Jump to content

Правилно место емоција у животу

Препоручена порука

пре 3 минута, "Tamo daleko" рече

Mene interesuje kako treba da shvatimo, ali mozda najbitnije kako predociti recimo tinejdzerima ovaj "mindfulness" meditacije a da ne upadnu u Budizam?

Па имамо и ми ту медитацију, само смо је заборавили. На пример, из молитвеника:

Цитат

Уставши од постеље и спремивши се, стани пред икону, и сабравши ум, реци са побожношћу и страхом Божјим, крстећи се:
У име Оца и Сина и Светога Духа, Амин.

Затим, постој мало ћутећи, док се не умире сва твоје осећања, и тада начини три мала поклона, уз речи:
Господе Исусе Христе, Сине Божји, ради молитава пречисте Твоје Матере, и свих светих, помилуј ме. Амин.

Обрати пажњу на задебљано. Значи циљ тога је да се "умире осећања" и "сабере ум", али не само да се испразни као у будизму, него и да се испуни радошћу Христовог васкрсења. Џаба си чистио посуду ако у њу не сипаш нешто лепо за јело.

Само смо ми данашњи хришћани све то мало заборавили, молитве само "вергламо", а не обраћамо пажњу на детаље. Од којих сам први ја, наравно. А у свој оној монашкој литератури коју тако лепо знамо да развлачимо за расправе има лепо све описано о тој "умној борби". Јер су монаси увек били на "првој линији фронта" што се тога тиче и знали су како се са тим немиром и недостатком контроле бори. То је у ствари оно "телесно" у нама што треба победити.

Ваљда... ето написах свашта ко да знам нешто.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 295
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 28 минута, Paradoksologija рече

Мени се чини да се пре свега односи на оне који гуше сваку емоцију.

Неки су тако и васпитани.

Можда је мало драматичан наслов, али текст не одудара много од твог.

Па, на пример, мени је засметала она реченица да смо "сачињени од емоција". Нисмо. Оне су само једaн део личности.

А цео текст је у том фазону да су емоције све и свја.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Grizzly Adams рече

Svakako da sam na nase molitve I mislila! Od onih sam sto cu uvek podvuci da svojim primerom decu ucimo svemu, pa I molitvenom zivotu. Ono sto mi predstavlja teskocu razumevanja je kako da izbegnu (ili kako da im pomognem?) zabludu da je nasa vera arhaicna I nekompatabilna u danasnjem vremenu I svetu; kao roditelj ja iz ovih nedoumica  prelazim u sfere molitvene nade da ce ih ipak kosnuti Bozija blagodat molitvenog dara I uverenja da je Hristos i nasa pravoslavna vera upravo to spasonosno isceljenje koje im moze pomoci u svim zivotnim situacijama, pa I u ostvarivanju ravnoteze emocija.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, "Tamo daleko" рече

Svakako da sam na nase molitve I mislila! Od onih sam sto cu uvek podvuci da svojim primerom decu ucimo svemu, pa I molitvenom zivotu. Ono sto mi predstavlja teskocu razumevanja je kako da izbegnu (ili kako da im pomognem?) zabludu da je nasa vera arhaicna I nekompatabilna u danasnjem vremenu I svetu; kao roditelj ja iz ovih nedoumica  prelazim u sfere molitvene nade da ce ih ipak kosnuti Bozija blagodat molitvenog dara I uverenja da je Hristos i nasa pravoslavna vera upravo to spasonosno isceljenje koje im moze pomoci u svim zivotnim situacijama, pa I u ostvarivanju ravnoteze emocija.

Па ту ћемо сад скренути с` теме... Проблем је наравно што смо ми своју веру покварили и претворили у некакав "традиционализам" који јесте архаичан и некомпатибилан са данашњим временом и светом. Хришћанство је, наравно, некомпатибилно са било којим временом и овим светом, осим са Царством Христовим. Али!

Али нам даје универзалне темељне принципе на основу којих можемо да одговоримо на сва питања, па и ова која поставља данашњи свет. Свет се мења, па се питања и одговори мењају. Апостоли су давали одговоре сходно питањима свог времена. Свети оци су давали одговоре сходно питањима својих времена. Па и ми данас морамо да дајемо одговоре сходно свом времену. Не можемо да "преписујемо" како би то хтели неки. Нема леба без мотике. Морамо да засучемо рукаве и пронађемо одговоре. Хришћанске. Али они неће бити исти као пре 100 или 1000 година, јер питања нису иста.

Кад би се око тога мало потрудили, наша деца и ближњи не би мислили да је хришћанство неки застарели култ него би га видели у правом светлу. Јер не да се град сакрити кад на гори стоји.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@Grizzly Adams bravo za psiholosku temu....:D

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, JESSY рече

@Grizzly Adams bravo za psiholosku temu....:D

Па доста си држала монопол. Стиже конкуренција... ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Grizzly Adams рече

Обрати пажњу на задебљано. Значи циљ тога је да се "умире осећања" и "сабере ум", али не само да се испразни као у будизму, него и да се испуни радошћу Христовог васкрсења. Џаба си чистио посуду ако у њу не сипаш нешто лепо за јело.

Само смо ми данашњи хришћани све то мало заборавили, молитве само "вергламо", а не обраћамо пажњу на детаље. Од којих сам први ја, наравно. А у свој оној монашкој литератури коју тако лепо знамо да развлачимо за расправе има лепо све описано о тој "умној борби". Јер су монаси увек били на "првој линији фронта" што се тога тиче и знали су како се са тим немиром и недостатком контроле бори. То је у ствари оно "телесно" у нама што треба победити.

Ваљда... ето написах свашта ко да знам нешто.

У реду, умногоме се слажемо. АЛИ. Али нећемо бежати од Христа, који је показао савршено служење и кроз емоције туге, жалости, остављености, зато јер нисмо умирили ''сва осећања''. Напротив.

Мсм, Господе Исусе Христе, тренутно нешто осећам, не могу да Ти се обратим... реално?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Не можемо да "преписујемо" како би то хтели неки. Нема леба без мотике. Морамо да засучемо рукаве и пронађемо одговоре. Хришћанске. Али они неће бити исти као пре 100 или 1000 година, јер питања нису иста.

Кад би се око тога мало потрудили, наша деца и ближњи не би мислили да је хришћанство неки застарели култ него би га видели у правом светлу. Јер не да се град сакрити кад на гори стоји.

Svaka cast! Upravo tako! Da nam Gospod podari tog htednutog truda da budemo so zemlji kako nam je I namenjeno, pa da se svi radujemo svetlosti nezalaznoj.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Па доста си држала монопол. Стиже конкуренција... ;)

:smeh1:  :dobro:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Grizzly Adams рече

Џаба си чистио посуду ако у њу не сипаш нешто лепо за јело.

А зашто јело мора да буде лепо? Јело служи као извор енергије, протеина, угљених хидрата, масти, витамина... Зашто је битно да је јело лепо? То је потпуно небитна ствар за функцију јела. 

Е кад одговориш на ово питање, можда ти постане мало јасније зашто су емоције битне. Наравно да може да се једе сваки дан картонски сендвич и да се живи без емоција, али није то то. Осећај укуса је свакако физиолошки, као и субјективна перцепција тога у мозгу. Али то не мења ствар да је укус барем подједнако битан као и осећај глади. Тако је и са емоцијама.  Џаба ти философија и некакав план ако мени није ”лепо” да живим тако што живим. Е то лепо је садржано у ”емоцијама”. Наравно да је субјективно и варира од човека до човека, али то не мења чињеницу да бисмо без њих били зомбији или машине. Сува рационалност је бесплодна, чак и у послу. Врхунске производе није направио неки хладнокрвни и рационални CEO, него високо емотивни и ирационални (и позитивно и негативно) Стив Џобс. Емоције су јако, јако битне. Немам психолошки кантар да измерим колико су тачно битне у односу на остало, али онако одокативно су барем подједнако битне.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

Емоције су јако, јако битне. Немам психолошки кантар да измерим колико су тачно битне у односу на остало, али онако одокативно су барем подједнако битне.

Nema tu matematicke preciznosti I mislim da niko ne pretenduje da emocije treba ignorisati, obezvredjivati jer su stalno promenljive itd....

Naprosto ti govoris o etici, a Grizly o ontologiji ;-)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

Мени више личи да је обрнуто... Гризли је овде протестант.

А ти можда мало естетски судиш... Холанђани калвинисти ти без емоција, па то личи на православно умиривање емоција у културама где су емоције оно баш баш :smeh1:

И капирам да су те истраумирали још као клинца ови овде па онда после они тамо... Али објективно, етички, има ту нешто у томе да не планеш кад те неко изнервира, да не одбациш све обавезе кад си нерасположен, да се молиш и кад ти није до тога... овде видим то као основну тему.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Juanito рече

Наравно да је субјективно и варира од човека до човека, али то не мења чињеницу да бисмо без њих били зомбији или машине. Сува рационалност је бесплодна, чак и у послу

Sasvim se slazem sa ovim I nazalost mogu reci da dobro poznajem takvu vrstu ljudi. Oni uistinu postoje, nesto poput emotional cripple. Niti mozes da I'm pomognes, niti si u stanju da sa njima opstis a da te ne okrnje... (ako si emotivac).... samo cudo Bozije I milost Njegova moze da izravna takve dusevno/duhovne rane.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...