Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

Старију од хришћанства научну тезу, Ајнштајн је овако преформулисао: Две ствари су бесконачне: универзум и људска глупост, али око универзума имам још неких сумњи...

Многи људи својом егзистенцијом потврђују истинитост овог увида...

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Avocado рече

Na kojoj konkretno stranici te knjige piše da se da je Galilej nije negirao tih par hipoteza, već sve što smo znali i da se nije poprilično naslanjao na mnogo toga što smo znali pre njega?

Cela knjiga govori o tome. Zato je potrebno da je pročitaš celu.

пре 8 часа, Avocado рече

BTW, ja za svoju tvrdnju imam malo bolji izvor:

" In order to facilitate their designs, they seek so far as possible (at least among the common people) to make this opinion seem new and to belong to me alone. They pretend not to know that its author, or rather its restorer and confirmer, was Nicholas Copernicus; and that he was not only a Catholic, but a priest and a canon."

Galileo Galilei, Letter to the Grand Duchess Christina of Tuscany, 1615

Problem sa ovom Galilejevom tvrdnjom je taj što je on delio mišljenje samo jednog čoveka pre njega (Kopernika) a kao što verovatno znaš unus testis, nullus testis. Dakle, svejedno je uputio izazov konsenzusu (skoro) celokupne naučne zajednice svoga doba. Sam Kopernik je takođe tvrdio nešto što se pre njega uopšte nije slagalo sa svime što se tada znalo u nauci. Poslednji koji je delio Kopernikovo mišljenje pre Kopernika, bio je Aristarh, antički astronom koji je živeo pre Kopernika skoro 1900 godina i u Kopernikovo doba nije bio deo naučnog establišmenta a njegove ideje i on sam su praktično bile zaboravljene. Za Aristarha je bitno da su i u njegovo vreme njegove ideje (antički heliocentrizam) bile odbačene od strane  tadašnje naučne zajednice koja se bez izuzetkaopredelila za geocentrizam. Galilej se inače mnogo više nego na Kopernika oslanjao na jednog pitagorejca Filolaja, koji je inače u svoje vreme smatran ludakom i čije su ideje, pogađaš, bile u celosti odbačene od tadašnje naučne zajednice....

пре 8 часа, Avocado рече

Greška. Ok, drugi primer za istu stvar: kao da eto danas smatramo da patogeni mikroorganizmi izazivaju bolesti, a sutra ćemo možda ipak otkriti da bolesti izazivaju demoni i kletve...

Ne. Patogeni mikroorganizmi izazivaju samo manji deo bolesti. Veći deo bolesti izazivaju drugi faktori: fizičke povrede, radijacija, konzumacija duvana, alkohola, narkotika, koka-kole, rizično seksualno ponašanje (zašto meni na formularu koji moram da popunim kada dajem krv piše pitanje da li sam imao analne odnose, a ne piše pitanje da li sam imao vaginalni odnos?) Dakle, medicina smatra analni odnos opasnim, a vaginalni ne. Ako si ikada davao krv, znaš to. Jedan deo bolesti izazivaju stresovi, a neke psihičke bolesti, konkretno paranoju, (osim ako nije nasledna) izaziva gordost (između ostalog) a mi hrišćani istu smatramo demonskom osobinom. No pošto vidim da ti ovaj moj argument u vezi razlikovanja teorija i činjenica nije jasan, hajde da ponovim još jedanput.Kopernikov heliocentrizam je oborio, tj. znatno ograničio Ptolemejev geocentrizam(bez obzira šta se oko čega okreće, moreplovcima stotinama godina posle Kopernika nije smetalo da navigacione proračune vrše u skladfu sa geocentričnom teorijom. To samo implicira, da netačne teorije mogu imati tačne zaključke i da tačnost predviđanja i uspeh u objašnjenju pojava ne implicira istinitost teorije) Kopernikov heliocentrizam je oborila savremena astronomija i teorije relativiteta. Galilejevu i Keplerovu mehaniku je oborila (to jest znatno ograničila) Njutnova mehanika. Njutnovu mehaniku je oborila relativistička mehanika. Kvantna mehanika ima više protivrečnih interpretacija nego što sam ja imao devojaka (pre nego se oženih). I tako dalje....istražuj malo i sam...

пре 8 часа, Avocado рече

Ne moram. Dovoljno je da iznesem racionalne razloge za svoju kategoričku tvrdnju o maloj verovatnoći, ne moram preciznu matematičku računicu.

Za bilo koju kategoričku tvrdnju potrebni su dokazi, a ne racionalni razlozi. Postoji veoma mnogo racionalnih razloga da postoji Bog (nezavisno od otkrovenja, u šta verujemo mi hrišćani), ali ateisti te razloge ne priznaju. Dakle, izuzetne tvrdnje iziskuju izuzetne dokaze.

пре 8 часа, Avocado рече

Niko te ne tera da raspravljaš o bilo čemu, a te teacher fazone ostavi za osnovce... tvoje mišljenje o mom mišljenju je danas odbačeno... ;)

Nisam imao nameru da se namećem. Iz tvog pisanja sam zaključio da ne poznaješ savremenu metodologiju nauke, pa sam hteo da pomognem. Ali dobro, ako ne želiš, meni lakše. I tako imam puno drugih obaveza. Uostalom, dovoljno si pametan da i sam istražuješ. Samo ako želiš. Ako ne, opet dobro. Meni ni iz džepa ni u džep...

Подели на овим сајтовима

On 12/28/2016 at 21:29, Zoran Đurović рече

Једино што остаје мали проблем што Писмо и Оци нису ауторитет у овој материји.

Да се вратимо на тему (много ми се допада и оно имплицитно показано - како се читају Оци, доследност у тумачењу Писма, контекст је најбитнији и не треба да се превиђа...); управо је ово поента. 

On 12/28/2016 at 21:29, Zoran Đurović рече

Да је ГМ чедо старог совјетског режима, и тај непоправљиви идеолошки менталитет одражавају ове његове речи: „Библија се у Православљу не назива случајно Речју Божијом. Она садржи истину коју је Сам Бог открио човеку. Тако да када се поставља избор: веровати ли Богу Који је рекао да је Он створио човека из земље или веровати овом свету који говори да је човек настао од мајмуна – за побожног човека не може бити никаквих колебања... 

Одличан пример где се види шаблон (по мени) секташког начина мишљења. Занимљиво је да увек следи (имплицитна) оптужба за синкретизам, или неверу, 'рушење предањске вере' и непоштовање Отаца и управо је и ово на неки начин квасац фарисејски - заобилазити у широком луку.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Avocado рече

tvoje mišljenje o mom mišljenju je danas odbačeno.

Tvoje mišljenje nije u skladu sa savremenom metodologijom nauke. Ali pošto te nerviraju tičer fazoni, ja se ne bih dalje mešao. Imaš gugl, ja ti dadoh neke reference, pa izvoli sam. Ili nemoj. Opet dobro. Meni ni iz džepa, ni u džep...

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Justin Waters рече

Ako je o.Zoran Djurovic pravoslavni njuejdzer 

Јесте неки новитет. Други га прозваше теолошким Шешељем. Ко је он заправо сазнаћемо једног дана. Истрага је у току.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ignjatije рече

Јесте неки новитет. Други га прозваше теолошким Шешељем. Ко је он заправо сазнаћемо једног дана. Истрага је у току.

