Jump to content

Мартиновић: Човек није власник својих органа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 13 минута, АлександраВ рече

Свако тражи разлоге да не учини нешто добро, желећи да своје нечињење оправда неким вишим разлогом или нечијим лошим намерама.

Gluposti. Prazna i bezivotna recenica.

A meni licno je daleko najtragicnija i najporaznija cinjenica da su i sami Hriscani toliko zasllepljeni sopstvenim "razumom" u nekim momentima, da doslovno ne vidi dalje od nosa. Kao da je jasno stajanje na crtu i protivljenje zlu postalo nepozeljno. Zaista smo izgubili otacku i jevandjelsku bistrinu, i postali smo so koja je obljutavela. Evo i ovde na ovom forumu, na veliku zalost.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 15 минута, obi-wan рече

Pa kako moze da bude ista racionalno u zlocinu? A jos vise - kako u takvom jednom zlocinu?

I inace, posto nisi u toku - kradene su preminule bebe, zbog organa i ko zna cega jos. Ono, rodi se, bude super, i posle par dana iznenada umre, bez nekog jasnog razloga. I onda citava serija takvih slucajeva u nekom periodu. I nista ne bi niko ni pokrenuo, da nisu neki od roditelja ogorceni blentavim "objasnjenjima" krenuli da traze pravdu.

uh, mnogo emocija malo racija...

Gledaj, niko nije krao mrtve bebe zbog organa, zapravo koliko ja znam, radilo se  o tome da se bebe proglase za mrtvorodjene i onda se zive  i zdrave salju dalje ali NE zbog organa nego na usvajanja za velike pare... strasne stvari u svakom slucaju.

Mrtva osoba ti ne vredi mnogo za organe osim ako ih ne izvadis u prvih nekoliko minuta nakon smrti... zato je ideja o kradenim mrtvim bebama zbog organa malo smesna...

Mozda ni ti nisi u toku, ali cak i da ti se desi da dodjes u situaciju da ti neko uzima organe, koliko god ti bio donator, samoinicijativno ili po automatizmu, ako tvoja porodica kaze "ne" cao zdravo, niko ne sme da ti pipne organe. Kad to dodas na ideju da ionako mozes kad god oces da se izbacis  iz tog sistema, uopste ne vidim razlog za ovoliku frku i paniku?

• Свиђа ми се 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

Kao da je jasno stajanje na crtu i protivljenje zlu postalo nepozeljno. Zaista smo izgubili otacku i jevandjelsku bistrinu, i postali smo so koja je obljutavela.

Kad svoju poziciju samoproglasis za neupitnu i jedinu istinitu, proizilaze razne patologije :)

Evo ti si sad za zlo proglasio nesto za sta mnogi ljudi kazu da je sjajna stvar? Osim toga, posto kreces od hriscanske price, jesi ti uopste pozvan da klasifikujes i utvrdjujes  zala? Sa koje pozicije konkretno sudis upravo?

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, obi-wan рече

Odakle joj bre to pravo??

Iz člana 97. Ustava u kojem je propisano da država uređuje sistem zdravstva... uključujući i to da sa druge strane, propisivanjem da moraš da je obavestiš ako nećeš da budeš donor ti nije prekršeno ni jedno od Ustavom i međunarodnim ugovorima garantovanih ljudskih prava.

Цитат

Kako sme drzava da raspolaze mojim zivotom??...

Ne raspolaže tvojim životom. Koliko god ovo rešenje pokušavali da predstavite kao da vam neko prisilno uzima organe i kao da vam je uskraćeno pravo da ne budete donori organa (pa evo sad čak i pravo na život), jedina razlika u odnosu na prethodno rešenje koja tangira one koji neće da budu donori je da morate državu da obavestite o tome.

Цитат

Naravno da znas, ali za tebe je to prosto smesno razmisljanje. Ali za mene nije.

E vidis - za mene znaci.

Ne znam šta drugo da dodam (pored prethodno rečenog) osim da očigledno grešiš.

Цитат

Oni izabrali ono sto je za pacijente bolje? "Doktor smrt" i njegova ekipa??...

Pa mi smo vec totalno unisten narod... kad ovako nesto moze da kaze okati intelektualac, ne znam sta ima dalje da se prica...

Da, jer ipak ne živimo u epskim romanima u kojima postoji neko iskonsko zlo praktično nesposobno da uradi bilo šta dobro... šta više, takvi romani se danas slabo i pišu jer ih moderna publika smatra previše naivnim pogledom na svet. Da, dr. Smrt i Imperator nisu programirani tako da ne mogu da urade ništa dobro. Smatrati da jesu je dečije naivno. Naravno da ne treba imati nikakvo predubeđenje da su im motivi dobri i plemeniti i naravno da treba biti žestoko skeptičan prema svemu što urade, ali to ne znači da je sve što urade a priori loše. U pitanju su loši ljudi, a ne orci.

