Изида Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 Дешава ли вам се да одете у госте и да вас нуде мрсном храном? Мени се једном десило да будем позвана у госте и било још пар људи. Домаћица поставила вечеру и ја одбила. Она из фрижидера извадила туњевину и дала ми. А и десило ми се да ми једна жена каже да је њој много тешко што ја понекад постим кад су њеној деци рођендани ко да сам ја дошла зато што сам из глади побегла. Још ме питала по чему сам ја напреднија од ње зато што се причешћујем. Једном сам била на Младенцима где је био мрсни ручак и ја нисам хтела да једем. Како се ви сналазите у таквим ситуацијама? Ariadna је реаговао/ла на ово 1 "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djordje.pesic Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 пре 17 минута, Изида рече Дешава ли вам се да одете у госте и да вас нуде мрсном храном? Мени се једном десило да будем позвана у госте и било још пар људи. Домаћица поставила вечеру и ја одбила. Она из фрижидера извадила туњевину и дала ми. А и десило ми се да ми једна жена каже да је њој много тешко што ја понекад постим кад су њеној деци рођендани ко да сам ја дошла зато што сам из глади побегла. Још ме питала по чему сам ја напреднија од ње зато што се причешћујем. Једном сам била на Младенцима где је био мрсни ручак и ја нисам хтела да једем. Како се ви сналазите у таквим ситуацијама? U gostima na fin nacin objasnim ili najavim unapred pre odlaska. Nikad nisam imao probleme sa drugima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Petar-M Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 У почетку када сам почињао да постим имао сам два случаја тог типа. Први је био када сам отишао код Кумова на славу. Славе иначе Светог Луку, а тада је слава пала у среду. Пошто за трпезом буквално није било ништа посно наши тањири су остали празни. Са мном је тада била једна сестра у Христу са којом сам био у вези. Било нам је непријатно али нисмо узели ништа мрсно. Други случај је уследио следеће године код доброг другара који слави Светог Тому. Тада је слава пала у петак. Овог пута да не би довео све у непријатну ситуацију, ја сам му ипак рекао да постим и ако то никада нисам волео да истичем. Трпеза је била мрсна а за мене је купио рибу, тако да је то прошло много боље од оног првог пута. Пошто је мој духовник у то време сваке суботе држао предавања и духовне разговоре у нашој парохији, искористио сам прилику да га упитам о томе, наводећи му оба примера, како би и остали чули и имали користи. Отац ми је потврдио да сам у оба случаја поступио исправно. Навео је само (поводом првог случаја) да када идемо у госте код наших блиских пријатеља, треба увек да им кажемо да постимо и да нам ставе неку салатицу и да нам је то довољно како их не би оптерећивали. Ми смо дужни да сведочимо своју веру особито код нас православних. Е сад љубав је изнад свих закона и треба добро расудити када да поступимо другачије. Не знам да ли је исправно али ево примера када бих ја тако поступио. Када би се нашао негде на путу и када би ме нека породица ненадано угостила ручком који су са толико љубави спремили за мене. Тада бих се прекрстио и послужио бих се. Битно је само да то не чинимо из страсти према храни већ из љубави према домаћинима. Изида and Orthophill је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 1 hour ago, Petar-M рече Други случај је уследио следеће године код доброг другара који слави Светог Тому. Тада је слава пала у петак. Овог пута да не би довео све у непријатну ситуацију, ја сам му ипак рекао да постим и ако то никада нисам волео да истичем. Трпеза је била мрсна а за мене је купио рибу. Многи сада у народу из незнања или погрешних информација сервирају ако је сриједа ли петак једноставно рибу. То важи онда за посну трпезу. Или једу куповне производе сриједом и петком који су дефинитивно са уљем јер на њима пише посно. Чак на многим календарима на инернету или апл. када је вода пише уље. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 пре 2 часа, Изида рече Дешава ли вам се да одете у госте и да вас нуде мрсном храном? Мени се једном десило да будем позвана у госте и било још пар људи. Домаћица поставила вечеру и ја одбила. Она из фрижидера извадила туњевину и дала ми. А и десило ми се да ми једна жена каже да је њој много тешко што ја понекад постим кад су њеној деци рођендани ко да сам ја дошла зато што сам из глади побегла. Још ме питала по чему сам ја напреднија од ње зато што се причешћујем. Једном сам била на Младенцима где је био мрсни ручак и ја нисам хтела да једем. Како се ви сналазите у таквим ситуацијама? Nema tu nikakvog snalazenja, Oci su o tome znali lepo da kazu - "kad ides u goste, svoj tipik ostavi kod kuce". Dakle, imas 2 mogucnosti, vrlo jasne i nedvosmislene: 1) Ili stavljas akcenat na post, i ne ides u goste i na slavlja dok post traje, 2) ili ides u goste radi uobicajenog covekoljublja, i onda obavezno jedes i sluzis se onim cime te domacin posluzi bez ispitivanja i price o postu. O tome i veliki Pavle na vise mesta vrlo lepo govori, o tome i sam Hristos kaze "a kad postite namazite lica svoja...", i sve dalje sto ide na tom mestu. Narocito je odbojno i ruzno da se ode kod nekog, a onda na ljubaznost domacina mi krecemo da pricamo kako postimo. Ako postis, Bogu postis, ne trubi o tome nikom. Tj. "ne budite kao licemeri...", kako