Jump to content

Текст "Петиције за ревизију изучавања теорије еволуције" и одговор на њега

Guest

Препоручена порука

On 20. 5. 2017. at 14:28, о.Горан рече

дати ваљано тумачење оних места Светог Писма

Expand  

основ живота у Истини и извире из светотајинског живота и подвига

Expand  

Дакле, јасно је да ћемо имати још доста богословског посла у наредним годинама а требаће нам и још образованих (теолошки и световно) и светих људи да би дали и научно и теолошки добре одговоре. За то време морамо да имамо свест да дух свађе сигурно никоме ништа неће користити да не будемо као они који "болују од препирања ... и празног надмудривања".

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2017. at 19:56, cloudking рече

A sto sad to radis?

Expand  

A što da ne.

Drzi taj nivo koji zelis da vidimo kod tebe... nemoj te infotmerske argumente da potezes.

Expand  

Odkuda tebi ideja da ja uopšte imam želju da vi nešto kod mene vidite? Nisam tu da biste me smatrali poštenim, iskrenim, dobrim, pristojnim sagovornikom, obrazovanim... niti sam tu da bih misionario ili glumio toleranciju. Baš me briga za vas ateiste i to šta ćete da mislite o nama vernicima (osim što nikada ne bih dozvolio, u meri svojih mogućnosti, da vas bilo ko fizički ugrozi ili na bilo koji način diskriminiše). Ja sam na ovom forumu samo iz jednog razloga. Da lovim u manipulacijama/lažima/bezobrazlucima sve one koji iz bilo kog razloga pokušavaju da se narugaju Hristu i njegovoj Crkvi bilo da su to:

1) Ateisti

2) Panteisti

3) Deisti

4) Politeisti

5) Agnostici

6) Henoteisti

7) sinkretistički ekumenisti i bilo koja druga pink varijanta hrišćanstva

8) Svi drugi kojima bi tako nešto palo na pamet.

Samo i isključivo to. Ništa drugo. Nisam tolerantan sagovornik. Kada nekoga uhvatim u manipulaciji, ne dam mu da dođe do daha. Da li je to pravoslavni sveštenik ili lutajući forumski ateista, meni je potpuno nebitno. 

Heh... oces da me diskreditujes izmisljanjem prica o meni i sta se dete setilo: "Cloud odskolovan u ideoloskim podrumima AS" :D:D:D by Ivan Vucicevic 

Expand  

Ne. Samo sam ti postavio besmisleno pitanje. Ništa manje od onog tvog.

Diskreditovao si se sam. Onim izmišljotinama i manipulacijama o Hristu i Horusu, koje si crpeo iz Cajtgajsta ili nečeg sličnog. A ovamo se žališ na biblijan belt. Pa oni su u odnosu na takvog manipulanta, kakav si ti, praaaavvvvooo cveće. Za tebe je Miroljub Petrović nedostižni uzor (iako je i on hulitelj). 

Kao prvo ja s tom organizacijom nemam nukakve veze

Expand  

Gde sam ja to rekao?

a kao drugo ja sam bre bio Mracnjak, a ti oces prackom da me gadjas... idi bre begaj.

Expand  

Za tebe je sasvim dovoljna praćka (metafora). Za neke druge ovde potreban je interkontinentalni balistički projektil(metafora)

idi bre begaj.

Expand  

Ne pada mi napamet. Ima da te rešetam (metafora) ovde sve dok se ne upristojiš i privedeš k poznaniju prava.(što je ljudks a dužnost najsvetija:ani_biggrin:

Idi na net, istrazi ko je mracnjak pa onda dodji da me tuzis adminima...

Expand  

Ne pada mi napamet...

da me tuzis adminima...

Expand  

Ako oni nisu primetili tvoje huljenje ovde po Hristu, a ovo je pravoslavni misionarski Forum, ja tu ne mogu ništa. Da sam ja admin,ti bi popio momentalan i trajni ban. Sreća je tvoja što nisam. Nikada više ništa ovde ne bi napisao jer si jedno sto puta prekršio brojna forumska pravila.

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2017. at 20:37, Ivan Marković рече

A što da ne.

