Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 20 минута, Bokisd рече

Zaboravio sam kako bese to kod njih, jel bese low church oni koji su liberalniji i high church oni koji su tradicionalniji.

Не, то је ортогонална особина, која нема никакве везе с тиме. High church протестанти су они што личе на православце/римокатолике. Low church су они који су, што би се рекло, високо реформисани. Немају одежде, ритуале, иконографију, итд., а немају ни литургију, него им се службе своде на проповеди. Иако је стриктно гледано то ортогонална особина, међутим, мени се чини да су ови low church у просеку далеко најконзервативнији од свих хришћана.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 21 минута, Bokisd рече

Sta je to taj Messianic Judaism kod njih ?

Па то ти је low church типичан амерички протестантизам који се претвара да је јудаизам. Они иду у Израел и онда говоре јеврејима да им нема спаса, пошто нема храма, па нема ни жртава, па нема ни праштања грехова. Али, кажу им, тај проблем се може заобићи ако прихвате Христа! И онда, пошто је то low church протестантима, њима је то небитно, пуштају их да задрже све јеврејске обичаје и да држе цео Закон, али у суштини их натерају да прихвате протестантску теологију.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, mirko1929 рече

Па то ти је low church типичан амерички протестантизам који се претвара да је јудаизам. Они иду у Израел и онда говоре јеврејима да им нема спаса, пошто нема храма, па нема ни жртава, па нема ни праштања грехова. Али, кажу им, тај проблем се може заобићи ако прихвате Христа! И онда, пошто је то low church протестантима, њима је то небитно, пуштају их да задрже све јеврејске обичаје и да држе цео Закон, али у суштини их натерају да прихвате протестантску теологију.

Zanimljivo.... :POPOcorn1:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, mirko1929 рече

Не, то је ортогонална особина, која нема никакве везе с тиме. High church протестанти су они што личе на православце/римокатолике. Low church су они који су, што би се рекло, високо реформисани. Немају одежде, ритуале, иконографију, итд., а немају ни литургију, него им се службе своде на проповеди. Иако је стриктно гледано то ортогонална особина, међутим, мени се чини да су ови low church у просеку далеко најконзервативнији од свих хришћана.

Stvarno ima sve i svasta kod protestanata.

Подели на овим сајтовима

On 10.11.2021. at 15:11, Родољуб Лазић рече

Кога, иначе, нема на теми већ неколико дана, што је чудно. 

Није чудно, јер сам биоо у Смедереву на слави за Димитрија 3 дана. А после сам 2 дана био на неједењу, вечерас само 2 мала ћевапа у Валтеру у Бг после целодневног гладовања и читања молитава и исповести пред лавином људи. Био државни празник, лепо време, моје дежурство тако да је била маса људи. Избезумљен сам од умора.  

Подели на овим сајтовима

То што називамо полупелагијанством је такође пелагијанство - тих тзв. "полупелагијанских" ставова итекако има у пелагијанским списима, поготово код лукавог Пелагија. Ако Бог да, кад објавимо превод Августинових списа против пелагијанства, српски читаоци ће моћи из прве руке да се упознају са метеријом, а не из препричавања.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Александар Милојков рече

То што називамо полупелагијанством је такође пелагијанство - тих тзв. "полупелагијанских" ставова итекако има у пелагијанским списима, поготово код лукавог Пелагија. Ако Бог да, кад објавимо превод Августинових списа против пелагијанства, српски читаоци ће моћи из прве руке да се упознају са метеријом, а не из препричавања.

једва чекамо. Биће нам на ползу.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

On 11.11.2021. at 4:14, mirko1929 рече

Не, него си ти крајња незналица, која притом неће да учи. Имаш и код англиканацa Anglican Continuum, док су low church заједнице (њих дефинитивно не би назвао црквом) све фундаменталистичке (па их зато нисам ни наводио тамо кад сам давао примере либералних и фундаменталистичких цркава унутар исте традиције) и оне су управо и најбројније, и најутицајније у Америци (што их уједно аутоматски чини и de facto најутицајнијим хришћанима у свету). И мада ти вучеш на причу о Европи, ја причам о Америци, јер је хришћанство у Европи реално било мртво и пре него што су скандинавске државне цркве отишле тим правцем (мада чак и у Скандинавији имаш раскол по тој линији -- нпр. када су '99 почели с рукополагањем жена у Норвешкој државној цркви, дошло је до раскола и формирана је тзв. Нордичка Католичка Црква, коју не треба бркати са Католичком Црквом у Норвешкој, ови претходни су традиционални лутерани, a не римокатолици, мада ево сад видим на свом сајту за илустрације празника држе фотке православних икона).

Па требо би. Док се ми свађамо, секуларисти све пред собом газе. Заправо секуларисти сад и своје екскомуницирају и предају тами крајњој кад нису довољно „напредни“.

шта причаш ти?

• Оплаках :)) 1

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Onufrije рече

шта причаш ти?

Да ти немаш појма о томе како протестанти живе и шта раде, упркос томе што су они пуно утицајнији у свету него ми. Бајбл Белт се с разлогом зове тако.

Подели на овим сајтовима

Математика Божје благодати:

"Католичанска вера зна за једног и јединог посредника Бога и људи, човека Исуса Христа (уп. 1. Тим. 2, 5), који је ради нас изволео да поднесе смрт, то јест казну за грех, без греха. Јер као што је само Он постао син човечији, да бисмо ми кроз Њега постали синови Божји, тако је само Он за нас преузео казну без [својих] злих заслуга, да бисмо кроз Њега ми без [наших] добрих заслуга стекли благодат; јер као што се нама није узвратило за дуг ни за какво добро, тако се ни Њему није узвратило ни за какво зло [=ми смо незаслужено добили живот, Он је незаслужено добио смрт. Моје појашњење]. Предајући своју љубав онима којима намераваше да дарује незаслужени живот, хтео је да ради њих претрпи незаслужену смрт".

Свети Августин, Contra duas epistolas Pelagianorum IV, 4.6.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Александар Милојков рече

који је ради нас изволео да поднесе смрт, то јест казну за грех, без греха.

Још само да докажеш ту тврдњу, Августинову, да је смрт казна за гријех. И да је по самој својој природи човјек бесмртан, тј. да не би гријеха, ни Христос му ни за шта не би требао.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, slovoA рече

Још само да докажеш ту тврдњу, Августинову, да је смрт казна за гријех. И да је по самој својој природи човјек бесмртан, тј. да не би гријеха, ни Христос му ни за шта не би требао.

То нигде Августин не тврди. Ако пажљиво читаш, видећеш да први разлог Оваплоћења истиче на следећи начин: Јер као што је само Он постао син човечији, да бисмо ми кроз Њега постали синови Божји...

Дакле, први и основни разлог је обожење или усиновљење - Бог је постао човек, да би човек постао Бог. То од апостола Павла листом понављају Свети Оци Цркве.

Што се тиче казне за грех, може се превести и као плата за грех, а о томе Августин говори следујући апостолу Павлу (Рим. 6, 23).

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, slovoA рече

И да је по самој својој природи човјек бесмртан, тј. да не би гријеха, ни Христос му ни за шта не би требао.

Првородни грех и јесте одбојање обожења, одбијање Тајне Христа. Без обожења нема бесмртности.

Подели на овим сајтовима

Дакле, да човек није сагрешио - што значи да је прихватио обожење, Тајну Христа - он не би ни умирао. Грех је промашај циља стварања, а циљ је обожења, возглављење свега у Христу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...