Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 28 минута, Branislav81 рече

Za nekoga ko je raspoložen da odgovori. Da li Avram od samog početka zna ko su tri čoveka koje je ugostio? Prema 18:3, prevod Đura Daničić, rekao bih da je odgovor da, no nailazim i na drugačija tumačenja (npr "Ellicott's Commentary for English Readers", https://biblehub.com/genesis/18-3.htm )..

Pa, kaze Avram, ...ako sam nasao milost pred tobom ( Gospode ),....pojam milosti  bi trebalo na prvom mestu  da se povezuje sa Bogom , milost je jedna od njegovih najvaznijih karakternih osobina.

Tako da, deluje da je prepoznao Boga u trojici ljudi koji su se pojavili pred njegovim satorom.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 часа, Avocado рече

ali ostaviti nekom slobodu da ne zna da li postojiš - tu nema ništa lepo, plemenito i dobro, već je (ako postojiš) prilično besmisleno...

Кад схватиш да вера претходи знању можеш на "next level". Ево ти ових наших талибана, НИСУ ВИДЕЛИ земљу одозго својим очима, НЕ ВЕРУЈУ у снимке НАСА-е, уџбеницима... И онда земља равна... У 21 ВЕКУ!

Џаба знање - ако не претходи вера. Они НАМ НЕ ВЕРУЈУ, а нису се УВЕРИЛИ СВОЈИМ ЧУЛИМА. Познато? Исто је са ДУХОВНИМ искуством, које има своје законе ДРУГАЧИЈЕ од МАТЕРИЈАЛНОГ.

Не верујеш - остајеш ускраћен за знање.

Simple as that.

P.S. Одавде следи да нисмо ускраћени ни за знање о Творцу. Само, није свако веровање оно које води ка (по)знању...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Zoran Đurović рече

Провери који је Апостол.   

Провери нам ти паметнице :D jeр смо ми, aво, глупи и тупави. 

Не доцни Господ с обећањем, као што неки мисле да доцни, него нас трпи, јер неће да ко погине, него сви да дођу у покајање. 

?

А покајање је другим речима спасење. Е сад, једино ако Светом Петру треба да оспоравају Другу саборну посланицу, научи их и то :)) 

А не би ме зачудило, јер сам чуо на овој теми и горих ствари. На пример, да није било  пада и слично. Бујрум! :) Ево, можете под руку са мојим једним пријатељем, хоџом, у џамију, и он исту веру има, тврди - није било пада. 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

2. Петрова, глава 3

1. Ево вам, љубазни, већ пишем другу посланицу у којима будим напомињањем ваш чисти разум,

2 Тим. 1:6, 2 Пет. 1:13
2. Да се опомињете речи које су напред казали свети пророци, и заповести својих апостола од Господа и Спаса.

Јуда 1:17
3. И ово знајте најпре да ће у последње дане доћи ругачи који ће живети по својим жељама,

1 Тим. 4:1, 2 Тим. 3:1, 2 Пет. 2:10
4. И говорити: Где је обећање доласка његовог? Јер откако оци помреше све стоји тако од почетка створења.

Иса. 5:19, Језек. 12:22, Језек. 12:27, Мат. 24:48, Лука 12:45
5. Јер навалице неће да знаду да су небеса била од пре и земља из воде и усред воде Божијом речи.

1 Мој. 1:6, Псал. 33:6, Јевр. 11:3
6. Зато тадашњи свет би водом потопљен и погибе.

1 Мој. 7:11, 2 Пет. 2:5
7. А садашња небеса и земља том истом речи задржана су те се чувају за дан страшног суда и погибли безаконих људи.

Јов 14:12, Мат. 25:41, Јевр. 1:11
8. Али ово једно да вам не буде непознато, љубазни, да је један дан пред Господом као хиљаду година, и хиљаду година као један дан.

Псал. 90:4
9. Не доцни Господ с обећањем, као што неки мисле да доцни,

него нас трпи  јер    неће да ко погине,    него сви да дођу у покајање.

Иса. 30:18, Јер. 8:6, Језек. 18:23, Језек. 18:32, Авак. 2:3, Лука 15:8, Рим. 2:4, 1 Пет. 3:20
10. Али ће доћи дан Господњи као лупеж ноћу, у који ће небеса с хуком проћи, а стихије ће се од ватре распасти а земља и дела што су на њој изгореће.

Наум 1:5, Мат. 24:35, Мат. 24:43, Лука 12:39, Откр. 20:11
11. Кад ће се дакле ово све раскопати, каквим треба вама бити у светом живљењу и побожности,

12. Чекајући и желећи да буде скорије долазак Божијег дана, ког ће се ради небеса спалити и раскопати, и стихије од ватре растопити?

Псал. 50:3, Иса. 34:4, Мих. 1:4, Лука 21:25
13. Али чекамо по обећању Његову ново небо и нову земљу, где правда живи.

Иса. 51:16, Иса. 65:17, Откр. 21:1, Откр. 21:25
14. Зато, љубазни, чекајући ово старајте се да вас Он нађе чисте и праве у миру.

15. И трпљење Господа нашег држите за спасење; као што вам и љубазни наш брат Павле по даној му премудрости писа.

Рим. 2:4, Ефес. 1:7, Кол. 1:27, 1 Пет. 3:20
16. Као што говори о овоме и у свима својим посланицама, у којима имају неке ствари тешке разумети, које ненаучени и неутврђени изврћу, као и остала писма, на своју погибао.

Јер. 23:36, Мат. 4:6, Рим. 8:19, 1 Кор. 15:24, 1 Сол. 4:15
17. А ви, дакле, љубазни, знајући напред, чувајте се да преваром безаконика не будете одведени с њима, и не отпаднете од своје тврђе;

Ефес. 4:14
18. Него напредујте у благодати и у познању Господа нашег и спаса Исуса Христа. Њему слава и сад и у вечна времена. Амин.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

@Justin Waters

У "узрок-последица" универзуму (какав је наш) не постоје случајности. 

Твој пример са флашом није пример случајности. Наравно, ми то зовемо случајност, и захваљујући томе можемо да вршимо статистичке анализе (колике су шансе да добијени резултат експеримента није случајан), али то није случајност у правом смислу речи. Него само комплексна комбинација узрока.

Бацање новчића у ваздух и мерење како ће он пасти такође није случајност. Ту посредују физички закони (струјање ваздуха, угао под којим је новчић бачен, тежина рељефа на новчићу са једне и друге стране, висина са које пада,......) али није у питању један закон (на пример гравитације) па ми онда кажемо "случајно" пада овако или онако. У питању је комплексна комбинација фактора.

И у свакодневном говору ми користимо "случајност" да опише нешто неочекивано. Али то не значи да је то без узрока. "Случајно сам пао". Није случајно него зато што сам запео на степеницу.  

Дакле нема случајности уопште. У нашем универзуму ствари и појаве имају свој узрок, разлог, логос....

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Ведран* рече

Дакле нема случајности уопште. У нашем универзуму ствари и појаве имају свој узрок, разлог, логос....

Imam utisak da govoriš o nekakvom clockwork univerzumu. Da li iz ovog sveopšteg determinizma izuzimaš ljudsku slobodnu volju?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Branislav81 рече

Imam utisak da govoriš o nekakvom clockwork univerzumu. Da li iz ovog sveopšteg determinizma izuzimaš ljudsku slobodnu volju?

Не говорим ни о чему осим о ономе што сам рекао. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Благовесник рече

. Зато тадашњи свет би водом потопљен и погибе.

Замислите, св. Ап. Петар помиње потоп :)

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Ведран* рече

А што с тим и да је смислио?

Није добри Бог?

Да ли је моја мајка смислила концепт да притисне мој прст на загрејани шпорет? 

Није добра мајка?

Evo odma cu ti objasniti, ne divljaj.

Prvo analogija s majkom nema veze sa mojim pitanjem o bogu, a kao drugo, kad pomenes verniku stvaranje kroz evoluciju on se trgne ko poparen jer ne moze "dobri bog" da stvara kroz smrt, al mu zato u isto vreme nista ne smeta sto je taj isti bog osmislio i dizajnirao svet upravo tako da jedne zivtinje cerece i kidaju na zivo da bi jele.

Eto "sta s tim i da je smislio"... licimurje. 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

@о.Горан @о.Горан  Све натуралистичке теорије које искључују идеју божанског Створитеља и његовог делања у стварању васељене до дана данашњег нису ништа из свог репертоара доказале. Ниједан прелаз из врсте у врсту,нити међуврсту између две врсте, нису егзактно чињеницама објасниле,што се тиче учења код дарвиниста и неодарвиниста. Што би рекао један креационистички научник :"Теорија еволуције је грана без дрвета".

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Ведран* рече

@Justin Waters

У "узрок-последица" универзуму (какав је наш) не постоје случајности. 

Твој пример са флашом није пример случајности. Наравно, ми то зовемо случајност, и захваљујући томе можемо да вршимо статистичке анализе (колике су шансе да добијени резултат експеримента није случајан), али то није случајност у правом смислу речи. Него само комплексна комбинација узрока.

Бацање новчића у ваздух и мерење како ће он пасти такође није случајност. Ту посредују физички закони (струјање ваздуха, угао под којим је новчић бачен, тежина рељефа на новчићу са једне и друге стране, висина са које пада,......) али није у питању један закон (на пример гравитације) па ми онда кажемо "случајно" пада овако или онако. У питању је комплексна комбинација фактора.

И у свакодневном говору ми користимо "случајност" да опише нешто неочекивано. Али то не значи да је то без узрока. "Случајно сам пао". Није случајно него зато што сам запео на степеницу.  

Nauka mikrosveta te demantuje... ne samo da univerzum pociva na slucajnsoti, jos gore, pociva na neodredjenosti... Dakle ne nalazi se neka cestica "slucajno" tu i tu, nego se ne nalazi uopste. Zapravo nalazi se svuda u isto vreme dok je ne pogledas ;)

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Просечан србенда рече

Бог исцељује у манастиру Туман па ти не признајеш. Благодатни огањ у Јерусалиму је исто Божје дело и у почетку паљења нема температуру обичне ватре већ знатно нижу па ти не признајеш. Црква је исто Богочовечанско тело. Физички закони су исто Божији. Флаша ће се разбити по законима физике. Наравно да Бог одржава те законе у постојању и управља њима па тако може да се деси чудо и да у појединим догађајима Божијом интервенцијом природни закон буде не важећи.

S jedne strane kazete da se bog ne mesa  u nase zivote jer bi u suprotnom narusio nasu slobodnu volju.

Onda kazeter da se bog itekako mesa ali ni time nekako ne narusava slobodnu volju

A ako se mesa, pitam ja, sto se ne umesa u neku deciju bolnicu ili sirotiste?

Onda vi kazete, tako bi povredio nasu slobodnu volju a on to ne zeli jer nas mnogo voli

i tako u krug

Evo ja te pitam... ako mu vec nije problem da pali ognjeve, iscrtava bogorodice po panjevima i memljivim zidovima i isceljuje babe po manastirima... sto ne izleci svu decu koja boluju od neizlecivih bolesti?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, cloudking рече

Evo odma cu ti objasniti, ne divljaj.

Клавуде, много си нервозан на овој теми. 

пре 9 минута, cloudking рече

kad pomenes verniku stvaranje kroz evoluciju on se trgne ko poparen jer ne moze "dobri bog" da stvara kroz smrt,

Ти исту ствар радиш као и поп, само у обрнутом смеру. 

Према томе, ништа ниси "објаснио". 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Благовесник рече

У вези  човека Божјег и родоначелника Моаваца и Амонаца, праведног Лота, на кога си похулио из своје глупавости и необразованости, Бог да ти не узме за грех

Zar moze da se huli na obicnog coveka? Nije svako ko je pomenut u bibliji bog ili svetac valjda...

пре 13 часа, Благовесник рече

Дакле, Бог жели да схватимо, али не на присилан начин, већ спознајом

Nisu li cudotovrna izlecenja i samozapaljivi ognji prisila sama po sebi? Imas li ti izbora da verujes ako ti se bog fizicki otkrije?

пре 13 часа, Благовесник рече

За неке ће тада, нажалост, наступити вечни пакао...

Jel bog napravio pakao?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Ти исту ствар радиш као и поп, само у обрнутом смеру. 

Ja ti bukvalno citiram tvoje religijske kolege, kako to mislis "radim istu stvar"? Ne radim bukvalno nista kod ovog pitanja, samo prenosim tudje reci... A najveci argument protiv evolucije je taj sto ne moze bog da stvara kroz smrt. A taj argument je prilicno glup s obirom da je bog vec smislio svet  u kojem je smrt pokretac svega i bez smrti ne mozes da prezivis. Drugi onda kazu nije bog smislio svet nego je on posledica pada al onda ulazimo u kvaku da bog onda ipak nije dizjanirao ovaj nas svet... Jel pratis ti uopste temu? :)

I jel kapiras sta mi nije jasno?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...