Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

А ово је најинтересантнији део тог саопштења из ''мпц'' :

,,руковођен духом човекољубља, а ради виших циљева, позива надлежне власти Републике Македоније за милост у односу према затвореном бившем митрополиту Јовану, који и поред  преступа ради којих је осуђен и лежи затворску казну, у овим светим предбожићним данима, не треба да буде лишен наде за милосрђе...''

мало је рећи лицемери .. мало..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Подсећање, како је све почело:

ПИТАЊЕ МАКЕДОНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЈУГОСЛАВИЈИ - ДР. ЂОКО СЛИЈЕПЧЕВИЋ

https://www.scribd.com/doc/105257125

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Mozes to da nazoves kako god hoces ali ja koliko vidim RPC dobrano komunicira sa MPC. Izgleda da onaj ispad djakona Andreja Kurajeva koji RPC nije osudila nije ni bio ispad nego nekakvo opipavanje terena. U svakom slucaju treba pozdraviti svaki dogovor i razgovor sa u Makedoniji vecinskom opcijom a to je MPC.

Да то је истина. Руска црква од Свјатејшег патријарха Кирила "на доље" води политику братског дијалога према словенском, охридском Јерусалиму. Овим договором већинској МПЦ-ОА је обећан канонски статус, који никако не може бити аутокефалија, како због међуправославног договора, тако и због саме позиције Московског патријарха. То СПЦ омогућава трезвен братољубив дијалог (нијесам примјетио да је неко у том контексту помињао недавну посјету наше делегације предвиђене епископом бачким Москви), уз очување, боље рећи васпостављање канонског јединства. Већ то би била велика награда Господња за мучеништво архиепископа Јована. Примјећујем у македонској штампи резервисаност према овој теми, неименовани извори из цркве која у расколу пребива говоре да Нишки договор не може да буде основа за дијалог итд. Сада се не треба узносити над македонским страдалним народом, како се може, и у добром дијелу његове јавности, и схвата оспоравање црквене самосталности, но усмјерити се на икономијско ријешење, највећег еклесиолошког гријеха, раскола.

Подели на овим сајтовима

Да то је истина. Руска црква од Свјатејшег патријарха Кирила "на доље" води политику братског дијалога према словенском, охридском Јерусалиму. Овим договором већинској МПЦ-ОА је обећан канонски статус, који никако не може бити аутокефалија, како због међуправославног договора, тако и због саме позиције Московског патријарха. То СПЦ омогућава трезвен братољубив дијалог (нијесам примјетио да је неко у том контексту помињао недавну посјету наше делегације предвиђене епископом бачким Москви), уз очување, боље рећи васпостављање канонског јединства. Већ то би била велика награда Господња за мучеништво архиепископа Јована. Примјећујем у македонској штампи резервисаност према овој теми, неименовани извори из цркве која у расколу пребива говоре да Нишки договор не може да буде основа за дијалог итд. Сада се не треба узносити над македонским страдалним народом, како се може, и у добром дијелу његове јавности, и схвата оспоравање црквене самосталности, но усмјерити се на икономијско ријешење, највећег еклесиолошког гријеха, раскола.

Г-дине Живаљев,

уз пуно поштовање, мислим да сте направили неколико грешака које су својствене некоме ко дуго није био у Р. Македонији и имао непосредни лични контакт са верницима из ПОА (без обзира које службе). Прво: "многострадални македонски народ" је тренутно Црква Христова, Дом Очев, чија је глава у затвору и којој сваки дан може бити задњи. Поред њега, осуђено је над десетином верника на условне затворске казне итд. Ако сте мислили да "многострадални македонски народ" чине обични верници МПЦ који пребивају у расколу, погрешили сте. Мада, чак и они су у данашњем контакт програму једне македонске телевизије већином показали да им је доста лажи којом их затрпава МПЦ и државна власт. За то што они пребивају у расколу треба да захвале онима који их тамо воде а који се на народ лицемерно ваде. И ово са узношењем вам је, по мом мишљењу, промашај. Ко се узноси? Ко да се не узноси? То је патетика где јој места нема. Цела је ствар у томе што је држава, саветована од кознакојег моћника, решила да иде до краја у покушају утемељења свога идентитета. На том путу као своје, оруђе, алатку, користи расколничку МПЦ. 

Подели на овим сајтовима

мислим да сте направили неколико грешака које су својствене некоме ко дуго није био у Р. Македонији и имао непосредни лични контакт са верницима из ПОА (без обзира које службе).

Тачно је да пар година нијесам био у Македонији и нијесам имао контакта са вјерницима ПОА. Вјерујем да су они као "национални издајници" највећа жртва ситуације дуже од деценије. Као такви вјерујем да су они на челу са архиепископом Јованом залога будућег јединства православних Словена и посебно нас на Балкану. Када сам рекао "многострадални македонски народ" мислио сам на народ који је највише и најдуже  претрпио од турском зулумом, чак почетком 20. вијека печалбар би из Аустралије аги доноси трећину зараде (видјети приповјетке ненадмашног Анђелка Крстића). Тачно је да државна политика, тајна полиција и пропаганда нијесу допринјели зацијењу раскола које је Блаженопочивши патријарх Павле мудро и канонски икономично и исправно осмислио. Чини ми се да сам рекао да у македонској штампи влада нервоза због садашњих збивања. Хтио сам само неким коментаторима на сајту да укажем на то да је лако из Београда утврђивати лицјемерје саопштења Синода МПЦ-ОА. Христољубиво сапштење Синода ПОА у том смислу свима треба да нам пружи лекцију. Ја је радо прихватам, као и Ваше оправдане замјерке.

