасвим хладне главе, можда због личних познанстава, или из другог разлога? Ја лично не познајем ни једног ни другог аутора и немам пристрасности ни према њима ни према теми о којој наводно расправљају још од оног промашеног Апела до исто тако помашеног Апела на Апел и свега што је следило (чега је ово очигледно део). 

Мислим да је овим што се сад десило свака могућност да се тај њихов "дијалог" о теми усмери у продуктивном смеру похрањена. Мада можда и није велика штета будући да је ствар била мртва у самом старту??

Лепо.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...