Jump to content

Правилно место емоција у животу

Препоручена порука

Управо сада, Juanito рече

Па не бунимо се ми да нам плате ако хоће. :smeh1:

ето зато никад нећеш бити Стева, не да не треба да се буниш, него  треба да инсистираш да те плате :D

• Волим 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 295
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Не знам око чега се ми овде расправљамо кад је ствар поприлично једноставна. Живот без емоција је као храна без соли и зачина. Може да се гута и да се живи тако 100 година, али чему? С друге стране, наравно да не може да се живи само на сољу и зачинима. Ето тако.

Подели на овим сајтовима

мислим да се у ствари расправљате зато што причате о различитим стварима, али и различитим методама,  Гризли колико сам га разумела прича о емотивној зрелости, препознавању емоција, непрепуштању и сечењу и занемаривању, (мада више) скривању оних негативних, а Хуанчо о препознавању, препуштању и превазилажењу.

Дрвосеча и морнар :D

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Матусал рече

Моје мишљење је да емоције морају бити под контролом словесног(разумног) дела душе тј. ума. ... Размишљање емоцијама не даје резултате, емоције нису ту да мисле оне имају другу сврху.

Pa i ne moze da se "razmislja emocijama", razmislja se iskljucivo razumom. Moze da se desi da emocije nadvladaju i pocnu da (tiranski) vladaju nad razumom, umesto da ga "savetuju". To je ona razbarusena "ruska" varijanta "case lomim ruke mi krvave" koja je izuzetno privlacna ali daleko od toga da je zdrava.

Mislim da je izuzetno vazno razumeti emocije, potruditi se da vidimo odakle dolaze i zasto dolaze, a to je u domenu razuma. Mislim da je prava i zdrava uloga emocija upravo savetodavna i da je pogresno (tj. nezdravo) 1. prepustiti kormilo savetniku, pustiti da nas one u potpunosti vode kao i 2. interno ih odbacivati/negirati, ponizavati ili imati cinican odnos prema njima. 

Подели на овим сајтовима

U ovom kontekstu mnogo volim Bozicni tropar. Kaze tamo "zasija svetu svetlost razuma jer u njemu oni koji zvezdama sluzahu (oni koji su zavisni i predodredjeni sudbinom, koji su u vlasti (zivotinjske) prirode) prepoznase Tvoje svetlo razuma i prihvatise razumnu slovesnost. 

Рождество Твоје, Христе Боже наш, возсија мирови свјет разума: в њем бо звјездам служашчи звјездоју учахусја, Тебје клањатисја солнцу правди, и Тебје вједети с висоти востока, Господи слава Тебје! 
Рођење Твоје, Хрисше, Боже наш, засија свету светлост разума, јер у њему они који звездама служаху од звезде се научише да се клањају Теби, Сунцу Правде (Истине), и Тебе да познају с висота Истока, Господе, слава Теби.

Подели на овим сајтовима

Kad je naša ćerka bila mala, ona je ovo primetila u crtanom i kasnije citirala:
"Kontroliši se!"

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 6/15/2017 at 18:17, Grizzly Adams рече

Инспирисано другом темом, да се не би расправљали, боље да покушам да разјасним свој став.

Човек је свакако емотивно биће, у смислу да има емоције, али није "састављен (само) од емоција". Емоције су само један део који има своје место и улогу. Јесте важан, али није најважнији. Утиче на доста тога, али не дефинише ко смо и наш однос према свету. Само помаже или штети, зависно од тога како их користимо.

Овде се већ види разлика у ставу који примећујем код многих људи који сматрају да су емоције оно што их чини особом која јесу. Они осећања виде као "дефиницију" - "осећам се тако, зато радим то и то". Емоције су им апсолут, не доводе се у питање. Једноставно су ту као "виша сила" коју је немогуће контролисати, већ јој се треба прилагодити.

А написах изнад да емоције - по мом мишљењу - треба користити. Шта то значи? То значи увежбати себе довољно да "одвојиш" своју свест, разум, од емотивног и инстинктивног дела личности. Кључ је научити да се не реагује на "прву лопту". Кад се нека емоција појави, не кренути одмах за њом, него је пустити и посматрати са стране. Не потискивати, али истовремено не дозволити да те обузме. Неко те изнервира, ОК. Приметиш да ти се узбуркало у грудима, љут си. Али не дозвлиш да те то обузме и управља твојим поступцима. Јер разумно си биће, твојим поступцима треба да управља ум. Наљутио сам се, али нећу да поступим по "осећају", него по ономе што мислим да је добро.

То исто значи, очигледно, да емоцијама не треба придавати превелики значај. Оне су само "сигнали" који нам нешто говоре, али их треба интерпретирати правилно. Некад су и погрешни. Јер емоције долазе из несвесног дела наше личности на који нажалост премало обраћамо пажњу и не практикујемо "менталну хигијену" па се ту нађе све и свашта што би требало и што не би.

Даље, у неком свом свакодневном самонализирању посматрам личност на три нивоа:

1. Физиологија
2. Психологија
3. Филозофија

Први ниво је телесни. Ту спада шта једеш, колико си активан, одморан, уредан итд. Делује банално, али одатле долази доста ствари које обично зовемо "емоције". Често сам "нерасположен" зато што сам јео нешто безвезе или превише или нисам био довољно активан у току дана, нисам се одморио довољно или једноставно треба да одем под туш. Ако си тога свестан, препознаш "емоцију" онда је обично веома лако решити проблем. Многи људи који имају проблема са "емоцијама" једноставно само треба да промене исхрану, буду активнији или мало уредније живе.

Други део је психологија, где спадају навике - пре свега "менталне". Подсвест стално ради, као неки неуморни компјутер који избацује случајне слике на екран. То утиче на наш ум и расположење. Али исто тако, што изгледа многи занемарују, наш ум утиче на подсвест. Ствар је само што се то не дешава одједном, него захтева мало дисциплине. Да би "променио програм" који иде на том ТВ каналу мораш мало да се потрудиш, не постоји даљински "на дугме". Прво треба обратити пажњу какав се "програм" врти - али пустити га, не можеш да га "зауставиш" - само буди свестан. Онда му "подметнеш" друге ствари који ти хоћеш. Нпр. ако ти се стално врти незадовољство животом, направи план да сваког дана изјутра и увече седнеш и напишеш на папир шта ти је све добро и лепо у животу. И мало размислиш о томе, освежиш лепе емоције на нешто чиме си задовољан.

Трећи део је филозофија, тј. вредности и ставови које си из њих логички развио. То је мапа коју користиш да управљаш животом, јер прави пут на свакој раскрсници у ствари не знаш. Мораш да га одредиш на основу неких генералних принципа. Хоћеш ли преузети неки ризик или нећеш? Мислим да такве одлуке не би требало да се доносе "по осећају", већ на основу животне филозофије. Онда како год испадне си задовољан јер знаш да си поступио у складу са својим уверењима. Имаш оно што се обично зове "интегритет". Човек који нема кохерентну филозофију је стално у конфузији - "да ли сам урадио добро или нисам..." Стално збуњен и несигуран.

Ето за почетак.

Има нешто веома неприродно у начину на који си ово написао. Емоције се не ,,користе", оне сазревају, и саставни су део тебе. То како си објаснио ,,коришћење" емоција, је у суштини самоконтрола, избегавање афекта, и основно емотивно сазревање које сви подразумевају. Слажем се да су ,,сигнали који нешто говоре", али не и само то, већ и сам садржај живота.

Такође, подсвест не ради по случајном принципу. Ту је потребна ,,хигијена", али не тако да се емоција избрише, што је буквално немогуће, не да се потисне, него да се обради, да се обради искуство, и да се човек у себи помири са собом и другима колико је могуће.

,,Мењање програма" може да се односи на промену начина размишљања, или понашања, што је потребно, али није увек ,,решење" за емоције.

И што се тиче ,,филозофије живота", слажем се донекле, боља реч би била принципи и систем вредности. А не слажем се у потпуности, јер човек не поступа и не живи само по филозофији, већ човек пре свега тежи да ради и да се бави оноим што воли. 

Цитат

Често сам "нерасположен" зато што сам јео нешто безвезе или превише или нисам био довољно активан у току дана, нисам се одморио довољно или једноставно треба да одем под туш.

јаој, брате, које ти ,,проблеме" у животу имаш... тј. немаш... :) 

Подели на овим сајтовима

On 6/16/2017 at 19:02, uros рече

Ja se ne bih usudio da to tvrdim. Covek koji je uspeo da zavrsi u potpuno praznom delu zgrade u sopstvenoj kompaniji (i posle toga bio iz iste otpusten) nakon sto je napravio najuspesniji proizvod u istoriji kompjutera (prvi mekintos) tesko da je bio "manipulator". Proguglaj malo, preporucujem intervju iz 1995. Dzobs je covek od koga moze jako puno da se nauci

Он је знао шта ваља. Није он смислио ни графички интерфејс, ни ништа од тих техничких ствари. Али је врло добро препознао важност UX-a, тј. ставио је важност на угођај корисника који користи њихов производ, нешто што ни Гугл ни Мајкрософт ни дан данас не умеју да ураде како треба, Гугл тера неке конфузне анимације и конфузан распоред, а Мајкрософт ко што је и одувек радио само натрпа гомилу дугмића на интерфејс (види outlook, office, онај ribon је само омогућио више места за више дугмића, тематски организованих :), мислим није лоше, ал' опет натрпано). 

Џобс је графички интерфејс са мишем и структуром директоријума видео у Xerox-овој лабораторији, као једну потпуно одбачену идеју од стране Ксерокс менаџмента :) 

Умео је једноставно да одвоји битно од небитног када је у питању производ који је правио.

Подели на овим сајтовима

On 6/16/2017 at 19:59, Grizzly Adams рече

Џобс га је платио $700, а он је мислио да је то 50%. И онда људи причају да га је "заврнуо".

Пре ће бити да је једноставно био пасиван и незаинтересован. То онда није "превара".

Јесте превара, ако је тачно да је тако било, и ако су имали договор. И ако нису имали договор, ортачки су радили. Не знам зашто правдаш просту ствар. 

On 6/16/2017 at 19:59, Grizzly Adams рече

Ниси брате ништа питао ни тражио. Звучи грубо, ал` хбг. такав је живот. На крају крајева, после је постао мулти-милионер захваљујући Џобсу. Сам то никад не би постигао.

Постао би свакако. Није та разлика за коју је закинут учинила да се обогате. 

Али свакако би било добро видети извор и шта је тачно било. 

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Иван ♪♫ рече

И што се тиче ,,филозофије живота", слажем се донекле, боља реч би била принципи и систем вредности. А не слажем се у потпуности, јер човек не поступа и не живи само по филозофији, већ човек пре свега тежи да ради и да се бави оноим што воли. 

На неком од пројеката на којима сам био запослен, један колега је био психијатар. Искористио сам прилику да га питам 
да ли грешим ако сумњам да "ми људи радимо оно што нам срце "говори" да радимо а не оно што знамо да треба,
тј. уместо да мозак користимо да нас "води" - користимо га да "џастификујемо" своја емоцијом-вођена понашања"?
А он изрече неку дефиницују, напамет научену, (нема шансе да је сетим!) која је истозначна мојој сумњи,
и коју они уче на факултету.
Повремено бих волео да нисам у праву.... 

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Nije problem u emocijama, niko ziv ne moze bez njih ma kako se tripovao, i negacija emocije je emocija. Ali bez harmonije misli, osecanja i dela stradamo i vako i nako. Nije poenta da se borimo protiv bilo cega, nego da shvatimo da sve treba biti uskladjeno za skladan rast i razvoj.

U redu je da nam u jednom trenutku preovlada nesto, ali uzimati to kao optimum je tuzno, svodi coveka na prosto bice.

Sam apostol kaze dobro koje zelim da cinim ne cinim, kad bi samo zelja i dobra volja resile stvar ihiii bili bismo roboti, ne ljudi.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Toma рече

На неком од пројеката на којима сам био запослен, један колега је био психијатар. Искористио сам прилику да га питам 
да ли грешим ако сумњам да "ми људи радимо оно што нам срце "говори" да радимо а не оно што знамо да треба,
тј. уместо да мозак користимо да нас "води" - користимо га да "џастификујемо" своја емоцијом-вођена понашања"?
А он изрече неку дефиницују, напамет научену, (нема шансе да је сетим!) која је истозначна мојој сумњи,
и коју они уче на факултету.
Повремено бих волео да нисам у праву.... 

Pa jeste i to. Naravno da treba da koristimo i mozak, ali u životu nam je uglavnom prvi kriterijum da li nam se nešto sviđa ili ne, znači na nekom emotivnom nivou, pa tek onda koristimo mozak. U stvari, previše je ovo pametovanja, utiču i emocije i razum u isto vreme, treba oba da se uporedo razvijaju.

Подели на овим сајтовима

e to sa sviđanjem ili nesviđanjem kao kriterijumom za odluke, pazi sad, definitivne...svakodnevno viđam

ali  i reč definitivno višeznačna ..sve čemu smo stavili među višeznačno..i obale rečne se menjaju..i morske, a kamoli ljudi

oset je lepša reč...sveobuhvatnija, i nije bukvalni prevod

Kaže meni moje čedo od 23 godine, da su na toj psihologiji prvo naučili statističku obradu podataka..toliko o emocijama

Подели на овим сајтовима

On 16. Juni 2017 at 15:42, Grizzly Adams рече

У таквим ситуацијама мораш да развијеш јак механизам контроле емоција иначе си пуко. 

Vidis, ovo je pogresno. Emocije ne mogu da se kontrolisu, one se potiskuju. Mi to mislimo da "kontrolisemo" a u stvari samo ih skladistimo negde i prisutne su. Previse potisnutih emocija telu donosi nevolje, vremenom prerastu u razne autoimune bolesti. 

Zato Grizli daj oduska sebi po nekad, opusti se i pusti emocije. :) 

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Таша рече

Vidis, ovo je pogresno. Emocije ne mogu da se kontrolisu, one se potiskuju. Mi to mislimo da "kontrolisemo" a u stvari samo ih skladistimo negde i prisutne su. Previse potisnutih emocija telu donosi nevolje, vremenom prerastu u razne autoimune bolesti. 

Zato Grizli daj oduska sebi po nekad, opusti se i pusti emocije. :) 

Ако су последица неког нерешеног конфликта онда да.

Али нису све емоције такве. Многе су случајне и пролазне.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...