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да сам рекао да у македонској штампи влада нервоза због садашњих збивања. Хтио сам само неким коментаторима на сајту да укажем на то да је лако из Београда утврђивати лицјемерје саопштења Синода МПЦ-ОА ..

Eво још једног доприноса за размишљање на ''цитирану'' тему, и то из пера главног аналитичара у БЈРМ црквених прилика на релацији ''мпц'' - ПОА - СПЦ, Марјана Николоског

http://denesen.mk/web/?p=319203

а издвајам цитат .. као .. суштину , коју многи ''из Београда'' не виде  а неки и не желе да виде.. и не само из Београда. Дакле цитат:

'' Шта је автокефална црква потпуно је јасно и прецизно дефинисано и ту нема простора за преговоре. Шта је оно што Руска црква исто тако треба да каже, дали може и да гарантује то? Ништа више, ништа мање. Да ли ће се у диптиху  православних цркава наћи име МПЦ...

Свака друга модификација, импровизација типа самостална, широка автономија, самоуправна црква, а која би имала  било какву повезаност са Патријархом у Београду, значиће духовни геноцид овог православног народа.

Пре бих и сам подржао унијатство, отколико лажно јединство са православљем преко шовинистичке Беле Пане у Београду. Ко то не може да разуме у Синоду  МПЦ, сместа, или да свуче мантију, или да оде у манастир на подуже мировање. ...

И зато нека нико не покушава да продаје некакву лажну вредност да благослов од Пахомија, Иринеја, Качавенде је божји, а овај од владика из МПЦ  расколнички.''

Марјан Николовски – Новинар

.....

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Саопштење за јавност

23. Децембар 2014 - 21:46

На основу Меморандума који су Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил потписали 15. новембра 2014. године у Београду, са благословом оба Патријарха, руског и српског, Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски г. Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, боравио је 19. и 20. децембра 2014. године у радној посети БЈР Македонији.

Високопреосвећени митрополит г. Иларион посетио је 20. децембра Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована, који је из затвора Идризово, ради тог сусрета, привремено премештен у скопску клинику „Мајка Тереза“. После разговора, архиепископ Јован је враћен у затвор.

Истога дана митрополит Иларион се, заједно са г. Олегом Шчербаком,  амбасадором Руске Федерације у Македонији, срео са председником БЈР Македоније г. Ђорђем Ивановим. Потом је председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије  разговарао са председником Владе БЈР Македоније г. Николом Груевским и министром спољних послова г. Николом Поповским. Напослетку је митрополит Иларион разговарао и са поглаваром самопроглашене, неканонске Македонске Православне Цркве г. Стефаном.

Разговори које је Високопреосвећени митрополит г. Иларион водио у Скопљу били су руковођени бригом за јединство Цркве, њену благодатну мисију и спасење крштених душа у БЈР Македонији, а тицали су се перспективâ регулисања канонског статуса Цркве на том подручју и безусловног коначног пуштања на слободу Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована, осуђеног на тешку робију у монтираном политичком процесу.

Српска Православна Црква изражава дубоку благодарност сестринској Руској Православној Цркви, Његовој Светости Патријарху московском г. Кирилу и Његовом Високопреосвештенству Митрополиту волоколамском г. Илариону на братској љубави и сарадњи, као и на уложеном великом труду и напору у служби канонског поретка и црквеног јединства, као и ослобађања Блажењејшег архиепископа г. Јована, на правди Бога заточеног и подвргнутог суровом тамничком режиму упркос озбиљно нарушеном здрављу.

Епископ бачки Иринеј,
портпарол Српске Православне Цркве

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Погледати обавезно .. 

Ову исту емисију на овој истој телевизији (Канал24-ТВ - Скопље), смо гледали пре 6 месеци. Исти водитељ, исто ''јавно мњење'' и у тој тада није виђен нити се чуо иједан позитиван коментар на тему око затвора Архиепископа Јована и ПОАрхиепископије.. 

Јуче дакле 23. децембра после мање од 6 месеци, скоро да нема негативног коментара..  

ИЗВУЋИ ПОУКУ ..

ништа друго ..

http://www.dailymotion.com/video/x2d7sc1_очи-в-очи-23-12-2014_news?start=7

Подели на овим сајтовима

• Гости

Слушао сам емисију и могу да закључим да је доста оних који здраво размишљају. Један је казао: Ја лично познајем г. Вранишкоског и он је жртвено јагње. 

Подели на овим сајтовима

Пре бих и сам подржао унијатство, отколико лажно јединство са православљем преко шовинистичке Беле Пане у Београду.

О томе се ради. Унија је била врло популарна до прије 15 година међу македонским интелектуалцима. Сви редом су се изјашњавали за унију. Касније је дошло до буђења духовног живота у Македонији, па је и опција уније отпала. Наум струмички, један од потписника Нишког договора, је пријетио прије неколико година прављењем "алтернативне православне интернационале" са Филаретом- Јудом кијевским и осталима. Данас је питање, имају ли ови "унијатско-алтернативни гласови" снагу у македонској јавности. Ако немају, споразум је на видику, јер пуна аутокефалија је немогућа за МПЦ са становишта свих околних патријаршија, као и руске патријаршије. Зато није потребно провоцирати Македонце саопштењима о БЈРМ итд. То само користи непријатељима православља.

Подели на овим сајтовима

се согласувам да не се става масло на огинот, никому нема да му биде од полза тоа, ни на ПОА а ни на МПЦ.

Подели на овим сајтовима

дакле Премијер БЈРМакедоније, Никола Груевски ..(свака сличност са Вучком је (незло)намерна).. од 08:28 па до ..видећете и сами 4 минута у главном ...

https://www.youtube.com/watch?v=Jihp9JtUdaU#t=509

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...