Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Vladan3 рече

И како се зове тај кога сам ја цимао и спопадао? Себе учитаваш у тог непостојећег и у све остале постојеће пушаче?

Да али изједначавајући то са другим гресима који, по тврдњама самих пушача, не могу једнако да се посматрају као ово. Осим тога ја сам питао пушаче а ти то, хвала Богу, ниси.

Јесте Маркови конаци, то право велиш...

Бивши сам пушач и кад сам кренуо у Цркву оставио цигарете.

За мене је то грех, кога не би посебно издвојио у смислу борбе. Ја сам га чак врло лако превазишао, хвала Богу, а то ти говори да људи нису исти и "тврдње пушача" нису истоветне.

Разумеш, људи нису исти, и ја као бивши пушач имам другачију тврдњу. 

Тако и ово, ко ће кад да се причести или неће препустимо благослову свештеника са ким обавезно човек мора да се саветује о свом духовном животу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ajde? Znači i ubistvo i praznoslovlje se isto tretira prilikom pristupanja Čaši? Trgovina ljudskim organima ili trgovina duvanom, takođe isto? Prodavanje žena u belo roblje i prostituciju i prodavanje te proizvodnja duvana, opet isto?

Приступ Чаши одређује свештеник/духовник, а не ти или ја.

Зашто се проглашаваш "чуварем" Чаше, кад то ниси?

Можда моја ружна помисао, жеља, може бити смртнији грех, него нечије почињењено убиство. Судиш по људским мерилима. Покајање може да анулира најсмртнији грех, а непокајање преко "ситнице" ("ситног" греха) нас може одвести у вечну смрт, тј. вечну таму.

Сваки непокајани грех је смртни грех.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ajde? Znači i ubistvo i praznoslovlje se isto tretira prilikom pristupanja Čaši? Trgovina ljudskim organima ili trgovina duvanom, takođe isto? Prodavanje žena u belo roblje i prostituciju i prodavanje te proizvodnja duvana, opet isto?

Покајање је услов и по благослову свештеника. Да не детаљишемо даље.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Вилер Текс рече

Тако и ово, ко ће кад да се причести или неће препустимо благослову свештеника са ким обавезно човек мора да се саветује о свом духовном животу.

Па разумем да нисмо исти, као што се види на овој теми :), али баш зато и говорим о појави и ставовима а не о људима и ко шта ради...

Непрестано ово понављаш да се иде по благослов и савет итд. али ми о томе уопште не говоримо, то се подразумева, сви то раде, то нема везе са темом...

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 21 минута, Vladan3 рече

И како се зове тај кога сам ја цимао и спопадао? Себе учитаваш у тог непостојећег и у све остале постојеће пушаче?

Не прави се невешт, погледај број лајкова од мене за квалитетан одговор.

Ако се ниси потрудио, или имаш презир по увређености да схватиш од мене цитирано, чему конверзација? 

На контра упит, без одговора на мој упит не видим потребу за одговором! 

А упит где себе учитавам је опет дрскост. 

Боље се настави на поимање од мене цитираног. Христос није став, нити скуп ставова.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan3 рече

Непрестано ово понављаш да се иде по благослов и савет итд. али ми о томе уопште не говоримо, то се подразумева, сви то раде, то нема везе са темом...

Као додатак одговора на то "кад је у реду запалити после причешћа". И то иде на личном нивоу по благослову свештеника за конкретну особу. Најбоље никад.

Нема параграф, потпис и печат, упуство и директива.

Тако ја контам ствари. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Вилер Текс рече

Бивши сам пушач и кад сам кренуо у Цркву оставио цигарете.

За мене је то грех, кога не би посебно издвојио у смислу борбе. Ја сам га чак врло лако превазишао, хвала Богу, а то ти говори да људи нису исти и "тврдње пушача" нису истоветне.

И код мене ти је овако било, мање-више.

"Удари" ме у душу кад сам укапирао да, ако је моје тело храм Духа Светога, да 
ја својим "дисањем дима" - Њега Лично вређам!

Само што за разлику од тебе, ја сам се  ... па ваљда добрих годину дана 
мучио ... смањивао ... прескакао ... док нисам дошао до молитве Богу:
"Господе, ја не могу сам од себе да прекинем. Молим Ти се, помози ми
да и ја оставим цигарете а и оне мене, а ја обећавам да нећу бити досадан
својим ближњима, а пушачима, попут неких бивших пушача" (овако некако
се помолих, не сећам се тачно).

