Jump to content

Зоран Ђуровић: Случај папе јеретика, Хонорија I

Оцени ову тему

Препоручена порука

А сад се вратите на Јустина!12:smeha::))12:smeha:

Шалим се са вама, ово ми уопште није била намера да отворим као тему, али смо ми православни познати по немачкој дисциплинованости:)). Да поставим текст о Јупитеровим сателитима одмах би ме питали: А Јасеновац? Папска "непогрешивост" итд. 

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, utopija рече

+!
Bitno je, da ne sablažnjava 'katolike', ali se mogu pojaviti i takvi.
Baš me zanima, koliko osoba srčano želi biti Papa.

Подвукао сам оно што ми личи на талибанштину.

Колико особа жели бити папа?

-Сигирно сваки р-католички бискуп, као што сваки наш епископ жели постати патријарх. :-) 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

35 minutes ago, Леон Професионалац рече

Да сам ја папа, одрекао бих се своје незаблудивости ако ни због чега а оно само зато што саблажњава велики број православних. :-) 

Pa to se već dešava dugi niz godina autocenzurom. Šta misliš da se papa Benedikt XVI pojavio gdje u direktnom prenosu s trostrukom krunom tijarom, rekao bi si sam za sebe, joj, da me vidi Vartoolomej s tim na glavi upao bi na ledja od čuda, bilo bi svašta. Ili papa Francisko, da proglasi najednom nešto "ex cathedra", prvo bi mu na pameti bilo, to si onaj Vartolomej bude mislit da sam se scvokl. Ili tek Kiril, bolje ni ne pomislit. :D

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Meni nije jasno, kako se jedan institut, kao sto je ex cathedra, moze retroaktivno primenjivati u slucaju pape Honorija I ?

Не примењује се. Он је осуђен као јеретик. То ни католици више не доводе у питање. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Не примењује се. Он је осуђен као јеретик. То ни католици више не доводе у питање.

Da li je to sto posto tacno, citao sam mnoge tekstove, raznih katolickih teologa koji tvde da moze da se primeni ex cathedra i na Honorija I ?

Pretpostavljam da ima puno razlicitih misljenja i teoloskih struja i kod katolika, kome onda mozemo verovati ? 

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Bokisd рече

Da li je to sto posto tacno, citao sam mnoge tekstove, raznih katolickih teologa koji tvde da moze da se primeni ex cathedra i na Honorija I ?

Pretpostavljam da ima puno razlicitih misljenja i teoloskih struja i kod katolika, kome onda mozemo verovati ? 

Не, нема ниједног који сумња у његову осуду. Осуђен је лепо и од других папа и од васељенских сабора. 

Ерминевтичка магла је била због покушаја оправдања незаблудивости, али то је друга прича. Ово је црвено слово. Осуђен је од свих као јеретик. Тачка. 

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Bokisd рече

Meni nije jasno, kako se jedan institut, kao sto je ex cathedra, koji je nastao u 19v.,  moze retroaktivno primenjivati u slucaju pape Honorija I ?

Читам тему као да је заблудео по питању вере а да је тема доказ да понеки није незаблудив. На то гледам као да је сасвим могуће да је заблудив. :-)

Мени лично, сва та тумачења овако или онако су глупости. Или јеси или ниси - цап! ;-) 

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Zoran Đurović рече

Не, нема ниједног који сумња у његову осуду. Осуђен је лепо и од других папа и од васељенских сабора. 

Ерминевтичка магла је била због покушаја оправдања незаблудивости, али то је друга прича. Ово је црвено слово. Осуђен је од свих као јеретик. Тачка. 

Аха, онда су они незаблудиви кад кажу да је он био у заблуди. ;-) 

Море...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Bokisd рече

Да, осуђен је на Шестом Сабору, чини ми се...

Кроз историју многе покушавамо да ,,оперу" и они и ми. Политика је чудо. :-) 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Nesto nisam ubedjen da bi se @zajron slozio, takav utisak sam stekao tokom svih ovih diskusija. :coolio:   Mozda i gresim ?

Ako je osudjen od vaseljenskih sabora i drugih papa, sledstveno sledi, da pape mogu da pogrese i drugacije uce od crkve, i onda, logicno se dovodi u sumnju i papska nezabludivost.

I sledi iz ovakvih postavki, jos jedna stvar, koja je danasnjim katolicima apsolutno neprihvatljiva i nezamisliva, papu moze jedan sabor da sudi, i presudjuje o njegovim postupcima i veri.

Tako sledi iz ovih istorijskih cinjenjica o Honoriju I. Ne vidim mogucnost drugacijeg tumacenja.

Uzgred, kako je krenulo, ocekujem i ovde, jedno 50 strana, minimalno. :)

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Bokisd рече

I sledi iz ovakvih postavki, jos jedna stvar, koja je danasnjim katolicima apsolutno neprihvatljiva i nezamisliva, papu moze jedan sabor da sudi, i presudjuje o njegovim postupcima i veri.

Tako sledi iz ovih istorijskih cinjenjica o Honoriju I. Ne vidim mogucnost drugacijeg tumacenja.

Uzgred, kako je krenulo, ocekujem i ovde, jedno 50 strana, minimalno. :)

Не очекуј те странице, него поново пажљиви ишчитај мој текст. Раздвоји ствари. Бацио бих те на испиту. 

Подели на овим сајтовима

25 minutes ago, Zoran Đurović рече

Не очекуј те странице, него поново пажљиви ишчитај мој текст. Раздвоји ствари. Бацио бих те на испиту.

Mozda bi me oce, neki drugi profesor, dobro ocenio ( na ispitu ). :)))

Pokusavam nekako da smestim vas tekst u glavu, ali, nekako ne ide. Imam par nekih nedoumica, bas oko te ex cathedra. Ova dogma definitivno postoji danas kod katolika, i nikako ne mogu da shvatim i razumem, kako to funkcionise u praksi ? Kada konkretno to papa, govori sa  ex cathedra, a kada ne ? Gde je granica ove dogme ? Koje je teolosko i teorijsko opravdanje ove dogme ? Jel to neko nadahnuce svise ili je neka druga procedura u pitanju ?

Ako ne znamo tacno kako funkcionise ova dogma, kako mozemo da pricamo o njoj i da raspravljamo sa katolicima ? Licno, nesto malo naslucujem i percipiram, kako to ide oko ove stvari, ali, ne mogu da pohvatam sve stvari.

Imam jos sto pitanja u glavi, kada bi neki katolicki teolog bio na forumu, izmaltretirao bi ga, samo tako ( sa pitanjima ). :)))

Подели на овим сајтовима

Lepo bi bi bilo pošto ovde ima katolika da nam svojim rečima objasne kakav to status ima papa u Crkvi,u čemu se sastoji njegova nezabludivost,i šta je uopšte ex catedra?Da li papa kada daje intervju ili odgovara na Twiteru govori ex catedra?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

23 minutes ago, Kratos рече

Lepo bi bi bilo pošto ovde ima katolika da nam svojim rečima objasne kakav to status ima papa u Crkvi,u čemu se sastoji njegova nezabludivost,i šta je uopšte ex catedra?Da li papa kada daje intervju ili odgovara na Twiteru govori ex catedra?

Нисам р-католик али ми се чини да је то овисно да ли лупа заблуде или је у праву.

Ако заблуди, као Хонорије онда налазе да није ,,екс катедра", a aко право збори онда: што да не буде. :-D 

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...