Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 7 часа, Благовесник рече

Провери нам ти паметнице :D jeр смо ми, aво, глупи и тупави. 

Не доцни Господ с обећањем, као што неки мисле да доцни, него нас трпи, јер неће да ко погине, него сви да дођу у покајање. 

Добро си рекао да си глуп и тупав, али треба да додаш и неваспитан и безобразан. 

Ти си цитирао (а да не знаш) 1 Тим 2, 3-4: Јер је ово добро и угодно пред Спаситељем нашим Богом, Који хоће да се сви људи спасу и да дођу у познање истине. Иди да копаш земљу, ниси за ове ствари. Само ћеш оболети душевно. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 7 минута, cloudking рече

Nauka mikrosveta te demantuje... ne samo da univerzum pociva na slucajnsoti, jos gore, pociva na neodredjenosti... Dakle ne nalazi se neka cestica "slucajno" tu i tu, nego se ne nalazi uopste. Zapravo nalazi se svuda u isto vreme dok je ne pogledas ;)

Ја нисам говорио о "микросвету", шта год ти под тим подразумевао. Говорио сам о овоме о чему знамо из "макросвета" и то искључиво о физичким појавама. А то што о "миркосвету" још много не знамо, не значи нужно одуство правила по којима он функционише. Ако ти не знаш како срце пумпа крв кроз организам, то не чини срце да престане да ради. Али и не значи да су одкуцаји неодређени, недефинисани, без реда. 

Ако је твој постулат да "микросвет" функционише без правила, онда би било добро да обавестиш научнике који се истим баве, да престану, јер раде залудан посао. Читава премиса науке је разумљивост процеса у природи. Али то свеједно не мења оно што сам изнео из "макросвета" на шта се и односио Јустинов пример. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, cloudking рече

Ja ti bukvalno citiram tvoje religijske kolege, kako to mislis "radim istu stvar"? Ne radim bukvalno nista kod ovog pitanja, samo prenosim tudje reci... A najveci argument protiv evolucije je taj sto ne moze bog da stvara kroz smrt. A taj argument je prilicno glup s obirom da je bog vec smislio svet  u kojem je smrt pokretac svega i bez smrti ne mozes da prezivis. Drugi onda kazu nije bog smislio svet nego je on posledica pada al onda ulazimo u kvaku da bog onda ipak nije dizjanirao ovaj nas svet... Jel pratis ti uopste temu? :)

I jel kapiras sta mi nije jasno?

Па ја ти дадох пример да чак и ако прихватимо стварање кроз смрт, како ти то дефинишеш. Мада ја се не бих тако изразио. Чак и ако прихватимо то, ја ти илуструјем да то не представља проблем за дефиницију доброг Бога, у каквог ми верујемо. А ти си управо то више пута потенцирао. Како добар Бог, кад крв, клање, итд. на све стране.

Мене није интересовало шта говоре "религијске колеге". То је између тебе и њих, нека ти они објасне. Ја сам овде чуо и оптужбе од "религијских колега" на рачун других, исто тако све у колективу за оне који се или не слажу или мало другачије изражавају, приговоре као "не верујете у пад" итд итд. а да притом нисам чуо да је неко директно негирао пад осим можда Јустина. 

Неки људи воле да читају оно што су себи у глави написали па тек онда да гледају слова на екрану и да их комбинују у свој постојећи оквир. И воле да имају непријатеља, опонента, јер на томе темеље свој идентитет.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Проклех јуче оног баксуза, @Ivan Marković-a да сломи ногу, кад ми се клетва оби о главу: Упали ми се неки живац од крстију низ леву ногу, па ме боли као у око и не могу да ходам без по стану! Сохрани ме, Боже! :krstix: :))

Подели на овим сајтовима

He. Мислио сам на стих и књигу коју сам и цитирао одмах након тог коментара, шта је с тобом, јеси луд човече?? Зато сам у том контексту и рекао  

пре 14 часа, Благовесник рече

Не доцни Господ с обећањем, као што неки мисле да доцни, него нас трпи, јер неће да ко погине, него СВИ да дођу у покајање (тј. спасоносно преумљење) - Свети Петар Апостолски корифеј, у својој Другој саборној посланици 3, 9.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Ведран* рече

Па ја ти дадох пример да чак и ако прихватимо стварање кроз смрт, како ти то дефинишеш. Мада ја се не бих тако изразио. Чак и ако прихватимо то, ја ти илуструјем да то не представља проблем за дефиницију доброг Бога, у каквог ми верујемо. А ти си управо то више пута потенцирао. Како добар Бог, кад крв, клање, итд. на све стране.

Ne, ne... nista nisi ukapirao... nisam ja nista potenicirao, ja zapravo suprotstavljam dva razlicita misljenja suprotne strane i pokusavam da nekog navedem da zejdno sa mnom potrazi logiku koje za mene tu nema.

Da sam ja vernik, ne bih imao nikakav problem sa evolucijom i stvaranjem kroz evoluciju... ja sad imam problem sa sledecim: kako neki vernik moze da se zgrazava nad idejom stvaranja kroz smrt a da mu bude skroz ok ideja stvaranja sveta u kome vlada smrt? To je sve...

Naravno po stoti put, pitanje nije crno belo jer se sad pojavljuje argument da ovaj svet u kome vlada smrt NIJE bozija tvorevina vec posledica pada... eto ajde mi to bar rascivijaj posto ti verujes da se pad desio. 

Probaj molim te da mi odgovoris konkretno na ovo pitanje:

Da li je svet  u kome zivimo dizajnirao bog?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Zoran Đurović рече

Проклех јуче оног баксуза, @Ivan Marković-a да сломи ногу, кад ми се клетва оби о главу: Упали ми се неки живац од крстију низ леву ногу, па ме боли као у око и не могу да ходам без по стану! Сохрани ме, Боже! :krstix: :))

probaj da se iscelis u manastiru :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Просечан србенда рече

Замислите, св. Ап. Петар помиње потоп :)

По овим надриверницима и он је "суботар":smeh1:

Као и св.Јефрем Сирин дакако, имамо ми овде веће теологе од њега :smeh1:...

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ведран* рече

@Justin Waters

У "узрок-последица" универзуму (какав је наш) не постоје случајности. 

Твој пример са флашом није пример случајности. Наравно, ми то зовемо случајност, и захваљујући томе можемо да вршимо статистичке анализе (колике су шансе да добијени резултат експеримента није случајан), али то није случајност у правом смислу речи. Него само комплексна комбинација узрока.

Бацање новчића у ваздух и мерење како ће он пасти такође није случајност. Ту посредују физички закони (струјање ваздуха, угао под којим је новчић бачен, тежина рељефа на новчићу са једне и друге стране, висина са које пада,......) али није у питању један закон (на пример гравитације) па ми онда кажемо "случајно" пада овако или онако. У питању је комплексна комбинација фактора.

И у свакодневном говору ми користимо "случајност" да опише нешто неочекивано. Али то не значи да је то без узрока. "Случајно сам пао". Није случајно него зато што сам запео на степеницу.  

Дакле нема случајности уопште. У нашем универзуму ствари и појаве имају свој узрок, разлог, логос....

Da je nešto slučajno, ne mora biti da nema svoj uzrok. Ne znam uopšte otkud ideja da ako se govori o slučajnosti, to nužno podrazumjeva ne postojanje uzroka? Bacanje novčića ne mora da se izvodi samo fizičkim bacanjem, mada i tu nije sve do fizičkih zakona, ali može se bacati na računaru (tad otpadaju sve varijable vazduha, težine novićića itd...), generisanjem kroz funkciju i koliko god da generišeš simulacija bacanja novčića nikad nećeš moći predvidjeti sljedeći korak...čak ćeš nakon dobijenih rezultata i dobiti neku prepoznatljivu šemu po kojoj se ti rezlutati funkcionalno ponašaju, ali čak ni ta funkcija ti neće omogućiti da predvidiš sljedeći korak. O takvoj slučajnosti govorim, koju je nemoguće predvidjeti ma kakve ulazne varijable da poznaješ i to sve nema veze s time postoji li ili ne postoji uzrok. 

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Ведран* рече

Биће да је слушао чика Ленокса. :)))

Наравно да сам читао и слушао преко јутјуба не само Ленокса него многе паметне људе које ти и многи други нису слушали, а требали су одавно. Као што рекох поштујем веома рад Ленокса јер ја нисам идеолошки искључив као поједини за које је жалосно колико то јесу.

И крајње је време да, ако већ хоћете нешто стварно овде паметно да кажете, да почнете да их слушате. Јер ми који разобличавамо заблуде газимо и даље на змије и шкорпије како тамо пише, нема ту много стајања.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, о.Горан рече

По овим надриверницима и он је "суботар":smeh1:

Као и св.Јефрем Сирин дакако, имамо ми овде веће теологе од њега :smeh1:...

A zasto oni bolje od nas znaju dal se potop desio ili ne?

Подели на овим сајтовима

Иначе, кад сам већ поменуо Пупина и он јасно и недвосмислено говори у свом антологијском аутобиографском делу Од пашњака до научењака да му је православна вера тј. светосавље била велика животна инспирација за научни рад. Интересантно је да ту помиње извесног талентованог Немца Билхарца који му је причао о дебати између дарвиниста и њихових противника и да је та дебата била врло жива у том периоду. Исто као и данас...

fromimmigranttoinventor_pupin.jpg?fit=29

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, cloudking рече

A zasto oni bolje od nas znaju dal se potop desio ili ne?

Зато што је св.Петар био инспирисан Духом Светим који је сишао на апостоле. У једном дану је својом силном проповеђу крстио 3000 људи.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, о.Горан рече

Зато што је св.Петар био инспирисан Духом Светим који је сишао на апостоле. У једном дану је својом силном проповеђу крстио 3000 људи.

Znaci ni oni pojma nisu imali...

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, о.Горан рече

Интересантно је да ту помиње извесног талентованог Немца Билхарца који му је причао о дебати између дарвиниста и њихових противника и да је та дебата била врло жива у том периоду.

To je bilo ocekivano za to vreme. Danas je, s druge strane, takva debata u najmanju ruku iznenadjujuca...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...