Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

дакле Премијер БЈРМакедоније, Никола Груевски ..(свака сличност са Вучком је (незло)намерна).. од 08:28 па до ..видећете и сами 4 минута у главном ...

Хвала за линк. Јасно је: МПЦ-ОА није обећана автокефалија већ канонски статус. У пракси то значи оно што је патријарх Павле понудио, а што су Македонци тражили 1958.г., узимање Светог Мира од Пећког патријарха, при чему при мироварњу, наравно може да учествује Охридски архиепископ, и помињање Пећког патријарха од стране Охридског архиепископа на Светој Литургији, као и потврђивање избора архиепископа од стране Сабора. За разлику од Нишког договора био би признат пун званичан назив МПЦ. (Узгред и за СПЦ би било упутно да врати историјски назив Пећка патријаршија). Најосетљивије је питање присуства македонских архијереја у Сабору СПЦ, што због избора патријарха, што због, важније, старања о вјероучењу. Да би се избегле могуће манипулације тиме и у српској и у македонској црквеној јавности, можда би било упутно да само Охридски архиепископ присуствује Сабору са правом вета на све вјерозаконске одлуке иза којих не стоји Синод МПЦ-ОА. Епархије у дијаспори су ионако признате Нишким договором, а право МПЦ у Сабору православних Цркава могло би се уредити, тек нешто другачијим разумјевањем диптиха предстојатеља, око чега и иначе није постигнута сагласност између помјесних цркава уочи предстојећег Сабора. На примјер да се у диптиху не помињу само поглавари Помјесних цркава, већ свих цркава у појединим државама, кијевски митрополит, који има много више вјерника од пољског или албанског итд, па у том контексту и охридски архиепископ. МПЦ нема услове за автокефалност ни у смислу пуног суђења, јер нема 12 епархијских архијереја. То би се могло ријешити тако што би охридски архиепископ заиста то и био, а скопска епархија би се подијелила на више епархија. (Аналогно из пастирско-историјских разлога то је потребно и у СПЦ, али то је друга тема). Осуђени од Синода МПЦ архијереј имао би право апелације на Сабор који би чинили сви српски и македонски архијереји. Звучи компликовано, и поједностављујући етнофилетистички ум, још кад је у служби, свјесној или несвјесној страним газдама, не може то да лако схвати. Бојим се да ту није проблем само на македонској страни, већ и на страни СПЦ која дуго избјегава да се суочи са проблемима свог организовања.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

дакле Премијер БЈРМакедоније, Никола Груевски ..(свака сличност са Вучком је (незло)намерна).. од 08:28 па до ..видећете и сами 4 минута у главном ...

https://www.youtube.com/watch?v=Jihp9JtUdaU#t=509

Јавио ми се синоћ црни Груевски, препричао ми разговор. Рекао му је вл.Иларион да пусте вл.Јована из затвора одмах ако мисле да имају икакву подршку из Москве убудуће.  

Подели на овим сајтовима

Imas kontakt sa Gruevskim?

Ма не..шала.. као "јавио" ми се.. црни груја.. ал` и даље, на основу онога што је рекао за телевизију, претпостављам то што сам написао...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

овој приимер на владиката Иринеј Бачки да го следат и другите учесници на форумов

:) a štooo!?....je l bi ti bilo drago ili zapovedaš,...... il si zaboravio da u nas nije papa  -Papa-  ma i kad je Vl. Irinej Bački u pitanju....... :D

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

И ово је Македонија, и ово је политичка партија која учествује у политичком животу БЈРМ (што је званично међународно име Р.Македоније), и њен вођа је био премијер Македоније и он с езалаже већ годинама да се Архиепископ ослободи..али га нико не зарезује.. И он је изричито тврдио да се ради о политичком и о монтираном процесу .. тако да, заговорници сваке ''уравниловке'' и инификације мишљења по било којој основи.. требало би да преиспитају себе и своје разлоге таквог свог става..јер се косе - ем са фактима, ем са истином, ем са здравим разумом... 

