Zoran Đurović Написано Мај 8, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 2 minutes ago, Жељко рече Опет ћу се позвати на Тарабиће. Где веле да ће неки арханђо Микаило да суниђе с небеса, негде, некад у будућности у Русији и да поново све васпостави како ваља. Нисам тај Микајло:::::::))))))))))) И у принципу ту нема чуда. Мора људи да се опасуље и да раде како треба. Иначе, ћорава посла. А ми базично не желимо да радимо... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 2 minutes ago, Дејан рече Naravno, kao i lekara. Niko ti u Crkvi neće tražiti velike pare da bi ti spasio život ili život bližnjih. Koliko Srbi zarezuju Boga, toliko zarezuju državu, zakon, pravdu i sl...dakle, ne zarezuju. Ja sam na Crkvu uvek gledao kao na zajednicu koja nije na teretu države, već joj pomaže, ali stvar kod nas je uvek takva da se govori ko nam je šta dao, tipa, :" Tito nam je dao". Svako hoće da mu neko nešto da. Nema davanja, ili sam zaradiš ili ništa. Crkva, kao i svaka državna institucija ima problem sa kvalitetom ljudi. Imaš mali proj primera gde su neki episkopi iz ruševina izdigli i sagradili vrlo stabilne i uredjene parohije i primera onih koji ili urušavajau, ili zadržavaju već postojeće stanje. Crkvi jeste mnogo oduzeto, al ajde da se ne lažemo , postoji potencijal ozbiljan da se čudo napravi, ali, nažalost, nema ko to da sprovede. Krivični zakon naš je prepisan od Švajcarske. Verovatno se razlikuje nešto malo , ali to suštinski nije bitno, bitno je da se na tom primeru vidi da nije važno kakav je zakon već kakav je narod koji neki zakon treba da sprovede. Можда си у праву. Не знам. Нисам никад био у полицијском систему( знам да си ти близак тим неким безбедносним круговима, али нећемо сад о томе). Знам како је у црквеном систему. И оно што говорим је нешто ипак друго. А ево шта говорим: Полицајац кад иде у школу не треба му вера у Бога ни љубав за ближње, можда мало појачан осећај за правду и то је то. Мноштво младих је позавршавало теолошке факултете, нису кренули на тај факс због пара( говорим о онима који нису), већ из љубави, из вере, и онда упадају у систем где ни та љубав ни та вера више нису битне. Шта више, сметају и та љубав и та вера. Јер систем је обездушен, монетарни. Не занима га вера и љубав, личност, ближњи. Занима га само новац. Како попунити црквену касу. Ту се тај млади човек ломи више него полицајац или правник или економиста или шта ти ја знам шта. Јер сад између његових побуда, верских и љубавних и могућности које му пружа тај систем постоји такав јаз да он то једино ако је светац може некако да састави. Али не бива од момка светац, за свеца треба време и искуство. Значи он се у старту ломи и крши и скреће са пута и постаје нешто што никад није желео да буде. Или то или да батали систем, тј. изађе из њега. Наш црквени посао је такав, ово у последње време стално говорим и својим пријатељима и поповима, да те практично одваја од Бога и Цркве. Та ја сам чешће и више ишао на литургију и друге црквене службе кад нисам био запослен при цркви него сад. Сад ме црквени посао одваја од цркве. Толико сам у овом посту пропустио литургија, јер просто, васкршње су водице побогу, треба средити парохијске спискове, обавестити парохијане да ће им поп доћи да свети водицу за неку ситну кинту, а то траје, па онда сам чин свећења водица од куће до куће и то траје, па онда опет увече све Јово наново и кад ујутро треба дидеш у цркву а ти се сетиш да имаш толико кућних обавеза да просто нема шансе да одеш, јер не живи човек само од литургије, јелте а и кере не иду у цркву, значи мораш и о кући да се постараш. Тако на крају отидох три среде и један петак на пређеосвећену литургију, не отидох ни једну суботу, и прескочих три недељне литургије. За мене је то трагедија! obi-wan, Дијана., Драгана Милошевић and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 1 minute ago, Жељко рече олицајац кад иде у школу не треба му вера у Бога ни љубав за ближње, можда мало појачан осећај за правду и то је то. Мноштво младих је позавршавало теолошке факултете, нису кренули на тај факс због пара( говорим о онима који нису), већ из љубави, из вере, и онда упадају у систем где ни та љубав ни та вера више нису битне. U