Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 da zaista ta alegorijska duhovna mitarstva mogu da pomognu da razumevamo da ti pali duhovi mogu da odmognu čoveku da stane ogoljen duševan pred samoga Boga i kaže, jeste Bože vaistinu sam imao i dobrih i loših dela u životu svom, zbog loših se kajem i nisam našao smisleno opravdanje za njih, zbog dobrih se ne kajem jer sam našao da ih i Ti sam Gospode činiš. Desiderius Erasmus, Жика and елТорнеро је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 da zaista ta alegorijska duhovna mitarstva mogu da pomognu da razumevamo da ti pali duhovi mogu da odmognu čoveku da stane ogoljen duševan pred samoga Boga i kaže, jeste Bože vaistinu sam imao i dobrih i loših dela u životu svom, zbog loših se kajem i nisam našao smisleno opravdanje za njih, zbog dobrih se ne kajem jer sam našao da ih i Ti sam Gospode činiš. Људи, ти духови не могу НИШТА. Ми смо већ својим делима за живота запечатили свој однос.Па није Бог учитељица и сад ће ови лоши ђаци да лају и лажу о нама и на крају убеде учитељицу. Ало, ово је педагошки приступ читаоцу а не буквална истина. Бог нема појма па са' ће они да му рекну... Може да буде васпитно делујуће за основношколца, али не очекујем да има икакав ефекат на интелектуалца. Част изузецима... Изем ти празилук, око чега се људи натежу. 'Оће ли да лају и уједају за ногу док летимо кроз ваздух и певамо: "Ми летимо у небо, ми знамо свој пут, ми одлазимо тамо где цвета лимун жут..." Страле, АлександраВ, Desiderius Erasmus and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Страле Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 пре 36 минута, Јанко рече Људи, ти духови не могу НИШТА. Ми смо већ својим делима за живота запечатили свој однос. Па није Бог учитељица и сад ће ови лоши ђаци да лају и лажу о нама и на крају убеде учитељицу. Ало, ово је педагошки приступ читаоцу а не буквална истина. Бог нема појма па са' ће они да му рекну... Може да буде васпитно делујуће за основношколца, али не очекујем да има икакав ефекат на интелектуалца. Част изузецима... Изем ти празилук, око чега се људи натежу. 'Оће ли да лају и уједају за ногу док летимо кроз ваздух и певамо: "Ми летимо у небо, ми знамо свој пут, ми одлазимо тамо где цвета лимун жут..." On 7/21/2017 at 13:38, Страле рече Прошле су буре живота земаљског, завршила су се земаљска страдања, НЕМОЋНИ СУ ДЕМОНИ СА СВОЈОМ ЗЛОБОМ, а моћна је Љубав Твоја, Боже Силни, Која избавља од мрака вечног и спасава све. Алилуја! Јанко, елТорнеро and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 Сећам се кад сам први пут крен'о на исповес'.Не да су лајали и одговарали ме неђе у мојој главурди да не идем тамо, да се манем ћорава посла, ма шћео сам искочит' и из коже и из буса...Викали ми како је онај чича тамо гадан, ће се грдно наљути и ишутира ме из манчестера ако прочитам то што сам спремијо на 3 А4 дволиснице... Ал' кад сам све испљун'о пред архимандарином, вид'о сам д' умеју само да лажу и ниш' виш'. Он само рече: "Иди и више не греши". Добро, јес' да јопе' погрешим, ал на неким другим кривинама. Па одем код мог попе да ме коленоприклони пред Другога и признам, обавезно...И тако... "Не може нам нико ништа,Јачи смо од судбине,Могу само да нас мрзе Они што нас не волееееее".[emoji41] Матусал, Paradoksologija, Volim_Sina_Bozjeg and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 пре 2 часа, Јанко рече Сећате се разговора Христа и богатог младића кад овај пита шта да чиним да се спасим а Господ каже - заповести знаш.... Па их не наводи редом по таблици, већ редом по блискости душе дотичног са гресима. Дакле, најтежи је онај грех који ти се највише зацарио у души. Зато редослед митарстава није код свих исти. Зато што је то МЕТАФОРИЧКО-АЛЕГОРИЈСКА слика стања душе онога који се опомиње и пут и редослед чега да се ослобађа. Духови могу бити ОПАДАЧИ, тј викати наше неокајане грехе на сав глас (да, неокајане, неисповеђене. Неће бити оних окајаних у списку), страшити тиме, али НЕ и судити. Зато ће увек бити и оних који су се исповедили, покајали, и одмах прешли из смрти у живот - тако је завештање сам Господ у Јеванђељу оставио руком својих апостола. Дакле, митарџије морају да прихвате и Јеванђеље - да ИМА оних који ће правце у наручје Божије. Без икаквих испиПивача. ПоЈента приче о митарствима је будност. Нема ништа тајно што неће бити јавно. А буквалиста нек' упада у шизофренију ако хоће. Малопре читам (код Бокија чини ми се) да треба делима покајања да размекшамо