Ave je car. Treba nam jos ovakvih hrabrih svestenika i teologa ukoliko zelimo da hriscanstvo zadrzimo kompetitivnim pogledom na svijet u predstojecoj nam buducnosti. Pravi izazovi za hriscanstvo tek slijede, udari kakvi nisu vidjeni nikad istoriji tek ce usljediti i ako se zatvorimo u caure kako to neki pod plastom odbrane nekakve tradicije i otackog predanja zele da se prikazu, zaboravljajuci da Crkovm rukovodi Sveti Duh, a ne nekakva tradicija, slijedi neizbjezno protjerivanje hriscanske misli na totalnu marginu drustva. 

Lazar Nesic Lepi sa foruma je takodjer izuzetan teolog tako da zaista nam treba ovakvih ljudi u Crkvi. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Пост 1, 30 вели да је животињама дато да једу сво зелено биље (есеб), док су плодови дати људима. Коњ дође и поједе салату, убио је јадну биљку. Адам није био као Краљевић Марко, да само пола Шарцу даје (у једном народном апокрифу се вели да му је зато жена умрла, јер је једном приликом превише вина попио...:D).   

Подели на овим сајтовима

Плодови, бактерије у стомаку, ћелије... нису личности, особе. Њихова угинућа се не могу прихватити као смрт у творевини од самог Стварања.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ignjatije рече

Плодови, бактерије у стомаку, ћелије... нису личности, особе. Њихова угинућа се не могу прихватити као смрт у творевини од самог Стварања.

Могу. Јер све што је живо има вегетативну душу и умире. Џастин Поповић написа како је смрт ушла у биљке по паду Адама. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Могу. Јер све што је живо има вегетативну душу и умире. Џастин Поповић написа како је смрт ушла у биљке по паду Адама. 

Биљке ОК, можда. Али бактерије и ћелије нису у рангу живујка. Питање је да ли су биљке умирале пре пада, и а ли ће умирати на Обновљениј Земљи. Постоји способност регенерације, која допушта да једеш део биљке а да је не убијеш.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Zoran Đurović рече

Пост 1, 30 вели да је животињама дато да једу сво зелено биље (есеб), док су плодови дати људима.

Ovo je tačno. U Septuaginti imamo  χόρτον χλωρὸν (sveža trava). Ali je problem u tome što, kako sam kažeš, Šestodnev ne treba čitati bukvalno. Zašto bismo onda baš ovde morali biti bukvalni? Možda je ovde trava metonimija za plodove i/ili delove vlati, a ne celu vlat trave?

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Ignjatije рече

Али бактерије и ћелије нису у рангу живујка.

Како? На основу чега? Или сад и ти мало тролујеш... :dry:

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Иван ♪♫ рече

Mislim da je st. Tadej rekao (ako nisam nešto pobrkao) da je Bog stvorio 100 svetova, od kojih je ovaj naš zadnji.

A onda pročitam i kod teoretskih fizičara da ostavljaju mogućnost više univerzuma.

To sto je receno kod sv.Vasilija, da je nesto postojalo i pre ovoga ( fizickog ) sveta, jeste fora, da je prvo nastao duhovni i andjelski svet , pa tek onda zemlja i sve ostalo.

To je sam pocetak pisma, kada nas uvodi u postanak svega, kroz pripovedni opsti opis svega sto tek treba da se dogodi, , gde se nebo, po ucenju otaca, posmatra i kao duhovni i umni svet andjela.

"U početku stvori Bog nebo i zemlju. "

Ne postoji sto svetova, pre ovoga sveta. To bi nas uvelo u neku vrstu  pretpostajanja ovoga sveta, licilo bi na svet ideja od Platona ili od Origena o predpostojanju dusa, koje su pale u ovaj nas fizicki svet.( inace, samo je ovo dovoljno za njegovu osudu ).

Kako se kaze, po ocima, sve je nastalo iz 'nista'. To je osnovna postavka koja se tice stvaranja. Na njoj gradimo sve ostale stvari koje se ticu tumacenja pisma.Na osnovu toga, mozemo reci, da nisu postojali pre stvaranja nikakvi drugi svetovi, samo Bog kao predvremen i beskonacan.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...