bivšoj Jugi se u crkvu, policiju i vojsku išlo, često ili najčešće, iz siromašnih porodica. E sada, ako medj policajce ne treba da se ide iz ljubavi, ona ne teba ni medju lekare, advokate, sudije. I jedna i druga delatnost je više nego humana. Ako oni ne idu iz ljubavi, zašto bi imali oni koji se školuju za sveštenstvo? Kada se kroz vaspitanje stekne emapatija i osećaj za zajednicu, odnosno odgovornost, a odgovornosti nema bez ljubavi, tada svako radi svoju profesiju iz ljubavi. Kod nas je problem, kako ga definiše Akademik Jovanović, poluintelektualizam koji je rezultat individualističkog plemenskog mentaliteta. Zato smatram da ne treba praviti razlike izmedju profesija, on je pop pa on treba, ovaj je policajac on ne treba. Problem je što se mi bavimo posledicama ane uzrocima, uzroci su u samoj porodici u kojima se radjamo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 2 minutes ago, Дејан рече Problem je što se mi bavimo posledicama ane uzrocima, uzroci su u samoj porodici u kojima se radjamo. Pa i to je sistem Dejane. To je sistem našeg društva. Sklop raznih elemenata. I na kraju svi će ti reći: Lako bi ja imao ljubavi da meni neko plati taj posao kako treba! Zoran Đurović, sleki and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 A ja ne govorim o popovima koji su nastali u SFRJ nego o sadašnjim mladim teolozima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 Djaba meni da mislim a mislim sledeće..... Ljudi su naučeni da slušaju državu i poredak (kanone). Što kaže Željko nekog cirkusa mora biti. Tarabitji ili neko tretji potpuno je svejedno na tom "putu". Kad uzmemo u obzir, da su komunizam "prigrlile" pravoslavne zemlje, navodi me na zaključak nečeg strašno velikog i tamnog, da ne kažem najmračnijeg. Narod verovali ili ne u demokratskom sistemu a sa razbijenom rimokatoličkom Crkvom postaje rob nekim drugim kanonima a to je sada znamo svakako država kao najveće blago i svetinja svakog čoveka na ovoj planeti zemlji. Tako su dogme zamenili kanoni koji opet radi spasavanja i daj šta daš, postaju uskladjeni sa gradjanskim zakonikom. Misija završena. Pravoslavne zemlje se druge strane, teško je navesti početkom 20 veka, na poslušnost kanonima, pa je uveden cirkus komunističke prisile. Dešava se veliki drugi svetski cirkus i operacija "poslušnost", proširuje sa i na ostale pravoslavne i slovenske zemlje. Kanoni postaju gradjanski zakonik, dogme se napuštaju ili se skrivaju toliko duboko, da ih čovek u strahu ne može pronaći odma, niti se njima rukovoditi. Kad je operacija "poslušnost kanonima" završena, vreme je bilo, da narod preuzme slobodarski i demokratski globalni cirkus. Sećate se kako je nekad televizijski program bio pun obrazovanog karaktera, ljudi su prevareni i umesto knjiga uče sa malih ekrana. U malom mozgu svima nama jeste to, da televizija nikada ne laže, jer je to jedan ozbiljan informativni servis svejavnog karaktera, da tu nema mesta nikakvoj sumnji u zlonamernost i neistine. Danas ljudi uče ubrzano i isključivo sa malih televizijskih ekrana a čovek nejak, da se na bilo koji način tome odupire. Operacija "slepa poslušnost" završena. E sad bi naša Crkva upravo tom metodom "slepe poslušnosti" vratila narod u Hramove Hristovog Naručja. Ja to osudjujem iako znam da su današnji sveštenici i današnje vladike sinovi dveju operacija u 20 veku a to je "poslušnost" u prvoj fazi i poslušnost kanonima" u drugoj fazi. A upravo sveštenici mogu biti svetlost da nas mrak ne proguta i odvede u treću i krajnju fazu "slepe poslušnosti". Eto rekoh. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 8, 2016 Гости Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 Кривичне пријаве због црквених драгоцености Р. ДРАГОВИЋ | 08. мај 2016. 14:45 | Коментара: 0 Злоупотребе свештеника у цркви Ружици у Београду могле би да заврше на суду. У току је црквена истрага, а патријарх Иринеј очекује извештај СРОДНЕ ВЕСТИ ИНЦИДЕНТ У КАРЛОВЦУ: Вандали каменовали православни храм Ватрогасци: Неугашене свеће би могле бити узрок пожара у цркви Светог Саве Православцима у Црној Гори две ускршње посланице Да Европа прихвати Србе Панчево: Директор ЈКП "Други октобар" из Вршца саслушан, па пуштен СРПСКА Патријаршија разматра подношење кривичних пријава против одговорних за нестанак драгоцености из цркве Ружице и Капеле Свете Петке у Београду. Да ли ће финансијске злоупотребе у овом храму добити и судски епилог, зависи од исхода црквене истраге и извештаја који ће викарни владика Арсеније доставити патријарху Иринеју. Поглавар СПЦ већ је повукао први потез и с места старешине храма сменио професора Богословског факултета протојереја-ставрофора Радомира Поповића. Он се нашао у средишту скандала у вези с мистериозним нестанком црквених драгоцености - килограма злата и три килограма сребра. Велика количина накита у тренутку контроле није затечена у цркви Ружици, а злато и сребро су враћени тек после неколико дана. Сумњу у финансијске малверзације с црквеном имовином додатно је подгрејало откриће златних новчића без документације о њиховом пореклу. Злато и сребро потицали су од добровољних прилога верника, који су комадима накита даривали цркву. Ове драгоцености биле су предвиђене за претапање, а затим би од истопљеног материјала били израђени богослужбени предмети - свети сасуди и окови за иконе. - Постојала је сумња да неко из цркве жели да присвоји накит који је сакупљан годинама - прича извор "Новости" врха СПЦ. - У тренутку ванредне финансијске контроле по налогу патријарха Иринеја, злато и сребро нису затечени у црквеној каси. Тек после притиска који је извршен на старешину храма, драгоцености су пронађене и враћене. КАЗНА САМО ПРЕМЕШТАЈДОСАДАШЊЕ проневере црквене имовине никада нису добиле и судски епилог, а лакоми свештеници обично су кажњени само премештајем у сиромашније парохије. Патријаршија изузетно ретко покреће поступке пред световним судовима, а изузетак од овог правила је случај бившег владике Артемија. Иако је реч о високим износима несталог новца, Јавно тужилаштво у претходним случајевима није реаговало. Тужилац, иначе, може да по службеној дужности покрене поступак и изда налог полицији да испита околности у којима су злоупотребе направљене. Међу свештеницима Архиепископије београдско-карловачке дуго се, упола гласа, говорило о богаћењу појединих свештеника цркве Ружице. То је побудило сумњу патријарха Иринеја, који је решио да томе стане на пут. Свом викару епископу Арсенију дао је налог да направи контролу финансија и утврди начин трошења црвеног новца. У Патријаршији објашњавају да ће патријарх наложити црквеном тужиоцу покретање судског поступка. Како је реч о унутрашњем поступку у СПЦ, није искључено ни да афера неће завршити пред световним судом. Проневера парохијског новца у цркви Ружици само је једна у низу сличних злоупотреба откривених последњих година у Београду. Због цурења великог новца, патријарх Иринеј је донео одлуку да из цркве уклони бахате и на паре лакоме свештенике. То је био разлог и прошлогодишње смене комплетног свештенства Цркве и Храма Светог Саве на Врачару. Из ове светиње нестало је око 30.000 евра прикупљених од васкршњих прилога верника. Девет клирика је због тога размештено у друге парохије, махом на далекој периферији Београда. Сличну злоупотребу Иринеј је открио у цркви Лазарици у Батајници. Током провере финансија у овом храму откривен је мањак у каси од чак 80.000 евра. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 Ja sam uvjeren da u Crkvi danas generalno fluktuise dovoljno novca i kad ona nema podrsku drzave. Novac kojim konkretno SPC raspolaze bilo bi dovoljno da nema nijednog gladnog popa. Kao sto rece Dejan problem koji o.Zoran opisuje jeste generalna refleksija svih ostalih segmenata drustva, kako onog specificnog kod Srba tako generalno i ljudskog. Crkva moze da izmislja kojesta da nije od ovog svijeta, ali onaj institucionalni dio nje jeste od ovog svijeta problemi u njoj postoje poput svih ostalih problema u svijetu. Tako je bilo od apostola, tako ce biti i do sudnjeg dana, nece tu nikakav Mihajlo nista de promjeni. Zoran Đurović and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 I šta je tačno u celoj ovoj priči novo... Mene zapanjuje da ljudi ovako euforično reaguju kad neko prosto otvoreno kaže kako stvari stoje. Zar je to toliko opasno i zabranjeno... Meni je takvo izražavanje ko dobar dan, ali ja ipak ne radim u instituciji. sleki, Zoran Đurović