срце Богу не би ли нас примио. Каква схоластика, каква катастрофа од неправославног мишљења. Тврдо срце Божије. То бре више личи на комунистичку Стојанку мајку Кнешпољку... "И ту мајка тврда срца била, па од срца сузу не пустила". Хајте ви лепо, кажем вам, сви на исповест и причешће, па да се светле ваша дела у тами овог света и нема митарства. А који истрајава у греху неће ни он на митарства - куд ће од срамоте и да покуша да крене ка Богу кад се све зна! Него сам у ћошак... Мене мноооого више брину речи " За сваку своју реч одговараћете" него стотине туђих личнодоживљајних прича о митарствима... Janko, može li jedno pojašnjenje? Šta misliš o jevanđeljskom stihu (parafraza):"Evo dolazi knez ovog sveta i u Meni nema ništa." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 пре 2 часа, Јанко рече Дакле, најтежи је онај грех који ти се највише зацарио у души. Зато редослед митарстава није код свих исти. Зато што је то МЕТАФОРИЧКО-АЛЕГОРИЈСКА слика стања душе онога који се опомиње и пут и редослед чега да се ослобађа. Ali, ako su razlicita vidjenja, to ne znaci, da su takva vidjenja,.....opisi dogadjaja koji se ne desavaju ? Razlicito sveti primaju vidjenja duhovnog sveta, sto je i logicno i ocekivano, .....ali, svi oni , govore i pricaju, da dusa prolazi kroz podnebesje, gde su u vaduhu zli duhovi, koji traze onu slicnost sa dusom, u kojoj su i oni sami. пре 2 часа, Јанко рече буквалиста нек' упада у шизофренију ако хоће. Малопре читам (код Бокија чини ми се) да треба делима покајања да размекшамо срце Богу не би ли нас примио. Каква схоластика, каква катастрофа од неправославног мишљења. Тврдо срце Божије. То бре више личи на комунистичку Стојанку мајку Кнешпољку... "И ту мајка тврда срца била, па од срца сузу не пустила". Nije bukvalizam u pitanju. Moram, po stoti put da kazem. Vec sam postavljao, kako sv. Grigorije Veliki, objasnjava, da zivopisna vidjenja svetih, ne mozemo tumaciti na 'grub i culan' nacin, nego u prenosnom smislu, kao pokusaj opisa zagrobnog zivota duse, ovosvetskim recima i slikama iz samog naseg zivota, radi lakseg shavatanja i razumevanja, sta nas ceka, tamo u realnosti. Ovo za 'sholastiku', koliko se secam, nisam rekao nigde. Moras da pitas, onoga koji je i napisao ovaj citat. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 Nije bukvalizam u pitanju. Moram, po stoti put da kazem. Vec sam postavljao, kako sv. Grigorije Veliki, objasnjava, da zivopisna vidjenja svetih, ne mozemo tumaciti na 'grub i culan' nacin, nego u prenosnom smislu, kao pokusaj opisa zagrobnog zivota duse, ovosvetskim recima i slikama iz samog naseg zivota, radi lakseg shavatanja i razumevanja, sta nas ceka, tamo u realnosti. Ovo za 'sholastiku', koliko se secam, nisam rekao nigde. Moras da pitas, onoga koji je i napisao ovaj citat. Праштај, #793, ВСБ-ово слободно препричавање поука св. Антонија. Стојим и даље код мишљења да то "умилошћивање" има темељ колико и митарства... Дакле, нашли смо НЗС, илити најмањи заједнички садржалац - да су то алегорије и метафоре које имају циљ да побуде читаоца... "Сад видимо као у огледалу, а онда ћемо лицем к' лицу". Volim_Sina_Bozjeg and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 пре 1 минут, Јанко рече Праштај, #793, ВСБ-ово слободно препричавање поука св. Антонија. Стојим и даље код мишљења да то "умилошћивање" има темељ колико и митарства... Дакле, нашли смо НЗС, илити најмањи заједнички садржалац - да су то алегорије и метафоре које имају циљ да побуде читаоца... "Сад видимо као у огледалу, а онда ћемо лицем к' лицу". Ma, sve je u redu. Јанко and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 пре 2 минута, Јанко рече Праштај, #793, ВСБ-ово слободно препричавање поука св. Антонија. Стојим и даље код мишљења да то "умилошћивање" има темељ колико и митарства... Дакле, нашли смо НЗС, илити најмањи заједнички садржалац - да су то алегорије и метафоре које имају циљ да побуде читаоца... "Сад видимо као у огледалу, а онда ћемо лицем к' лицу". Omanuo sam a? Pa moguće desi mi se. Sve je po sećaju i davno beše ne znam ni gde sam tačno to pročitao možda u knjizi duhovno zlato kojim se nebo kupuje. Јанко and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 "Ali, ako su razlicita vidjenja, to ne znaci, da su takva vidjenja,.....opisi dogadjaja koji se ne desavaju ? Razlicito sveti primaju vidjenja duhovnog sveta, sto je i logicno i ocekivano, .....ali, svi oni , govore i pricaju, da dusa prolazi kroz podnebesje, gde su u vaduhu zli duhovi, koji traze onu slicnost sa dusom, u kojoj su i oni sami."