Odkuda tebi ideja da ja uopšte imam želju da vi nešto kod mene vidite? Nisam tu da biste me smatrali poštenim, iskrenim, dobrim, pristojnim sagovornikom, obrazovanim... niti sam tu da bih misionario ili glumio toleranciju. Baš me briga za vas ateiste i to šta ćete da mislite o nama vernicima (osim što nikada ne bih dozvolio, u meri svojih mogućnosti, da vas bilo ko fizički ugrozi ili na bilo koji način diskriminiše). Ja sam na ovom forumu samo iz jednog razloga. Da lovim u manipulacijama/lažima/bezobrazlucima sve one koji iz bilo kog razloga pokušavaju da se narugaju Hristu i njegovoj Crkvi bilo da su to:

1) Ateisti

2) Panteisti

3) Deisti

4) Politeisti

5) Agnostici

6) Henoteisti

7) sinkretistički ekumenisti i bilo koja druga pink varijanta hrišćanstva

8) Svi drugi kojima bi tako nešto palo na pamet.

Samo i isključivo to. Ništa drugo. Nisam tolerantan sagovornik. Kada nekoga uhvatim u manipulaciji, ne dam mu da dođe do daha. Da li je to pravoslavni sveštenik ili lutajući forumski ateista, meni je potpuno nebitno. 

Ne. Samo sam ti postavio besmisleno pitanje. Ništa manje od onog tvog.

Diskreditovao si se sam. Onim izmišljotinama i manipulacijama o Hristu i Horusu, koje si crpeo iz Cajtgajsta ili nečeg sličnog. A ovamo se žališ na biblijan belt. Pa oni su u odnosu na takvog manipulanta, kakav si ti, praaaavvvvooo cveće. Za tebe je Miroljub Petrović nedostižni uzor (iako je i on hulitelj). 

Gde sam ja to rekao?

Za tebe je sasvim dovoljna praćka (metafora). Za neke druge ovde potreban je interkontinentalni balistički projektil(metafora)

Ne pada mi napamet. Ima da te rešetam (metafora) ovde sve dok se ne upristojiš i privedeš k poznaniju prava.(što je ljudks a dužnost najsvetija:ani_biggrin:

Ne pada mi napamet...

Ako oni nisu primetili tvoje huljenje ovde po Hristu, a ovo je pravoslavni misionarski Forum, ja tu ne mogu ništa. Da sam ja admin,ti bi popio momentalan i trajni ban. Sreća je tvoja što nisam. Nikada više ništa ovde ne bi napisao jer si jedno sto puta prekršio brojna forumska pravila.

Expand  

Svako normalan moze da vidi da tvoje prisustvo na temi nema veze s temom. Pptrosio si silne megabajte samo da bi unistio svaku mogucnost normalne komunikacije na temu Teorije evolucije, sto ne treba da iznenadjuje jer spada u ceste kreacionisticke taktike. Necu ti vise pruzati to zadovoljstvo da ti pravim drustvo u toj necasnoj nameri. Vec sam te pozivao da nastavimo sa temom ali ti nastavljas po svome, ko da ti je najbitnije stvar u svemiru da se nadgornjavas sa mnom, pa si jos u fazonu"necu prestati, ima da te resetam", pa dobro druze, resetaj ako ti volja ali otvori temu za to ili me kontaktiraj privatnom porukom.

Ja vise ne znam kako drugacije da te nateram da ovde pises o temi a ne o klaudu, tako da, kao sto rekoh, necu da ti pravim drustvo.

Ti, svakako, pojedi snikers, pa da nastavimo s temom kako dolikuje.

Prvo pitanje... da li je tvoja verzija stvaranja zivota koju suprotstavljas TE zasnovana na "abraka-dabra" ili je vise "afte- kurafte"?

On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2017. at 20:47, cloudking рече

Prvo pitanje... da li je tvoja verzija stvaranja zivota koju auprotstavljas TE zasnovana na "abraka-dabra" ili "afte- kurafte"?

Expand  

Prvo pitanje za tebe:"Da li si rekao drugarima na Forumu da si glupiranje i žongliranje rečima učio u mentalnim tunelima i ideološkim podrumima AS ili nisi?"

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2017. at 20:53, Ivan Marković рече

TE se inače ne bavi stvaranjem života. Time se bavi abiogeneza. Ti ovde došo da braniš nauku/TE a ne znaš osnovne stvari????

Expand  

Znaci bukvalno se kao dete ponasas sad...

My work here is done :)

Expand  

Подели на овим сајтовима

Ниједан православни теолог, најдубље разлоге свог идентитета не налази у науци, већ у библијској вери, те је стога излишно наглашавати „став, широко прихваћен од научне заједнице теолога широм света, да не постоји никаква ʻбиблијска теорија стварањаʼ која се може схватити као научна теорија која би, као таква, представљала научну алтернативу теорији еволуције. За хришћане уопште, тим пре за теологе, од велике важности је да ли је нека теорија о стварању супротстављена или не библијским истинама вере. Није потребно да неко буде научни експерт, па да зна да Дарвинова теорија еволуције говори о развоју врста другачије од Библије, чак насупрот њој. Развој створеног света у складу с Божијим планом је једно, а научна теорија о развоју сложених организама од једног или неколико примитивних организама и о претварању једне врсте у другу, јесте нешто сасвим друго. У књизи Постања стоји да је Бог створио свет по његовим врстама (1. Мојс. 1, 11–12). Према учењу св. Максима Исповедника, сходно Божијој вољи, која је истоветна са логосима бића, свет постоји од почетка по врстама, јер логоси бића се огледају „у одржању сталности сваке поједине врсте“, а тој вољи служе и природни закони који се огледају „у истоветности природне енергије сваке врсте“. Циљ држања природних закона јесте да „човек научи да не мења природни са неким другим – неприродним законом“. Дакле, валидно је учење светог, а не неког другог Максима, тако да пре сврставања неког у присталице „идеологије америчког креационизма, треба дати ваљано тумачење оних места Светог Писма на која се креационисти позивају. И нипошто, не треба, супротно логици, изводити закључак да бити против теорије еволуције значи бити поборник теорије креационизма, како се хоће, у Апелу, у црно-белом светлу, представити свака друга алтернатива. Боље је бити без икакве теорије, него са лошим алтернативама.

Expand  

S tim u vezi, jedan dobar tekst o sv. Maksimu Ispovedniku, evolucionizmu i kreacionizmu: http://www.pravoslavie.ru/english/81599.htm

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Bilo da smo blizi prihvatanju koncepta kreacionizma, dizajna... ili  teorije evolucije, ili neceg treceg, na primer, ikonopisackog koncepta: Stvoritelj-umetnik  (koncept koji pokazuje na osnovu proucavanja stvorene prirode da Bog nije najslicniji dizajneru, inzenjeru, kreatoru, velikom majistoru, ali ne i slucaju, vec umetniku), vazi za sve, nakon izlaganja treba da podvuku -  vera  odgovara na -zasto (zasto je svet stvoren, sa kojim ciljem, cijom voljom ili promislom itd.) a nauka odgovara - kako.

Vidite li u Bibliji da se ne daje opis - kako je to Zemlja iznedrila (ispustila) iz sebe duse zive? Neko ce reci, pa pise, Biblija kaze - Rece Bog i bi.

Da, ali kako - na koji nacin? Ostaviti, dakle, nauci da radi svoj posao. Medjutim, ova peticija je pokusaj da se evolucionistickim naucnim  krugovima ne dozvoli daljnja zabrana da se ucenici u udzbeniku Biologije ne smeju upoznat i sa kritikom TE, vec da se upoznaju i  sa komentarima naucnika koji nisu evolucionisti.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 21. 5. 2017. at 11:35, Благовесник рече

Medjutim, ova peticija je pokusaj da se evolucionistickim naucnim  krugovima ne dozvoli daljnja zabrana da se ucenici u udzbeniku Biologije ne smeju upoznat i sa kritikom TE, vec da se upoznaju i  sa komentarima naucnika koji nisu evolucionisti.