o tome vrlo jasno govori Jevandjelje. ... I radi svake celovitosti, da ovu kratku pricu krunisemo jednim primerom iz zitija. Isli su starac pustinjak i ucenik negde na put, i jednog dana svrate u neki manastir da bi odseli, odmorili se i prenocili. Kad su seli za trpezu, starac krene da jede sve sto mu izneli, a bilo je podosta toga. Ne bi to nista bilo cudno, da njih dvojica u to vreme nisu imali svoje pravilo posta, koje je nalagalo da se tih dana od hrane uzima samo hleba i vode. Mladi ucenik se zacudi, ali iz postovanja prema svom starcu ne hte nista da ga pita. Kad su sutradan krenuli na put, prodje neko vreme, i kaze mladi: "Oce, ako blagoslovis, pio bih malo vode", na sta mu ovaj odgovara - "ne cedo, ne zaboravi da u ovo doba dana mi ne uzimamo nista". A mladi jos vise zbunjen opet pita: "Ali oce, juce si jeo svasta u ovo vreme, i pio cak i vina, kako sad to?". A stari mu kaze: "To je bilo radi ljubavi prema nasim domacinima, koji su se nas radi potrudili i od srca nam spremili da jedemo. Medjutim, mi sad nismo sa njima, nego idemo dalje svojim putem, i nastavljamo tamo gde smo stali sa nasim postom". Eto, lepo i jasno objasnjeno: kad postis, posti sam za sebe, kad si u gostima, postuj red domacina i sluzi se onim sto je izneseno pred tebe. ИгорМ, Justin Waters, Благовесник and 7 осталих је реаговао/ла на ово 3 7 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 пре 3 минута, obi-wan рече I radi svake celovistosti, da ovu kratku pricu krunisemo jednim primerom iz zitijа Извор житија можеш ли да наведеш? Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 пре 2 минута, timjančica рече Извор житија можеш ли да наведеш? Ne mogu da se setim tacno ovog momenta, znam samo da je rec o Prologu vl. Nikolaja. Ako naletim na to mesto ovih dana rado cu da postavim. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 Да, јер до тада ово што си написао важи као непоткрепљено. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 пре 3 минута, timjančica рече Да, јер до тада ово што си написао важи као непоткрепљено. `El mi se to ucinilo, ili ti ovde zavuceno kazes kako izmisljam?... Dakle, to sto sam procitao je sasvim sigurno tako, ako ti to nije bilo jasno, jedino se ne secam tacnog mesta gde je to procitano. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 пре 1 минут, obi-wan рече `El mi se to ucinilo, ili ti ovde zavuceno kazes kako izmisljam?... Dakle, to sto sam procitao je sasvim sigurno tako, ako ti to nije bilo jasno, jedino se ne secam tacnog mesta gde je to procitano. Ja odavno znsm za ovaj primer. Cisto da potvrdim da nije izmisljeno. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 пре 4 минута, obi-wan рече `El mi se to ucinilo, ili ti ovde zavuceno kazes kako izmisljam?... Dakle, to sto sam procitao je sasvim sigurno tako, ako ti to nije bilo jasno, jedino se ne secam tacnog mesta gde je to procitano. Не кажем да измишљаш већ да је непоткрепљено без навода. То нисам ја измислила већ је једноставно тако.. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 Нема шта да се каже после овога што је Оби-Ван написао и добрим примером поткрепио. =) Ил не идеш у госте, ил идеш и једеш шта се нуди. Наглашавање поста у таквој ситуацији ми је по мало (више) фарисејски. Лубеница and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 пре 12 минута, timjančica рече Не кажем да измишљаш већ да је непоткрепљено без навода. То нисам ја измислила већ је једноставно тако.. "Sio mi ga Djura, pa mi ispalo tesno". Sta uopste znaci ovo sto si napisala? Kako to nekom verujes na pola? Meni ni iz dzepa ni u dzep, nego pitam kad vec pricamo. A opet, mozda bi ipak bilo postenije da odma` jasno kazes sta te tacno zulja u ovom sto sam napisao, a ne da se pozivas na "nepotrkepljenost" izvora. Jesam, uglavnom sam uvek ovako neotesan i prgav, to nema veze s tobom licno. Valjda sam se umorio od prenemaganja na sve strane, pa mi se skratilo... strpljenje. ... Inace, ako te vec mnogo zanima i ti nije tesko, uzmi Prolog i kreni da trazis, naici ces vec na to mesto, a mozda i vrlo brzo. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 Имаш право на своје мишљење наравно, и ти као и сви ми. Међутим, пошто се овдје јавно пише и то читају и неки који насумично отворе страницу, а ја дам неку тврдњу типа обија, онда то треба поткрјепити са наводом. То је пракса у писању, погледај било који теолошки озбиљан часопос све је документовано и свуда су наводи. Како и треба. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Јул 17, 2018 Пријави Подели Написано Јул 17, 2018 пре 2 минута, obi-wan рече "Sio mi ga Djura, pa mi ispalo tesno". Sta uopste znaci ovo sto si napisala? Kako to nekom verujes na pola? Meni ni iz dzepa ni u dzep, nego pitam kad vec pricamo. A opet, mozda bi ipak bilo postenije da odma` jasno kazes sta te tacno zulja u ovom sto sam napisao, a ne da se pozivas na "nepotrkepljenost" izvora. Jesam, uglavnom sam uvek ovako neotesan i prgav, to nema veze s tobom licno. Valjda sam se umorio od prenemaganja na sve strane, pa mi se skratilo... strpljenje. ... Inace, ako te vec mnogo zanima i ti nije tesko, uzmi Prolog i kreni da trazis, naici ces vec na to mesto, a mozda i vrlo brzo. Нити ово што ја пишем нема ништа са тобом лично. Таква су правила у писању јавном о теологији. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука