Pravoslavac1 Написано Децембар 1, 2023 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 1, 2023 @Н И Н Е Pa ne znamo 100% jel najzdravije kako kazes Jer u januaru je svjetska zdravstvena organizacija objavila rezultate istrazivanja dugog 40 godina,koje pokazuje da svaka i najmanja kolicina alkohola ima negativne uticaje na zdravlje. E sad mogao bih se sloziti da ako cemo tako,onda i upotreba crvenog mesa i raznih stvari ima razne uticaje na zdravlje.Ali stvar kod alkohola je sto otvara vrata haosu i sto ogromna vecina ljudi koji ga piju nemaju mjeru i proizvodi ogromne prpbleme u drustvu..Zato me cudi da crkva "blagosilja" po malo upotrebu te psihoaktivne supstance,a na primjer kad se sretnemo sa argumentom onih koji su za legalizaciju marihuane jer je kao i alkohol,kako da im odgovorimo,jer onda nemamo konzistentno misljenje.Jedno moze,jedno ne moze Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pravoslavac1 Написано Децембар 1, 2023 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 1, 2023 пре 12 часа, Ćiriličar рече @Pravoslavac1 Из твог питање више је него очигледно да немаш основно поимање цркве. Генерално за најумније теологе појам цркве је јако сложен. Али овде говорим у контесту неке основне улоге цркве. Црква, роде, ништа не одобрава и не забрањује. Црква даје препоруке. Ја сам ти написао - ако је Христос, на Тјаној Вечери, узео вино и благословио, и кроз вино крунисао своју мисију доласка у свет - установивши Свето Причешће, а Христс је Бог - значи да је то са разлогом. Није узео џоинт ни лулу. Што се тиче твог поимања да црква треба да има листу забрањених и дозвоњених супстанци - то је бесмислено. Ти то гледаш са позиције или-или! Савремени свет проналази све више хедонистичких метода, супстанци, природних и синтетичких, психоактивних супстанци и разних извитоперенести и смеса које називају "храна" да би зарадили паре - црква се око тих ствари не изјашњава. Нити ће. Постоје друге, много комлексније ствари које медицина, наука уопште, истура на површину и које су опасне са етичке и сваке друге стане, попут: вештачке оплодње, донације органа, уградња животињских органа људима, клонирање и др. ТО су ствари око којих црква јос није зауезла јединствене, званичне, опште ставове - и то је неупоредиво са тамо неком травом. Неће црква да се изјашњава о свакој трави, или гљиви отровници. Јасно је сваком лаику, да све спихоактивне супстанце које утичу на човеков ум, као централни орган ДЕЛОВАЊА човека (да тако кажем), да је то ризично. Ош' да дуваш, дувај ко ти брани. Твоје питањ је БЕСМИСЛЕНО. То што је марихуана актуелизована из тих либерал-џоинт-џабалебарош-елитиста, и спустила се на сваку сеоску школу, то је друго питање. Марихана је ДРОГА! За пар година може бити еликсир љубави, еликсир живота, шта оћеш - обична, јефтина, дрога. Која може изазвати психозу код човека. Видиш, ако уземеш дубоко депресивног човека - дај му кокаин и он ће "оздравити". Фројд је писао похвалне текстоне о кокаину и дава га пацијентима. Значи ли то да је користан? Не значи и није користан. То су привремени ефекти, који имају своје контраефекте вишеструко горе. Okej,hvala ti na vremenu sto ucestvujes u dijalogu!Pa mnogo sam ucio o raznim stvarima,izazvan nekim pitanjima muslimana i ateista,ucio sam o metafizici Boga kao Svete Trojice,inkarnaciji,istoriji Svetog Pisma,itd Ali da priznajem,da ne znam dosta stvari i zato sam ovdje da pitam i da ucim,a ne da se predstavljam kao sveznajuci koji tebi protivrjeci.Zanima me zasto mislis da je los pristup da je nesto zabranjeno nesto nije(kao npr kod muslimana,imaju zabranjeno,dozvoljeno i preporuceno-nepreporuceno) i zanima me kako bi ti odgovorio nekome ko nije npr u Pravoslavnoj crkvi i glasa ZA legalizaciju marihuane i njegov argument tebi je da ni ti to ne mozes osporiti jer crkva "blagosilja" upotrebu alkohola,i to blagosiljanje otvara vrata po meni,za velike probleme i iskusenje Da li mislis da moze crkva kao clan-dio sekularnog drustva da se pozove na Isusove rjeci da je bolje da parafraziram "budemo bez ruke ili oka ako nas sputava i da ih odsjecemo" i da se na osnovu toga pozove na zabranu alkohola jer kao drustvo nismo zreli da se nosimo sa tom slobodom? Da li bi po tebi bilo