and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 Mali copy - paste doprinos temi source: https://www.facebook.com/ilarion.djurica александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 Није све тако црно, ипак ово није доба фанариота. На парохију треба гладати с материјалне стране као на једно домаћинство. као што сељак мора да има уредну кућу, шталу, машине, да купи сјеме , препарате , гориво да произведе оно што има цијену, да сваштари, да мора да зна сваки занат помало и онда да му укућани не буду љенштине и расипници, да се зарађено распореди прво колико се коме дугује, а онда њима што остане и да се троши на оно што је потребно. Тако и ми у Цркви треба прво да видимо да ли нам уопште треба црква у селу, а ако нам треба да је одржавамо, дамо свима којима смо дужни да не заборавимо ни епархију, патријаршију, да платимо црквену штампу, обавезе држави, поправимо урадимо ново, а то не иде без пара. До пара се долази на поштен начин и с њима се поштено рукује. И Господ је ишао са апостолима и имао новац којима је плаћао потребно. Ни Свети Сава није добио Хиландар на лијепе очи, него је добро платио браћи Грцима, као и остали Немањићи који су зидали задужбине уложивши значајан новац. и поред све самокритике у Цркви је супер је се види гдје иде и трошкови су минимални. Али кад се види како се троше државне паре, да се један тротоар кроз село утроши нао на темељ стамбене зграде или да је једно обично аутобуско стајалиште коштало као да је направљено од материјала за свемирски брод. Бог неће оставити своју Цркву, да смо људска творевина давно би се распали, а овако пловимо даље, некад брзо, некад споро, некад вода хоће да нас потопи...... Макрина, -Владимир-, Partibrejkers and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 Жив био,оче Небојша,диван ти је коментар и позитиван,тако треба! Када смо недавно били у Ћелијама,привуче ми пажњу натпис на чудотворној Икони у Цркви,писало је отприлике: "Лопове,злато које си однео,себи си пресуду пред Богом изрекао!" Тако стоји написано и на другој икони.Питам сестру о чему се ради,каже: Покрали нас и то ни мање ни више,него на сам дан преноса Моштију Преп.Јустина Ћелијског,у оноликој гужви и маси,лопов није презао толики накит и дукате да сине са икона....страшно....и после треба Владика да оптужи сестринство...ко зна колико људи прође Црквом у Бг и свакаквих људи,ко зна...што одмах по свештенству.... Драгана Милошевић and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 Сјећа ли се неко Марковдана седамдесетих и осамдесетих година на Ташмајдану? Тог осјећаја слободе коју нам је давала литија око цркве предвођена патријархом? Хора београдског свештенства који је издао једну од ријетких грамофонских плоча духовне музике? Од 2000. не идем на Марковдан, славе га главоње из Палилуле, сваки би могао сам да плати живописање Цркве Светог Марка, мада су им прече јахте и хотели по приморју... Хоћу да кажем да се слажем са учесницима у разговору који наглашавају да је проблем системски. Сигурно још, хвала Богу, има узорног свештенства, нађе се и неки владика, што би рекли Грци, који вјерује у Бога, врата спасења нијесу затворена, али мисијски се овако не може даље. У том смислу, схватам напис аве Зорана и хвала му на њему. -Владимир-, Јелена011, Јефимија Крунић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 Kak`o bre ovo vreme doslo, poceo sam da se slazem sa avvom Zoranom, i to skroz, sto je najgore... Плутон, Баба, poelbuster and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 8, 2016 Пријави Подели Написано Мај 8, 2016 16 hours ago, Жељко рече Ипак ко претрпи до краја спашће се. Не товари Бог на човека крст који не може да носи. Бог свакако не, али човек... 16 hours ago, Zoran Đurović рече И у принципу ту нема чуда. "Богу се помоли, а камилу привежи" - арапска. Можда је оффтопик, али заиста треба да се убедимо у то да Бог није свемогућ (макар на неко време), одговорнији смо више него што нам је прија да будемо. Ово су стравичне ствари, а много може да помогне народ, лаос. П.С. Нестао ми је пост са теме, срећа па га је мој фон упамтио. александар живаљев, Zoran Đurović and Баба је реаговао/ла на ово 3 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука