Jump to content

Сексуални односи по Календарчету

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Вилер Текс рече

Nisam zaboravio nista. Pricamo o preporuci konkretno koja se kosi sa time da nedeljom nema posta. Pricamo o tome da evharistijski post nakon evharistike nema smisla. Pricamo o tome da li ti shvatas duh praznila i slavlja praznicnog koji se kosi sa postom. Ovde se pod duhovnu zrtvom misli na Liturgiju ne na vrlinski zivot na koji smo pozvani svaki dan. Brate ne odgovaras na pitanja, pricas nesto peto i ako sam te molio za konkretan odgovor.

Polako, ne mogu da stignem, nisam automat. 

Pa, kako si zaboravio kada sam ti odgovorio da posle ev.posta i pricesca moze i na neke druge nacine (osim posta) da se prinese to sto se u kanonu zove duhovna zrtva i ti si slozio.

Ali, prica oko evh. posta je bila u kontekstu samog uzdrzavanja i dogovora (ne samo posta) i naveo sam da to moze da bude jedan primer kako se moze primeniti taj kanon - koji ima u sebi i medjusobni dogovor za uzdrzanje i dane kada se moze prineti ta duhovna zrtva.

Da ne pocinjemo o postu i nedelju ili subotu, ali evo bio je skoro Krstovdan i pao je u nedelju, kada padne u drugi dan post je na vodi, ali pao je u nedelju kada nema posta i imamo Krstovdan kada je strogi post na vodi,.... i da bi se ispostovala oba praznika, razresava se post na ulju.

Ima u kanonima gde se kaze da neki poste sve dane radi vezbanja u poboznosti (verovatno se misli na monahe), znaci i subota i nedelja se posti, ali sa nekim razresenjima od strogog monaskog posta tokom ostalih dana. Tako da, u nekim situacijama posti se i subotom i nedeljom.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, Bokisd рече

Ima u kanonima gde se kaze da neki poste sve dane radi vezbanja u poboznosti (verovatno se misli na monahe), znaci i subota i nedelja se posti, ali sa nekim razresenjima od strogog monaskog posta tokom ostalih dana. Tako da, u nekim situacijama posti se i subotom i nedeljom.

Ti si umobolan. То не постоји. 

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Zoran Đurović рече

Велика си незналица, брале. Милаш експлицитно вели да не требају општи сабори да би се канони укидали. И сведочи како су многи канони укинути у пракси без саборске одлуке. Који сабор је укинуо каноне апостола где се вели да се одлучи од цркве онај ко се не причести на литургији? Или, који сабор је одобрио преласке епископа на друге катедре? Ниједан. Према томе, немој да си мала коала... 

Mozes da postavis citat.

Pa, moze u praksi, to sam i rekao, ali kanon i dalje stoji i ne moze se ukinuti bez drugog sabora. Naveo sam kanon apostola koji kaze da je episkop ozenjen, taj kanon je u praksi ukinut, ali recimo moze ponovo da se aktivira u praksi u buducnosti ako crkva tako odluci, ne treba crkva ponovo da donosi takav kanon. Znaci u praksi je ukinut, ali kroz drugu praksu moze ponovo da bude aktiviran, u tom smislu znaci i dalje postoji.

Vrlo jednostavno. 0703_read

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Вилер Текс рече

Нешто не видех да од овога неко прави општу норму, мислим на тебе и Родољуба.

@Родољуб Лазић Да се не враћам назад, а и да разјаснимо. Извини ако си већ рекао нешто  ми се чини да ниси. Да ли сматраш да је ово 13. правило опште обавезујуће за све супрухинике православне који се причешћују суботом и недељом. Конкретно мислим на део о суздржавању од односа? Исто питање за Бокија.

Ако не сматрате, реално, млатимо празну сламу. Ако сматрате, не знам шта да вам кажем осим да више не дискутујемо о различитим мишљењима како рече Апостол Павле а и да их не намећемо.

Pa, majka mu stara, zar to nisi mogao da vidis kroz nas razgovor kada sam 100 puta naglasavao da se ovaj kanon u praksi vise ne primenjuje i da postoji jos i u samom kanonu ono apostolsko da treba po dogovoru uzdrzanje.

I, jos sam napisao da po meni, po dogovoru mogu da izaberu i kada ce i kako da se uzdrzavaju i jos sam naveo da to moze da bude primer tog evh. posta i pricesca.

I, sta je onda to, ispada da mlatimo praznu slamu....(evo Zoki poceo uveliko da mlati....:stadaradim:)

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Bokisd рече

Polako, ne mogu da stignem, nisam automat. 

Pa, kako si zaboravio kada sam ti odgovorio da posle ev.posta i pricesca moze i na neke druge nacine (osim posta) da se prinese to sto se u kanonu zove duhovna zrtva i ti si slozio.

Ali, prica oko evh. posta je bila u kontekstu samog uzdrzavanja i dogovora (ne samo posta) i naveo sam da to moze da bude jedan primer kako se moze primeniti taj kanon - koji ima u sebi i medjusobni dogovor za uzdrzanje i dane kada se moze prineti ta duhovna zrtva.

Da ne pocinjemo o postu i nedelju ili subotu, ali evo bio je skoro Krstovdan i pao je u nedelju, kada padne u drugi dan post je na vodi, ali pao je u nedelju kada nema posta i imamo Krstovdan kada je strogi post na vodi,.... i da bi se ispostovala oba praznika, razresava se post na ulju.

Опет се вртиш у круг. Канон не говори о евхаристијском посту. Духовна жртва на коју се мисли је Литургија. За Крстовдан сам навео у расправи када сам рекао да се изузимају посни дани у 4 поста и када неки строго посни дан падне у недељу.

Монашки живот нема везе са брачним. Ми причамо о брачном животу.

Ти пишеш писања ради.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Bokisd рече

Pa, majka mu stara, zar to nisi mogao da vidis kroz nas razgovor kada sam 100 puta naglasavao da se ovaj kanon u praksi vise ne primenjuje i da postoji jos i u samom kanonu ono apostolsko da treba po dogovoru uzdrzanje.

I, jos sam napisao da po meni, po dogovoru mogu da izaberu i kada ce i kako da se uzdrzavaju i jos sam naveo da to moze da bude primer tog evh. posta i pricesca.

I, sta je onda to, ispada da mlatimo praznu slamu....(evo Zoki poceo uveliko da mlati....:stadaradim:)

Значи није обавезујући по теби. Хвала лепо.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

Значи није обавезујући по теби. Хвала лепо.

A, sta,.... hvala lepo ? ne_shvata

Ko da se to nije videlo od pocetka ove nase rasprave da sam bas tako pisao u porukama. I, jel imamo onda u sustini to sto si sam konstatovao, mlacenje prazne slame od svih nas medju sobom.

I, kako cemo dalje ?

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Bokisd рече

A, sta,.... hvala lepo ? ne_shvata

Ko da se to nije videlo od pocetka ove nase rasprave da sam bas tako pisao u porukama. I, jel imamo onda u sustini to sto si sam konstatovao, mlacenje prazne slame od svih nas medju sobom.

I, kako cemo dalje ?

Извини али када ти кажеш да није обавезујући то звучи да ипак јесте. Зато ти хвала што си рекао сада јасно став.

Ниси јасан у комуникацији и стално нешто додајеш, одузимаш и збуниш саговорника.

Схвати ово као братски савет. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Вилер Текс рече

Извини али када ти кажеш да није обавезујући то звучи да ипак јесте. Зато ти хвала што си рекао сада јасно став.

Ниси јасан у комуникацији и стално нешто додајеш, одузимаш и збуниш саговорника.

Схвати ово као братски савет. 

Ok.

Samo da dodam, sta znam, mislim znam, :D..... da mogu da budem kockast, ali nisam valjda bas toliko nepristupacan i mislim da sve moze da se razjasni samo treba malo strpljenja i dobra komunikacija.... idem da citam malo ovo :lupaglavu:   :smeh1: :

https://www.google.com/search?hl=hr&ei=6tCaX6z4F4KXjgah77PYCw&q=dobra+komunikacija&oq=dobra+komu&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMgYIABAWEB46BAgAEEM6BAguEEM6AgguOgcILhBDEJMCUIBDWLlkYNZ8aAJwAHgBgAFoiAHNCZIBBDEwLjSYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6sAEAwAEB&sclient=psy-ab

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Ok.

Samo da dodam, sta znam, mislim znam, :D..... da mogu da budem kockast, ali nisam valjda bas toliko nepristupacan i mislim da sve moze da se razjasni samo treba malo strpljenja i dobra komunikacija.... idem da citam malo ovo :lupaglavu:   :smeh1: :

https://www.google.com/search?hl=hr&ei=6tCaX6z4F4KXjgah77PYCw&q=dobra+komunikacija&oq=dobra+komu&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMgYIABAWEB46BAgAEEM6BAguEEM6AgguOgcILhBDEJMCUIBDWLlkYNZ8aAJwAHgBgAFoiAHNCZIBBDEwLjSYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6sAEAwAEB&sclient=psy-ab

Само се опусти и прати фабулу радње брате. :)

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Вилер Текс рече

Само се опусти и прати фабулу радње брате. :)

Прво да објасни какав је то проуджен евхаристијски пост после Литургије? :)

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Zoran Đurović рече

Милаш експлицитно вели да не требају општи сабори да би се канони укидали. И сведочи како су многи канони укинути у пракси без саборске одлуке. Који сабор је укинуо каноне апостола где се вели да се одлучи од цркве онај ко се не причести на литургији? Или, који сабор је одобрио преласке епископа на друге катедре? Ниједан. Према томе, немој да си мала коала... 

Не знам где то Милаш каже.

У коментару на 2. правило (канон) Трулског сабора, којим је "кодификован" корпус Свештених канона Православне Цркве (и забрањено мењање или укидање правила која припадају том корпусу), Милаш каже да се та правила ипак могу мењати и доносити нова (Јер Дух Свети који је управљао Оцима увек је у Цркви присутан) али да то може учинити само Васељенски сабор, поштујући притом општа правила и дух Православне Цркве, а не угађајући људским страстима.  Док се то не деси (ако се деси) СВА правила која припадају Општем канонаском корпусу (Апостолска правила, правила Васељенских и Помесних сабора и правила Светих отаца), безусловно су на снази и строго обавезна за свакога ко хоће да припада Цркви. На овом линку, на стр. 431-437 (442) можете прочитати 2. канон Трулског сабора и коментар еп. Милаша. Ово што сам мало скраћено написао налази се на стр. 435.

https://svetosavlje.org/wp-content/uploads/2016/03/EpNikodimMilas_PravilaPravoslavneCrkve_I.pdf

Тако да не видим чему оволики трактати, па објашњавања о евхаристијском посту и слично којима се покушава укинути, или објаснити да је престало да важи, или шта год, 13. правило Тимотеја Александријског.  Оно је важеће.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...