Самим тим и са Православљем, ако већ инЗистирају на Истом ..

ВМРО-НП:

Срамота је да се партије ради својих личних и партијских интереса, скривају иза МПЦ

ВМРО – Народна партија потсећа да је више година уназад, преко својих објављиваних саопштења, наступа и прес конференција, указивала да су судски процеси против владике Јована Вранишковског којима је осуђиван на вишегодишње затворске казне, мотивисани искључиво из политичких разлога.

ВМРО-Народна партија и данас задржава исти став о случају Вранишковски и ради тога поздравља иницијативу за његово хитно ослобађање. Истим квалификацијама о његовотм затварању, пре неколико месеци,  изјаснио се и Стејт Департмент, који је такођњ тражио његово ослобађање, на шта су Влада и надлежне институције остале глуве, а сада под притиском на Руске Православне Цркве, сместа благонаклоно реагују.

640px-Arhiepiskop_ohridski_Jovan-horizon

ИЗВОР:

http://a1on.mk/wordpress/archives/428086

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

И ово је Македонија, и ово је политичка партија која учествује у политичком животу БЈРМ (што је званично међународно име Р.Македоније), и њен вођа је био премијер Македоније и он с езалаже већ годинама да се Архиепископ ослободи..али га нико не зарезује.. И он је изричито тврдио да се ради о политичком и о монтираном процесу .. тако да, заговорници сваке ''уравниловке'' и инификације мишљења по било којој основи.. требало би да преиспитају себе и своје разлоге таквог свог става..јер се косе - ем са фактима, ем са истином, ем са здравим разумом... 

Самим тим и са Православљем, ако већ инЗистирају на Истом ..

ВМРО-НП:

Срамота је да се партије ради својих личних и партијских интереса, скривају иза МПЦ

ВМРО – Народна партија потсећа да је више година уназад, преко својих објављиваних саопштења, наступа и прес конференција, указивала да су судски процеси против владике Јована Вранишковског којима је осуђиван на вишегодишње затворске казне, мотивисани искључиво из политичких разлога.

ВМРО-Народна партија и данас задржава исти став о случају Вранишковски и ради тога поздравља иницијативу за његово хитно ослобађање. Истим квалификацијама о његовотм затварању, пре неколико месеци,  изјаснио се и Стејт Департмент, који је такођњ тражио његово ослобађање, на шта су Влада и надлежне институције остале глуве, а сада под притиском на Руске Православне Цркве, сместа благонаклоно реагују.

640px-Arhiepiskop_ohridski_Jovan-horizon

ИЗВОР:

http://a1on.mk/wordpress/archives/428086

А сада ''ХИТ'' из саопштења ВМРО-Народне Партије :

ВМРО-Народна партија је зачуђена, како је то МПЦ тако лако и брзо своје досадашње тврде ставове у вези са овим случајем, трансформисала и прихватила да се понаша као портпарол владејуће партије.

И то је Р.Македонија, рекох већ ...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Orthophill

Сада Hана можеш да дојдеш и да ни плукнеш под пенџерињата. хахахаха

Orthophill

Од кога не` одлачивте од Причесната, ни се помочавте под пенџерињата. Ама, да сме живи и здрави и белким ќе даде Господ да се обединеме. Па, место да се плукаме, да се грлиме и љубиме. :D

Orthophill

Ако не` сака и СПЦ, колку Дејан и нана, и` благодариме за таа љубов. :)

Orthophill

За волја на вистината вл. Јован не е Македонец, туку Влав-Цинцар (не ко вашите Власи), мене тоа не ми е битно. Битно е што ние си имаме свои епископи (со апостолско преемство од Пеќката Патријаршија), кои не` крстија, не` миросаа, ни ја проповедаат верата, не` причестуваат, не` венчаваат, не` погребуваат... А знаеме кога може да се отколониме од својот Епископ, само кога ќе не` воведе во ерес осудена на Вселенски Собор. До тогаш сме им верни на своите епископи, па макар и ангел небесен ни про...

