Jump to content

Све што сте хтели да знате о феминизму...

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

6 minutes ago, Ћириличар рече

Итекако постоји разлог, само је засебан за сваког појединца. И самим тим је и субјективно, али ако се неко занима за нешто, значи да постоји неки разлог за то, а ако је то још нешто у чему баш ужива... зар не би било фино макар сазнати шта је у питању?

Не :D , зато што не може да буде исто на почетку и на крају. Знам људе који су тврдили да им се одређена "стратегија" допала због графике и сл. а онда су наставили да је играју јер су уложили правог новца у то.

Едит: остатак ће бити изигнорисан јер немаш појма. :D

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Џуманџи рече

Не :D , зато што не може да буде исто на почетку и на крају. Знам људе који су тврдили да им се одређена "стратегија" допала због графике и сл. а онда су наставили да је играју јер су уложили правог новца у то. 

А добро, то је већ проблематика купца и робе. Дао си паре за то и хоћеш да извучеш сваки дио корисности за те паре. Ја, као искусни пират, не познајем тијех проблема :D

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Ћириличар рече

како за игре тако и за шах постоји генерално женско неразумијевање које је проузроковано незаинтересованошћу која опет излази из њихове слободне воље. Може се кривица бацити на културне обрасце у некој мјери, али од одлучујућег значаја је, по мени макар, људски карактер и одлука да ли да проба нешто што му је страно и да се упозна са тим.

Ma daj. Žensko se vaspitava - kod nas, ne svuda - da bude ozbiljno i vredno i kuću na ramenima nosi. A igrice su za decu, odnosno dečake, što mu dođe na isto. Tako nekako ide taj narativ. Dečaci smeju i da izlaze i da igraju fudbal i da se druže i zabavljaju i piju i razne druge čisto zabavne stvari, a žene moraju da odrastu brzo i budu zrele i ozbiljne. Njima se neobiljnost ne oprašta tako lako, dočim su dečaci slatki i simpatični kad su detinjasti.

Treba da ti se baš fućka za sve stereotipe da se usudiš da uživaš u životu kad si žena.

Ja volim i izlaske i pivo, fudbal ne, ali plivam za svoj groš, i volim dobre igrice. Neke sam sama igrala, ali još više volim da mi muž obavlja fizički deo posla makljanja, a ja pratim fabulu i odlučujem :D 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juan рече

A зашто мене никада нису посебно занимале видео игре. Чак сам и покушавао да се навучем, али су ми досдне. Занимљива ми је технологија која се користи за израду, али то је нешто друго. Изгледа да сам опет испо жена...

Па, с обзиром да и бокс нешто претјерано не волиш.... :smeh1:

Па ето, нисам ни ја се могао навући на ове ММО игре јер су ми ужасно досадне и глупе. Али пробао сам, хтјео сам да видим шта је то и како изгледа. Већина гејмера је то пробала. А жене у односу на шах или видео игре се прво нису одгајале уз то ( сада се ситуација мијења полако, фала Богу ) и дуго је постојао стереотип да су игрице мушки свијет, али цака је да није постојала забрана код самих гејмера да жене не смију играти ( јер ако је ико за равноправност и меритократију, то смо ми. Не занима ме ко си и шта си него је ли имаш добар к/д однос и можеш ли давати хедшотове лајк а бос ). И поред тога број жена у том свијету је био мали, опет, што због културних и васпитних образаца, али и због незаинтересованости тих жена појединаца која је опет свељудска особина да не желиш се упустити у нешто према чему имаш предрасуде ил исматраш да није за тебе без неког јаког разлога.

Подели на овим сајтовима

Ја не волим шах, а ни игрице. Некако ми је све то превише "контролно", пратиш сваки потез, градиш нешто годинама... Звекни га, па куд пукло. :D Ко оно беше рекао - мушкарци су храбри пред смрћу, а жене пред животом? :D

Сори, Пари, нећу више. :)

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Paradoksologija рече

Ma daj. Žensko se vaspitava - kod nas, ne svuda - da bude ozbiljno i vredno i kuću na ramenima nosi. A igrice su za decu, odnosno dečake, što mu dođe na isto. Tako nekako ide taj narativ. Dečaci smeju i da izlaze i da igraju fudbal i da se druže i zabavljaju i piju i razne druge čisto zabavne stvari, a žene moraju da odrastu brzo i budu zrele i ozbiljne. Njima se neobiljnost ne oprašta tako lako, dočim su dečaci slatki i simpatični kad su detinjasti.

Treba da ti se baš fućka za sve stereotipe da se usudiš da uživaš u životu kad si žena.

Ja volim i izlaske i pivo, fudbal ne, ali plivam za svoj groš, i volim dobre igrice. Neke sam sama igrala, ali još više volim da mi muž obavlja fizički deo posla makljanja, a ja pratim fabulu i odlučujem :D 

Е ту сам те чекао :p

Управо то је и дио проблема. Али није читав проблем, јер ево, данас је ситуација другачија, игрице више нису неозбиљна ствар у потпуности, јер има и професионалаца, индустрија је огромна итд. итд. И опет жене у демографској статистици каскају ( иако им се број повећава ). Значи разбијају се стереотипи, али опет имаш велик дио жена који на то гледа као нешто потпуно страно њима, а да није зато што су озбиљне, вриједне итд. ( као нпр. татине принцезице које сасвим сигурно нису одрастале са теретом да ће једног дана морати бити добре супруге и домаћице. Значи није само због тих стереотипа настала та одбојност ). Ето, моја мајка је одрастала у најстрожијем патријархалном систему, а била је исто залијепљена за Супер Мариа и Тетрис као и ја. За Тетрис чак и више него ја, а због Мариа јој је ручак три пута загорио. Али играла је јер је хтјела са мном да се више зближи и навукла се. Е о томе причам - проблематика иде мало даље изван круга феминистичких проблема и обухвата неке свељудске особине.

Ал ајд сад отиђи на тему о игрицама које играмо и стави пар игара које си играла :D Да видимо какве квалифиакције имаш!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Џуманџи рече

Ја не волим шах, а ни игрице. Некако ми је све то превише "контролно", пратиш сваки потез, градиш нешто годинама... Звекни га, па куд пукло. :D Ко оно беше рекао - мушкарци су храбри пред смрћу, а жене пред животом? :D

Сори, Пари, нећу више. :)

Ударања колко иштеш :D

Едит: од сада и ја се држим теме. Сори...

Подели на овим сајтовима

30 minutes ago, Ћириличар рече

И поред тога број жена у том свијету је био мали

Дa занемаримо саме игре, које јесу лепа и добра ствар (без обзира на то што сам лично оперисан од истих), тај гејмерски свет је једно 80%... хм, чудан. Мали шурак (16 година) живи у том свету и што видех није баш здраво...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juan рече

Дa занемаримо саме игре, које јесу лепа и добра ствар (без обзира на то што сам лично оперисан од истих), тај гејмерски свет је једно 80%... хм, чудан. Мали шурак (16 година) живи у том свету и што видех није баш здраво...

Хм, не бих се сложио да је 80% чудан. Да има чудних ствари... има. Али толико... јок.

Но, претпостављам да ти мислиш на ситуацију када игре више нису само разонода, него нешто озбиљније ( као професионално бављење тиме или тако нешто )?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ћириличар рече

Хм, не бих се сложио да је 80% чудан. Да има чудних ствари... има. Али толико... јок.

Но, претпостављам да ти мислиш на ситуацију када игре више нису само разонода, него нешто озбиљније ( као професионално бављење тиме или тако нешто )?

Мислим на онлајн гејминг заједнице. 

Подели на овим сајтовима

55 minutes ago, Paradoksologija рече

Занимљиво колико различито ствари изгледају из различитих перспектива... Мораћу мало више да слушам и размислим.

Мени је још увек на уму оно што си поменула да женске овде на форуму не смеју да се јављају на теме попут политике, теологије итд. Ето, мени то уопште није јасно како и зашто. Може ли нешто више о томе? Нека се јаве и остале женске ако желе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juan рече

Мислим на онлајн гејминг заједнице. 

Не видим шта би ту могло бити чудно :scratch_head:Је ли нешто било конкретно или ти је само генерално ствар била чудна? Занима ме баш, јер си аутсајдер :D

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Grizzly Adams рече

Занимљиво колико различито ствари изгледају из различитих перспектива... Мораћу мало више да слушам и размислим.

Мени је још увек на уму оно што си поменула да женске овде на форуму не смеју да се јављају на теме попут политике, теологије итд. Ето, мени то уопште није јасно како и зашто. Може ли нешто више о томе? Нека се јаве и остале женске ако желе.

Pa ja se stalno javljam na takve teme prosto jer me struka vuca na tu stranu a i zanima me. Koliko se secam, samo je jednom jedan forumas prokomentarisao nesto u fazonu "sta ti znas, ti si zensko" ali odmah su ostali ucesnici reagovali i ja se nesto nisam potresla jer sam to shvatila vise kao nedostatak argumenata, a ostalo me nije zanimalo. Drugih problema nisam imala a i cini mi se da ljudi na moje komentare reaguju pre svega na osnovu onoga sto napisem a ne zato sto ja (kao zena) to napisem. Takodje, nisam primetila ni neke, u tom smislu, diskriminisuce komentare od strane drugih forumasa prema forumasicama.

Ima naravno par dezurnih "zenokriticara" ali mi oni vise deluje kao da se sale (tipa Kordun ili onaj decko, ne secam se kako se zove, sto stalno pise kako su sve zene sponzoruse) nego da ozbiljno imaju takvo misljenje. Ovo sam primetila na temama koje se ticu musko-zenskih odnosa ali opet kazem, po meni, nista zabrinjavajuce za sada.

Otkud znam, ovo su samo moja iskustva. Ako neko ima drugacija, neka lepo iznese pa mozemo onda razgovarati kako to da popravimo da bi se svi osecali slobodni da pisu na temama koje ih zanimaju.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Paradoksologija рече

žene moraju da odrastu brzo i budu zrele i ozbiljne. Njima se neobiljnost ne oprašta tako lako, dočim su dečaci slatki i simpatični kad su detinjasti.

мешаш неозбиљност са незрелошћу, незрелост се ни мушарцима не толерише  као ни женама, и нема ту ничег симпатичног, нарочито ако неко има 30, 40 година. шта више веома је дегутантно.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...