Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Такође треба нагласити да су велики научни умови прошлости, како их велики Пупин назива када их описује својој мајци Олимпијади "свеци науке", листом били креационисти са тиме да су многи од њих засновали нове науке( као нпр. Бојл) или научне дисциплине у оквиру неке науке( Фарадеј, Максвел). Такође треба рећи да су многи међу њима сматрали да их је управо то верско надахнуће, уз велики труд и ангажман наравно, довело до неких нових открића у науци. Ово пишем због онога Матија Леисоле који, као што сам документовао, има врло конкретне научне разултате високог нивоа.

mihajlo-idvorski-pupin-642x336.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Др Гиљермо Гонзалес, који се специјализовао за астрономску условљеност живота на земљи.

Његова кратка научна биографија:

Guillermo Gonzalez is an Associate Professor of Physics at Grove City College. He received his Ph.D. in Astronomy in 1993 from the University of Washington. He has done post-doctoral work at the University of Texas, Austin and at the University of Washington and has received fellowships, grants and awards from such institutions as NASA, the University of Washington, the Templeton Foundation, Sigma Xi (scientific research society) and the National Science Foundation.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, о.Горан рече

Такође треба рећи да су многи међу њима сматрали да их је управо то верско надахнуће, уз велики труд и ангажман наравно, довело до неких нових открића у науци.

Ајде, да се сложим у нечему и с попом. Хах! Биће да је слушао чика Ленокса. :)))

Него прелетих поруке да видим има ли одговора на моје питање. И чини ми се као да га нема, а како видим, овај пут није ни водице отишао да освећује.

Ја сам у Писму читао "куцајте и отвориће вам се". А пошто сам буквалиста, ја верујем у те речи, па опет питам попа, куцам, по пети-шести пут, да ми рекне шта значи 'ко каже брату будало крив је паклу огњеноме'.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, cloudking рече

Da li je ovaj svet u koji zivimo dizajnirao bog  ili je on proizvod pada, kao sto kazu neki ucesnici teme?

Све је створио Бог али није било тако у почетку као што је данас. Извесна промена се је десила након пада.

Ево шта је Бог рекао змији након што је преварила људе и Еви и Адаму након пада:

14. И рече Господ Бог змији:

"Зато што си то учинила, проклета да си ти међу свим животињама, и међу свим зверима пољским! На стомаку твоме ходићеш и прах јешћеш све дане живота твога.

15. И непријатељство ставићу између тебе и жене,  и између семена твога и семена њенога: оно ће ти газити главу, а ти ћеш га уједати за пету".

16. А жени рече: 

"Умножавајући умножићу муку твоју и бременитост твоју; с трудом ћеш рађати синове, и ка мужу твоме биће стремљење твоје, и он ће господарити тобом". 

А човеку рече: 

"Зато што си послушао глас жене твоје, и јео од дрвета, за које сам ти заповедио, рекавши: Нећеш јести од њега!-проклета земља(ха-адама)због тебе! С муком ћеш се хранити од ње све дане живота свога;

18. и трње и чкаљ ће ти израсти, и јешћеш траву пољску. 

19. У зноју лица свога јешћеш хлеб, док се не вратиш у земљу(ха-адама),јер си од ње узет. Јер си ти прах и у прах ћеш се вратити. 

Дакле по тумачењу које је написао вл. Атанасије Јевтић а користећи се списима св. Отаца, проклетство је изречено само змији , не и Адаму и Еви, обманутим од змије. Даље следи у 15.стиху Протојеванђеље=прва Божија најава Благе вести спасења кроз Христа. Ева, прва жена у историји, згрешила је и навела Адама, птвог човека, на грех; евина кћи Марија( Пресв. Богородица)благословена међу женама, није згрешила и родила је ново семе,"благословену Плод утробе Своје", Другог, Новог Адама, Христа Спаситеља, и Он ће згазити главу змије-преваранта сатану.

Пролетство је изречено земљи а не човеку него земљи као груди=хумусу (не земљи као планети) од које је Адам узет и у коју ће се, смрћу услед греха, вратити. Земља више није за човека Рај, који је он требао чувати и обрађивати, него постаје школа васпитања човека, како вели Св. Василије Велики(шестоднев).

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Просечан србенда рече

Све је створио Бог али није било тако у почетку као што је данас. Извесна промена се је десила након пада.

Ево шта је Бог рекао змији након што је преварила људе и Еви и Адаму након пада:

14. И рече Господ Бог змији:

"Зато што си то учинила, проклета да си ти међу свим животињама, и међу свим зверима пољским! На стомаку твоме ходићеш и прах јешћеш све дане живота твога.

15. И непријатељство ставићу између тебе и жене,  и између семена твога и семена њенога: оно ће ти газити главу, а ти ћеш га уједати за пету".

16. А жени рече: 

"Умножавајући умножићу муку твоју и бременитост твоју; с трудом ћеш рађати синове, и ка мужу твоме биће стремљење твоје, и он ће господарити тобом". 

А човеку рече: 

"Зато што си послушао глас жене твоје, и јео од дрвета, за које сам ти заповедио, рекавши: Нећеш јести од њега!-проклета земља(ха-адама)због тебе! С муком ћеш се хранити од ње све дане живота свога;

18. и трње и чкаљ ће ти израсти, и јешћеш траву пољску. 

19. У зноју лица свога јешћеш хлеб, док се не вратиш у земљу(ха-адама),јер си од ње узет. Јер си ти прах и у прах ћеш се вратити. 

Дакле по тумачењу које је написао вл. Атанасије Јевтић а користећи се списима св. Отаца, проклетство је изречено само змији , не и Адаму и Еви, обманутим од змије. Даље следи у 15.стиху Протојеванђеље=прва Божија најава Благе вести спасења кроз Христа. Ева, прва жена у историји, згрешила је и навела Адама, птвог човека, на грех; евина кћи Марија( Пресв. Богородица)благословена међу женама, није згрешила и родила је ново семе,"благословену Плод утробе Своје", Другог, Новог Адама, Христа Спаситеља, и Он ће згазити главу змије-преваранта сатану.

Пролетство је изречено земљи а не човеку него земљи као груди=хумусу (не земљи као планети) од које је Адам узет и у коју ће се, смрћу услед греха, вратити. Земља више није за човека Рај, који је он требао чувати и обрађивати, него постаје школа васпитања човека, како вели Св. Василије Велики(шестоднев).

Da li je bog smislio koncept po kome lav kolje i kida meso zivoj antilopi kako bi prezivao?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Неко је поменуо Вилијема Лејн Крега у позитивном контексту,

william-lane-craig-law-debate-thinking.j

па ево вам га овде у овом јако занимљивом документарцу који ћу опет поставити јер су га многи очигледно ( неправедно) прескочили( 19:09).

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, cloudking рече

Da li je bog smislio koncept po kome lav kolje i kida meso zivoj antilopi kako bi prezivao?

А што с тим и да је смислио?

Није добри Бог?

Да ли је моја мајка смислила концепт да притисне мој прст на загрејани шпорет? 

Није добра мајка?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, cloudking рече

То је тешко питање. Путеви Божији су недокучиви. По библији јасно је да је Бог допустио да се природа измени и могуће је да је то та еволуција коју ми видимо у неким траговима али не еволуција из врсте у врсту већ само промене унутар врста.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, о.Горан рече

Неко је поменуо Вилијема Лејн Крега у позитивном контексту,

A on tebe u negativnom:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Avocado рече

Pa vidiš koliko su niski kriterijumi, a treba samo 10 komada takvih i ti se još pitaš zašto ne uništi danas sve gradove!?!?!? ;)

Каквих? Десет комада жртви сексуалног злостављања по граду?

Подели на овим сајтовима

Za nekoga ko je raspoložen da odgovori. Da li Avram od samog početka zna ko su tri čoveka koje je ugostio? Prema 18:3, prevod Đura Daničić, rekao bih da je odgovor da, no nailazim i na drugačija tumačenja (npr "Ellicott's Commentary for English Readers", https://biblehub.com/genesis/18-3.htm )..

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, о.Горан рече

Такође треба нагласити да су велики научни умови прошлости, како их велики Пупин назива када их описује својој мајци Олимпијади "свеци науке", листом били креационисти са тиме да су многи од њих засновали нове науке( као нпр. Бојл) или научне дисциплине у оквиру неке науке( Фарадеј, Максвел). Такође треба рећи да су многи међу њима сматрали да их је управо то верско надахнуће, уз велики труд и ангажман наравно, довело до неких нових открића у науци.

Лукав покушај да се Младоземљашки креационизам (свет створен пре 6000 год, није било еволуције, итд...настао у овом облику у 20. веку) поистовети са креационизмом као општим појмом, тј. самом вером.

;) 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, cloudking рече

Yeah... well... Taj "pravednik" je posle kresn'o ćerke svoje tako da...ono... :)

Ne brzaj. Treba sagledati kontekst i vremenski okvir  i ...............:)))

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...