Jump to content

MITARSTVA - da li verujete u njih?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Матусал рече

сузе на самрти су довољне за спасење и да душе избегне сваку другу осуду за своја лоша дела.

Samo ti veruj da je to dovoljno, pa kad ti se takva pomisao zacari u podsvesti, a srce ti obuzme pozuda da sgresis  prikazace ti Boga kao krajnje blagog sudiju, ali kada sprovedes u delo (pa se to jos i rascuje i to bude  teze sagresenje), bice da je djavo odneo salu, jer osecaces se jako lose, a u tom stanju sramote prikazace ti Boga kao strogog i neumoljivog sudiju, jer po Svetim Ocima, djavo nakon ucinjenog greha, a ne pre, pokazuje tu drugu stranu medalje, a andjeo cuvar suprotno!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Благовесник рече

Samo ti veruj da je to dovoljno, pa kad ti se takva pomisao zacari u podsvesti, a srce ti obuzme pozuda da sgresis, prikazace ti Boga kaokrajnje blagog sudiju, a kada sprovedes u delo (pa se to jos i rascuje i to bude teko teze sagresenje), bice da je djavo odneo salu, osecaces se jako lose, a u tom stanju sramote ugledaces Boga kao strogog i neumoljivog sudiju, jer djavo nakon ucinjenog greha, a ne pre, pokazuje  drugu stranu medalje.

Idi sad to reci mitropolitu Porfiriju on javno govori da ne veruje u mitrstva.

Možda ga ostali današnji crkveni dostojnici nisu čuli ili?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Благовесник рече

Samo ti veruj da je to dovoljno, pa kad ti se takva pomisao zacari u podsvesti, a srce ti obuzme pozuda da sgresis, prikazace ti Boga kaokrajnje blagog sudiju, a kada sprovedes u delo (pa se to jos i rascuje i to bude teko teze sagresenje), bice da je djavo odneo salu, osecaces se jako lose, a u tom stanju sramote ugledaces Boga kao strogog i neumoljivog sudiju, jer djavo nakon ucinjenog greha, a ne pre, pokazuje  drugu stranu medalje.

Невероватнан ми је ваш начин размишљања. Па то ти је исто прича из традиције када су демони оптуживали душу и тражили је к себи анђели су на тасове немајући ништа друго ставили влажну марамицу од суза и она је превагнула. Мене управо и чуди то што у обимном хришћанском предању постоји толико много прича,виђења и учења отаца да се ви на тај начин постављате као да је то што ви тврдите опште позната ствар. Не можеш мешати педагошке методе и учење цркве.

Ја иначе волим тешку аскетску литературу и ишчитао сам све египатске подвижнике и оце као и житија али не знам да у мноштву измешаних прича можеш изнети јединствено учење. Које сад ви приче усвајате а које одбацујете.

Јевањђеље је јасно да је и свака помисао грех и да све почиње у срцу, не могу ја лечити пожуду измишљајући приче а потом их назвати учење.

У сваком случају сви знамо да нам тешко испитивање предстоји на суду Божијем јер смо они који знамо шта нам ваља чинити, шта је грех а шта не и уведени смо у тајне цркве а слуга који много зна биће много бијен.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

I da razjasnimo ovo.

Da li je greh ne verovati u Mitarstva koja nisu u alegorijskom smislu?

Da li mene sveštenik pušta na sveto pričešće ako javno ispovedim u Crkvi da ne verujem u mitarstva?

Ajde odgovore na sunce pa da vidimo o čemu pričamo.

Прочитао сам да је епископ Лазар Пухало рашчињен осамдесетих година 20. века у Руској Заграничној Цркви зато што није веровао у митарства тј. говорио је против њих. Мада је тада био ђакон. Не знам да ли је то једини разлог, ако неко зна више о овом случају нека напише.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Desiderius Erasmus рече

