Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Немам потребе да се упуштам у причу око чистилишта и митарстава. 

Бар ти је јасно да кад ава увати да вас праши по гузици, ту нема помози Боже!:)))) Заиста боли. Ни ја се не бих радо са авом ватао у кости. И кукавичлук је људски. Кад не сме да се стане на црту... Али се онда одлази попишан и савијене главе... Но боље и тако него кад те ава истамбура. Овако остајеш без части, онако би те ава довео познању права :))    

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@@Kratos,

@@Deja Vu,

Можемо почети од следећег питања. Ако је творевина вечно у Богу, зашто творевина није вечна?

Не можемо се извући са одговором да је творевина вечна за Бога, а за нас није. Ради тога св.Максим је показао разлику између вечне воље Божије о творевини и остварења те вечне воље Божије о творевини.

Та разлика се не односи само на нас него и на Бога, јер св.Максим о томе говори да би разликовао Бога од творевине и обратно. Када кажемо да Бог познаје творевину, сместа се уводи разлика између вечног и створеног.

Поред важности овог разликовања, битно је и објашњење да творевина није ништа друго до остварења воље Божије, дејство многих логоса твари. Хронолошко разликовање од дејства до дејства, за Бога може бити моменат, у смислу ,,хиљаду година као један дан'', међутим, то разликовање ствара историју и чини проток садашњег времена.

Дакле, Бог није изопштен из творевине да би тиме задржао своју безвременост. Напротив, Бог сваким Својим дејством, која чине хронологију релативног времена - момента или пуно година -, ствара време које протиче историјом творевине.

Једном речју, Бог управља временом. Не можемо рећи да Бог само зна све из вечне перспективе, него наша садашњост јесте нешто што Бог ,,у ходу'' с нама чини. Иако проток времена може бити релативан, хронологија догађаја тиче се и Бога и нас као израз и перципирање слободне воље.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Да ли је тако или није поводом овог сегмента? Не интересује ме ништа друго. Поставио сам ти питање због тога што си ме забринуо да ли ти мозак функционише. Ово Јустиново није подложно тумачењима. Човек је тако мислио. 

Видиш, ако се око овога не слажемо, нема разговора. Јер, то би било као када ми се изнесу Јустинови ставови о бесмртности душе, и ја кажем: то је подложно интерпретацији. Не, ја нисам будала. Разумем шта је човек рекао. А све ово о римокатолицизму у Јустина, верујем, знам много више од тебе. То ми је посао, целог живота то радим. 

Дакле, тврди ли Јустин по овом питању исто што и ава Зоран? Да или не. Ако ми одговориш нормално, поставићу ти још неко питање. Важи? Но, само одговори са да или не, а не "можда". Заборави на Максима и да постоји ико дртуги. Сада смо на питању Јустина.  

Зашто не бисте умолили Бога за вишу димензију познатог, да вам свети Јован Зизјулас пренесе поуку из свог учења? Да ли је свети ,,тако мислио''?

https://www.pouke.org/forum/topic/24300-slobodna-volja-i-borba-izmedju-dobra-i-zla-u-coveku/page-45#entry846754

Немојте само рећи ,,ваистину глупост''. Не бисте се ни ви спасили од глупости међу светима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Kako vi to mislite, da je Bog stvorio Tvorevinu, kako bi se iznenadjivao postupcima stvorenih?

Pa jos i da napravi dnevnik, sa sve satnicom, kad krece u akciju zarad okolnosti stvorenih koji su remetili Njegov sveplan, odnosno svestvaranje?

Nema nista u svet novo a da od vanvremenskog Boga ne dolazi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Predlazem, da se otvori posebna tema a u vezi prepiski o.Zorana i O. Save. 

Tema bi mogla biti zatvorenog tipa, dakle iskljucivo prepiska, bez ucesca clanova sa svojim komentarima.

Mislim, da obojica vec imaju i vise nego kredibilitet, za takvo jedno bogatsvo koje bi dobio forum ZRU.

Подели на овим сајтовима

Gube se ozbiljne prepiske i nestaju u moru  "natezanja" i razvodnjavanja clanova, koji se nisu ni osvrnuli recimo na odgovor o.Save o.Zoranu.

Tih prepiski koliko sam video bice jos, barem mi taj dojam ostavljaju.

Подели на овим сајтовима

@@Kratos,

@@Deja Vu,

Можемо почети од следећег питања. Ако је творевина вечно у Богу, зашто творевина није вечна?

Čim je u Bogu znači da nije tvorevina ali ideja o tvorevini i njenom oboženju je večno u Bogu.Ja nisam nigde video da neko tvrdi da je tvorevina večna.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Овај форум је мало као Јеванђеље. Наравно, Ава у улози Ис:))) Све имамо. Фарисеје, будале, демонизоване, паметне, ученике који сумњају, поштене итд. - Једино што Ава нема овде племе неких жена које би га окруживале, па да каже: Блажен међу женама...

Приметили сте да нема јунака који хоће да одговара на авина питања? Добију по неку васпитну, мало заплачу па се повуку...

Тако је егзорцизиран и Велизар. Лако је разбити смешни систем тих ликова који без промишљања прилазе црквеном предању. Као да имају оглав. Наиме, шта год да је рекао, да ли му се свиђа Пургаторијум или Митарства, за свако бих показао да има темељ у Отаца. И то несумњива сведочанства. Онда шта? Онда би уштинути за мозак укапирао да предање није црвено слово него да се треба размишљати. Такву некреативност, људе коцкастог духа, то не капирам. Нека се не приближавају хришћанству, они су пародија на хришћанство.  

Подели на овим сајтовима

Гледе митарстава, једном сам узео неку брошурицу у црквеној књижари "О митарствима" и мислио сам да је то званично учење Цркве. Да није овог форума, не бих ни знао да "званичан" став и не постоји. :0222_shocked:

Подели на овим сајтовима

Ako postoje mitarstva nae...smo :)))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...