Pravoslavac1 Написано Новембар 30, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 Pozdrav!Imam nekoliko pitanja koje me muce vec duze vrijeme a jedno od njih cu ovdje postaviti..Prvo da kazem da vec par godina ucim o nasoj Pravoslavnoj vjeri,dosta stvari me zanima,dosta sam potaknut i pitanjima ateista,muslimana itd. Prvo da kazem da ne konzumiram ni alkohol ni marihuanu,i iako je ovo pitanje,u sklopu ovih spomenitih termina,nije glavna rjec o njima,nego o nacinu razmisljanja unutar same crkve i o savrsenosti otkrovenja. Pitanje je sledeće: Na osnovu kojih moralnih zakona,temelja,na osnovu kojih ucenja Gospoda Hristosa nasa crkva na primjer moze da dopusti umjerenu konzumaciju alkohola,a zabrani umjerenu konzumaciju marihuane?Zasto je alkohol dozvoljen a marihuana nije na primer?Nisam nasao nikakav odgovor ni stav od pravoslavne crkve.Na youtube se nalazi mnogo videa (eng) od protestanata i katolika koji su se nekako uhvatili u kostac sa ovom temom iako su po meni njihovi odgovori jako losi,i iz njih nekako uvidjam da i nema nikakvih osnova za razlucenje to dvoje.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pravoslavac1 Написано Новембар 30, 2023 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 Odgovori su bili razni: Neki kazu-pa ako je nelegalno onda to je krsenje zakona i onda je grijeh//okej ali sta ako je legalno,i sve sto je legalno ne mora biti i moralno,legalno je i napiti se kod svoje kuce svako vece,isto tako i sve sto je nelegalno ne mora biti nemoralno-u nacistickoj njemackoj nelegalno je bilo biti jevrej,ali ne mora znaciti da je nemoralno Drugi odgovor npr je:da to nije isto,da se alkohol konzumira na nama prirodniji nacin,kao hrana,to jeste pice..//ali isto tako marihuana se moze koristiti u obliku caja,kolacica itd Treci odgovor:pa to je zato jer uglavnom svi koji uzimaju marihuanu je uzimaju radi osjecaja,dok alkohol neki uzimaju radi ukusa..//ajmo biti iskreni prema sebi-ogromna vecina,ali ogromna uzima alkohol bas radi alkohola,a ne ukusa itd (iznesi im bezalkohokno pivo istog ukusa,pocece ga ismijavati) Ima jos nekih odgovora ali su jako losi,kao i ovi,tako da volio bih da mi neko ucen razjasni kakav je stav crkve.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Новембар 30, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 Види, вино које "весели срце човеку" је Бог благословио заједно са хлебом, те се користи у Св. Причешћу. Човек (ти) је чудо и, по речима св. Јустина Ћелисјког, може да постане гори од демона. По твојој логици црква би требала да има једно дваст'-тиест истраживачких центара, где би радили разно-разни, у овомслучају, хемичари. Па би онда требала да има једно пар 'иљада добровољаца да испитује своја "открића" хемијска и др. Све у свемо, 'ладно би требала да буде ко неки Фајзер, АстраЗенека, и уз то да те своје "начне доказе" просеје кроз сити православне аскезе (=подвижништва). И онда кад се неко надува марихуаном, и халуцинира, да се неки старац моли 20-30 годин(иц)а, па не би ли му се од "ономад" јавило о чем се ради. Аман! Лепо ти Павле каже: Све ми је дозвољено, али све ми не користи. Све ми је дозвољено, али не сме ништа да овлада мноме! Аналогно твом питању: а колико има синтетичких дрога? А ко каже да су све оне штетне? А можда су неке од њих корисне и стимулативне у мањим дозама? А што црква нема став зато неки, назови, спид-риајдер-ред-пил не би могао да се узима? Аман! Данас имаш мелок 0,5%, па 1,5%, па 3%, па са лактозом, па без лактозе, па брашно без глутена...требаш ићи на курс да би могао отићи у самопосугу да купиш нешто. Црква, бре, није истраживачки центар, нити се бави алхемијом и еугеником - ти си словесно биће, јели ли? Па сам одлучи шта ти је корисно. Лепо ти Павле поручује (у име цркве до краја времена): СВЕ ти је дозвољено, али све ти НЕ користи. Не дозволи ничем да овлада тобом! Генерало узевши марихуана је психоактивна супстанца, дакле утиче на људски УМ - некоме позитивно, некоме негативно Марихуана некоме изазива ПАРАНОЈУ! И шта ћемо сад? Дакле све што утиче човеку на УМ је клизав терен. Сад ти можеш рећи, рекао си: па и алкохол у већим количинама штети! Штети, да, зато има пост. Људи нису пили литар алкохола, него чашицу, као ЧАСТ, као здравицу у радости, као утеху у тузи са ближњим и сл. И млека ако попијеш много добићеш пролив. Мада млеко не утиче на ум као психоактивне супстанце - зато их се треба клонити. У људском уму се воде борбе: шта ћемо, како ћемо, када ћемо, са ким ћемо нешто урадити. Може се и овако рећи: када човек не користи психоактивне супстанце, његов ум "вози" 50 км. на сат. Креће се, види све, и нема опасности за "удес". Кад додаје нке супстанце на свој ум, онда ум почне да вози 100 км. на сат, а кривине велике, провалије - и преврну се, погину, изгуби главу. Вози опрезно. Наше тело је је ЈАКО подложно разним овисностима. Пљескавици, буреку, ракији, цигарама, биг-меку, сарми, прасетини, "посној" риби, масном шарану, вину...свачем...мало-мало "не можемо" без нечега. Зато опрезно...не зна поп нити може да ти контролише ни стомак, ни мозак ни осећања. Не тражи се од верника да буде послушни зомби, него слободно МИСЛЕЋЕ, орговорно биће. Црква је увела ПОСТ. Шта је пост? Нисам баш компетентан да ја то дефинишем, али ево једна причица из цкрвених кругова/Предања: Манастир. Игуман ту и братија око њега. Каже игуман: братијо, данас се пости на води. Један млади калуђер, неискусан, жељан доказивања узвикну: Оче игумане, одлично, ја много волим пасуљ на води! Игуман га сажаљиво погледа и рече: Волиш пасуљ на води? Е, днас ћеш ти да једеш месо! Постиш, дакле, да тренираш себе, да се уздржаваш од онога што "волиш". Како оно рече Св. Павле? "Ништа да не овлада мноме (=тобом)"! Вилиш пасуљ на води - па онда се суздржи од њега ако постиш. Ако оћеш да се гоЗбиш са пасуљем на води, онда га једи, али то није пост теби јер га волиш. Нису људи зупчаници, а поп механичар, па сад всаком зупчанику по 2-3 каљице уља, да их подмаже. Како ти знаш за марихуану? Расте у твом крају? Је ли она традиција твог села? Твог кварта? Је ли ти неопходна за нешто? Је ли незаменљива? Је лисе на славама "наздравља" са марихуаном или са ракијом и вином? Одакле ти марихуана? Где си је нашао? У самополузи? У макиној башти са уштипцима ти је сервирала? Ништа од тога? Па тамо где си је нашао, тамо и ишти те одговоре. Шта ће цркви марихуана, да јој је требала, грант би за 2000 година црква нашла фамозну, незамељиву марихуану. Или мноштво калуђера, у природи, који сакупљају траве и знају сваку биљчицу. Манастир Пипери - имају "занат" стар 'иљаду година, донео отац Лазар са Св. Горе. Има ли марихуане у њиховим мелемима? У њиховим капима? Па нема. Твоје питање је чисто уличарско и безобразно. Срећом, уздати се да ниси свестан глупости - тиме ти је погрешка мања. Чуј марихуна? Оно типа: Саопштење САСинода о марихуани. Драга браћо и сестре, "благослов" је да издувате 2 џоинта...да не да Бог. НЕВЕРОВАТНО шта све људи могу да изумују у својим умовима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Новембар 30, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 Sve što radiš a da ti nije na spasenje - nemoj da radiš. Sledstveno - sve što jedeš, piješ, udišeš ili ti se u venu ubrizgava, a da ti nije na spasenje duše i tela, ne čini. S obzirom da izgleda da od gorepomenutog ti ništa ne činiš, onda ovo nisu tvoja pitanja, pitanja na koja će odgovori tebi doneti korist. Ali izgleda da druge "muče ove muke". Šta njima odgovoriti? Odgovori zavise od slušaoca (i sam znaš da detetu i odrasloj osobi se ne daju identični odgovori a na isto pitanje) te tako i tebi savetujem da ne koristiš isti odgovor za svakoga i u svakoj situaciji. (Ponajbolji su razgovori "jedan na jedan", jer tada slušalac tebe sluša ne razmišljajući o ostalim, prisutnim osobama). Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Новембар 30, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 пре 45 минута, Pravoslavac1 рече Pitanje je sledeće: Na osnovu kojih moralnih zakona,temelja,na osnovu kojih ucenja Gospoda Hristosa nasa crkva na primjer moze da dopusti umjerenu konzumaciju alkohola,a zabrani umjerenu konzumaciju marihuane?Zasto je alkohol dozvoljen a marihuana nije na primer?Nisam nasao nikakav odgovor ni stav od pravoslavne crkve.Na youtube se nalazi mnogo videa пре 47 минута, Pravoslavac1 рече Na osnovu kojih moralnih zakona,temelja,na osnovu kojih ucenja Gospoda Hristosa nasa crkva na primjer moze da dopusti umjerenu konzumaciju alkohola,a zabrani umjerenu konzumaciju marihuane? Буди Бог с нами! Јел се спомиње у Јеванђењима негде ЗОБ? Кукуруз? Рижа? Виљамовка? Петровњача јабука? Јеси чит''о негде нешто о љубичицима, кукуреку? Има ли ишта о пешевима? Речни рак има ли га? Па мислим, стварно, замисли ти, какав је то Бог (Боже ми опрсти) долази Он и не изјашњава се јасно о марихуани! Па стварно нема смисла...и шта ћеш ти да урадиш? Па, бре, како то да ми марихуану нико не спомиње, бре. Кави су то "морални закони", ха? Како се усуђујете? НЕВЕРОВАТНО кавих све ликова има Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pravoslavac1 Написано Новембар 30, 2023 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 @Ćiriličar Nevjerovatno kako ti umijes da se ismijes jednom sasvim vaznom i iskrenođ pitanju,uz izrugivanje.Ajde stavi sada jos koji "smajli" i tako pokazi svoje znanje..Ako imamo jedno takvo pitanje pred sobom,ja licno trazim stav crkve,i zelim da usmjeravam svoj zivot tako.Nigdje se ne spominje upotreba marihuane a ni svih tih stvari koji si pobrojao ali de spominje upotreba alkohola.I da alkohol je dozvoljeno piti umjereno,sta god za koga znaci umjereno.I sad ako postavimo istp pitanje i za marihuanu dolazimo po toj logici da i nju mozemo koristiti umjereno!?Ako imas neki odgovor bicu zahvalan,ako imas samo ismijavanje,ne znam bas koliko doprinosis.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Новембар 30, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 Пре сат времена, Pravoslavac1 рече Pitanje je sledeće: Na osnovu kojih moralnih zakona,temelja,na osnovu kojih ucenja Gospoda Hristosa nasa crkva na primjer moze da dopusti umjerenu konzumaciju alkohola,a zabrani umjerenu konzumaciju marihuane?Zasto je alkohol dozvoljen a marihuana nije na primer? По мом личном мишљењу разлика је у утицају на здравље. Умерено конзумирање црвеног вина је здраво или бар није штетно а конзумирање марихуане повећава ризик од психозе, нарочито ако се може наследити од родитеља тј. ако имаш генетске предиспозиције. Пушење такође штети плућима као пушење дувана. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sampaganini92 Написано Новембар 30, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 Пре сат времена, Pravoslavac1 рече Odgovori su bili razni: Neki kazu-pa ako je nelegalno onda to je krsenje zakona i onda je grijeh//okej ali sta ako je legalno,i sve sto je legalno ne mora biti i moralno,legalno je i napiti se kod svoje kuce svako vece,isto tako i sve sto je nelegalno ne mora biti nemoralno-u nacistickoj njemackoj nelegalno je bilo biti jevrej,ali ne mora znaciti da je nemoralno Drugi odgovor npr je:da to nije isto,da se alkohol konzumira na nama prirodniji nacin,kao hrana,to jeste pice..//ali isto tako marihuana se moze koristiti u obliku caja,kolacica itd Treci odgovor:pa to je zato jer uglavnom svi koji uzimaju marihuanu je uzimaju radi osjecaja,dok alkohol neki uzimaju radi ukusa..//ajmo biti iskreni prema sebi-ogromna vecina,ali ogromna uzima alkohol bas radi alkohola,a ne ukusa itd (iznesi im bezalkohokno pivo istog ukusa,pocece ga ismijavati) Ima jos nekih odgovora ali su jako losi,kao i ovi,tako da volio bih da mi neko ucen razjasni kakav je stav crkve.. Ралика је у ефекту који дају алкохол и марихуана. Алкохол отупљује ум, успорава мисаоне процесе, с тим што у умереним количинама човек задржава сасвим нормално функционисање уз осећај опуштања. Свако пркомерно конзумирање већ усмерава на неке попрлилично животињске пориве и понашања. Марихуана с друге стране чини човека нефункционалним, мозак му прегрева јер су мисаони процеси интензивни брзи и неканалисани. Човек губи власт над собом истовремено покужававајући да изврши насилан и неблаголсовен упад у духовне реалије и ту може да има неке генијалне и сјајне идеје али оно што сам њима покупи имаће немоновно духовни печат. Сва та питања која ти анализираш споља покушавајући да утврдиш валидност и савршеност откровења су један апсолутно јалов и несувисао начин за приступање овом. Споља гледано православље ће увек бити неприродно неразумно било коме ко искључиво разумом сагледава. Кад уђеш у светотајински живот цркве онда те Христос води, он те научава он ти објашњава, савест као једно унутарње неосвешћено комуницирање са Богом ти врло јасно и упечатљиво указује на оно што треба и оно што не треба, па ћеш тако моћи да схватиш и став цркве о вакцинацији о ванземаљцима о марихуани вештачкој интелигенцији или чему год што није експлицитно наведено у Писму. Људи хоће заокружене форме и јасна правила јер се боје слободе, јер слобода носи одговорност а уз то нису ни спремни да верују. А без вере и слободе свако питање о Цркви џаба постављаш. Pravoslavac1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pravoslavac1 Написано Новембар 30, 2023 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 @Ćiriličar Prijatelju,ti nazalost stavljas meni te rjeci u usta.Ja nikad nisam rekao da crkva treba biti laboratorija ili fabrika nekih pravila za svaku pojedinacnu stvar.Ti predstavljas kao da sam ja rekao neke tako stvari i onda se raspravljas sa njima umjesto da razgovaras sa mnom.Nemoj molim te da moja pitanja nazivas bezobraznim i ulicarskim,jer mislim da takvim stavom vise podsjecas na nekog komunistockog ideologa nego na pravoslavca.Nema u Hristosu Bogu,ej ne smijes nista da pitas,samo slijepo vjeruj..I dalje malo mi je cudno kad kazes "otkud meni marihuana" itd Crkva zivi u cjelom svijetu a ne samo u mom i tvom selu.Crkva se susrece sa raznim izazovima pa tako treba da odgovori na razna pitanja kao i ovo.U mnogim evropskim zemljama dolazi na red pitanje "Da li legalizovati marihuanu?" I sta sad,mi treba da govorimo kako je to bezobrazno pitati,jel bezobrazno da se od nas ocekuje odgovor na ovo pitanje?Mislim da nije.Jer kad se legalizuje marihuana,nacemo je svukuda oko sebe i postace tradicija kao i alkohol.I sta onda.Kad nasa djeca pitaju,za sto bi bilo dpbro da ne koristimo marihuanu?Sta cemo im reci?Hocemo li reci kao i ti: "pitaj tamo gdje si je nasao" Mislim fa to nije dobar nacin,nego da treba da dajemo stavove o tome Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pravoslavac1 Написано Новембар 30, 2023 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 @Ćiriličar Dalje,mislim da na zalost masis poentu moga pitanja..Ja sam protiv marihuane i smatram kao i ti da je losa.Tako smatram i da je alkohol los.(u smislu da je vise stetan nego dobar) Zanima me po kojim principima crkva odobri da se pije alkohol,a ne odobri da se isto tako po malo uzima marihuana na primejer?Mnoge studije pokazuju da je alkohol cak i gori od marihuane.Ako hocemo zadrzati kontinuitet u principu,onda ili moramo oboje zabraniti,ili oboje dopustiti da se uzima umjereno,ali to bi bilo malo cudno,kao stp i sam vidis.Alkohol je isto psiho aktivna supstanca. Spominjes o neumjerenosti i kako smo zavisni od svega i svacega.Ali ja govorim o tome da zasto je marihuana skroz ne dozvolejna a alkohol jeste malo dozvoljen Ne govorim o mjeri,nego o dopustenosti inace Nadađ se da cu te bolje shvatiti ako mi pojasnis Ja pitam da naucim,a ne da namecem neki stav.Nemam svoj stav koji je cvrst 100% po ovom pitanju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pravoslavac1 Написано Новембар 30, 2023 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 пре 5 часа, Н И Н Е рече По мом личном мишљењу разлика је у утицају на здравље. Умерено конзумирање црвеног вина је здраво или бар није штетно а конзумирање марихуане повећава ризик од психозе, нарочито ако се може наследити од родитеља тј. ако имаш генетске предиспозиције. Пушење такође штети плућима као пушење дувана. Pa mislim da mi taj argument nije bas najuvjerljiviji jer.Slazem se sa djelom gdje casa vina po nekada moze biti i zdrava.Ali ako gledamo situaciju realno,da po koja casa vina ce mozda donijeti nesto malo neke blage koristi za neke pojedince,ali problema od alkohola u drustvu ima toliko da se mogu knjige i knjige ispisati.Od smrti,udesa,razorenih porodica,ubistava,silovanja,svega i svacega,tako da generalno mislim da ako vodimo racuna o zdravlju,realnije bi bilo da je alkohol nedopusten Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Новембар 30, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 @Pravoslavac1 Из твог питање више је него очигледно да немаш основно поимање цркве. Генерално за најумније теологе појам цркве је јако сложен. Али овде говорим у контесту неке основне улоге цркве. Црква, роде, ништа не одобрава и не забрањује. Црква даје препоруке. Ја сам ти написао - ако је Христос, на Тјаној Вечери, узео вино и благословио, и кроз вино крунисао своју мисију доласка у свет - установивши Свето Причешће, а Христс је Бог - значи да је то са разлогом. Није узео џоинт ни лулу. Што се тиче твог поимања да црква треба да има листу забрањених и дозвоњених супстанци - то је бесмислено. Ти то гледаш са позиције или-или! Савремени свет проналази све више хедонистичких метода, супстанци, природних и синтетичких, психоактивних супстанци и разних извитоперенести и смеса које називају "храна" да би зарадили паре - црква се око тих ствари не изјашњава. Нити ће. Постоје друге, много комлексније ствари које медицина, наука уопште, истура на површину и које су опасне са етичке и сваке друге стане, попут: вештачке оплодње, донације органа, уградња животињских органа људима, клонирање и др. ТО су ствари око којих црква