"Na ruke Angela primljena, i pod njihovim okriljem prohodeći vazdušna prostranstva i uzlazeći na visinu, duša na svome putu nailazi na razna mitarstva (carine) – nešto nalik na naročite skupine duhova što budno paze na ushođenje duša, zaustavljajući ih i čineći im prepreke u stremljenju njihovom ka Carstvu. Svako mitarstvo kao posebna skupina duhova predočava duši određene grehe njezine. Prvo je mitarstvo mesto gde se polažu računi za grehe ogovaranja i razuzdanosti stomaka. Ovde se istražuju gresi učinjeni rečima ljudskim, kao što su laži, klevete, zaklinjanja, gaženje zakletvi i zaveta, praznoslovljenje, zloslovljenje, vođenje taštih razgovora, izlaganje svetinje podsmehu, bezobrazne i nepristojne reči (skvernoslovljenje). Tome se pridodaju i gresi mahnitosti stomačne (črevobjesija) – bludne radnje, pijanstvo, neprilično smejanje, nečista i nepristojna ljubljenja, bezobrazne i razbludne pesme. A njima nasuprot Angeli Sveti što negda poučavahu dušu i vođahu je putem dobra iznose sve ono što je ustima svojim i jezikom za života lepo i čestito izricala: ukazuju na molitve njene, blagodarenja, pojanje psalama i pesama duhovnih, čitanje Svetoga Pisma – jednom rečju, istavljaju sve ono što smo usnama svojim i jezikom prineli kao blagoprijatnu žrtvu Bogu. Drugo mitarstvo duhova obmane i prelasti odnosi se na ono što smo očima svojim gledali: oni iznose sve što nam je strašću ispunjavalo pogled, što se očima činilo primamljivim, te dograbe svakoga ko je sa pristrašćem nepristojne poglede upućivao, bez potrebe ljubopitljiv (radoznao) bio ili neobuzdano očima gutao (ono čega mu je valjalo kloniti se). Treće je mitarstvo duhova spletkarenja – za grehe uhođenja i potkazivanja. Sve što prelastno razdražuje sluh naš i nasladom nas zlobnom ispunjava nalazi se u njihovoj nadležnosti: oni beleže sve što smo sa pristrašćem voleli da slušamo i čuvaju ta svedočanstva do dana Suda. Četvrto je mitarstvo onih duhova što straže nad čulom mirisa: sve što služi za strasno naslađivanje čula mirisa – mirisni ekstrakti iz rastinja i cvetova, mirišljave vodice, razne masti koje razbludne žene obično koriste radi prelašćivanja – sve je to u nadležnosti islednika sa ovog mitarstva. Peto mitarstvo bdije nad onim što je rđavo i ružno učinjeno putem dodira ruku. Ostala su mitarstva – mitarstvo zlobe, zavisti i ljubomore, sujete i gordosti, razdražljivosti i gneva, žučne raspaljivosti i jarosti, bluda, preljubočinstva i rukobluda, ubistva, vračanja i drugih bogomrskih i skvrnih dela, o kojima ovoga puta nećemo govoriti podrobno, jer ćemo to izložiti drugom prilikom u valjanom poretku, budući da svaka strast duševna i svaki greh imaju svoje islednike i istjazatelje (mučitelje)."

И сада упореди овакво ређање митарства са виђењем блажене Теодоре и закључићеш да се редом наведена митарства не поклапају. Првих пет код Теодоре наводи другачији низ ислеђивања појединих грехова. Како видиш тај проблем а и занима ме како га тумаче заступници учења о митарствима?

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

I da razjasnimo ovo.

Da li je greh ne verovati u Mitarstva koja nisu u alegorijskom smislu?

Da li mene sveštenik pušta na sveto pričešće ako javno ispovedim u Crkvi da ne verujem u mitarstva?

Ajde odgovore na sunce pa da vidimo o čemu pričamo.

Зашто се не потрудиш да појасниш мисли, где журиш, ово што напишеш остаје дуго изложено погледима???

Ето, лењост није смртни грех, многи је не исповедају, а одвела је у Пакао људи колико сви смртни греси заједно.

Можеш ти исповедити да не верујеш у постојање Пакла и нико ти неће забранити да приђеш Путиру, али Пакао неће ни додирнути тај твој поступак, додирнуће тебе.

Да би се добио јасан одговор неопходно је поставити јасно питање.

Григорије22 пита оца Саву хоће ли његови кучићи у Рај, отац Сава одговара према питању и тако нам промаче оно главно. "Ко теби Григорије гарантује да ћеш у Рај, јер се из питања које си поставио то подразумева, а опет шта ће ти кучићи у Рају ако си ти у Паклу!?"

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Матусал рече

И сада упореди овакво ређање митарства са виђењем блажене Теодоре и закључићеш да се редом наведена митарства не поклапају. Првих пет код Теодоре наводи другачији низ ислеђивања појединих грехова. Како видиш тај проблем а и занима ме како га тумаче заступници учења о митарствима?

To moraš da pitaš zastupnike učenja o mitarstvima, jer ja ih shvatam alegorijski. ;)

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, елТорнеро рече

Зашто се не потрудиш да појасниш мисли, где журиш, ово што напишеш остаје дуго изложено погледима???

Ето, лењост није смртни грех, многи је не исповедају, а одвела је у Пакао људи колико сви смртни греси заједно.

Можеш ти исповедити да не верујеш у постојање Пакла и нико ти неће забранити да приђеш Путиру, али Пакао неће ни додирнути тај твој поступак, додирнуће тебе.

Да би се добио јасан одговор неопходно је поставити јасно питање.

Григорије22 пита оца Саву хоће ли његови кучићи у Рај, отац Сава одговара према питању и тако нам промаче оно главно. "Ко теби Григорије гарантује да ћеш у Рај, јер се из питања које си поставио то подразумева, а опет шта ће ти кучићи у Рају ако си ти у Паклу!?"

Dobro nisam znao da ćes se vratiti na forum a znam da imaš poteškoće sa razumevanjem.

Dakle vrlo sam jasan, da li pravoslavna Crkva osuđuje neverovanje u mitarstva i to smatra za greh?

Odgovor je: Ne osuđuje i ne smatra da ako ne veruješ i mitarstva činiš ikakav greh.

Završeno.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Desiderius Erasmus рече

jer ja ih shvatam alegorijski. ;)

Такође по форми, али не и по суштини. Бићемо питани и мораћемо одговорити, то је суштина митарства, сценографија је подложна спекулацијама.

Подели на овим сајтовима

Ево Кондака 4 из Акатиста упокојенима

Прошле су буре живота  земаљског, завршила су се земаљска страдања, немоћни су демони са својом злобом, а моћна је Љубав Твоја, Боже Силни, Која избавља од мрака вечног и спасава све. Алилуја!

Подели на овим сајтовима

Сећате се разговора Христа и богатог младића кад овај пита шта да чиним да се спасим а Господ каже - заповести знаш.... Па их не наводи редом по таблици, већ редом по блискости душе дотичног са гресима.

Дакле, најтежи је онај грех који ти се највише зацарио у души. Зато редослед митарстава није код свих исти. Зато што је то МЕТАФОРИЧКО-АЛЕГОРИЈСКА слика стања душе онога који се опомиње и пут и редослед чега да се ослобађа.

Духови могу бити ОПАДАЧИ, тј викати наше неокајане грехе на сав глас (да, неокајане, неисповеђене. Неће бити оних окајаних у списку), страшити тиме, али НЕ и судити.

Зато ће увек бити и оних који су се исповедили, покајали, и одмах прешли из смрти у живот - тако је завештање сам Господ у Јеванђељу оставио руком својих апостола.

Дакле, митарџије морају да прихвате и Јеванђеље - да ИМА оних који ће правце у наручје Божије. Без икаквих испиПивача.

ПоЈента приче о митарствима је будност. Нема ништа тајно што неће бити јавно.

А буквалиста нек' упада у шизофренију ако хоће. Малопре читам (код Бокија чини ми се) да треба делима покајања да размекшамо срце Богу не би ли нас примио. Каква схоластика, каква катастрофа од неправославног мишљења. Тврдо срце Божије. То бре више личи на комунистичку Стојанку мајку Кнешпољку... "И ту мајка тврда срца била, па од срца сузу не пустила".

Хајте ви лепо, кажем вам, сви на исповест и причешће, па да се светле ваша дела у тами овог света и нема митарства. А који истрајава у греху неће ни он на митарства - куд ће од срамоте и да покуша да крене ка Богу кад се све зна! Него сам у ћошак...

Мене мноооого више брину речи " За сваку своју реч одговараћете" него стотине туђих личнодоживљајних прича о митарствима...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...