Jump to content

Размена мишљења о разним животно-психолошким темама

Препоручена порука

Ја се бојим да, када једном будем пао, а пашћу  и када не будем могао да устанем, а десиће се да нећу моћи, бојим се да ћу се испрљати (искаљати). Трудим се да увек останем "чист", али... Многа су искушења.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

...познато је да људи користе разне одбрамбене механизме када се нађу у опасним, непријатним, болним, стресним и непредвиђеним ситуацијама....

...одбр.механизми користе се да би се сакрила истинска осећања и људи тада обично глуме неке улоге...иако је човек најсрећнији када себи допусти да буде оно што јесте...

на који начин  се ви штитите...?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

U poslednje vreme, blentavoscu

Iskljucenjem od reakcija, trazim neku stabilnost bez sile u meni

Danas sam bio tako opusten u poseti mojim nekim bliznjima, inace uvek malo na iglama, al danas, sve opusteno, bez usiljenja, faca blentava..... jeo sam sve sta su nudili, 

Nije lako do toga doci u mom slucaju jer sam lako zapaljiv, ali moram da se menjam, srecniji sam kad sam blentav (moj izraz koji bih mogao da jos razradim u opisu)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Тако што се трудим да чиним само добро онима који ме највише мрцваре.

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

blentavoscu

Ово и ја примењујем, између осталог. Проблем ми је да премостим јаз до другог а за одбрамбене механизме сам прави "механичар"! bangin

1) Рецимо, најлакше је физички се удаљити и издалека рамотрити ситуацију.

2) Ако је то тешко изводљиво нађем нешто што би ми заокупило пажњу. Нпр. дешавало се да ми се у канцеларији направи такав хаос (галама и гужва) да не могу ни да размишљам како треба а камоли да радим. Тада усмерим највећи део воље на оно што радим и често је успевало.

3) Ако тренутно нисам у великом послу нађем нешто што би ми добро привукло пажњу, нпр. много добра књига или стрип. Успевао сам да се толико искључим да не чујем кад ме зову.

4) Ако ништа од тога немам при руци понирем у мисли. Молитва обично долази последња мада би требала да буде прва... (-_-)

5) У случају да је немогуће избећи интеракцију а видим да то ничему корисном не води примењујем поменуту технику (на почетку одговора). Прочитао сам да неко од светих отаца даје следећи рецепт за спасење (парафразирам): "Или бежи од света у пустињу или остани у свету правећи се луд. Тако чини и спашћеш се." Свакако, јасна је позадина ових речи и право значење "лудости" која је свету неразумљива. Моја "лудост" се огледа у томе да против интелигентнијих узурпатора цитирам разне изреке из филмова са већом или мањом иронијом покушавајући да нагласим апсурдност ситуације. Што се тиче оних других једноставно се ограђујем зидом ћутања.

Поврх свега тога трудим се да разумом спречим штетна дејства околине која прете да штетно делују на срце.

То је углавном цела тактика за разне случајеве, мада увек има варијација.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Moj je, povlačenje. Šta da se more objašnjavam više, vičem, praskam, bla, bla, bla...u nedogled. U neki tamo beskraj. U vetar...ma ajde da ne bih. Nije to sta sam ja. Nije. I nije.

I onda stanem, pa te ko dete, gledam s uplakanim velikim okama. Ko veli: "Šta radiš to? " Ne volim agresivnost, ne umem da se nosim s tim. Ne volim to nasrtanje. Kada te ljudi stežu i guše. Kada te klepaju s čim stignu. Kada nemaš vremena ništa ni da se presabereš i dozoveš pameti. Kada te uFate u mašinu i ako nije odmah kako oni žele, očekuju, ajde miko, doviđenjca.

Nakon svega, samo povlačenje. Zato što danas vrlo, vrlo dobro znam, u čemu sam slaba a u čemu sam jaka. I neću više da dozvolim da me diraš s onim, šta je najbolje u meni. da to bude tvoje oruđe za moje uništenje a ne dojučerašnja ručica za spas.

Ućutim se, umusim. Ostanem tako kao kretenče zbunjena i tupe glave. Gluvih ušiju. I još bleđih usana.  Opašem se lepo svojim  zidinama i doviđenja. Nećemo više nikada gledati reprizu. 

Majke mi mile, uvek sebe mogu da vidim u tim situacijama...kao neko ko stoji na sred ceste i misli se, šta me ej ovo opet pregazilo...

Подели на овим сајтовима

Незнање је некад јако добра ствар. Рече једном наш драги патријарх Павле: "Ако је нека вест толико важна доћи ће до мене и без новина и телевизије". :aplauz:

Подели на овим сајтовима

Незнање је некад јако добра ствар. Рече једном наш драги патријарх Павле: "Ако је нека вест толико важна доћи ће до мене и без новина и телевизије". :aplauz:

Ovo vredi zapamtiti. I zapisati. Sve će to naći svoj put.

