Jump to content

Интервју Свјатејшег патријарха Иринеја: Кажемо да је Србија без Косова - човек без срца

Оцени ову тему

Препоручена порука

Патријарх Иринеј за Спутњик: Србија се нада помоћи Русије у очувању Патријарх Иринеј за Спутњик: Србија се нада помоћи Русије у очувању КосоваКосова

© Sputnik/ Александар Милачић
СПУТНИК
13:17 30.03.2018(освежено 13:53 30.03.2018)

Србија ће учинити све што је могуће да сачува Косово и српско присуство у тој покрајини, а с тим у вези посебно се нада помоћи Русије и Руске православне цркве, поручио је патријарх српски Иринеј.

Према речима патријарха, Србија се у овом тренутку истрајно бори да сачува Косово у саставу земље пошто се та територија „Србији неоправдано одузима“.

„Чинимо све што је могуће да се супротставимо притиску оних земаља које се тако неправедно понашају према нама, имајући у виду признање Косова. То је највећа неправда коју су учинили ’овоземаљски моћници‘ и која ће имати изузетно озбиљне последице за читав свет. Ми и поред тога изражавамо наду да ће многе земље променити свој став. Ипак, посебно се уздамо у Русију која заузима водеће позиције у свету. Наше снаге су мале и веома нам је потребна помоћ братске Русије и Руске православне цркве“, рекао је патријарх у интервјуу за Спутњик.

Он је подсетио да Србију и Русију обједињавају заједничка вера, историја и култура и да су вековима односи две земље увек били веома братски. У најтежим периодима српске историје, додаје патријарх Иринеј, руска држава је увек пружала помоћ Србији.

„И данас када су многе државе заузеле антируску позицију ми смо остали на страни Русије. То нам многи пребацују — не желим да помињем о коме је реч. Ти људи на сваки начин ометају улазак Србије у ЕУ називајући нас ’малом Русијом‘. Ми немамо ништа против тог имена, чак нам је и драго што нас тако зову“, додао је поглавар СПЦ.

На питање о положају Срба на КиМ десет година након што су косовски Албанци једнострано прогласили „независност“, патријарх је истакао да је Косово „велики проблем и велика рана српског народа“, а то је место где је настала српска историја, државност и култура.

„Тамо се налазе наше највеће светиње. У Пећкој патријаршији налази се званична резиденција српских архиепископа и патријарха. Зато кажемо да је Србија без Косова — човек без срца“, нагласио је српски патријарх.

Патријарх је навео да су после 1999. када су земље НАТО бомбардовале Југославију, храмови и манастири на Косову и Метохији углавном били порушени и спаљени.

„Систематски се уништавају наша гробља. Уопште, косовски Албанци настоје да избришу било какве доказе нашег присуства на тој територији“, упозорио је патријарх Иринеј.

View full Странице

Подели на овим сајтовима

Косово је српско док је Срба тамо доле и док је српских светиња тамо доле. Ако се то изгуби, изгубићемо и Косово. Зато је то важније питање и од питања самог статуса. 

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Православни Србин рече

Косово је српско док је Срба тамо доле и док је српских светиња тамо доле. Ако се то изгуби, изгубићемо и Косово. Зато је то важније питање и од питања самог статуса. 

Али опстанак Срба и светиња итекако зависи од статуса Косова и Метохије.

А Патријарху (:skidamkapu:) нису сад баш требали ови Руси :) 

Подели на овим сајтовима

Hmm ima smisla, naravno sve je to u redu; ali i čovek, na kome samo srce radi, koje se održava na aparatima a pri tom se ostali organi pretvorili u paštetu, dekubiti pojeli kožu a mozak nema ni jedan impuls .. nema puno budućnosti. Hoću da kažem da se mora malo povesti računa i o ostalim delovima tela .. nije ni to tuđe! Džabe što srce kuca ako je organizam u komi.

Подели на овим сајтовима

А шта је Србија без Јужне Србије (територија садашње БЈР Македоније)?

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Blaža Željko рече

Hmm ima smisla, naravno sve je to u redu; ali i čovek, na kome samo srce radi, koje se održava na aparatima a pri tom se ostali organi pretvorili u paštetu, dekubiti pojeli kožu a mozak nema ni jedan impuls .. nema puno budućnosti. Hoću da kažem da se mora malo povesti računa i o ostalim delovima tela .. nije ni to tuđe! Džabe što srce kuca ako je organizam u komi.

То наравно није противречно, треба повести бригу о целом организму. Трансплантација срца зато што је болесник у коми и мале су му шансе да оздрави, сигурно му неће помоћи. Док год срце у њему куца има наде да се пробуди.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, сведок рече

То наравно није противречно, треба повести бригу о целом организму. Трансплантација срца зато што је болесник у коми и мале су му шансе да оздрави, сигурно му неће помоћи. Док год срце у њему куца има наде да се пробуди.

Ti reče još ozbiljniju stvar "transplantacija" što je prilično problematično. Čega transplantacija u gornjem slučaju? Navedi mi jedan primer kada je čovek kome je telo umrlo (osim srca koje tik takće onako samo za sebe) a da se oporavio sasvim!? Hoću da kažem da se ovi pojmovi moraju izbalansirati. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, сведок рече

Али опстанак Срба и светиња итекако зависи од статуса Косова и Метохије.

А Патријарху (:skidamkapu:) нису сад баш требали ови Руси :) 

Па пази, није да се не слажем са тим, само ја мислим да је то мало другачије него што се нама чини. 

пре 3 часа, Дејан-Марковић рече

А шта је Србија без Јужне Србије (територија садашње БЈР Македоније)?

Управо, па и то је вековна српска територија.

Иначе, мислим да се данас претерано драми (не нападам Патријарха и не оспоравам га, таман посла, далеко било) око тога, као да је питање тога јел Косово српско у духовном и националном смислу заправо питање формално-правне природе (статус, други речима слово на папиру). Чак се и нека теологија од тога прави.

А ја мислим да није тако. Каже се Косово је срце Србије, духовни и национални центар, колевка српске државности и Цркве. Ок, не спорим то. Али, погледајмо сада пример Русије, на коју се стално позивамо. Оно што је за Србе Косово, за Русе је Кијев. Кијев је ,,мајка руских градова", колевка руске државности, Цркве и културе. Па је Русија опет признала Украјину и прихватила да њен духовни и национални центар и колевка буде у саставу Украјине. 

Да ли је Кијев тиме мање руски? Па није. Е тако је и ово. Како рекох, и како најискреније мислим, Косово ће остати српско ако тамо буде било Срба и ако се сачувају српске светиње доле. Зато је то важније питање од статуса. 

Подели на овим сајтовима

"Kosovo je srce Srbije", "Kosovo je duhovna kolijevka Srbije", "Srbija bez Kosova, čovjeka bez srca"....izlizane fraze koje već svako napamet zna. Da dobro je poznato šta je Kosovo za Srbiju, ali su isto tako dobro poznati razlozi zbog kojih Srbija nema trenutnu vlast i kontrolu na Kosovu. Umjesto što se ove otrcane fraze stalno upotrebljavaju dobro bi bilo poraditi na drugim stvarima koje su u ovom momentu bitnije za Srbiju i generalni opstanak Srba na balaknskim prostorima. Treba podsjetiti da je Kijev srce Rusije, Koningsberg srce Njemačke, Ararat srce Jermenije i nijedno od ovih srca nije više uz organizam kome pripada, a organizmi su i dalje živi. čak šta više dva od ta organizma su poprilično jaka, a jedan od njih je i ekonomski džin, a Jermenij ako nije nijedno od toga drugoga makar nije nacija koja nestaje jer neposjeduju svoje srce. Ako bi zaista bilo tako da Srbi nestanu ako bi Kosovo kojim slučajem bilo priznato od strane Srbije...onda takav narod ne zalužuje da postoji na ovoj zemaljskoj kugli, i treba da nestane. Ako hrišćanstvo kod Srba zavisi od istorijskih spomenika na Kosovu, a Srbi nisu u stanju da naprave novu duhovnu kolijevku onda to znači da je Duh Sveti otišao Srba i da Srbi ne zaslužuju da budu ni hrišćani. 

Bez daljneg Srbija treba da radi na tome, i jeste u njenom interesu da održi situaciju da se Kosovo ne prizna, jer u nekom budućem povoljnom geopolitičkom vjetru Srbija može ako ne povratiti skroz onda makar ostvariti veći uticaj na Kosovu. U tome treba da traži i svoje saveznike, ima ih u Rusiji generalno, ali nisu evo ni Španija ni Rumunija ni ostale članice EU koje nisu priznale Kosovo niti imaju namjeru, za baciti, ali ništa to neće vrijediti, ako Srbija ostane ekonomski patuljak, ako je stanje u društvu apatično, ako je vlast ovako beskrupulozna i ako je korupcija kao svoj na svome džaba onda tražiti bilo kakva rješenja. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Патријарх Иринеј: СПЦ ће се огласити поводом најновијих дешавања на Косову и Метохији

Поучен лошим искуствима о презентацији мојих изјава у медијима, не желим да их дајем телефонски, посебно не о овом питању, већ ће се о њему СПЦ званично огласити, рекао је патријарх

patr-irinej.jpg?w=845 Патријарх Иринеј

Српска православна црква ускоро ће се званично огласити о томе шта мисли о најновијим дешавањима на Косову и Метохији, али и о будућности нашег народа у овом делу Србије, рекао је патријарх српски Иринеј за Блиц.

Он је за тај лист рекао и да не жели да износи своје мишљење у јавности о овом питању, јер је оно сувише озбиљно да би се на било који начин погрешно представило.

„Поучен лошим искуствима о презентацији мојих изјава у медијима, не желим да их дајем телефонски, посебно не о овом питању, већ ће се о њему СПЦ званично огласити. То ће бити начин да наша јавност чује како Црква оцењује оно што се недавно десило у Косовској Митровици, али и како види целокупну ситуацију у нашој покрајини“, рекао је патријарх.

На питање да ли је тачно да је договорен његов сусрет са Ником Дучићем, новим командантом америчке базе Бондстил, који је српског порекла, патријарх каже да о томе не зна ништа.

„Мени нико није најавио тај сусрет нити је неко тражио да до њега дође. Ја сам о томе сазнао из медија, тако да вам о томе ништа не могу рећи“, наводи патријарх Иринеј.

(Блиц-Танјуг/НСПМ, 31. 3. 2018)

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Марјан Цветановић рече

Патријарху, него и свима нама су сада Руси најпотребнији?!

Руси православне вероисповести у молитвама - да, као и сви остали православни и "који нису против нас", а овако не знам на шта мислиш...

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

"Vučić o "dve opcije", šta je "realnije" i čemu se protivi"

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=03&dd=31&nav_category=11&nav_id=1375737

Нисам знао где да ставим, ал хајде овде.

Дал нам Вучић говори да је он за признање КиМ, пошто је против "замрзавања конфликта"?

"On je kazao da je sam protivnik takvog rešenja i da protokom vremena Srbija neće dobiti ništa, već će u boljoj poziciji biti druga strana. "

Шта ми можемо да добијемо за признање КиМ? Улазак у ЕУ?

Стање срба на КиМ је горе него када је он дошао на власт. Српске институције је угасио, а институције КиМ су катастрофалне. То је негативно утицало и на безбедоносну ситуацију. Задатак државе је да побољша положај срба на КиМ, а очигледно је покушај да се то уради кроз институције КиМ неуспешан.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...