dobro da se i mi koji nemamo problema sa alkoholom odreknemo istog u solidarnost sa vecinom koja ima probleme i tako umanjimo drustvenu patnju i katastrofu alkoholizma koja je veoma izrazena kod nas ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pravoslavac1 Написано Децембар 1, 2023 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 1, 2023 @sampaganini92 Zahvaljujem na odgovoru,i jako cjenim to da te stvari treba ispitivati na nacin na koji kazes.Slazem se da postoje razliciti efekti na ljudski um izmedju marihuane i alkohola.Ali evo to znamo tek od skoro nekim ispitivanjima.Kako se na primjer crkva suocavala sa tim ranije kad nismo sve to znali,jer i pijana i "napusena" osoba pokazuju skoro jednake simptome spolja.I da iako alkohol moze da se popije,bar vecina moze,malo a da ne dolazi do brkanja misaonih procesa,ipak kod ogromne vecine dolazi do prepijanja,i sama ta granica izmedju normalnog pijenja i loseg pijenja ne tako tanka da je skoro svi prelaze.Jos jedna stvar je za one i koji piju "umjereno" ali redovno je da se njihova tolerancija povecava pa tako umjesto jedne casice da se opuste treba im dvije,pa tri,ili vise i onda vec imamo razne pojave i probleme,oko zdravlja,stalno pomjeramo tu granicu naprijed i kad se sve to sagleda nije mi jasno to "blagosiljanje umjerene upotrebe" od strane crkve..Problemi u drustvu zbog alkohola su ocigledni.Zar ne mislis da bi bilo bolje da se i oni koji nemaju problema sa alkoholom odreknu istog u solidarnost sa onima koji imaju.I tesko je nekad vidjeti cak da i svestena lica piju,i tako sputavaju i one koji su slabo utvrdjeni u mjeri.Jedno pitanje koje dobijem od muslimana je zasto kod nas nema kao kod njih sistem dozvoljeno-nedozvoljenoi jos kategorija preporuceno-nepreporuceno.Zar to njje funkcionalnije? Isto tko znam ljude koji povremeno uzimaju marihuanu u vidu caja i isto kazu pijeno po malo to je kao vino,ima iste efekte,malo se opusti i to je to.Kako napraviti razliku izmedju vina i toga?Zasto je jedno bolje a jedno nije? Lp пре 15 часа, Ćiriličar рече @Pravoslavac1 Из твог питање више је него очигледно да немаш основно поимање цркве. Генерално за најумније теологе појам цркве је јако сложен. Али овде говорим у контесту неке основне улоге цркве. Црква, роде, ништа не одобрава и не забрањује. Црква даје препоруке. Ја сам ти написао - ако је Христос, на Тјаној Вечери, узео вино и благословио, и кроз вино крунисао своју мисију доласка у свет - установивши Свето Причешће, а Христс је Бог - значи да је то са разлогом. Није узео џоинт ни лулу. Што се тиче твог поимања да црква треба да има листу забрањених и дозвоњених супстанци - то је бесмислено. Ти то гледаш са позиције или-или! Савремени свет проналази све више хедонистичких метода, супстанци, природних и синтетичких, психоактивних супстанци и разних извитоперенести и смеса које називају "храна" да би зарадили паре - црква се око тих ствари не изјашњава. Нити ће. Постоје друге, много комлексније ствари које медицина, наука уопште, истура на површину и које су опасне са етичке и сваке друге стане, попут: вештачке оплодње, донације органа, уградња животињских органа људима, клонирање и др. ТО су ствари око којих црква јос није зауезла јединствене, званичне, опште ставове - и то је неупоредиво са тамо неком травом. Неће црква да се изјашњава о свакој трави, или гљиви отровници. Јасно је сваком лаику, да све спихоактивне супстанце које утичу на човеков ум, као централни орган ДЕЛОВАЊА човека (да тако кажем), да је то ризично. Ош' да дуваш, дувај ко ти брани. Твоје питањ је БЕСМИСЛЕНО. То што је марихуана актуелизована из тих либерал-џоинт-џабалебарош-елитиста, и спустила се на сваку сеоску школу, то је друго питање. Марихана је ДРОГА! За пар година може бити еликсир љубави, еликсир живота, шта оћеш - обична, јефтина, дрога. Која може изазвати психозу код човека. Видиш, ако уземеш дубоко депресивног човека - дај му кокаин и он ће "оздравити". Фројд је писао похвалне текстоне о кокаину и дава га пацијентима. Значи ли то да је користан? Не значи и није користан. То су привремени ефекти, који имају своје контраефекте вишеструко горе. Okej,hvala ti na vremenu sto ucestvujes u dijalogu!Pa mnogo sam ucio o raznim stvarima,izazvan