Jump to content

Сексуални односи по Календарчету

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 20 минута, Родољуб Лазић рече

Нема канона за евхаристијски пост, колико ја знам.

Ипак има. 50 канон Картагенског сабора нормира да "Свету тајну олтара врше људи који нису јели" (буквално преведено, тј. врши се на гладан стомак.) То после понавља  и 29. правило Шестог васељенског сабора.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Вилер Текс рече

Моје питање за тебе брате је следеће, ако је свака Литургија иста, да ли сматраш да се 13.правило онда може применити на све остале дане? Нпр. парохијанин Вазнесњеске цркве у Београду где се литургија служи сваки дан, са својом сурпугом мора да се суздржава сваки дан ако ћемо држати тај канон и примењивати га буквално

Већ сам одговорио. 

Моје разумевање је да се то односи на оно што је уобичајено, а то је да се литургија служи суботом и недељом, наравно и празником (а не оно што је изузетак, да се у некој одређеној цркви служи литургија сваког дана). И да људи који одлазе на Литургију и причешћују се треба да се уздржавају од односа дан раније и тај дан када су се причестили. Тако ја разумем.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Родољуб Лазић рече

Већ сам одговорио. 

Моје разумевање је да се то односи на оно што је уобичајено, а то је да се литургија служи суботом и недељом (наравно и празником). И да људи који одлазе на Литургију и причешћују се треба да се уздржавају од односа дан раније и тај дан када су се причестили. Тако ја разумем.

У реду. Мени је потпуно ван духа празника недљног који је мали Васкрс (а за Васкрс и Светлу Седмицу да не говорим) да се брачници уздржавају. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Sad smo po tebi mi krivi što smo poslušni sveštenicima.

Нешто се не сећам да постоји канон који наређује да поштујеш мишљење свог свештеника више него канон. Али ако ти кажеш другачије, онда је сигурно тако.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Вилер Текс рече

Ја мислим да се  13. првило не односи на евхаристијски пост који је обавезан и ту дикусије нема. По ономе што сам прочитао односи се на читав дан суботњи и недељни. Можда грешим, али мислим да не. Само остављам могућност.

Да не буде забуне, ово можда грешим се односи на то да нисам добро разумео 13. правило, тј. да ми је погрешно схватање да се односи на читаве дане.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Родољуб Лазић рече

Нешто се не сећам да постоји канон који наређује да поштујеш мишљење свог свештеника више него канон. Али ако ти кажеш другачије, онда је сигурно тако.

Da, razumem, ti si Telo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Вилер Текс рече

Никако нисам против Предања нити било шта слично из твог последњег пасуса, просто мислим да треба да више расуђујемо о неким стварима

Ma to je njegov trik, da obmanjuje.

Nisi mimo predanja, jer ti predanje čini praksa Crkve.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ma to je njegov trik, da obmanjuje.

Nisi mimo predanja, jer ti predanje čini praksa Crkve.

Не обмањујем, Марко, нисам ја у вашој екипи.

А ова друга реченица ти је просто незаборавна.

Подели на овим сајтовима

Ко иде на причешће, увече нема секса (то је као правило). Ко не иде на причешће онда може и субота на недељу или празник. Дакле, само ако се учествује у евхаристији, нема секса претходно вече (мада ако неки могу да носе, не бих им бранио, јер је индивидуална ствар).

Св Јероним наводи, јер су се причешћивали негде сакодневно, да су брачници општили, али онда нису ишли у храм него су се само причешћивали кући. То је њему била неразумна пракса, јер је Хр исти у храму и у кући. Иако није логички доследно, ја бих (а не пита ме нико), дао тако људима да се сексају и причешћују кући, али да се не сексају кад иду у цркву. Такође, не видим никакву запреку да се брачници дохвате после причешћа. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

Брате Родољубе, да свештеници третирају људе као да су сви исти то био би грдан проблем. Јер ако се не уклапаш у сваки канон нема ти живота. Мислим да то није тако, већ пастири раде са људима који нису исти и неко ће нпр. прекинути пост тотално ако буде присиљаван да пости на води у дан који је тако каноном прописан. Па ће таквоме свештеник рећи, ок постити ти на риби па полако...Тиме је човеку дат простор да пости како може а и ако је човек жељан напредовања доћи ће он и до поста на води.

Баналан пример али мислим да је сасвим јасан.

Што не значи да треба попуштати ако човек може да носи. Између осталог, зато је ту свештеник. Јер да је Црква само канон, онда би седели читали каноне као упутство за употребу и шта ће нам ко, ми читамо упутство, за човека исто ти је као да читамо упуство за употребу косилице.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Zoran Đurović рече

ја бих (а не пита ме нико), дао тако људима да се сексају и причешћују кући, али да се не сексају кад иду у цркву.

Мислим да би ово водило у анархију. Кад би некима дали ову опцију не би ти видели храма ни Литургије.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Вилер Текс рече

Мислим да би ово водило у анархију. Кад би некима дали ову опцију не би ти видели храма ни Литургије.

Podrazumevalo se da hram i Liturgija pobedi u ljubavi.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Podrazumevalo se da hram i Liturgija pobedi u ljubavi.

То су пипаве ствари. Зато је ту свештеник, што ја нисам, па не бих коментарисао даље туђе ингеренције.

Просто сам из неког свог угла дао мишљење, и ја сам ту конзервативан.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...