Expand  

To ne moze da se dopusti. Kao sto nije dopustivo da neki sarlatni sutra pokrenu peticiju protiv izucavanja okrugle zemlje, jer eto postoje i kriticari orkugle zemlje i njih bi neko trebao kao da saslusa. U naucnom svijetu ne postoje kriticari TE. TE je u naucnom svijetu prihvacena kao najbolje potkprepljena teorija otkad postoji savremeni naucni metod. Iako neko  i postoji u naucnom svijetu ko eventualno navodi da TE ima slabosti on sigurno ne odrice toj istoj TE sve sto je dosad otkrila i utvrdila, a pogotovo ne smatra da je covjek nastao od majmuna, ili da TE ima toliko slabosti da je alternativa uvodjenje inteligentnog dizajna itd....sto je vidljivo da potpisnici peticije zastupaju zapravo takva gledista.

Ukratko receno. Svako ko ima i najmanji dokaz da TE ima takve slabosti da bi eventualno mogla biti oborena, ne treba da se zamajava peticijama, vec neka se lijepo bavi naukom i objavi validan naucni rad koga ce naucni svijet pregledati i odobriti ej ovo zaista baca drugo svjetlo na sve sto je nauka dosad otkrila. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 21. 5. 2017. at 4:34, cloudking рече

Znaci bukvalno se kao dete ponasas sad...

My work here is done :)

Expand  

Оно кад дочекаш да Клауд напише овако нешто:skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

On 21. 5. 2017. at 6:04, Desiderius Erasmus рече

S tim u vezi, jedan dobar tekst o sv. Maksimu Ispovedniku, evolucionizmu i kreacionizmu: http://www.pravoslavie.ru/english/81599.htm

Expand  

Колико сам ја могао да обухватим чланак, што се тиче Винсентовог разумевања космологије св. Максима, ТЕ и теологија су непомирљиве чим ТЕ изађе ван свог материјалистичко-математичког домена. Чим се са ТЕ и њеним импликацијама зађе у философију, метафизику и теологију имамо разлаз. Да ли је могуће теорију еволулције или било коју другу теорију или модел задржати само у оквиру физичке реалности а не заћи ван је већ нека друга тема...

"... but all things combine with all others in an unconfused way by the singular indissoluble relation to and protection of the one principle and cause. This reality abolishes and dims all their particular relations considered according to each one’s nature, but not by dissolving or destroying them or putting an end to their existence. Rather it does so by transcending them and revealing them, as the whole  ..."

Ово може да се чита и као: трансцендентна реалност бића поништава, брише, превазилази њихове појединачне (материјалистичке и еволутивне) односе у складу са природом сваког од њих, али не тако да их разара, уништава или ставља ван постојања.

"On the basis of this surface appearance of things there has developed a perpetual war of these things with each other to the mutual destruction of all since everything is destroying each other and being destroyed in each other, and the only result is that they are unstable and perish and are never able to meet each other in a tranquil and secure situation."

Ово је за мене тачно описана еволуција, закон џунгле, а говори се о томе на који начин односе међу бићима виде "мудраци" који се баве искључиво "површинском појавом бића" тј. само спољашњим материјалистичким особинама и односима бића не видећи њихову Логосну тј. Божанску суштину, узроке, односе и смисао.

Све ово је што се мене тиче у реду јер би било чудо да се из материјалистичке научне методологије и једне од теорија може ишта сазнати о суштини и узроцима и смислу постојања света и човека. Нико, наравно, не може да забрани еволуционистима и осталима да из својих теорија и модела извлаче било које философске или теолошке закључке али онда су они ти који одступају из области своје науке и залазе у (стручну) област других и не могу да очекују да их ти други (увек) озбиљно схвате.

Теолози како каже св. Максим могу и из суштине и из спољашности бића да иду ка Богу а, како ја разумем, теолози не би требало да се спуштају у чисто материјалистички домен теорија и емпиризма којима се баве људи којих се ван тих домена ништа друго не тиче и не желе да виде.

Подели на овим сајтовима

Bilo da smo blizi prihvatanju koncepta kreacionizma, dizajna... ili  teorije evolucije, ili neceg treceg, na primer, ikonopisackog koncepta: Stvoritelj-umetnik  (koncept koji pokazuje na osnovu proucavanja stvorene prirode da Bog nije najslicniji dizajneru, inzenjeru, kreatoru, velikom majistoru, ali ne i slucaju, vec umetniku), vazi za sve, nakon izlaganja treba da podvuku -  vera  odgovara na -zasto (zasto je svet stvoren, sa kojim ciljem, cijom voljom ili promislom itd.) a nauka odgovara - kako.

Vidite li u Bibliji da se ne daje opis - kako je to Zemlja iznedrila (ispustila) iz sebe duse zive? Neko ce reci, pa pise, Biblija kaze - Rece Bog i bi.

Da, ali kako - na koji nacin? Ostaviti, dakle, nauci da radi svoj posao. Medjutim, ova peticija je pokusaj da se evolucionistickim naucnim  krugovima ne dozvoli daljnja zabrana da se ucenici u udzbeniku Biologije ne smeju upoznat i sa kritikom TE, vec da se upoznaju i  sa komentarima naucnika koji nisu evolucionisti.

Expand  

Da se ne lazemo, nije vama do kritike nauke jer bi ste onda trazili da se u udzbenicima djacima predoci i kritika elwktromagnetizma, relativiteta, kvantne mehanike i zapravo svake naucne teorije koja se u skolstvu izucava. Naravno inicijative za tako nesto ne postoje iz jedinog razloga sto samo kod TE mogu da se uoce religijske implikacije sto vodi ka tome da su protivnici TE zapravo jedino zainteresovani da umuvaju boga u udzbenike posto poto a to je em neposteno em bezobrazno.

Za nauku, obrazovanje i prosvecenost ih (vas) apsolutno zabole ona stvar i to je toliko ocigledno da je vec smesno kad se pojave likovi ko Markovic koji brendirajuci sebe kao "strucnjake" maskiraju te namere u neku kvazi naucnu zainteresivanost.

Da su svi ostali retardirani, pa ajde, al ovako...

Budite posteni pre svega prema sebi i pocnite da stvari nazivate pravim imenom ane perfidno da pricate "pa neee, deci ipak treba predooociti kritiku, znate..."

Mrsomudjenje najobicnije...

Expand  

Подели на овим сајтовима

Medjutim, ova peticija je pokusaj da se evolucionistickim naucnim  krugovima ne dozvoli daljnja zabrana da se ucenici u udzbeniku Biologije ne smeju upoznat i sa kritikom TE, vec da se upoznaju i  sa komentarima naucnika koji nisu evolucionisti.

Expand  

A gde u nastavnim programima i aktima Ministarstva koji propisuju šta mora biti u udžbenicima piše da se učenici ne smeju upoznati sa kritikom TE?

Zašto bi za unošenje nekih komentara u udžbenike bilo bitno ko iznosi te komentare (valjda je bitno da li su komentari osnovani i naučno utemeljeni)???

Ova peticija je samo svedočanstvo o tome kako (u najopštijim crtama) mali Perica zamišlja da se TE predaje u školama i kako mali Perica zamišlja da bi TE trebalo da se predaje. Naravno bez ozbiljih i konkretnih predloga jer mali Perica ne ume da ih formuliše.

Da bi uopšte mogla da se razmatra kao ozbiljna, peticija bi morala da sadrži konkretne rečenice iz udžbenika, nastavnih programa i podzakonskih akata koje bi trebalo izbrisati skroz, izmeniti (uz predlog izmene) i rečenice koje bi trebalo dodati. To bi naravno trebalo da prate valjana obrazloženja i pozivanje na naučne radove. Bez toga, nema o čemu ni da se raspravlja.

Možda bi neki od predloga bio i usvojen, jer ja sam siguran da se udžbenici mogu i poboljšati... međutim, sudeći po nebulozama koje su napisane u obrazloženju peticije, sumnjam da bi takvih predloga bilo mnogo...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Vladan3, ali kako se ne spustiti u materijalisticki domen kad ti ucenik kaze kako je video neke fosile i pita zasto su zivotinje "selektovale" (ubijale) jedna drugu  i umirale, pre postanka bilo kakvih ljudi, ako ih je  Dijazjner stvorio? 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

On 21. 5. 2017. at 12:29, cloudking рече

Expand  

Mracis! :)

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...