Hvala što si nas sve setio na mudre reči patrijarha Pavla. :)

Подели на овим сајтовима

Obicno sam zapaljiva, besna.Kad prodje taj prvi talas,u sebi prezivam ko krava.Ako i dodju da mi se pravdaju , da se mire , da raspredu rekla kazala okrenem se i izlazim napolje.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Причао је ава Анув о томе како су ава Пимен и остала његова браћа, који су из исте утробе потицали и који су се као монаси подвизавали у Скиту, када су дошли Мазичани и опустошили га по први пут, отишли оданде и дошли у место звано Теренутин, док одлуче где треба да остану. И остану тамо неколико дана у некој старој палати.

А ава Анув рече ави Пимену:

-Учини ми по вољи, ти и твоја браћа, па нека се свако засебно повуче у тиховање, и да не сусрећемо један другога ове недеље.

А ава Пимен рече:

- Учинићемо како желиш. И тако и учине. А тамо у олтару беше некакав камени кип. А ава Анув је рано јутром устајао и бацао се камењем у лице кипа, а увече му је говорио:

- Опрости ми.

И он наврши недељу дана чинећи тако.

А у суботу се сусретну међусобно и ава Пимен рече ави Ануву:

- Видео сам те, аво, ове недеље како бацаш камење у лице кипа и како правиш поклоне предњим; зар верник чини такве ствари?

А старац одговори:

- И ту ствар сам због вас чинио. Када сте видели како бацам камење у лице кипа, је ли он говорио или се жестио?

Ава Пимен одговори:

- Не.

- И опет, када сам правио поклоне пред њим, је ли се узбудио и рекао: "Не опраштам".

Ава Пимен одговори:

-Не.

А старац рече:

- А нас је, дакле, седморица браће; ако хоћете да живимо заједно, будимо као тај кип који се било да је вређан било да је хваљен, не узбуђује. А ако не желите тако да буде, ево, на олтару је четворо врата: сваки нека иде куда жели.

Они падну ничице говорећи ави Ануву:

- Како ти хоћеш, оче, чинићемо и слушати што нам кажеш.

Причао је, пак, ава Пимен: Живели смо заједно све своје време, чинећи оно што каже старац, који једнога од нас одреди за економа, те што нам је он давао то смо јели, и било је немогуће да неко од нас каже: "Донеси нам нешто друго", или да каже: "Нећемо то да једемо". И провели смо своје време у спокоју и миру.

Подели на овим сајтовима

Kad sam bio mali dec, onda disocijacija, neka vrsta "isključivanja" iz sveta. Kasnije, kad sam bila tinejdžer, ljutnja, bes i odigravanje. 

Sad, posle milion godina terapije :) vrlo često humor, i namerna empatija - trudim se da shvatim tačku gledišta druge osobe. Naravno, dešava se da se vratim i drugim, manje funkcionalnim načinima, al' šta sad da radim, trudim se da budem bolja nego što jesam...

Koga ne mrzi, može videti dobar opis mehanizama odbrane na Wikiju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Defence_mechanisms

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

...одбр.механизми користе се да би се сакрила истинска осећања и људи тада обично глуме неке улоге...иако је човек најсрећнији када себи допусти да буде оно што јесте... на који начин се ви штитите...?

Humor je moj glavni,a možda i jedini odbrambeni mehanizam.Šalim se na svoj račun,a imam i dosta materijala za to. :D  Racionalizacija....itd.

P.s.Nesvesni mehanizmi mi nisu poznati,a sigurna sam da su veoma prisutni.... 1324_womens

• Волим 1

:351780:

Подели на овим сајтовима

...познато је да људи користе разне одбрамбене механизме када се нађу у опасним, непријатним, болним, стресним и непредвиђеним ситуацијама....

...одбр.механизми користе се да би се сакрила истинска осећања и људи тада обично глуме неке улоге...иако је човек најсрећнији када себи допусти да буде оно што јесте...

uh,

bio je jedan period poricanja, srećom pa sam bio tad potpuno poludio, inače ne bih danas bio normalan

bilo je jednostavno, isključiš mozak, osluškuješ glasove i dijeliš uloge; nevolja je kad se televizor uključi bez tvojeg znanja i volje. Ti ga isključiš iz struje a on radi! ili čak i bolje, kada dobiješ audio poruku na telefonu, koju si ti poslao, u 3AM  ne_shvata

Ja sam se smio zaklet da su oko mene svi ludi, a samo ja normalan, srećom po ostale, ja sam završio i za njih i za mene sav posao, i nijesam im naplatio :)

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

povlacenje,

akumulacija,

detonacija

<repeat forever>

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Па шта ја знам... Оно, класика... Уметнос'.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...