Da se razumemo, naravno da je ova bagra sposobna da svaki zakon izvitoperi, obesmisli, pa i otvoreno prekrši bez ikakvih posledica na ljubav njihovog biračkog tela... ali ako pođemo od toga, onda je potpuno nebitno šta piše u zakonu i sve što pričaš važi i za situaciju da je donet zakon kakav ti misliš da je trebalo da se donese...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

Gluposti. Prazna i bezivotna recenica.

A meni licno je daleko najtragicnija i najporaznija cinjenica da su i sami Hriscani toliko zasllepljeni sopstvenim razumom u nekim momentima, da doslovno ne vidi dalje od nosa. Kao da je jasno stajanje na crtu i protivljenje zlu postalo nepozeljno. Zaista smo izgubili otacku i jevandjelsku bistrinu, i postali smo so koja je obljutavela. Evo i ovde na ovom forumu.

Добро. А шта предлажеш, ево конкретно по питању овог закона, сада? Да ли то што ти вичеш на Вучића значи да боље видиш? Да ли то што нисам узрујана поводом овог закона значи да сам за Вучића? Веома је могуће и остављам простор да је вероватно да нисам бистра, и да сам обљутавила, мада пре мислим да никада нисам ни била слана, бар не за потребе опште конзумације.

Једно је ићи у рат, друго је извршити самоубиство. Ово друго за мене није опција. Немам намеру да се трујем бесом.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Da se razumemo, naravno da je ova bagra sposobna da svaki zakon izvitoperi

Prvo sam cuo vesto o tom zakonu i pomislio "Opa! Pa bravo" a onda sam cuo Martinovica i pomislio "e do k..."

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Gledaj, niko nije krao mrtve bebe zbog organa, zapravo koliko ja znam, radilo se  o tome da se bebe proglase za mrtvorodjene i onda se zive  i zdrave salju dalje ali NE zbog organa nego na usvajanja za velike pare... strasne stvari u svakom slucaju.

Moguce, u svakom slucaju, kad se setim toga bude mi prosto muka od tolike kolicine ludila.

пре 2 минута, cloudking рече

Mozda ni ti nisi u toku, ali cak i da ti se desi da dodjes u situaciju da ti neko uzima organe, koliko god ti bio donator, samoinicijativno ili po automatizmu, ako tvoja porodica kaze "ne" cao zdravo, niko ne sme da ti pipne organe. Kad to dodas na ideju da ionako mozes kad god oces da se izbacis  iz tog sistema, uopste ne vidim razlog za ovoliku frku i paniku?

Kako ne vidis razlog? U piitanju je prosto eticki princip - ako im se danas dopusti jedno, sutra ce da traze deseto. U pitanju je svesno saglasavanja sa ociglednim zlom. Da je o ovome pricala neka sasvim normalna ekipa, pa da je npr. sve to izbcila na nivo jedne ozbiljne javne rasprave, to bi svakako bio sasvim drugi teren.

Ali ovi prosto nemaju sta o tome da pricaju niti da se uopste time bave, nakupili su na sebe materjala za 2 pakla, i sve sto treba da urade je da se maknu svima sa grbace. Kakvo crno poverenje njima u vezi bilo cega... koliko smo do sad potrosili strana ovde samo u nabrajanju njihovih ludila, i sad se javlja ekipa koja na to jednostavno zazmuri... ne vredi, tako nesto prosto ne mogu da razumem, niti zelim...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, cloudking рече

Kad svoju poziciju samoproglasis za neupitnu i jedinu istinitu, proizilaze razne patologije :)

Ja pricam iz pozicije jevandjelskog etosa, i jasno je da ta poruka ne moze da se odnosi na vas koji ste izjasnjeni ateisti.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Ali ovi prosto nemaju sta o tome da pricaju niti da se uopste time bave, nakupili su na sebe materjala za 2 pakla, i sve sto treba da urade je da se maknu svima sa grbace. Kakvo crno poverenje njima u vezi bilo cega... koliko smo do sad potrosili strana ovde samo u nabrajanju njihovih ludila, i sad se javlja ekipa koja na to jednostavno zazmuri... ne vredi, tako nesto prosto ne mogu da razumem, niti zelim...

Sve te cujem i veruj mi i mene vata jeza od cinjenice da sam saglasan sa necim sto je uradila ova bagra... ali, probaj da zamislis bilo koju vlast koju smo imali u posednjih 20 godina i videces da bi isto reagovao ko god da je na vlasti. Znaci, nije do vucica...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, АлександраВ рече

Добро. А шта предлажеш, ево конкретно по питању овог закона, сада? Да ли то што ти вичеш на Вучића значи да боље видиш? Да ли то што нисам узрујана поводом овог закона значи да сам за Вучића? Веома је могуће и остављам простор да је вероватно да нисам бистра, и да сам обљутавила, мада пре мислим да никада нисам ни била слана, бар не за потребе опште конзумације.

Једно је ићи у рат, друго је извршити самоубиство. Ово друго за мене није опција. Немам намеру да се трујем бесом.

Ja se ne trujem besom, ali ne zelim ni da budem mlak. Toliko cu da ti kazem.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Sve te cujem i veruj mi i mene vata jeza od cinjenice da sam saglasan sa necim sto je uradila ova bagra... ali, probaj da zamislis bilo koju vlast koju smo imali u posednjih 20 godina i videces da bi isto reagovao ko god da je na vlasti. Znaci, nije do vucica...

Nisam ni rekao da je samo do njih, ali najvise jeste do njih, jer su oni jos gori izdanak zlog korena.

Подели на овим сајтовима

Ја само нешто не капирам.

Ако живимо као робови у власти пробисвета, лопова, хохштаплера и криминалаца који нас третирају као стоку и које заболе за било шта осим за њихов џеп - одакле онда идеја да ће они поштовати било чију вољу да не жели да буде донор? Зашто би онда њих болело уво за неки институт који ће бити основан где ће људи моћи да се изјасне да не желе да буду донори? Одакле толико потенцирање на одлуци да не желим да будем донор ако тврдим да живим у држави где власт и мафију заболе за моју одлуку и азконе уопште, зашто би њих било брига шта сам ја одлучио?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Avocado рече

Iz člana 97. Ustava u kojem je propisano da država uređuje sistem zdravstva... uključujući i to da sa druge strane, propisivanjem da moraš da je obavestiš ako nećeš da budeš donor ti nije prekršeno ni jedno od Ustavom i međunarodnim ugovorima garantovanih ljudskih prava.

Naravno da jeste prekrseno, jer je bez imalo moje saglasnosti doneseno nesto u vezi mene.

пре 10 минута, Avocado рече

Ne raspolaže tvojim životom. Koliko god ovo rešenje pokušavali da predstavite kao da vam neko prisilno uzima organe i kao da vam je uskraćeno pravo da ne budete donori organa (pa evo sad čak i pravo na život), jedina razlika u odnosu na prethodno rešenje koja tangira one koji neće da budu donori je da morate državu da obavestite o tome.

Taman toliko da je ceo pristup potpuno pogresan, jer siledzijski zanemaruje misljenje pojedinca.

пре 11 минута, Avocado рече

Da, jer ipak ne živimo u epskim romanima u kojima postoji neko iskonsko zlo praktično nesposobno da uradi bilo šta dobro...

Ovde cemo dodatno da se razidjemo u stavu, jer Hriscani itekako znaju za iskonsko zlo koje nije sposobno da ucini nikakvo dobro - znaju opitno, na delu - i da postoje ljudi-neljudi koji tom zlu svesno i otvoreno sluze, a neki bukvalno svakom mimikom i svakim pokretom.

пре 13 минута, Avocado рече

Da, dr. Smrt i Imperator nisu programirani tako da ne mogu da urade ništa dobro. Smatrati da jesu je dečije naivno.

Naprotiv, izrazito je naivno upravo ovo sto ti tvrdis, kao i nekolicina drugih ovde.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, GeniusAtWork рече

Ја само нешто не капирам.

Ако живимо као робови у власти пробисвета, лопова, хохштаплера и криминалаца који нас третирају као стоку и које заболе за било шта осим за њихов џеп - одакле онда идеја да ће они поштовати било чију вољу да не жели да буде донор? Зашто би онда њих болело уво за неки институт који ће бити основан где ће људи моћи да се изјасне да не желе да буду донори? Одакле толико потенцирање на одлуци да не желим да будем донор ако тврдим да живим у држави где власт и мафију заболе за моју одлуку и азконе уопште, зашто би њих било брига шта сам ја одлучио?

Valjda je jasno da necim ipak moraju da se pokriju. Zlo je najperfidnije upravo onda kad se maskira u dobro i glumi dobro.

Na banalno i otvoreno zlo ne bi prakticno niko naseo, zato je potrebno lukavstvo - najsustinskija osobina zla uopste.

Подели на овим сајтовима

@GeniusAtWork 

Inace, doneli su "zakon" na brzaka, a onda ce taj neki organ za odjavu tek da bude osnovan, ne zna se kad.

I ovo ti nimalo ne bode oci? Kako to da nije bilo obrnuto - prvo smo osnovali, pa onda "zakon"? Stvarno cudno, a znamo da se izlomise za nasu "dobrobit"...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...