JESSY Написано Новембар 23, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2018 пре 1 сат, Милан Ракић рече el primaju čekove nisam primetila... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Новембар 23, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2018 Из књиге монах Калист је мисли на оне људе који долазе у манастир, да им се читају молитве, а сами неће да се покају, нити да постану бољи, него воде трговину са Богом, мисле да се може купити милост, као што се купују неке услуге и протекција. Сам вл. Николај полсао је једног монаха у обновљени манастир у Овчарско-кабларској клисури , давши му литар вина, литар уља и кило брашна рекавши да манастир нема имања, него да живи од молитве. Тако је било онда, тако и данас. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Freedom Написано Новембар 23, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2018 Mislite da se to ne odnosi na Svestenstvo pri Crkvi..bez obzira za koga se i ko se moli.Sam tekst po meni se odnosi generalno na Crkvu i Crkvene Sluzitelje bez obzira ko su i gde su. Ako monasi zive od molitve svestenici zive od plata..doktoru kad das novac naknadno posle intervencije to se zove mito. To mozda ovako deluje bezazleno al se iz opravdanih razloga tice svih i postepeno ovladava covekom a sta da kazemo za siromasne. Mozda gresim da vidimo ima li dokaza koji kazu drugacije.Послато са SM-G361F користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 Монасима није примерено да узимају новац за молитву. Ко дође оставља прилог колико хоће и где хоће, не њима лично нити мора да знају колико је остављено. С' друге стране, свештеник живи у свету, има породицу а нема плату, тако да је давање свештенику новца сасвим ок, све док он не тражи и не одређује икакву "цену услуге". Сваки посленик је достојан плате своје. А ја хоћу да оставим свом проти, не мора и ових пар динара да иду са иконе код владике. Тамо ћу да оставим друге парице... Протомајстор, Благовесник and Вилер Текс је реаговао/ла на ово 1 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 Ако је неколицина крива у овоме /стицање новца), није крива цела Црква. Мада то народ не зна да одвоји. Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 пре 23 часа, Милан Ракић рече el primaju čekove Ispoves` na rate... Милан Ракић and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 On 23.11.2018. at 19:21, Freedom рече Ako monasi zive od molitve svestenici zive od plata..doktoru kad das novac naknadno posle intervencije to se zove mito. Пријатељу, зашто ти не постанеш Патријарх, па поделиш лепо те плате свештеницима да могу часно да живе и свима буде потаман? Само, прибојавам се да ћеш тешко имати од чега им поделиш... Ако си планирао да ће ти Бог послати средства након твојих усрдних молитви онда си у заблуди. Друго, Црква није у јавном сектору као што су лекари, а и лекари који раде приватно могу бити исплаћени и накнадно, и то се не зове мито. Била је вест пре неки дан да је Влада Србије помогла Цркви са милион евра за исплате дуговања пензијског и здравственог њених запослених због тешког материјалног положаја у коме се налази. То је права истина о нашој Цркви, јер као што смо сви у кризи тако су и свештеници, њихови помоћници и др. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 пре 22 минута, Протомајстор рече То је права истина о нашој Цркви, јер као што смо сви у кризи тако су и свештеници, њихови помоћници и др. `Ajde bre ne drobi kojesta. Popovi u krizi... za 20+ godina bavljenja u Crkvi nisam do sad nijednog takvog sreo. Nijednog. Ovaj moj pop, sto je kao periferni, i racuna se u slabije, zivi k`o bubreg. Ili ti uopste ne znas sta je prava kriza i oskudica, tj. nisi je osetio kakva je kad ti sedne na ledja. A to sto se dugovalo za te dazbine, ako je tacno to sto kazes, nema ni najblaze veze sa time koliko popovi mesecno uberu para. Mnogo ljudi zivi sa mnogo manjim mesecnim primanjima i zaradama, pa nikom nista, ne zale se i ne kukaju. Nego, naviklo je to na udobnost i cef. Skromniji zivot, `nako malo blizi jevandjelskom idealu - malo, ne mnogo - i nema problema. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 A najbolje kad me jedan pita kol`ko primam sto vodim crkveni hor, dok sam ga vodio, a ja mu kazem 50e mesecno, a on ce zgranut na to "zezas??..." Ja velim "jok, tacno toliko"..., a on ce opet da kaze "meni kad neko da 20e to mi dodje k`o uvreda..." I tako... kriza, nema sta, jadni oni... АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 пре 10 минута, obi-wan рече Ili ti uopste ne znas sta je prava kriza i oskudica, tj. nisi je osetio kakva je kad ti sedne na ledja. Опрости брате, нисам хтео да те увредим. Мислим да проблем треба сагледати шире. Свештеник се постаје у зрелим годинама, а прота у некој уноснијој парохији у још зрелијим. Већина заувек остаје закопана у мањој средини и дочека пензију од које се тешко може проживети старост. Кад се све то узме у обзир, свештенички позив није нимало финансијски привлачан. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Freedom Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 Da tako je Obi Van..Ja mislim da svestenici iako nisu u javnom sektoru primaju platu dobru i treba da je primaju. Nego sta cemo sa saosecajnoscu..neko vozi auto od nekoliko hiljada evra..npr mason a ispred njegovog praga lezi Lazar i moli za milost nema kucu nema hrane nema zdravlja. Zasto je narod voleo Partrijarha Pavla zato sto je saosecao sa siromasnima tj sa narodom i nije ih sablaznjavao. Sta su ono bese bili Kozma i Damjan..besrbrenici cinimi se. Bas zato sto nisu uzimali nista od nikog nego samo davali zato su i cinili cuda Bog ih je proslavio. A jednom kada je jedan od nji uzeo neki poklon od nekog mirjanina da se mirjanin ne bi naljutio brat se naljutio na njega ljuto.Послато са SM-G361F користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 пре 1 минут, Протомајстор рече Опрости брате, нисам хтео да те увредим. Мислим да проблем треба сагледати шире. Свештеник се постаје у зрелим годинама, а прота у некој уноснијој парохији у још зрелијим. Већина заувек остаје закопана у мањој средини и дочека пензију од које се тешко може проживети старост. Кад се све то узме у обзир, свештенички позив није нимало финансијски привлачан. Nisi ti mene nista uvredio. Ali ja ne znam o kojoj ti ovo eparhiji pricas, jer ovako nesto prvi put u zivotu vidim. Od njihove penzije tesko moze da se prozivi starost? `Ajde kad vec pricamo - sta to uopste znaci po tebi? Kakvi su to problemi u penziji jednog svestenika koje on ne moze lako da prebrodi jer nema (??) normalnu penziju? Ozbiljno pitam. Jer, opet ponavljam, znam ih mali milion, i nikad i apsolutno nikad nisam video ni upoznao nijednog koji i pre penzije i u penziji nema dobru paru, a u odnosu na vecinu stanovnistva - mnogo dobru. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Freedom Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 Znate sta treba biti oprezan..tj treba duhom krotosti i smirenja pricati o tome. I da..na orvom mestu poci od licnog primera..ja sam za to da ni jednu molitvu ne treba placati Svesteniku ako primaju platu. Vec treba priloziti u Crkvi a Ona zna koliko ce i kome dati koliko treba. Послато са SM-G361F користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 пре 6 минута, Freedom рече Da tako je Obi Van.. Ja mislim da svestenici iako nisu u javnom sektoru primaju platu dobru i treba da je primaju. Nego sta cemo sa saosecajnoscu..neko vozi auto od nekoliko hiljada evra..npr mason a ispred njegovog praga lezi Lazar i moli za milost nema kucu nema hrane nema zdravlja. Zasto je narod voleo Partrijarha Pavla zato sto je saosecao sa siromasnima tj sa narodom i nije ih sablaznjavao. Sta su ono bese bili Kozma i Damjan..besrbrenici cinimi se. Bas zato sto nisu uzimali nista od nikog nego samo davali zato su i cinili cuda Bog ih je proslavio. A jednom kada je jedan od nji uzeo neki poklon od nekog mirjanina da se mirjanin ne bi naljutio brat se naljutio na njega ljuto. Послато са SM-G361F користећи Pouke.org мобилну апликацију Problem je sto oni ne primaju platu, nego bivaju nagradjeni za trebe i svestenodejstva, a to cesto ume da bude bas bas puno u pari. Ja sam racunao za jednog prosecnog periferijskog popa, ne gradskog, kad se uzme koliko samo kolaca prereze godisnje, on ima mesecno oko 600e platu u proseku. Plus sve ostale trebe koje moze da ima preko godine, a kojih ima uglavnom relativno cesto. I onda, u zemlji nedodjiji, gde se ljudi ubijaju zbog nemastine i gde doslovno neki i umiru od gladi, narod je sludjen sto pastiri koji treba da sa njim saosecaju i budu mu kao srce i dusa u stvari se drze manje-vise kao neki serviseri bez kojih se ne moze, na visini, oficirski, a ne retko i vrlo oholo i nadmeno. I takve onda, razumljivo, uzimaju na zub i osudjuju ih. badenac је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Freedom Написано Новембар 24, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2018 Odo braco na vedre i pozitivne teme Послато са SM-G361F користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука