Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

пре 16 минута, Плаво Небо рече

@AnaLaz Авокадо, размишљам, а шта ако она да отказни рок и после, лупам, два дана оде на боловање сасвим легитимно? Ок ако не дође на посао без икаквих разлога, али, шта ако се ''разболи'' или разболи и узме боловање? Нисам тражио судску праксу па те питам за твоје мишљење.

Хвала вам. Ма неће то бити проблем, нехо мене занима како је по закону. Може и боловање. Кид нас то није  проблем. Прочитаћу све шта сте написали касније, не могу сад.  Хвала. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Vladan :::. рече

Имам ја једно питањце за брата агостика @Avocado ;) 

Кабловски оператер кренуо у дигитализацију прикључака (донесу кући неки уређај, инсталирају, провере и ћао) а тиме сви који немају тај уређај немају више тв.

Али то хоће да ураде само ако потпишеш уговор на 2 године а ако нећеш такав уговор онда мораш да плаћаш тв иако га немаш, а мени то не одговара је не знам хоћу ли бити овде још 2 године.

Друга опција је уговор на неодређено али уз плаћање фиктивне таксе за прикључење од 2500дин. (фиктивна јер нема никаквог новог прикључења него се плаћа само зато што се пише нови уговор) што ми такође не одговара јер мислим да је чиста пљачка да би се сви натерали на двогодишњу обавезу или казнили ако неће.

Ја имам важећи уговор на неодређено време и редовно га измирујем иако немам тв.

Имају ли они право да испуњавање важећег уговора условљавају новим уговором који је неповољан по мене?

@RYLAH

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Vladan :::. рече

Имам ја једно питањце за брата агостика @Avocado ;) 

Кабловски оператер кренуо у дигитализацију прикључака (донесу кући неки уређај, инсталирају, провере и ћао) а тиме сви који немају тај уређај немају више тв.

Али то хоће да ураде само ако потпишеш уговор на 2 године а ако нећеш такав уговор онда мораш да плаћаш тв иако га немаш, а мени то не одговара је не знам хоћу ли бити овде још 2 године.

Друга опција је уговор на неодређено али уз плаћање фиктивне таксе за прикључење од 2500дин. (фиктивна јер нема никаквог новог прикључења него се плаћа само зато што се пише нови уговор) што ми такође не одговара јер мислим да је чиста пљачка да би се сви натерали на двогодишњу обавезу или казнили ако неће.

Ја имам важећи уговор на неодређено време и редовно га измирујем иако немам тв.

Имају ли они право да испуњавање важећег уговора условљавају новим уговором који је неповољан по мене?

@Срђан Шијакињић

Подели на овим сајтовима

On 28.12.2018. at 20:23, Vladan :::. рече

Хајде молим те скенирај уговор када стигнеш па да погледамо.

Нисам имао слична искуства, али сам чуо да постоји пракса да када закључиш уговор на одређено време са кабловским оператерима нпр., у коме се предвиђа да у случају раскида пре истека рока треба да платиш износ месечних обавеза до краја уговора, таква одредба није у складу са законом и да можеш да раскинеш без икаквих обавеза плаћања, уз отказни рок. 

Тако да би ти можда била опција да потпишеш и уговор на одређено време.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Срђан Шијакињић рече

Хајде молим те скенирај уговор када стигнеш па да погледамо.

Нисам имао слична искуства, али сам чуо да постоји пракса да када закључиш уговор на одређено време са кабловским оператерима нпр., у коме се предвиђа да у случају раскида пре истека рока треба да платиш износ месечних обавеза до краја уговора, таква одредба није у складу са законом и да можеш да раскинеш без икаквих обавеза плаћања, уз отказни рок. 

Тако да би ти можда била опција да потпишеш и уговор на одређено време.

важи, хвала ти, послаћу ти на пп

Подели на овим сајтовима

On 28.12.2018. at 19:56, Плаво Небо рече

@AnaLaz Авокадо, размишљам, а шта ако она да отказни рок и после, лупам, два дана оде на боловање сасвим легитимно? Ок ако не дође на посао без икаквих разлога, али, шта ако се ''разболи'' или разболи и узме боловање? Нисам тражио судску праксу па те питам за твоје мишљење.

Честа заблуда која влада код нас.

Не можеш да добијеш отказ док си на боловању ако си отказ добио због тога што си на боловању, али не постоје законске сметње да док си на боловању добијеш отказ. Типа ако неко добије отказ зато што се разболео, а послодавац неће да трпи да му се неко води на списку а да није ту присутан.

Једино те трудничко боловање "чува" од отказа, чак и кад си на одређено време запошљен, али то је због тога што ти држава плаћа док си на боловању, и мера је популационе политике која нема превише везе са радним правом.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Vladan :::. рече

важи, хвала ти, послаћу ти на пп

Одговарам овде да би видели и Риле и Авокадо.

У уговору нема ништа што би могло бити директно примењиво на ову ситуацију, али претпостављам да су они те спорне обавезе увели кроз измену Општих услова. Мени се чини да нема смисла да те уцењују додатним уплатама или преласком на одређено и да би ту вероватно могло бити аргумената да немају на то право. Али, са практичне стране, капирам да немаш намеру да се због тога развлачиш по суду са њима... Такође, сумњам да ће они тек тако, без неке судске пресуде или интервенције Министарства/инспекције да одустану од своје праксе. Ја бих се за почетак обратио Министарству за трговину и телекомникације.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Срђан Шијакињић рече

Одговарам овде да би видели и Риле и Авокадо.

У уговору нема ништа што би могло бити директно примењиво на ову ситуацију, али претпостављам да су они те спорне обавезе увели кроз измену Општих услова. Мени се чини да нема смисла да те уцењују додатним уплатама или преласком на одређено и да би ту вероватно могло бити аргумената да немају на то право. Али, са практичне стране, капирам да немаш намеру да се због тога развлачиш по суду са њима... Такође, сумњам да ће они тек тако, без неке судске пресуде или интервенције Министарства/инспекције да одустану од своје праксе. Ја бих се за почетак обратио Министарству за трговину и телекомникације.

Они су кроз преписку преко е-мејла рекли да може само уговор на две године иако ја имам писмену понуду за уговор на неодређено време а у којој се не помиње никаква фиктивна прикључна такса.

Били би ми корисно да имам чланове Закона о заштити потрошача и евентуално Закона о облигационим односима који се крше ако:

- испуњавање текућег уговора условљавају закључивањем новог уговора који је по мене неповољан (било на 2.г. било на неодређено са 2500дин. таксе)

- рефундирање тв претплате за време за које није било тв сигнала условљавају раскидом уговора (они у мејлу признају да то треба да се рефундира али то хоће да ураде само ако раскинем уговор).

Ја не желим да раскидам уговор него хоћу да га они испуњавају без непоштених условљавања по мене и немам проблем да напишем жалбу тржишној инспекцији, РАТЕЛ-у, министарству..

Они су прекорачили све законске рокове за одлуку по рекламацији (редовних 8 и максималних 15 дана) и уместо да их пријавим тржишној и изложим казни од минимално 300.000дин. ја сам их на то подсетио мејлом и лепо понудио више начина да решимо ситуацију:

- дигитализација без новог уговора и остаје исти пакет и цена
- дигитализација са новим уговором на неодређено без фиктивне таксе
- без дигитализације и без тв сигнала али да због тога тв не наплаћују него само интернет.

Уместо "хвала на стрпљењу" добио сам "може само две године (или плаћање тв-а без тв-а) а ако хоћете рефундацију раскините уговор" а мислим да са сва три крше законе.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, RYLAH рече

Честа заблуда која влада код нас.

Не можеш да добијеш отказ док си на боловању ако си отказ добио због тога што си на боловању, али не постоје законске сметње да док си на боловању добијеш отказ. Типа ако неко добије отказ зато што се разболео, а послодавац неће да трпи да му се неко води на списку а да није ту присутан.

Једино те трудничко боловање "чува" од отказа, чак и кад си на одређено време запошљен, али то је због тога што ти држава плаћа док си на боловању, и мера је популационе политике која нема превише везе са радним правом.

Ок, знам за то, него сам мислио на чињеницу да сам послодавцу дао отказни рок и одмах отишао на боловање и онда напуштам фирму након тог отказног рока. На то се односило моје питање.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Плаво Небо рече

Ок, знам за то, него сам мислио на чињеницу да сам послодавцу дао отказни рок и одмах отишао на боловање и онда напуштам фирму након тог отказног рока. На то се односило моје питање.

То се чак често ради, посебно у  државним фирмама. Неко да отказ и онда искористи дане од старог одмора.

Као шт рекох, нема право да те отпусти зато што си узео боловање (наравно, сем ако не може да докаже да фолираш).

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

@RYLAH@Avocado  ili neko drugo celjade koje moze da mi pomogne ! Prilicno hitno mi treba savet.

Mom sinu, koji planira da otvori Edukativni centar za ucenje nemackog jezika (tacnije skolu, ali je ovaj prethodni naziv povoljniji zbog nameta ), jedan Nemac nudi poslovnju saradnju u smislu finansiranja obuke i posredovanja prilikom zaposljavanja kandidata. (valjda ima tamo, u Nemackoj firmu ili agenciju).

E, sad ono sto mene zanima kako da proverimo koliko je to pouzdano, legalno, itd. 

Hvala

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Лидија Миленковић рече

@RYLAH@Avocado  ili neko drugo celjade koje moze da mi pomogne ! Prilicno hitno mi treba savet.

Mom sinu, koji planira da otvori Edukativni centar za ucenje nemackog jezika (tacnije skolu, ali je ovaj prethodni naziv povoljniji zbog nameta ), jedan Nemac nudi poslovnju saradnju u smislu finansiranja obuke i posredovanja prilikom zaposljavanja kandidata. (valjda ima tamo, u Nemackoj firmu ili agenciju).

E, sad ono sto mene zanima kako da proverimo koliko je to pouzdano, legalno, itd. 

Hvalа

Преко Интернета, познаника који тамо раде, итд. Можда има нека наша агенција која се тиме бави (провером података страних фирми које би овде да буду инвеститори/пословни партнери), што опет треба проверити преко Интернета. 

Не знам ово, питање није правно (свакако да знам помогао бих, али нисам радио овако нешто). Можда Авокадо зна нешто више кад буде видео питање.

Подели на овим сајтовима

Ako dobro razumem sin hoce da otvori skolu nemackog, a nema dovoljno para. Nemac ima pare, a nema tj. trebaju mu srpski gastosi koji znaju nemacki da ih zaposli i uzme im neki procenat ili fiksnu cifru. Pa onda sin i Nemac razmenjuju to sto imaju. Nema tu nista nelegalno osim sto ne znam kakvi su nemacki propisi za posredovanje u zaposljavanju i nemoj da Nemac bude neki trgovac ljudima jer ce onda sutra sin ispasti saucesnik/pomagac tj. morace da dokazuje da nije znao da je deo toga.

A konkretan ugovor sa Nemcem mora da pogleda neki advokat jer djavo lezi u detaljima... koje mi ne mozemo ovako na forumu da analiziramo.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

@RYLAH@Avocado , hvala vam, na odgovoru. Naravno, nikakvo potpisivanje bez konsultacije sa advokatom. 

пре 12 часа, Avocado рече

ne znam kakvi su nemacki propisi za posredovanje u zaposljavanju i nemoj da Nemac bude neki trgovac ljudima jer ce onda sutra sin ispasti saucesnik/pomagac tj. morace da dokazuje da nije znao da je deo toga.

Ovo me najvise brine, jer ne znam kako to da proverimo. Pokusavali smo preko interneta, ali se ne snalazimo nesto narocito, a poznanike tamo nemamo. Zato mi je palo na pamet da se mejlom obratimo nasoj ambasadi u Nemackoj za pomoc. Da li je to dobra ideja ? 

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

@Лидија Миленковић

Lidija, postoji Nemačko-srpska privredna komora u Beg. Ne znam da li bi oni mogli da vam pomognu, evo website pa pogledajte. Možda vas upute na pravu adresu.

PS. Mora da postoji neka Nemačka verzija APR-a (Agencije za Privredne Registre) u kojoj mozete da pretražite ime ili registracioni br te firme koja vam nudi saradnju. Nisam pravnik, ali da sam na vašem mestu ja bih tražila ponudu napismeno sa svim tim podacima i onda ih "proguglala".

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...