Ovo je vredelo da se postavi sa "Najnovijih statusa" ..koliko da se vidi kakav je misaoni tok nekoga ko misli da se tako bori za Crkvu Hristovu ..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Orthophill

Сада Hана можеш да дојдеш и да ни плукнеш под пенџерињата. хахахаха

Orthophill

Од кога не` одлачивте од Причесната, ни се помочавте под пенџерињата. Ама, да сме живи и здрави и белким ќе даде Господ да се обединеме. Па, место да се плукаме, да се грлиме и љубиме. :D

Orthophill

Ако не` сака и СПЦ, колку Дејан и нана, и` благодариме за таа љубов. :)

Orthophill

За волја на вистината вл. Јован не е Македонец, туку Влав-Цинцар (не ко вашите Власи), мене тоа не ми е битно. Битно е што ние си имаме свои епископи (со апостолско преемство од Пеќката Патријаршија), кои не` крстија, не` миросаа, ни ја проповедаат верата, не` причестуваат, не` венчаваат, не` погребуваат... А знаеме кога може да се отколониме од својот Епископ, само кога ќе не` воведе во ерес осудена на Вселенски Собор. До тогаш сме им верни на своите епископи, па макар и ангел небесен ни про...

Ovo je vredelo da se postavi sa "Najnovijih statusa" ..koliko da se vidi kakav je misaoni tok nekoga ko misli da se tako bori za Crkvu Hristovu ..

Зошто ме вадиш надвор од контекст??? Ова беше за кратенката БЈРМ!

Ама ете го постигнавте тоа што го сакавте, цела Македонија протестира против желбата на Синодот на МПЦ да биде ослободен вл. Јован, а со тоа да започнат преговори. Честитки!

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ортофиле, немам коментар за твоје коментаре. Шта рећи а не заплакати?

Да ли би неко могао да ово прокоментарише?

http://www.srbijadanas.com/clanak/na-bozic-ruska-crkva-oslobada-jovana-iz-zatvora-25-12-2014

Подели на овим сајтовима

Зошто ме вадиш надвор од контекст??? Ова беше за кратенката БЈРМ!

Не те ''извадив'' од ''контекст'' речиси 'ич .. За ради кратенката ''БЈРМ'' и те ''кладов'' во контекст на ''цитат'' .. Смешен си со своите созерцаниа на нештата ... Карикатурален дури

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Ама ете го постигнавте тоа што го сакавте, цела Македонија протестира против желбата на Синодот на МПЦ да биде ослободен вл. Јован, а со тоа да започнат преговори. Честитки!

Доказ за твоју карикатуралност (као Црквене личности) је и овај цитат. Не зна се која реченица је већи доказ томе. Можда овај твој усклик, илити ''подврис'' на крају (''честитки'') је ипак најупечатљивији, ма да све зависи од читатеља твојих будалаштина који ће бити први на топ листи пашквила које пишеш.

И још нешто. Константно пишеш ''ми'' ''ви'' ..толико си слеп (поред здравих очију) да не схваташ ама баш ништа .. Који ''ми'' .. који ''ви'' .. Ради се о рањеном Телу Христовом које ''мпц'' и раскол разграђују.. било српски, било (бјр)македонски било бугарски ..украјински .. не допире то до твоје коре.. 

За тебе Владика Јован није ''ви'' .. тј није Македонац, него некакв влаФ или Цинцар(ин) измежу којих стављап шнак једнакости .. Скоро нисам прочитао већу глупост и будалаштину, при том тврдиш да то за тебе (наравно, нема везе .. Кој си ти лажов .. али себе самог лажеш . Ово пишем колко да ти буде јасно да си потпино прозиран у глупостима и лажима које износиш. 

И још нешто.. ти човече имаш некакву илузију да је овај форум и писање на њему ''изазвало ''лавину'' негодовања (БЈР)Македонске јавности против ослобађања Арх. Јована из затвора у '' ! Прво та ''лавина'' је лаж - коју износиш, а ово о узроку исте, тј да је овај форум то проузроковао (на чему нам још и честиташ(!)), то могу само да окарактеришем као твоју манију гоњења тј неку врсту параноје ..  

Међутим, искрен да будем мислим да ништа од овога није код тебе у питању, већ просто само твоја расколничка свест (и још више потсвест) од које не можеш да се ослободиш па заправо ликујеш самом себи својој заблуди ..

Ово схвати као најдобронамерније писање и размисли КО си и с ачиме се ти идентификујеш Македонцу, који из македонског корпуса, својим ставовима, (горе си то потврдио) избацујеш 50% највећих личности из македонске новије историје.

А за Арх. Јована не шири лажи међу људима, Јован никад није рекао да није Македонац.. Напротив, и то је још једна у низу твојих лажи у којима живиш .. 

• Волим 1

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Доказ за твоју карикатуралност (као Црквене личности) је и овај цитат. Не зна се која реченица је већи доказ томе. Можда овај твој усклик, илити ''подврис'' на крају (''честитки'') је ипак најупечатљивији, ма да све зависи од читатеља твојих будалаштина који ће бити први на топ листи пашквила које пишеш.

И још нешто. Константно пишеш ''ми'' ''ви'' ..толико си слеп (поред здравих очију) да не схваташ ама баш ништа .. Који ''ми'' .. који ''ви'' .. Ради се о рањеном Телу Христовом које ''мпц'' и раскол разграђују.. било српски, било (бјр)македонски било бугарски ..украјински .. не допире то до твоје коре.. 

За тебе Владика Јован није ''ви'' .. тј није Македонац, него некакв влаФ или Цинцар(ин) измежу којих стављап шнак једнакости .. Скоро нисам прочитао већу глупост и будалаштину, при том тврдиш да то за тебе (наравно, нема везе .. Кој си ти лажов .. али себе самог лажеш . Ово пишем колко да ти буде јасно да си потпино прозиран у глупостима и лажима које износиш. 

И још нешто.. ти човече имаш некакву илузију да је овај форум и писање на њему ''изазвало ''лавину'' негодовања (БЈР)Македонске јавности против ослобађања Арх. Јована из затвора у '' ! Прво та ''лавина'' је лаж - коју износиш, а ово о узроку исте, тј да је овај форум то проузроковао (на чему нам још и честиташ(!)), то могу само да окарактеришем као твоју манију гоњења тј неку врсту параноје ..  

Међутим, искрен да будем мислим да ништа од овога није код тебе у питању, већ просто само твоја расколничка свест (и још више потсвест) од које не можеш да се ослободиш па заправо ликујеш самом себи својој заблуди ..

Ово схвати као најдобронамерније писање и размисли КО си и с ачиме се ти идентификујеш Македонцу, који из македонског корпуса, својим ставовима, (горе си то потврдио) избацујеш 50% највећих личности из македонске новије историје.

А за Арх. Јована не шири лажи међу људима, Јован никад није рекао да није Македонац.. Напротив, и то је још једна у низу твојих лажи у којима живиш .. 

Е мој Рилски, како објаснити расколом усијано-суженом Македонцу да се Србин бави Црквом у Р.Македонији под именом Бугарског светитеља? 

Подели на овим сајтовима

Е мој Рилски, како објаснити расколом усијано-суженом Македонцу да се Србин бави Црквом у Р.Македонији под именом Бугарског светитеља? 

Па потсетити га на Василија II - ''Бугароубицу'' , Ромејског Цара који је тај ''надимак'' задобио услед погубљивања Самулиове војске.. Како другачије осим стално се позивати на истину против лажи у којима такви остварују своју идентификацију.

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...