Jump to content

Косово и Метохија данас

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 500
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Србија мора да реагује на досадашње провокације и насиље над Србима. Србија званично креће у дипломатску акцију у СБ УН са аргументима да уколико КФОР не може да гарантује базбедност Срба, то мора да уради неко други. Видећемо, већ се спомињу очекивања помоћи од ,,источних земаља", надајмо се да ће ствари да крену на боље.

https://youtu.be/DmZgdMq60aM

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

SPUTNIKPORTAL.RS

Русија у потпуности дели оцене председника Србије Александра Вучића поводом „неподношљиве ситуације“ на КиМ и постоје сви разлози да се ситуација размотри на...

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 6. 7. 2023. at 17:34, Milan Nikolic рече

Србија званично креће у дипломатску акцију у СБ УН са аргументима да уколико КФОР не може да гарантује базбедност Срба, то мора да уради неко други.

Expand  

А шта је Србију спречавало да раније крене "званично у дипломатску акцију у ЦБ УН"? Србија је могла било кад да покрене ствари у УН. Покреће их сада када УН скоро и не постоје, осим формално, и кад се граде неки нови светови.

Нико не оспорава да је власт у незавидном положају по питању КиМ, али време ј епоказало да потезе које је СНС вукао - гори нису могли бити. Укључјући и повлачање из институција. Ето само то кад узмеш, најпре смо обукли униформе њихове, положили судијске заклетве, у општинама били под њиховим "законима" и сад имамо шта? Изашли смо из свега и имамо комлетну окупацију севера. и прогон народа.

Вучић је мајстор да прода паралелну стварност, али је вукао катастрофалне потезе. НАДкатастрофалне. Листа катасрфофалних потеза је предугачка. И понављам, последње што је урадио - повлачење из институција? Па то је тек лудило. Лепо је рекао Орбан: "Боље је седети за столом где се одлучује, него да други одлучују о теби". У другом контексту, ЕУ, али то се свуда може приметити.

Просто је човеку мука од катастрофалних потеза власти...и само кукумаче како нико нас не подржава? Па то зна сваки идиот - што онда очекивати подршку а стално говорити да нас никад неће подржати? Мада...сваки дан се "обраћа јавности"...овј пут се обраћа јер нема куд...

Замисли да Израл каже јеврејима у Палестини "склоните се да вас не ухапсе" ми чувамо мир. И сад УН - а УНа више и нема, то је кутија за жалбе коју нико не отвара и не чита шта је у њој. Кратко - много је попуштао, и сада је касно, показао је трилион слабости када су улози били 100 пута мањи, да би добијао кредите - и сад је цара до довара. То је као женско да пусти да ју неко раздева и онда кад је гола нешто као се нећка! Па сестро шта си радила до сада? Што си се "буцала" са уличарима а сад нешто се жалиш. Да си одмах чим те неко дотакао опалила шамар и окренула, не би сад била разголићена и поннижене и ризикује силовање!

Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar

Хоћеш ли једном да кажеш које потезе би ти вукао? 

Ниси ми јасан, до јуче је било зашто су Срби у институцијама, Вучић је крив, а сада је крив због изласка. Јесте крив због уласка, али због изласка ваљда треба бити заслужни Срби са севера КиМ. То је апсолутно јасно. Али нико није крив, него је теби кривица једино што те занима, зато не примећујеш ништа друго.

Спомињеш Израел и није те срамота, њих који заједно са Западом врше злочин и пљачку над многим народима. Упоређујеш силовања и кривицу оне која се скида, а мерио би се са Израелом који је у катастрофалном моралном стању. Шта да ти кажем, међународна политика је далеко сложенија него што мисле многи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 6. 7. 2023. at 19:54, Milan Nikolic рече

Спомињеш Израел и није те срамота, њих који заједно са Западом врше злочин и пљачку над многим народима.

Expand  

Прво - ти кад неко критикује председника, узимаш то као да ти неко дира међу на земљи. Председник је јавна личност, а критика је и право а делом и дужност сваког појединца. Истина конструктивна критика, а не веђање и псовање.

Што се овог тиче - види, а што би ме била срамота? Мене је срамота да да мој председник допушта понижавање Србије. Ту се поставља питање када се окреће образ, а кад се не даје писма да нападају светињу.

Ко и када и којим споразумима и под којим тачкама је БИЛА ТЕМА преговора повратак прогнаних?

Који нормалан преговарач преговара 10 година и сваки пут даје нешто ново док уопште не тражи да се имлементира већ договорено. С тим, да он имлементира СВЕ, а уопште не захтева да друга страна имлементира договорено. И тако једно, друго, треће, пето...10 година.

Бесмислена је дускусија на те теме. Ту нема шта да се дискутује, може само да се констатује катастфолана плитика. Од Бриселског споразума у којем смо повели 5:0 на крају немамо ништа! Окупиран сваки део КиМ-а, и народ под репресијом најгором после погрома...

Ја поштујем то да папир трпи све, да кад се појаве повољни геополитички тренуци чак и потписано може да се окачи мачку о реп. Нека буде тако и нека буде "куповање времена"...али да је све то тако - па јасно је као дан да су резултати те политике катастрофални. Да не говоримо ствари које наводима - које немају логичко објашњење.

Хипотеза: чак да си играч запада, да си плаеник запада, дакле најгора опција. Да си издајник - па кажеш им: људи, видите, ја ћу вам предати све, али не могу ради народа, народ не да. Ајде зезнућу народ - АЛИ, бре, па помозите да вам то обавим - вратите прогнане Србе, обновите им куће, вратите имања и станове ако они неће да се врате. Обезбедите права нашем народу доле.

Дакле ЧАК и утаквој ситуацији се нешто могло урадити...не, него се кренуло у неке највеће, наможније, никад веће, никад боље, никад и нико као ја пројекте и којешта. Ја не кажем да предсеник издајник, да је пордао КиМ или да ради за запад ради власти нити да је уцењен. Ја то не знам, немогу да знам, дакле немам право ни да сумњам у то - гоорим о катастрофалним потезима. То је као кад би био на испиту, имао 20 питањ, ниси знао одговор ни на једно, и онда се хвалио да си најбољи ученик/студент. Па не иде то. Морају неки критерији бити за оцену неке политике. Или су критерији Јована Јеремић и Информер? Мислим, што би рекли Орват - дамо се мало контролирази, кај не?

ПС

ШТА је СНС урадила за Србе у Албанији? Шта је Србија урдила код "нађег пријатеља Едија Раме" по питању Срба у Албанији којима у време Е. Хоџе наложено на силу да промене име и презиме? Какав статус имају данас Срби у Албанији? Шта је урадио лично Вучић за њих? Је ли потезао та питања? Урадио је ЋОРАК! Пио вино са Рамом и глуметао. Урадио је покојни Амфилохије и егови попови одлазећи и служећи доле. Бре нама упуцавају децу, а ми ни да БЛЕКНЕМО ко овца о правима нашег народа у региону.

ПСС:

Свако зна да позиција власти Србије данас није лака. САД је империја у паду. Окупирали су ЕУ, а ЕУ је окупирала нас. Оно типа: глани мафијозо је тамо негде, а његов потрчко који не сме да зуцне без њега је нама за вратом. И тако ми таљигамо у окупираном гету где влада мафија. Продају нам цигле, ударају рекете. То је то. То ми знамо. Него...могло је то и може много другачије.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Нисам видео да неко прети овим новим јањичарима, а еулекс их већ брани. 

SPUTNIKPORTAL.RS

Шеф Еулекса Ђовани Пјетро Барбано изразио је данас забринутост поводом, како је рекао, медијских извештаја да нови косовски полицајци из српске заједнице добијају...

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@Milan Nikolic Председник је - у једном од свакодневних, "ретких" обраћању јавност - обећао "хитну" седницу СБУН о КиМ. Кад ће се, оно беше, одржати? Прекјуче?  Пошто је хитно можда ће бити и јуче - или?

Подели на овим сајтовима

Питам се то и ја ових дана. Ваљда то не зависи од нас, разговарало се са Русима и Кинезима о томе и видећемо.

Нажалост, Запад наставља са обмањивањем, Србији је стално тешко, али морамо бити стрпљиви до краја.

Одупирање антихристима је главно што Господ тражи од нас. А то не можемо постићи без слоге, јер слога биће пораз врагу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Саопштење Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве

Објављено 27/09/2023

Са великом тугом у срцу молимо се Спаситељу да у  Царство небеско прими све Србе и Албанце пострадале  24. септембра, у Бањској на Косову. Изражавамо најдубље саучешће сродницима пострадалих и молимо се Пресветој Мајци Божјој да им пружи утеху.

Позивамо и верни народ да се моли Господу за све пострадале, како би Бог даровао мир свој свима, ради будућности и Срба и  Албанаца на Косову и Метохији. Морамо знати једноставну јеванђелску истину да мир не можемо измолити од Бога само за себе него да се морамо молити и за мир са онима са којима живимо, са нашим  суседима.

Са жаљењем, пак, констатујемо да многи из Приштине и из света, али, што је далеко трагичније, и из Београда, са различитих идеолошких полова, не бирајући средства, покушавају да Српску Православну Цркву прикажу као учесницу, чак и виновника,  сукоба и трагичних догађаја. Циљ тих који по сваку цену желе да увуку Цркву у трагичне сукобе јесте да Српска Црква са својим верним народом нестане са Косова и Метохије.

Стога подсећамо на десетовековно непрекинуто присуство Епархије рашко-призренске на Косову и Метохији, а више од свега на то да је Српска Православна Црква, са свештенством, монаштвом  и верним народом, ту опстајала у свим временима, у свим условима, упркос најстрашнијим гоњењима, страдању и  мучеништву монахâ, свештеникâ и верникâ, и то искључиво због тога што су били православни Срби, верни крсту  Христовом и Косовском завету.

Подсећамо и на то да се Српска Православна Црква увек залагала, као што се и сада залаже, да се неспоразуми на Косову и Метохији решавају мирно и дијалогом, у циљу мирног саживота Срба, Албанаца и свих других народа који на том подручју живе.

Дајемо пуну молитвену и сваку другу потребну подршку и потпору Епископу рашко-призренском г. Теодосију, браћи свештеницима, монасима и верницима.

Српска Православна Црква је, нарочито великим силама,  много пута, указивала на крајње  опасну политику власти у Приштини, чији је једини циљ потпуни изгон српског народа и стварање етнички само албанског  Косова. У том циљу извршено је безброј напада на наше светиње, на наш народ, чак и на српску децу. Последњих месеци хапшени су људи, без икаквих доказа или на основу  фабрикованих доказа, отимана  је  земља у поседу Срба, укратко, Косово и Метохија су данас бесудна земља, у којој  нема ни слободе ни минимума нормалног живота за Србе.

Браћи и сестрама на Косову и Метохији упућујемо поруку безграничне љубави и очинске бриге. Српска Црква ће, где год да живи и пастирски делује, наставити да штедро помаже вас, свој многострадални, али непоколебиви, поносни народ на Косову и у Метохији желећи да вам у и овим тешким данима пружи утеху, топлину и наду.

Напослетку, истичемо да су за Српску Православну Цркву Косово и  Метохија неодвојиви део државе  Србије. Подржавамо и подстичемо наставак мирољубивог дијалога у циљу постизања мира и решавања животно важних питања за све који у Покрајини живе.

https://spc.rs/saopstenje-svetog-arhijerejskog-sinoda-srpske-pravoslavne-crkve/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...