Са'ће да ми кажеш да ти духови вијају по ваздуху крилима к'о 'тице и да је то реалност.Мислиш да им је битна густина ваздуха код тих кретњи, воле ређи ваздух?Одмах си метафору збрк'о са реалним...Ето, ви'ш 'де лежи опаснос', није таки језик сваком јасан чак и кад кажу да им је јасан... АлександраВ, Volim_Sina_Bozjeg and Матусал је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 пре 8 минута, Јанко рече "Ali, ako su razlicita vidjenja, to ne znaci, da su takva vidjenja,.....opisi dogadjaja koji se ne desavaju ? Razlicito sveti primaju vidjenja duhovnog sveta, sto je i logicno i ocekivano, .....ali, svi oni , govore i pricaju, da dusa prolazi kroz podnebesje, gde su u vaduhu zli duhovi, koji traze onu slicnost sa dusom, u kojoj su i oni sami." Са'ће да ми кажеш да ти духови вијају по ваздуху крилима к'о 'тице и да је то реалност. Мислиш да им је битна густина ваздуха код тих кретњи, воле ређи ваздух? Одмах си метафору збрк'о са реалним... Ето, ви'ш 'де лежи опаснос', није таки језик сваком јасан чак и кад кажу да им је јасан... A gustina duše? el razređene duše brže prolete do Boga? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
елТорнеро Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 пре 30 минута, Јанко рече алегорије и метафоре које имају циљ да побуде читаоца... Можда и није тако. РАЈ И ПАКАОДа ли може учинити добро оно што не постоји?Гле, колико је добра учинио човечанству Пакао! Колико је зликоваца обратио у покајнике! Колико грешника у светитеље! Колико злоумишљаја задржао од остварења!Да ли може учинити неко добро оно што не постоји?Гле, колико је добра учинио човечанству Рај! Колико је племенитих дела инспирисао! Колико жалости претворио у радост! Колико суза избрисао! Колико племенитих уздаха извукао! Колико божанских сећања осветлио и божанских тежњи зажегао!Филимоне, да ли оно што не постоји може учинити неко добро? (Владика Николај) Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 Јашта, ду'овне...Што лакше то вишље лете, к'о хелијумски балон у односу на обичАни...А ове материјалистичке, земљане, отежале па вуку црној земљи...Ај' доста зафрканције, ово је озбиљна тема... АлександраВ and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 Можда и није тако.РАЈ И ПАКАОДа ли може учинити добро оно што не постоји?Гле, колико је добра учинио човечанству Пакао! Колико је зликоваца обратио у покајнике! Колико грешника у светитеље! Колико злоумишљаја задржао од остварења!Да ли може учинити неко добро оно што не постоји?Гле, колико је добра учинио човечанству Рај! Колико је племенитих дела инспирисао! Колико жалости претворио у радост! Колико суза избрисао! Колико племенитих уздаха извукао! Колико божанских сећања осветлио и божанских тежњи зажегао!Филимоне, да ли оно што не постоји може учинити неко добро?(Владика Николај) Наравно да злобни духови постоје, наравно да хоће да нас повуку за собом из злобе и зависти, наравно да постоје и Рај и Пакао...Али ови не лепршају по ваздуху, не могу да нас у'вате па вуку како они хоће него како им ми својим делима и Бог по промислу допусти, а Рај и Пакао нису места на/изнад/испод Земље.... елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 22, 2017 Пријави Подели Написано Јул 22, 2017 пре 2 часа, Јанко рече "Ali, ako su razlicita vidjenja, to ne znaci, da su takva vidjenja,.....opisi dogadjaja koji se ne desavaju ? Razlicito sveti primaju vidjenja duhovnog sveta, sto je i logicno i ocekivano, .....ali, svi oni , govore i pricaju, da dusa prolazi kroz podnebesje, gde su u vaduhu zli duhovi, koji traze onu slicnost sa dusom, u kojoj su i oni sami." Са'ће да ми кажеш да ти духови вијају по ваздуху крилима к'о 'тице и да је то реалност. Мислиш да им је битна густина ваздуха код тих кретњи, воле ређи ваздух? Одмах си метафору збрк'о са реалним... Ето, ви'ш 'де лежи опаснос', није таки језик сваком јасан чак и кад кажу да им је јасан... Pa, Janko, ako postoje, a, verujemo da ( postoje ), negde ti duhovi moraju da opstoje i egzistiraju. Po pismu i ocima, to je vazdusno prostranstvo pod nebom. O toj realnosti pricamo. Oni su bestelesni i mogu da zaposednu coveka u brojevima legiona. Tako da, ko zna kakvo je stanje u vazduhu, kada dusa krene ka' gore. Eno, sta se kaze u zitiju sv. Antonija Velikog. Da li je to' tamo, izmisljeno ili fatamorgana ? Ili , je to' tajna, neiskaziva ljudskim recima ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука