Jump to content

Сексуални односи по Календарчету

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Predrag Pedja рече

ovo mi je novo. da li je to stvarno pravilo? :scratch_head:

пре 7 минута, Гајић рече

Какве везе дојење има са односом мужа и жене :0426_feel:

Meni je sveštenik rekao da se na dete prenosi "strasna priroda" i da to treba izbeći... Ili tako nešto.

Ja sam rekla "Ako je nešto uticalo na dete, to je pre svega začeće, a znate kako se to dešava?"

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, Paradoksologija рече

Meni je sveštenik rekao da se na dete prenosi "strasna priroda" i da to treba izbeći... Ili tako nešto.

Ja sam rekla "Ako je nešto uticalo na dete, to je pre svega začeće, a znate kako se to dešava?"

da li je taj svestenik imao dece? bas bi me zanimalo da napravim interviju sa njim.  nije mi jasno kako on to misli da se strasna priroda prenosi na plod tokom seksa. naj obicnija logika i elementarno poznavanje biologije kaze da je to nemoguce. vecina zena sve jedno ne moze da otkrije da je zacela makar dve do tri nedelje. znacili li to (po njemu) da su one prenele svoju strasnu prirodu na plod? zaista ne mogu da se cudom nacudim sta sve moze da se cuje u pravoslavnoj crkvi. :scratch_head:

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Зоран Ђуровић: Сексуални односи по Календарчету

Evo gledam vec treci put - kod mene u kalendarcetu nema to obelezeno, `de nabavljas te tvoje?... :(

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Дакле, сувих дана је у светој 2017 години било: 282, а грешних 83.

error 404: does not compute: sta su suvi a sta gresni dani?

Краљ!:))12:smeha:12:smeha::))

"Kralj!" - a `vamo nesto kao kritikujes tak`u ljudinu... vidis da zna sta prica... :ani_biggrin:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Paradoksologija рече

Реч страст долази од речи страдање, одатле је и дан дањи код нас Страсна седмица.

Тај свештеник је архидудук. Све је помешао. :coolio:

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Ali sasvim je druga stvar, sto postoje mnogi bolesni umovi kako medju laicima tako i medju klirom, koji apstinenciju povezuju sa posnim danima (izuzev evharistijskim), povezuju seks bracnika sa necistim rabotama i odvracaju ljude od blagoslovene zajednice muskarca i zene. 

Вероватно су у питању остаци неких од учења манихејства, оригенизма, платонизма и тд. у којима је суштински презирати материју/телесно. А небројено пута се показало колико плотски* (не телесно) може бити оно што називамо и сматрамо духовним. И џаба. 

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Џуманџи рече

Вероватно су у питању остаци неких од учења манихејства, оригенизма, платонизма и тд. у којима је суштински презирати материју/телесно. А небројено пута се показало колико плотно (не телесно) може бити оно што називамо и сматрамо духовним. И џаба. 

meni su neki od tih ucitelja kazali da je ucenje otaca crkve da seks nije bio predvidjen za razmnozavanje ljudske vrste pre pada i da je samo dat kao posledica pada tj nuzno zlo. navodili su citate nekih velikih svetitelja (kako to oni kazu). posto vidim da vi poznajete materiju da li mi mozete reci da li su bili u pravu? 

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Гајић рече

Није Амфилохије у питању :ani_biggrin:

Neka more, mora` malo da chachkam avvu... :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Predrag Pedja рече

meni su neki od tih ucitelja kazali da je ucenje otaca crkve da seks nije bio predvidjen za razmnozavanje ljudske vrste pre pada i da je samo dat kao posledica pada tj nuzno zlo. navodili su citate nekih velikih svetitelja (kako to oni kazu). posto vidim da vi poznajete materiju da li mi mozete reci da li su bili u pravu? 

Не знам. (чини ми се да много тога спада у тумачење (стања) (и откривање потецијала) творевине)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Predrag Pedja рече

tako stara institucija

Мада је фирма СПЦ регистрована поодавно, ова данашња традиција је практично настала тек пре неких 20-30 година, тј. од када су људи почели да се враћају Цркви тамо 90-тих па сексуано фрустрирани студенти кренули да фантазирају... За Цркву генерално све су то "новотарије".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Predrag Pedja рече

ja neznam da li jesu ili nisu (mada licno imam utisak da bi trebali da posete psihijatra neki od njih) ali se smatraju velikim uciteljima ili kako se to kaze "duhovnicima". posetio sam neke od njih dok sam bio zainteresovan da saznam nesto vise o pravoslavlju. ima li su vro negativna razmisljanja o seksu i onaniji. 

postoji li neka literatura na ovu temu jer ono stosam do sada procitao je bilo (za mene) strasno

О онанији сам овде објавио текст на тему самог Онана,

а следећи је требало да буде о малакои из Павла што свакако нису аџувани или дркаџије, односно мастурбатори како се каже у отменим круговима. Ни на једном месту Писмо није означило мастурбацију као грех. Ту осуду ћемо имати у канонима Јована Посника. Надам се да ћу ускоро добити одликовање: 

y0IE5Yh.jpg 

Иако сам направио овај православни мотивациони постер инспирисан мојим омиљеним епископом, ово неће бити да је шала. Наиме, таква места се налазе у литератури и следе исту логику која је регулисала проблем полуција и причешћа. Но, о томе тек треба да пишем. 

Што се тиче односа са трудном женом, то нигде у канонима не нађох да је забрањено. Наравно да је забрањено ако може да доведе до побачаја, и ако перверзија није везана са тиме, трудна жена се може "рабити" скоро до краја. Постоје сигурне позиције, и опрез треба, мада не треба веровати у приче неких  маштовитих ликова како пенис може да улуби лобању фетусу... 

Такође, апстиненција је добра када обнавља жељу, јер кад је неко ожењен фригидном или вештицом, свакако га жеља мине... У нормалном односу је пожељна, али не као нешто наметнуто. Такође се и прављење детета може претворити у радни задатак и онда су велике фрке... Човек не може да ужива у односу. Затим, они који веле да су односи само ради прокреације, греше дебело, јер сама природа зна за сексуалне односе који немају само ту сврху. Двоје су у телу једно иако немају деце. Као што крштење није  само ради опроштаја првородног греха, тако и секс није само ради прављења деце. 

Елем, теологија и духовни живот се не уче на основу Календарчета него на студирању, подвигу и размени мишљења са продуховљеним особама.

Страст и секс су нам дати да бисмо преживели као врста и дошли до индивидуације. Зато он нема ништа са падом. Зрели Августин ће рећи да би било и страсти у рају приликом секса. Јер, он је био један од ретких Отаца који је укапирао да је Бог створио овај свет какав јесте, да је желео овакав свет и да су људи само били у фази која изискује преображај. Никаквог првобитног савршенства није било. Животињско или душевно наше тело мора да постане духовно да би обитавало у Царству Небеском. Сваки лишен светлости разума би морао да пева и слави Адама и Еву као и Ђавола и грех, јер да тога није било не би било и нас! Ми пак велимо да није тако. Родили бисмо се једнако, тако да је сексуалност замишљена и благословена од Бога (ко чита Библију) као света ствар са сврхом да се напуни земља.          

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...