јос није зауезла јединствене, званичне, опште ставове - и то је неупоредиво са тамо неком травом. Неће црква да се изјашњава о свакој трави, или гљиви отровници. Јасно је сваком лаику, да све спихоактивне супстанце које утичу на човеков ум, као централни орган ДЕЛОВАЊА човека (да тако кажем), да је то ризично. Ош' да дуваш, дувај ко ти брани. Твоје питањ је БЕСМИСЛЕНО. То што је марихуана актуелизована из тих либерал-џоинт-џабалебарош-елитиста, и спустила се на сваку сеоску школу, то је друго питање. Марихана је ДРОГА! За пар година може бити еликсир љубави, еликсир живота, шта оћеш - обична, јефтина, дрога. Која може изазвати психозу код човека. Видиш, ако уземеш дубоко депресивног човека - дај му кокаин и он ће "оздравити". Фројд је писао похвалне текстоне о кокаину и дава га пацијентима. Значи ли то да је користан? Не значи и није користан. То су привремени ефекти, који имају своје контраефекте вишеструко горе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Новембар 30, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 пре 39 минута, Pravoslavac1 рече Pa mislim da mi taj argument nije bas najuvjerljiviji jer.Slazem se sa djelom gdje casa vina po nekada moze biti i zdrava.Ali ako gledamo situaciju realno,da po koja casa vina ce mozda donijeti nesto malo neke blage koristi za neke pojedince,ali problema od alkohola u drustvu ima toliko da se mogu knjige i knjige ispisati.Od smrti,udesa,razorenih porodica,ubistava,silovanja,svega i svacega,tako da generalno mislim da ako vodimo racuna o zdravlju,realnije bi bilo da je alkohol nedopusten У праву си да алкохол проузрокује проблеме у друштву али Црква не дозвољава неумереност са алкохолом. Црква дозвољава онолико колико је здраво. Замисли тек шта би било да Црква благосиља неумерену конзумацију алкохола. Замисли такође колико би наркомана било на улици да Црква благосиља пушење марихуане. Сваки или скоро сваки наркоман није почео одмах са тешким дрогама него је прво пушио марихуану. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pravoslavac1 Написано Новембар 30, 2023 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 @Н И Н Е Da razumijem sta govoris,ima tu nesto.Ali zamisli na primjer da crkva ne blagosilja nikako upotrebu alkohola.Bilo bi zaista mnogo manje.Zar to nije bolje.Kao sto ne blagosilja ni marihuanu,i ona nije drustvemo uglavnom prihvatljiva kod nas,tako je mogla i sa alkoholom..Po meni ne vidim po kome principu jedno blagosilja a jedno ne.Jer i umjerena upotreba marihuane se ne razlikuje od alkohola. Npr to muslimani cesto nama prigovaraju.Kod njihe je sve zabranjeno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Новембар 30, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2023 пре 4 минута, Pravoslavac1 рече @Н И Н Е Da razumijem sta govoris,ima tu nesto.Ali zamisli na primjer da crkva ne blagosilja nikako upotrebu alkohola.Bilo bi zaista mnogo manje.Zar to nije bolje.Kao sto ne blagosilja ni marihuanu,i ona nije drustvemo uglavnom prihvatljiva kod nas,tako je mogla i sa alkoholom..Po meni ne vidim po kome principu jedno blagosilja a jedno ne.Jer i umjerena upotreba marihuane se ne razlikuje od alkohola. Npr to muslimani cesto nama prigovaraju.Kod njihe je sve zabranjeno То је немогуће јер је Господ Исус Христос пио вино и апостоли. Како може Црква да се огради од тога? И ето испоставило се да је црвено вино најздравије алкохолно пиће. За умерену употребу марихуане има доказа да, осим што штети плућима, повећава ризик од појаве психозе. Вилер Текс је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука