Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Вала...ништа боље дуго није написао :)

Но,не смем ништа више да кажем,јер ако ава зна да шијем...ко зна какве још тајне зна :) хехехе....

Kafa? :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Kako se to stanje moze promeniti, ja ne videh to u pisanju S.Jovana Shangajskog?

da obrazlozim......

Jasno je iz citata, da S.Jovan pominje molitve i pominjanje na Liturgiji, kao pomoc dusama. Niko ovde nije ni tvrdio, da toga nema, jedino se tvrdi, da sama dusa sebi vise ne moze da pomogne, ona jeste privremeno osudjena. Saberi malo razliku i shvati da si ovde kao i ja da ucis osnove a ne da ucis doktore teologije. Smirenje je Otac.

Подели на овим сајтовима

jedno pitanje u vezi tela u "vecnom putiru". 

To jos uvek nisu ova tela bliza andjelima na koje nas Hristos sprema u prici cija li ce zena biti ako je bude ozenilo 5 brata? Ta tela u tom vaskrsenju kojeg Hristos nosi u sebi i koja su u Bogu, odnosno "vecnom putiru" iz koga jedemo i pijemo, jos uvek imaju tu i zemnu crtu, odnosno crtu jedne vrste "zasluge" po veri, da li mozemo ili ne mozemo hodati po vodi?

Dakle to "jos uvek" nisu tela koja cemo imati posle sveopsteg vaskrsenja?

Подели на овим сајтовима

Када кажемо да Бог обитава ван времена, то има предвечно значење. Међутим, иако је у односу на творевину Бог надвремен, не смемо пропустити чињеницу да творевина јесте ,,дело'' остварења воље Божије.

Hristologija... dve volje nedeljive ali neslivene. 

Подели на овим сајтовима

Вала...ништа боље дуго није написао

Ako mogu jedno ozbiljno pitanje?

A kako sam ja uspeo to da vidim i pre nego sto je napisao opsirnije posle moga pitanja, jer sam to sve vreme citao kod njega, dok ste se vi bavili nacinom ocevih odgovora uglavnom okrenutim na pisanja smucivanja i razvodnjavanja teme i licnih napada? 

Подели на овим сајтовима

Вала...ништа боље дуго није написао :)

Но,не смем ништа више да кажем,јер ако ава зна да шијем...ко зна какве још тајне зна :) хехехе....

Ма, ти моли Бога да те Ава као Амфилохије не прокуне! :D

Долазе 2 другара: Аво, молимо те да скинеш ону клетву са нас кад си рекао да ћемо бити само кафански философи! molimoli - Укину Ава пророштво и дечко заврши факултет. 

Код Добрија на слави, Ава рече: Ћути, Добри, ти си се два пута женио, немаш права речи! Добри се следи, сви ућуташе: Откуд знаш да сам се два пута женио?

Подели на овим сајтовима

Ako mogu jedno ozbiljno pitanje?

A kako sam ja uspeo to da vidim i pre nego sto je napisao opsirnije posle moga pitanja, jer sam to sve vreme citao kod njega, dok ste se vi bavili nacinom ocevih odgovora uglavnom okrenutim na pisanja smucivanja i razvodnjavanja teme i licnih napada? 

Колико се мени чини,ово што је написао и што се мени допало је нешто што на неки начин искаче из овога што је писао.Нисам се бавила ни начином,ни личним нападом,будући да се познајемо да кажем и лично са "авом",тако да и док сам упућивала неке критике биле су искључиво у љубави.

Ово што је написао и што сам ја одмах препознала у срцу као добро искаче из оквира свега што је написао,зато што је урадио управо оно што је и рекао,оставио се неких ствари и написао у Духу.Ја сам то тако доживела,за остало...не знам,имам свој став и не одступам од њега,макар ме ава разоткрио и да спремам добру штрудлу,поготово посну :)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Колико се мени чини,ово што је написао и што се мени допало је нешто што на неки начин искаче из овога што је писао.Нисам се бавила ни начином,ни личним нападом,будући да се познајемо да кажем и лично са "авом",тако да и док сам упућивала неке критике биле су искључиво у љубави.

Ово што је написао и што сам ја одмах препознала у срцу као добро искаче из оквира свега што је написао,зато што је урадио управо оно што је и рекао,оставио се неких ствари и написао у Духу.Ја сам то тако доживела,за остало...не знам,имам свој став и не одступам од њега,макар ме ава разоткрио и да спремам добру штрудлу,поготово посну :)

Dobro nisam znao da sijete :)

Подели на овим сајтовима

На ове теме писаше давно Јустин Поповић, па није згорега прочитати редове које Ава може потписати без проблема (Догматика, 1, 104-106):

18. Ум Божји

Као самобитни, вечити и апсолутни дух, Бог поседује свесавршени, вечити ум. У Божјем уму све је безгранично и бескрајно. Ту нема границе између бити и знати. Његово је знање у сваком погледу свезнање. Нема мере ни његовој природи ни његовом знању.Стога Свето Откривење учи да знању Божјем нема мере,[1] Бог је — Господ знања.[2] Савршено знање и савршена мудрост су натајанствен начин једно у Бо­гу; у Њему је дубина мудрости и знања.[3] Нема сумње да Божје знање није разултат спољних утисака, прерађених затим у уму мисленом делатношћу. Бог зна на начин несхватљив за наш ум. То Свето Откривење потврђује говорећи: Ко позна ум Господњи (τίς εγνω νουν Κυρίου)?[4]

Својства ума Божјег

а) Свезнање (παγγνωσ1α) је својство ума Божјег, којим Бог на најсавршенији и најпотпунији начин зна и себе и све остало. Непосредни предмет Божјег сазнања јесте биће и својства самога Бога. У Богу као бићу самобитном, вечном и неизмешьивом, савршено самосазнање и свезнање је непо­средни, вечни акт... Такожде и Божiя никтоже весть, точiю Духъ Божiй.[7] Ма с које стране човек посматрао ум Божји и његова својства, он се мора придружити светом Иринеју, и сањим рећи: Бог је сав-ум, сав-разум, сав-дух делатни, сав-светлост.[8]

У односу према твари Божје знање се јавља као свезнање: Нема твари Њему непознате, него је све голо и откривено пред очима његовим.[9] Очи су Господње на сваком месту гледајући зле и добре.[10] Богу су позната одувек сва дела његова;[11] Он надгледа све што јопод небом, знајући шта је на земљи, све што створи.[12] Бог је већи од срца нашег и зна све (γινώσκει πάντα).[13]

Знајући све ствари савршено и непосредно, да ли Бог својим свезнањем, које се с обзиром на будућност јавља као предзнање(πρόγνωσις), на неки начин умањује, стешњава, предодређује слободу твари у њеној делатности и самоопредељењу? Иако унапред зна све мисли, сва осећања, сва дела људска,[14] Бог ипак тиме не умањује, нити стешњава, нити предодређује мисли, осећања, делаљудска, јер је сама слобо­да дар Божји човеку, чија неприкосновеност чини човека човеком, тј. боголиким бићем. Поред тога,предвиђајући дела људска, Бог у исто време предвиђа и слободу људску као узрочника и извршиоца тих дела. Унапред знајући свемисли људске, и осећања, и дела, Бог их зна као слободне мисли, као слободна осећања, као слободна дела, а не као неопходна.[15]У ствари, Божје предзнање је знање и гледање свих ми­сли људских, и осећања, и дела, у стању њиховог збивања, јер за Бога непостоји ни прошлост ни будућност већ је све садашњост. Као што наше посматрање извесних предмета ван нас не условљава собом њихово постојање, тако и предзнање Боје не условљава собом слободна дела људска, јер их Бог предвиди и зна онаквима, каквима ихзамишљају и остварују сами људи у слободи својој. Свети Дамаскин расуђује: „Предзнање Божје (ή πρσγνωσις τοΰ Θεού) је истинитои непроменљиво, али оно ни у ком случају није узрок онога што ће се десити, него Бог унапред зна (προγινώσκει) да ћемо ми учинити ово или оно. Он унапред зна многе ствари које Њему нису по вољи, али није стога Он њихов узрок. Као што лекар није узрок болести када унапред распозна (προέγνω) да ће се неко разболети, већ је обољење последица неког другог узрока који изазива болеет, а предзнање (ή πρόγνωσις) лекарево је ствар његове вештине, — тако и Бог није узрок онога што ћемо ми учинити, већ наша слободнавоља."[16] По блаженом Августину, Бог унапред зна сав низ узрока свих збивања у свету, али у том низу воља наша заузима важно место. Она има у себи онолико силе колико јој је Бог допустио да има, предвидевши унапред њену будућу силу и будућу делатност; и када она пројављује ту своју силу, она то чини као потпуно слободно биће, као поседник те силе. Човек греши не зато што је Бог предвидео да ће он грешити, нити греши по некој неопходности (fatum) или случајности (fortuna), већ што сам хоће; а Бог,предвиђајући то, показује да не може бити обма­нут. Ко не жели грешити, тај не греши, што је Бог такође предвидео, знајући да он неће зажелети да греши.[17]

НАПОМЕНЕ:

[1] Пс. 146, 5.

[2] Цар. 2, 3.

[3] Рм. 11, 33; ср. Ис. 11, 2.

[4] Рм. 11, 34; 1 Кор. 2. 16; Ис. 40, 13; ср. Прем Сол. 9, 13; Сирах. 1, 5.

[5] ср. 1 Тм. 6, 16.

[6] Мт. 11, 27; ср. Јн. 6,46.

[7] Кор. 2, И; ср. Рм. 11, 33; Јов. 36, 23.

[8] Contra haer. II, 28, 4.

[9] Јевр. 4,13; ср. Јерем. 23, 24; Јов. 34,21; Пс. 138, 79; Дан. 13,42; Ис. 46,10.

[10] Прич. Сол. 15, 3; ср. Пс. 138, 16; Сирах. 23, 27-29.

[11] Д. А. 15, 18; Прем. Сол. 23, 29. У јутарњим молитвама православни се обраћа Господу... сокровенная человековъ яве предведый. (Молитвы утренн,молитва пятая)

[12] Јов. 28, 24; ср. Пс. 146, 4; 49, 11; 32, 14-15.

[13] Јн. 3, 20; ср. Мт. 9, 4; Мк. 2, 8; Лк. 5, 22; 1 Кор. 4, 5.

[14] ср. Пс. 138, 24; 118, 168; 37, 10; Мт. 6, 6; Дан. 13, 2.

[15] ср. Блаж. Августин, De liber. arbitr. III, 4.

[16] Dial. contra manich. 79; P. gr. t. 94, col. 1577 b; sr. De fid. II. 30, col. 972 A; Ориген, De princip. III, 1; св. Амвросије, De fide I, 7.

[17] De civit. Dei V, 9, 4; V, 10, 2.

[18] Јов. 12, 13; ср. Прич. Сол. 2, 6; Дан. 2, 21.

[19] Пс. 103, 24; ср. 91, 6; Прич. Сол. 3, 19; Јерем. 10, 12.

[20] De stat. hom. XII, 2.

[21] Кор. 2, 7.

[22] Рм. 11, 33; ср. Јов. 9, 10; 5, 9; 36, 23.

[23] Тм. 1, 17; ср. Прем. Сол. 7, 15.

[24] Кор. 1, 24; ср. Кол. 2, 3.

Подели на овим сајтовима

Dobro nisam znao da sijete :)

Брате,ја сам већ остварена шнајдерка у есхатону,сад чисто потврђујем то и идем ка томе :)

Подели на овим сајтовима

E kad ti Bog unapred govori sta je sloboda ... :))

:) И по танком леду одиш и не бојиш се,него шта хехехе...

Него,скоро сам читала Манзаридиса,проблематика времена,кад успем,ових дана,прекуцаћу нешто интересантно...нађох тај часопис на Лимунду :) Видослов али сабрано издање,2003....милина.

Подели на овим сајтовима

:) И по танком леду одиш и не бојиш се,него шта хехехе...

Него,скоро сам читала Манзаридиса,проблематика времена,кад успем,ових дана,прекуцаћу нешто интересантно...нађох тај часопис на Лимунду :) Видослов али сабрано издање,2003....милина.

A ne :)

Men Bog ipak unapred govori sta je sloboda. 

Pokusali i komunisti slicno.

Подели на овим сајтовима

Govoriti da Bog ima "Akciju" dakle uvoditi vreme u stvaranje Bozje je za mene nezamisivo.

Топло препоручујем,тумачење преподобног оца Јустина,на тему Јеванђеља Светога Јована Богослова" У почетку беше Логос(...)" и доста бре више,морам да радим...сутра славимо нашу Богородицу :) има све да пршти од радости :)

Сретно предпразништво свима!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...