nekim pitanjima muslimana i ateista,ucio sam o metafizici Boga kao Svete Trojice,inkarnaciji,istoriji Svetog Pisma,itd Ali da priznajem,da ne znam dosta stvari i zato sam ovdje da pitam i da ucim,a ne da se predstavljam kao sveznajuci koji tebi protivrjeci.Zanima me zasto mislis da je los pristup da je nesto zabranjeno nesto nije(kao npr kod muslimana,imaju zabranjeno,dozvoljeno i preporuceno-nepreporuceno) i zanima me kako bi ti odgovorio nekome ko nije npr u Pravoslavnoj crkvi i glasa ZA legalizaciju marihuane i njegov argument tebi je da ni ti to ne mozes osporiti jer crkva "blagosilja" upotrebu alkohola,i to blagosiljanje otvara vrata po meni,za velike probleme i iskusenje Da li mislis da moze crkva kao clan-dio sekularnog drustva da se pozove na Isusove rjeci da je bolje da parafraziram "budemo bez ruke ili oka ako nas sputava i da ih odsjecemo" i da se na osnovu toga pozove na zabranu alkohola jer kao drustvo nismo zreli da se nosimo sa tom slobodom? Da li bi po tebi bilo dobro da se i mi koji nemamo problema sa alkoholom odreknemo istog u solidarnost sa vecinom koja ima probleme i tako umanjimo drustvenu patnju i katastrofu alkoholizma koja je veoma izrazena kod nas ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Децембар 1, 2023 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2023 @Pravoslavac1 Имаш погрешну перспективу на проблематику. Један наш владика је рекао "да Бог више верује у човека, него човек у Бога". Шта је хтео да каже? Човек је - да се простоизразим - јако способно биће. Створен по лику Божијем, с аогромнм капацитетима. Мухамед је оставио Муслиманима команде. Ово можеш, ово не можеш. Личи помало на старозаветно време. Христос није. Зашто ти очекујеш да све буе шаблонизовано? Зашто хоћеш правила, одобрења и забране у свему? "Бог није Бог ЈЕДНАКОСТИ, него Бог љубави"! Рече Владика Николај. Дао нам је слободу, створио нас је различите у свему, дао нам је потенцијал да можемо сами сазнати, научити се, одлучити шта је најбоље за нас! Да ли би ти воле имати дете које ѕиви као војник. Које кад хоће да узме играчку стане мирно и каже: "Тата, могу ли"? Ти одобриш, оно каже "разумем (друже) тата"!? Па не би. СЛОБОДА у деловању је израз љубави. Што више слободе, више љубави. ани се тих будалаштина. Црква даје препоруке, смернице, путоказе, и препушта теби као разумном бићу да сам одлучујеш шта је добро за тебе. Генерално, што год више правила око човека, све је мање слободе, све је мање креативности и човек иде у деградацију! Узми протестански свет. Довели су свој друштва до, наизглед, савршенства, међутим, то је погрешан смер, и имамо тоталну деградацију, и наступајући колапс. А СВЕ су регулисали правилима. Разумеш? Правила су мач са две оштрице. Посебно у духовном смислу. Ако имаш 2 сина, ти немаш ИСТИ однос са њима. Они су различити, волиш их исто, али имаш различите односе са њима. Тако и људи са Богом. Не можеш регулисати до детаља човеку ово-овако-они-онаки. Човеку се дају смернице, да му се слобода и онда је он креативан. Наравно и одговорност. Шта ће теби црква прописивати јели нека травуЉИНА здрава за тебе или није. Питај лекаре, политичаре. Па онда ако кажу да је лоша, а ти ОПЕТ оћеш, а ти пробај па сам види је ли еликсир здравља, екстазе, оћеш доживети психолошки оргазам или упасти у психозу. Мислим, скроз ти је погрешан, опрости, ГЛУП, приступ стварима. Која солидарност? Па бре човече у српском народу имаш ТОНЕ шљива столећима, ракија је традиција и имаш ли алкохолизам изражен, генерално? НЕМАШ! Имао си у свкаом слеу јдног који воли да попије, који је мало био проблематича и то је то. Сада имаш шат? Да ДЕЦА пију пиво, да ЖЕНЕ нагиљу пиво из флаше као клошарке, да се дрогира свакојаким синтетичким г*внима...разуеш ли поенту? Правила, ТА, правила која ти оћеш су срушила ЕТИКУ И МОРАЛ, разумеш. Етика, морал, то су УОПШТЕНИ појмови. Они су велики регулатор у некој аједници и друштву. Правила уређују површину, а руше сутину. Правила су форма, док је морал и етика суштина. Кад кажеш "морална норма", то није јасно правило. Него јемало уопштеније, пр "капом" моралне норме могу многи да се задовоље, под "капом" правила нема избора - мораш бити војник. И тако се разграђује човекова и слобода, и креативност, наизглед све је у реду и поретку, а уствари све труло изнутра. Искати ТУ врсту правила и команди од цркве је исто као да узмеш маљ и лупаш олтаре, можда и горе...мислим последично. Бог ти је дао разум, капацитет, способности, таленте - дао ти је цркву, да посредује између тебе и Бога, она има Тајне, има Силу Духа Светог, да се кроз Тајне Цркве чистиш, куражиш, оснажујеш кроз покајање - и све то те још силнијим, мудријим, јачим чини. "НЕЋЕ БОГ НАИВЧИНЕ у Рају"! Рекао је један владика - па бре, циљ је да будеш СВЕТ, да будеш мали Бог, а поред трилин кљига и трилон-трилиона информација на клик оћеш да ти Синод одређује шта ћеш ти радити са неком ТРАВУЉИНОМ? Је ли то твоја слика тебе као хришћанина, и цркве као божанске "институције"? Аман...зато сам ти рекао: Одлучује ли црква оћеш давати коњу зоби, прасету кромпир, кокошкама жито? Одлучује ли црква оћеш питати дете са Плазмом, еурокремом, Петитом, сојимим млеком, без лактозе, са лактозом, брашно без глутена, са глутеном? О чем ти/ми причамо воде? Не потцењуј сам СЕБЕ! Бре црква се бави стварима које наука не може да докучи, онтологијом, метафизиком, мистиком....а ти очекујеш да прописује рецепте за ТРАВУЉИНУ обичну, коју је човек истурио у временма када је сав изнадраживан, блудом, перверзијама, разним дрогама, леношћу, илузијама, синтетичким супстанцама, психоактивним супстанцама... Христос је причао о Царству Божијем, васкрсењу, победу над смрћу, није отварао пољопривредне школе. Човек је разумно биће, видиш шта све може, од открића точка стигао је на месец. Лети по небу, јури по земљи 500 км. на сат, гледа се лицем у лице 10 000 км преко телефона. Ништа то није Бог и црква човеку рецепте дала - па чекај, мани се ТРАВУЉИНА! Купиш џоинт, 5 џоинта, дуваш дан, месец, видиш како ти је и то је то. Чуј црква - па црква каже немојте се сексати пре брака, па се СВИ сексају и перверзишу на све абнормане начине. И шта сад, још да оснује суд и полицију и т је то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pravoslavac1 Написано Децембар 1, 2023 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 1, 2023 @Ćiriličar Zaista sam jako zahvalan na trudu i opsirnim objasnjenjima koja dajes!!!Pomaze mu i da malo mi jesi pribliziilo neke stvari!!Nek je moje pitanje,odnosno pristup GLUP i nek je glup pristup bilo koga drugoga ali nije glupo pristupiti i pitati crkvu.Pa i kad neka naivna baka sa sela dodje da pita da li smije upaliti ves masinu na crveno slovo,jeste njeno pitanje glupo,ali nije ona,i nije lose da joj neko iz crkve objasni pojam i sustinu i da shvati.Ja licno ne zelim nikakva pravila,ja ri samo kazem,evo zamisli da ti dodje neko ko nije pravoslavac i u pitanju je legalizacija marihuane u drustvu(realna pojava danas).I sad on kaze,htjeli bismo da znamo stav crkve i etiku po kojoj crkva moze da prosudi da li to da uradimo ili ne.Dobro,znaci ti mozes reci idite i probajte sa travuljinom,iako vam doktori kazu da ne valja i dokazano je da ne valja i sami se uvjerite da sam ce vam se odgovor reci.Okej,to je uredu!On vidi da crkva je protiv toga i zeli da pristupi crkvi jer je ona protiv takvih stvari i jer vidi da nas je Gospod Hristos ucio sam dobrim stvarima itd itd. E onda se javi pitanje,eej pa dobro razumijemo da je travuljina losa pa cak i u malim kolicinama,i necemo je,ali evo vidimo da crkva "blagosilja" da se smije popiti po koja casica,tu i tamo,pa nas zanima zasto se to smije,jer evo sad je ove godine zavrseno 40 godina dugo testiranje alkohola na zdravlje covjeka,i uzeti su u obzir neki faktori koji u ranijim istrazivanjima nisu.I sad je to istrazivanje pokazalo,da je i najmanja kolicina alkohola stetna za zdravlje,i to razbija mit o tome da je casica vina zdrava.I to ce sad ucinu udzbenike i doktori ce nam sad to uciti.I onda po istom principu,etici,sad se pitamo(pod pretpostavkom da razmatramo "dokaze" Hrista kao Spasitelja)zasto je Hristos dopustio,a samim tim i crkva sad mora da dopusti da se koristi umjereno-isto stetno alkohol,a da se ne koristi na primjer caj od marihuane.I to kad gledas nekako prosto samo slijedi da bi onda i taj caj morali da odobrimo.Ali nekako djeluje neprihvatljivo,da sad crkveni velikodostojnici govore eto mozete malo caja od marihuane,ali samo se drzite mjere.Neprihvatljivo je jer to nije u nasem kulturnom kontekstu,dok za alkohol to mogu reci.E sad jel hriscanstvo po tome samo funksionise u sklopu jednog kulturnog konteksta ili ima principe za sve kulture i kontekste.Sta sad naidje pravoslavlje na plemena u indiji gdje je njima normalno da koriste marihuanu,i kazu pa mozete ali po malo i u mjeri,jer je efekat isti kao i kod alkohola..bio bih zahvalan na objasnjenjima i lili na preporuci nekog stiva u vezi toga mada nisam nasao nisza o tome,kao da se ignorisu neke stvari iako se vdii da je potrebno imazi neko misljenje o njima.. пре 1 сат, Ćiriličar рече @Pravoslavac1 Имаш погрешну перспективу на проблематику. Један наш владика је рекао "да Бог више верује у човека, него човек у Бога". Шта је хтео да каже? Човек је - да се простоизразим - јако способно биће. Створен по лику Божијем, с аогромнм капацитетима. Мухамед је оставио Муслиманима команде. Ово можеш, ово не можеш. Личи помало на старозаветно време. Христос није. Зашто ти очекујеш да све буе шаблонизовано? Зашто хоћеш правила, одобрења и забране у свему? "Бог није Бог ЈЕДНАКОСТИ, него Бог љубави"! Рече Владика Николај. Дао нам је слободу, створио нас је различите у свему, дао нам је потенцијал да можемо сами сазнати, научити се, одлучити шта је најбоље за нас! Да ли би ти воле имати дете које ѕиви као војник. Које кад хоће да узме играчку стане мирно и каже: "Тата, могу ли"? Ти одобриш, оно каже "разумем (друже) тата"!? Па не би. СЛОБОДА у деловању је израз љубави. Што више слободе, више љубави. ани се тих будалаштина. Црква даје препоруке, смернице, путоказе, и препушта теби као разумном бићу да сам одлучујеш шта је добро за тебе. Генерално, што год више правила око човека, све је мање слободе, све је мање креативности и човек иде у деградацију! Узми протестански свет. Довели су свој друштва до, наизглед, савршенства, међутим, то је погрешан смер, и имамо тоталну деградацију, и наступајући колапс. А СВЕ су регулисали правилима. Разумеш? Правила су мач са две оштрице. Посебно у духовном смислу. Ако имаш 2 сина, ти немаш ИСТИ однос са њима. Они су различити, волиш их исто, али имаш различите односе са њима. Тако и људи са Богом. Не можеш регулисати до детаља човеку ово-овако-они-онаки. Човеку се дају смернице, да му се слобода и онда је он креативан. Наравно и одговорност. Шта ће теби црква прописивати јели нека травуЉИНА здрава за тебе или није. Питај лекаре, политичаре. Па онда ако кажу да је лоша, а ти ОПЕТ оћеш, а ти пробај па сам види је ли еликсир здравља, екстазе, оћеш доживети психолошки оргазам или упасти у психозу. Мислим, скроз ти је погрешан, опрости, ГЛУП, приступ стварима. Која солидарност? Па бре човече у српском народу имаш ТОНЕ шљива столећима, ракија је традиција и имаш ли алкохолизам изражен, генерално? НЕМАШ! Имао си у свкаом слеу јдног који воли да попије, који је мало био проблематича и то је то. Сада имаш шат? Да ДЕЦА пију пиво, да ЖЕНЕ нагиљу пиво из флаше као клошарке, да се дрогира свакојаким синтетичким г*внима...разуеш ли поенту? Правила, ТА, правила која ти оћеш су срушила ЕТИКУ И МОРАЛ, разумеш. Етика, морал, то су УОПШТЕНИ појмови. Они су велики регулатор у некој аједници и друштву. Правила уређују површину, а руше сутину. Правила су форма, док је морал и етика суштина. Кад кажеш "морална норма", то није јасно правило. Него јемало уопштеније, пр "капом" моралне норме могу многи да се задовоље, под "капом" правила нема избора - мораш бити војник. И тако се разграђује човекова и слобода, и креативност, наизглед све је у реду и поретку, а уствари све труло изнутра. Искати ТУ врсту правила и команди од цркве је исто као да узмеш маљ и лупаш олтаре, можда и горе...мислим последично. Бог ти је дао разум, капацитет, способности, таленте - дао ти је цркву, да посредује између тебе и Бога, она има Тајне, има Силу Духа Светог, да се кроз Тајне Цркве чистиш, куражиш, оснажујеш кроз покајање - и све то те још силнијим, мудријим, јачим чини. "НЕЋЕ БОГ НАИВЧИНЕ у Рају"! Рекао је један владика - па бре, циљ је да будеш СВЕТ, да будеш мали Бог, а поред трилин кљига и трилон-трилиона информација на клик оћеш да ти Синод одређује шта ћеш ти радити са неком ТРАВУЉИНОМ? Је ли то твоја слика тебе као хришћанина, и цркве као божанске "институције"? Аман...зато сам ти рекао: Одлучује ли црква оћеш давати коњу зоби, прасету кромпир, кокошкама жито? Одлучује ли црква оћеш питати дете са Плазмом, еурокремом, Петитом, сојимим млеком, без лактозе, са лактозом, брашно без глутена, са глутеном? О чем ти/ми причамо воде? Не потцењуј сам СЕБЕ! Бре црква се бави стварима које наука не може да докучи, онтологијом, метафизиком, мистиком....а ти очекујеш да прописује рецепте за ТРАВУЉИНУ обичну, коју је човек истурио у временма када је сав изнадраживан, блудом, перверзијама, разним дрогама, леношћу, илузијама, синтетичким супстанцама, психоактивним супстанцама... Христос је причао о Царству Божијем, васкрсењу, победу над смрћу, није отварао пољопривредне школе. Човек је разумно биће, видиш шта све може, од открића точка стигао је на месец. Лети по небу, јури по земљи 500 км. на сат, гледа се лицем у лице 10 000 км преко телефона. Ништа то није Бог и црква човеку рецепте дала - па чекај, мани се ТРАВУЉИНА! Купиш џоинт, 5 џоинта, дуваш дан, месец, видиш како ти је и то је то. Чуј црква - па црква каже немојте се сексати пре брака, па се СВИ сексају и перверзишу на све абнормане начине. И шта сад, још да оснује суд и полицију и т је то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pravoslavac1 Написано Децембар 1, 2023 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 1, 2023 пре 2 часа, Ćiriličar рече @Pravoslavac1 Имаш погрешну перспективу на проблематику. Један наш владика је рекао "да Бог више верује у човека, него човек у Бога". Шта је хтео да каже? Човек је - да се простоизразим - јако способно биће. Створен по лику Божијем, с аогромнм капацитетима. Мухамед је оставио Муслиманима команде. Ово можеш, ово не можеш. Личи помало на старозаветно време. Христос није. Зашто ти очекујеш да све буе шаблонизовано? Зашто хоћеш правила, одобрења и забране у свему? "Бог није Бог ЈЕДНАКОСТИ, него Бог љубави"! Рече Владика Николај. Дао нам је слободу, створио нас је различите у свему, дао нам је потенцијал да можемо сами сазнати, научити се, одлучити шта је најбоље за нас! Да ли би ти воле имати дете које ѕиви као војник. Које кад хоће да узме играчку стане мирно и каже: "Тата, могу ли"? Ти одобриш, оно каже "разумем (друже) тата"!? Па не би. СЛОБОДА у деловању је израз љубави. Што више слободе, више љубави. ани се тих будалаштина. Црква даје препоруке, смернице, путоказе, и препушта теби као разумном бићу да сам одлучујеш шта је добро за тебе. Генерално, што год више правила око човека, све је мање слободе, све је мање креативности и човек иде у деградацију! Узми протестански свет. Довели су свој друштва до, наизглед, савршенства, међутим, то је погрешан смер, и имамо тоталну деградацију, и наступајући колапс. А СВЕ су регулисали правилима. Разумеш? Правила су мач са две оштрице. Посебно у духовном смислу. Ако имаш 2 сина, ти немаш ИСТИ однос са њима. Они су различити, волиш их исто, али имаш различите односе са њима. Тако и људи са Богом. Не можеш регулисати до детаља човеку ово-овако-они-онаки. Човеку се дају смернице, да му се слобода и онда је он креативан. Наравно и одговорност. Шта ће теби црква прописивати јели нека травуЉИНА здрава за тебе или није. Питај лекаре, политичаре. Па онда ако кажу да је лоша, а ти ОПЕТ оћеш, а ти пробај па сам види је ли еликсир здравља, екстазе, оћеш доживети психолошки оргазам или упасти у психозу. Мислим, скроз ти је погрешан, опрости, ГЛУП, приступ стварима. Која солидарност? Па бре човече у српском народу имаш ТОНЕ шљива столећима, ракија је традиција и имаш ли алкохолизам изражен, генерално? НЕМАШ! Имао си у свкаом слеу јдног који воли да попије, који је мало био проблематича и то је то. Сада имаш шат? Да ДЕЦА пију пиво, да ЖЕНЕ нагиљу пиво из флаше као клошарке, да се дрогира свакојаким синтетичким г*внима...разуеш ли поенту? Правила, ТА, правила која ти оћеш су срушила ЕТИКУ И МОРАЛ, разумеш. Етика, морал, то су УОПШТЕНИ појмови. Они су велики регулатор у некој аједници и друштву. Правила уређују површину, а руше сутину. Правила су форма, док је морал и етика суштина. Кад кажеш "морална норма", то није јасно правило. Него јемало уопштеније, пр "капом" моралне норме могу многи да се задовоље, под "капом" правила нема избора - мораш бити војник. И тако се разграђује човекова и слобода, и креативност, наизглед све је у реду и поретку, а уствари све труло изнутра. Искати ТУ врсту правила и команди од цркве је исто као да узмеш маљ и лупаш олтаре, можда и горе...мислим последично. Бог ти је дао разум, капацитет, способности, таленте - дао ти је цркву, да посредује између тебе и Бога, она има Тајне, има Силу Духа Светог, да се кроз Тајне Цркве чистиш, куражиш, оснажујеш кроз покајање - и све то те још силнијим, мудријим, јачим чини. "НЕЋЕ БОГ НАИВЧИНЕ у Рају"! Рекао је један владика - па бре, циљ је да будеш СВЕТ, да будеш мали Бог, а поред трилин кљига и трилон-трилиона информација на клик оћеш да ти Синод одређује шта ћеш ти радити са неком ТРАВУЉИНОМ? Је ли то твоја слика тебе као хришћанина, и цркве као божанске "институције"? Аман...зато сам ти рекао: Одлучује ли црква оћеш давати коњу зоби, прасету кромпир, кокошкама жито? Одлучује ли црква оћеш питати дете са Плазмом, еурокремом, Петитом, сојимим млеком, без лактозе, са лактозом, брашно без глутена, са глутеном? О чем ти/ми причамо воде? Не потцењуј сам СЕБЕ! Бре црква се бави стварима које наука не може да докучи, онтологијом, метафизиком, мистиком....а ти очекујеш да прописује рецепте за ТРАВУЉИНУ обичну, коју је човек истурио у временма када је сав изнадраживан, блудом, перверзијама, разним дрогама, леношћу, илузијама, синтетичким супстанцама, психоактивним супстанцама... Христос је причао о Царству Божијем, васкрсењу, победу над смрћу, није отварао пољопривредне школе. Човек је разумно биће, видиш шта све може, од открића точка стигао је на месец. Лети по небу, јури по земљи 500 км. на сат, гледа се лицем у лице 10 000 км преко телефона. Ништа то није Бог и црква човеку рецепте дала - па чекај, мани се ТРАВУЉИНА! Купиш џоинт, 5 џоинта, дуваш дан, месец, видиш како ти је и то је то. Чуј црква - па црква каже немојте се сексати пре брака, па се СВИ сексају и перверзишу на све абнормане начине. И шта сад, још да оснује суд и полицију и т је то. Dakle vece je pitanje,i sustina pitanja je zapravo zasto je alkohol dopusten za konzumaciju i blagosiljan iako su jasna sva stetna dejstva,nego sto je pitanje zasto svaka travuljina i travica nisu.To sve mozemo odbaciti i reci,necemo nikakve travuljice i travuljetine,ali zasto onda moze alkohol,kad vidimo da ima isto dejstvo kao i svi ti "blazi" opijati..Ta me sustina zanima,zasto je to blagosiljano a istom linijom razmisljanja ovo drugo nije.I da alkohol nije blagosiljan onda je lako,sano kazemo odbacujeno sve opijate,a ovako ili smo nekonzistenti,ili moramo da radimo je mntalnu gimnastiku da izradimo neki los odgovor.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Децембар 1, 2023 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2023 Odgovoriću ti mada sam ništa manje grešan čovek. A to ćeš videti iz mog odgovora, jer i ja polazim od sebe i svog mišljenja, pa ga onda pokušavam sakriti iza onih koje smatram autoritetom. Ti ne piješ a drugi to rade, i želiš da Crkva izadje sa stavom koji je u skladu sa TVOJIM mišljenjem i praksom. I pominješ "40-to godišnje istraživanje" tebi lično nepoznatih osoba, koje je u skladu sa TVOJIM stavom. A Crkva ima Hristov stav na ovu temu, i nudi ga u Hristu. U Hristu, "Koji nas je oslobodio - za slobodu". I ta Njegova sloboda, nama data, se očituje Crkvom i kroz Crkvu. Stav Crkve jeste da svaki vernik "gradi SVOJE spasenje u strahu i trepetu", i to tako: 1. što će jedan (sveti Jovan Kristitelj) biti nagovešten kao onaj koji će "biti velik pred Gospodom, neće piti vina ni žestoka pića, a Duha Svetoga napuniće se još u utrobi svoje majke". 2. što će i Sam Gospod gorepomenuto potvrditi rečima: "Došao je Jovan Kristitelj koji nije jeo hleba niti pio vina". 3. što je sveti Pavle svetom Timoteju rekao "ne pij samo vode nego uzimaj pomalo vina zbog svoga stomaka i zbog čestih slabosti" 4. što je taj isti svetitelj zapisao da je "dobro ne jesti mesa, i ne piti vina, i ne činiti ono na šta se tvoj brat spotiče (ili sablažnjava, ili slab biva). Šta bi gorepomenuti stavovi (množina) mogli značiti za tebe? Moje mišljenje je (ne moraš ga usvojiti, lako ćeš naći bolje od njega) jeste da usmeriš svoju pažnju na Hrista tako i toliko da budeš oduševljen Njime! Oduševljen Njime ti ćeš prećutkivati (i ne pisati) o gresima bližnjih, kao što su i 2 sina Noeva, njega pijanog od vina, pokrili ćebetom (jer beše nag) i to hodajući unatraške da ga ne vide nagog. Oduševljen Hristom ti ćeš i kod onih koji čašicu u ruci imaju primetiti blagodati koje sada ne vidiš, a to će te do-oduševiti. Pa će tvoja pojačana oduševljenost uticati na pijanicu (ili ne dao Bog alkoholičara) da i on za Hristom pohrli, a Hristos će u njemu satrti želju za satiranjem tela napijanjem. A to će tebe do-do-oduševiti! Pa ćeš možda krenuti da toliko voliš bližnjeg svoga da ćeš i nešto od hrane koju jedeš, prestati da jedeš (vidi gpore pod br. 4) kad god vidiš da to bližnjem smeta makar to bile i ... benigne ljute papričice! Pa ćeš možda takvim stavom (jurodivim stavom?) zaličiti na svete ugodinke Božije. Što ti ja od srca želim! Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sampaganini92 Написано Децембар 1, 2023 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2023 пре 3 часа, Pravoslavac1 рече @sampaganini92 Zahvaljujem na odgovoru,i jako cjenim to da te stvari treba ispitivati na nacin na koji kazes.Slazem se da postoje razliciti efekti na ljudski um izmedju marihuane i alkohola.Ali evo to znamo tek od skoro nekim ispitivanjima.Kako se na primjer crkva suocavala sa tim ranije kad nismo sve to znali,jer i pijana i "napusena" osoba pokazuju skoro jednake simptome spolja.I da iako alkohol moze da se popije,bar vecina moze,malo a da ne dolazi do brkanja misaonih procesa,ipak kod ogromne vecine dolazi do prepijanja,i sama ta granica izmedju normalnog pijenja i loseg pijenja ne tako tanka da je skoro svi prelaze.Jos jedna stvar je za one i koji piju "umjereno" ali redovno je da se njihova tolerancija povecava pa tako umjesto jedne casice da se opuste treba im dvije,pa tri,ili vise i onda vec imamo razne pojave i probleme,oko zdravlja,stalno pomjeramo tu granicu naprijed i kad se sve to sagleda nije mi jasno to "blagosiljanje umjerene upotrebe" od strane crkve..Problemi u drustvu zbog alkohola su ocigledni.Zar ne mislis da bi bilo bolje da se i oni koji nemaju problema sa alkoholom odreknu istog u solidarnost sa onima koji imaju.I tesko je nekad vidjeti cak da i svestena lica piju,i tako sputavaju i one koji su slabo utvrdjeni u mjeri.Jedno pitanje koje dobijem od muslimana je zasto kod nas nema kao kod njih sistem dozvoljeno-nedozvoljenoi jos kategorija preporuceno-nepreporuceno.Zar to njje funkcionalnije? Isto tko znam ljude koji povremeno uzimaju marihuanu u vidu caja i isto kazu pijeno po malo to je kao vino,ima iste efekte,malo se opusti i to je to.Kako napraviti razliku izmedju vina i toga?Zasto je jedno bolje a jedno nije? Lp Побратиме, ја ти кажем јер су ми све те дроге сасвим позната појава, не само марихуана него и мало јача средства да кажемо, знам лично како свака од њих утиче на психу а следствено томе и на душевно и духовно стање. Наравно и алкохол. Ништа од тих ћирибу ћириба глупости унесем супстанцу х добијем магијску реакцију хх која ме задовољава није од стране Цркве благословена. Црква је за слободу човека, слободу од робовања овом свету. Јер се овом слободом отвара простор за љубав, само правилним односом према себи ми отварамо простор за Христа и ближње и спавамо се Њиме и њима. А ако простор пунимо алкохолом, дрогама лаким тешким ваквим наквим, коцком, колима, накитом, физичким изгледом како год и шта год онда се пунимо собом и својим задовољствима и нема места за оно битно. Тако да ти Црква неће бранити да се опијеш нити да спушиш џоинт ни да играш тикете итд али исто тако неће ни да благосиља то. Она те васпитава у Добром, и учи да своју слободу усмераваш ка једином Слободносцу. Разлог зашто умерена конзумација алкохола јесте нешто на шта се не реагује јесте што то нема никакве везе са здрављем него са умом, ако попијеш пиво уз утакмицу, вино уз ручак или ракију после литургије задржаваш свако стање функционалности и физичке и умне, док марихуана обузима биће и себе намеће, не пристаје на споредну улогу, истискује друге. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука