Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Samo da pitam ove prepametne članove. :)

Da li može Bog biti slobodan od ljubavi? Hajde odgovorite mi sa da ili ne.

Šta podrazumevaš pod slobodom od ljubavi?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Не може.

Bravo. sada se sve razumemo u čemu je bitno. Ove peripetije sa evolucijom i teorijom vremena imaćemo dok smo živi, samo da se gledamo da se ne istrebimo. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Kratos рече

Šta podrazumevaš pod slobodom od ljubavi?

Jednostavno, ako Bog ne želi biti slobodan od ljubavi, onda nije slobodan. A ljubav je drugi, osoba uz tebe.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Jednostavno, ako Bog ne želi biti slobodan od ljubavi, onda nije slobodan. A ljubav je drugi, osoba uz tebe.

Bog ne robuje ničemu,čim bi robovao više ne bi bio Bog.Bog je apsolutno slobodno biće.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Kada krenu folizofi (i pojedini teolozi) da iz svoje filozofske perspektive tumače, dokazuju ili pobijaju prirodne nauke, obično se sve na kraju svede na najobičniju inkviziciju.
Jer kada nema argumenata, onda je i vatrica argument. 
:bu::))
Pre će prirodnjak (ne)dokazati postojanje Boga, nego što će filozof dokazati da je 1+1=2 :))

• Волим 1

14054079_631703396979960_5017741185946894205_n.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, GeniusAtWork рече

Та ниска почетна ентропија је једна од највећих нерешених мистерија науке. Сматра се да је вероватноћа да свемир као наш настане квантном флуктуацијом у вакууму у пракси нула (у ствари, тежи ка нули би био бољи опис, пошто ништа у науци нема тачно нулту вероватноћу). А и када би настао тако, био би радикално другачији од овога у коме ми живимо.

Могу да образложим детаљније, само се бојим да бих угушио тему јер је много дуга прича :) 

Ajnštajn bi te proklinjao. :) On je najviše mrzeo Boga kockara. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Kratos рече

Vreme si isključio iz tih kategorija i integrisao u Boga, tj. u njegovu samu suštinu što je jereščina par ekselans.

Celivam ti jezik. Dozvoli da objasnim bolje.

Rekao sam o stvaranju naše suštine, odnosno suštine tvari kroz suštinu Božiju. Nije valjda da treba opet nešto da citiram.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, VaSa110 рече

Anđeli s tobom.

A da ti prvo napišeš komentar negde sa strane, pročitaš, dobro razmisliš. Možda ne bi  ovde pisala ovakve grozote.

Нешто слично сам читала у светоотачкој литератури...

И шта те је толико саблазнило?

А да ли те саблажњава евидентна окрутност према хришћанима / и деци / историјски забележена , за време Нерона , Диоклецијана  и других римских царева ?

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Milan Nikolic рече

Možemo ostaviti za samoga Boga te večne ideje o tvorevini, da ostaju u umu Božijem. Međutim, kao što je teološki protumačeno, sveti Maksim Ispovednik uči o logosima bića, koje, poistovećuje sa željama Božijim, a ne sa mislima Božijim, - da bi izbegao nužnost stvaranja.

Jako je važno govoriti o ovome, ali i biti jako pažljiv. Nisu džaba mnogi oci izbegavali temu o logosima bića.

Slazem se. Mnogo teska tema i treba biti jako, ali,  jako pazljiv.

Odavno sam citao sv.Maksima i njegova objasnjenja o logosima bica i priroda. Pomalo sam i pozaboravio, kako to tacno ide,... volja, misli, i namere Bozije. 

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Zoran Đurović рече

Наравно, јер би онда тврдили оно што је Ава изнео око есхатона...:slikanje:

Već postoji film upravo o takvoj mogućnosti kakvu predlažete kao teoriju. Ništa mučnije u životu nisam gledao. :)

http://www.imdb.com/title/tt2397535/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Slazem se. Mnogo teska tema i treba biti jako, ali,  jako pazljiv.

Odavno sam citao sv.Maksima i njegova objasnjenja o logosima bica i priroda. Pomalo sam i pozaboravio, kako to tacno ide,... volja, misli, i namere Bozije. 

Logosi su klice,potencijali posejani u tvorevinu stvranjem kroz Sina Božijeg sa prirodnom težnjom ka Logosu.Kada Maksim govori o volji on govori o prirodi.Maksimova odbrana Hristologije Bogočoveka od monotelita upravo svedoči o tome.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Kratos рече

Logosi su klice,potencijali posejani u tvorevinu stvranjem kroz Sina Božijeg sa prirodnom težnjom ka Logosu.Kada Maksim govori o volji on govori o prirodi.Maksimova odbrana Hristologije Bogočoveka od monotelita upravo svedoči o tome.

Da, sad sam se setio nekih stvari.

Ovo sto si rekao, logosi kao klice ili potencijal ili mozda smisao stvari, kroz Sina Bozijeg i Logosa .

Nego, nesto ne mogu da povezem ovo, o volji kroz prirodu. Nesto kao naslucujem, ali, da li mozes nesto malo bolje da pojasnis ? ( nije moranje ).

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Kratos рече

Bog ne robuje ničemu

Robuje slobodno. :) Evo ja ću da ti robujem slobodno samo da ti dokažem tu perspektivu.

O.Zoran nije hteo da robuje slobodno, pobunio se. Moramo da vidimo u čemu je tu problem.

Do koje mere arhijerej može da ,,savija granu'' a da ne pukne? Možda se samo treba platiti odšteta.

Verovatno je teško protumačiti izraz rob, a da ne bude crnačka stvar. Postoje sluge, što je ustvari pravi prevod "раба" kod Jevreja.

Nešto sa vikija:

Раб (у савременом српском језику "роб") код Јудеја, за разлику од остатка античког света, није означавао лице без икаквих права, већ управо слободног радника, работника, трудбеника.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Bokisd рече

Само је важно разликовати вољу пре и после остварења. Једно је воља пре остварења, а друго је воља после остварења. Ову вољу после остварења Максим назива логосима твари.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...