И ослободи ме Бог овог греха. Идемо даље....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Гајић рече

Ако се ниси потрудио, или имаш презир по увређености да схватиш од мене цитирано, чему конверзација? 

Ван теме:

Христос није став, нити скуп ставова.

Шта да коментаришем твоје цитате када не испуњаваш оно што си цитирао.

Скоро све што си писао је ван теме, тј. ван питања о којем се "дискутује".

И шта сад? Ти као немаш никакав став ни о чему и због тога настављаш да пишеш на овој теми, јер немаш никакав став о теми...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Вилер Текс рече

Као додатак одговора на то "кад је у реду запалити после причешћа". И то иде на личном нивоу по благослову свештеника за конкретну особу. Најбоље никад.

Све то ОК али ја сам питао људе какав је њихов став а не да ли су ишли код некога или нису и шта им је неко рекао.

А "најбоље никад" је истина али конкретно не значи ништа, јер то важи за све и увек, али у пракси видимо да се људи не понашају тако нити имају исте ставове којих се држе.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ђорђе Р рече

Приступ Чаши одређује свештеник/духовник, а не ти или ја.

Зашто се проглашаваш "чуварем" Чаше, кад то ниси?

Можда моја ружна помисао, жеља, може бити смртнији грех, него нечије почињењено убиство. Судиш по људским мерилима. Покајање може да анулира најсмртнији грех, а непокајање преко "ситнице" ("ситног" греха) нас може одвести у вечну смрт, тј. вечну таму.

Сваки непокајани грех је смртни грех.

Ajde? Dakle koje su to onda sitnice ovde u pitanju, da li cigarete ili vi koji se pitate kako ljudi Hrista vole i sa cigaretama?

Koja sitnica ti ne ide u prilog? 

Možda i ta sitnica, da govoriš o pušačkim sektama posle Liturgije, kao da sveštenik to ne vidi, pa ako ih on ne vitla gde god stigne i pušta Čaši, kao i sve ostale, ko si ti ga govoriš o pojavi?

To je pojava u tvojoj glavi, nema veze sa nama.

Ko god da je pristupio Čaši, moli se za oproštaj od svesnih i nesvesnih grehova, oba imaju istu težinu, hočemo li naći nekog ko je pristupio Čaši bez greha?

Nećemo ali ćemo se napraviti loodi i videti tuđi greh svesno učinjen odmah posle Liturgije, pri tom zaboravljajući da ćemo sledeće Nedelje, opet biti svi grešni pred tom Čašom, ću te ja tada pitati, što bre zgreši opet, svesno i nesvesno?

Neću. Ko si ti da pitaš onda?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, goranger рече

polako...jedno je pušiti Davidov a drugo je pušiti zetu...i to su različiti gresi

Нема "Зете" коју ментол у филтеру не мож` да "одљути"

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 4 минута, Vladan3 рече

Скоро све што си писао је ван теме, тј. ван питања о којем се дискутује.

Први сам конкретно одговорио на тему и то својим примером, али не читаш.

Одговор за остало је: "лупаш и немам потребу да ти се допаднем!"

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Вилер Текс рече

Покајање је услов и по благослову свештеника. Да не детаљишемо даље.

Ja se na svakoj Liturgiji kajem, jer ne sretoh čoveka bez greha, jedino zlo koje može da mi se desi, jeste da mislim, kako ove nedelje pogrešio ništa nisam i da srećom nisam kao moj komšija Mika, koji puši kao turčin a svake nedelje se kaje pred Čašom.

Za njega bi pre rekao tada, barem znam zbog čega se kaje između ostalog...

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Гајић рече

Први сам конкретно одговорио на тему и то својим примером, али не читаш.

Одговор за остало је: "лупаш и немам потребу да ти се допаднем!"

:)

Ја уопште не разумем како успеваш да ме спамујеш и да ме истовремено искрено насмејеш...

Ајд у здравље, одох да се преждерем, можда нећу да се смирим али бар нећу моћи ништа ни да пишем, ја лицемер и секташ и свашта тамо нешто ;)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vladan3 рече

А "најбоље никад" је истина али конкретно не значи ништа, јер то важи за све и увек, али у пракси видимо да се људи не понашају тако нити имају исте ставове којих се држе.

Значи све! За поједниачне ствари нема ти шта да бринеш и истерујеш правду. Лаик пита свештеника за конкретну ствар. Не ми на форуму.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...