Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Родољуб Лазић рече

Што се тиче (духовног) смирења, оно се стиче годинама и деценијама, али ретко ко га збиља стекне. 

Pa što si se onda toliko generalno okomio na oca Zorana kad su za sticanje smirenja i pobožnosti potrebne godine pa retki takvi postanu? 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 31 минута, Вилер Текс рече

Pa što si se onda toliko generalno okomio na oca Zorana kad su za sticanje smirenja i pobožnosti potrebne godine pa retki takvi postanu? 

Прво, нисам се окомио него полемишем са њим.

Друго, ако ниси приметио, њему првом је досадно и "прозива" ме, а после му ђаво крив. Овде у првој својој објави нашао је за сходно да, ничим изазван, помене мене, како сам наводно огорчен због његовог постављења за духовника у Ружици. А после још два пута, на страни 4. и 7. ове теме. И сад, кад се укључим и кренемо у причу, онда се дешава ово што се дешава - не зна човек шта да одговори, прича около-наоколо и, по старом рђавом обичају, као последица немоћи у дијалогу, сипа увреде на саговорнике. А када постане "густо", као сад, када опљуне некога (није ни он сигуран кога тачно) за наводну хулу, а не зна или не сме да каже у чему се она састоји,  укључују се његови фанови да га бране од "прогонитеља" који га "распињу" и "окомљују се" на њега. Ма није ваљда...

Тако да, опусти се, нико твог "аву" не разапиње нити прогони, него полемишемо о стварима о којима се не слажемо.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Родољуб Лазић рече

Прво, нисам се окомио него полемишем са њим.

Друго, ако ниси приметио, њему првом је досадно и "прозива" ме, а после му ђаво крив. Овде у првој својој објави нашао је за сходно да, ничим изазван, помене мене, како сам наводно огорчен због његовог постављења за духовника у Ружици. А после још два пута, на страни 4. и 7. ове теме. И сад, кад се укључим и кренемо у причу, онда се дешава ово што се дешава - не зна човек шта да одговори, прича около-наоколо и, по старом рђавом обичају, као последица немоћи у дијалогу, сипа увреде на саговорнике. А када постане "густо", као сад, када опљуне некога (није ни он сигуран кога тачно) за наводну хулу, а не зна или не сме да каже у чему се она састоји,  укључују се његови фанови да га бране од "прогонитеља" који га "распињу" и "окомљују се" на њега. Ма није ваљда...

Тако да, опусти се, нико твог "аву" не разапиње нити прогони, него полемишемо о стварима о којима се не слажемо.

Prvo nije mi on moj ava, nije mi duhovnik, ne poznajem čovek. Ali smatram da dosta toga dobro kaže.

Aha ti si polemičar.....A onda ništa 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

Ali smatram da dosta toga dobro kaže

На пример, да је саговорник дебил, перверзњак, глуп, нечист... да је хвалисање врлина...да његови опоненти хуле на њега... 

На то си мислио?

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Родољуб Лазић рече

На пример, да је саговорник дебил, перверзњак, глуп, нечист... да је хвалисање врлина...да његови опоненти хуле на њега... 

На то си мислио?

Смирен размисли зашто му је то неко рекао. Несмирен трга из контекста...

А неке ствари није ни рекао него их ти тумачиш погрешно. Ал нема смисла теби причати.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

Смире размисли зашто му је то неко рекао. Не смирен трга из контекста...

Просветли нас, несмирене и незнавене - објасни зашто је то рекао. И покажи како је и шта истргнуто из контекста.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Просветли нас, несмирене и незнавене - објасни зашто је то рекао. И покажи како је и шта истргнуто из контекста.

Нека те Бог просветли. Бог ти добро дао.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

Нека те Бог просветли. Бог ти добро дао.

Леп начин да се човек повуче.

И теби просвећење и свако добро од Бога.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Sveti Maksim ispovednik, naglašava prevazileći prirodu sa formulom priroda=blagodat.

Покажи ми то, молим те, код Светог Максима. Он сигурно не изједначава човјека (природу) са благодаћу, ту си нешто дебело промашио.

То што ћемо у есхатону бити причасници божанске природе, не значи да је природа (човјек) сада у есхатону. Сада имамо само предукус Царства.

И да, "светитељ може да загрли човека" (природу), и грле нас заиста, као једну општу природу у којој учествујемо. Али, када та природа ("човек") почне да "мази светитеља", не видећи да тако мази само ту исту општу природу, то је већ озбиљна болест. Па зато и кажеш да смо сами "удови Божји", иако ми то нисмо. Ми смо удови Тијела Христовог (Цркве), а Црква није Бог. (Осим цркве Зоранове, наравно.)

Од Светог Максима би, прије свега, требало учити о уличњењу природе.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, slovoA рече

Ми смо удови Тијела Христовог (Цркве), а Црква није Бог.

Mi smo udovi tela Hristovog preko Crkve, jer se preko Crkve sjedinjujemo sa Njim. Vrlo je potrebno reci da smo udovi Tela Hristovog koji ima covecansku prirodu i Bozansku prirodu. na Liturgiji smo svi ucesnici eshatona, kako mi tako i pre nas, te tako i posle nas. Jer kako bi nas Bog opste video da nismo delovi eshatona, po toj logici eshaton je prazna kuca koju neko tek treba da naseli.

Hristos kada se ovaplotio nosio je covecansku i Bozansku prirodu u jednoj Licnosti, vec sada,pre i posle i u sve vekove. Hristos izliva svoju Bozansku prirodu (nestvorenih energija) i ne ceka eshaton, jer u eshaton mozes uci samo ako si darovan Hristovim nestvorenim energijama.  Ne ceka eshaton jer on je vec pun u punoci i slavi svojoj.

пре 29 минута, slovoA рече

. Али, када та природа ("човек") почне да "мази светитеља", не видећи да тако мази само ту исту општу природу, то је већ озбиљна болест

Bolest je i celivati i maziti ikonu tj.svetitelja ako ne verujes da su svetitelji zivi i spaseni u Telu Hristovom,tj.eshatonu. zato sto svetitelji nisu nista bolji od nas, vec su samo malo blizi Bogu i Bog im priznaje zastupnistvo koje od svetitelja trazimo i molimo.     Cak se i mi sada i ovde molimo za sve, te cak ni mi nismo uskraceni zastupnistva.                                                                                                                                                                                                                                                                               Tvoja teologija je mracna kao tunel. Sveti Maksim govori o prevazilazenju prirode, tako sto nasa priroda po blagodati postaje deo Bozanske prirode, tj. sam Hristos kaze:ja sam u vama i vi u menji u sve vekove. Mi smo udovi tela Sina Bozjeg a ne nekog folklora. Mi smo vec sada i ovde sjedinjeni sa Njim,preko svetih darovaa tj. same Krvi i Tela Gospodnjeg.

ne stoji ti nijedan argument.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, slovoA рече

Ми смо удови Тијела Христовог (Цркве), а Црква није Бог.

Nisam ja ni rekao da jedemo krovove i zidove Crkve.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, slovoA рече

Покажи ми то, молим те, код Светог Максима. Он сигурно не изједначава човјека (природу) са благодаћу, ту си нешто дебело промашио.

То што ћемо у есхатону бити причасници божанске природе, не значи да је природа (човјек) сада у есхатону. Сада имамо само предукус Царства.

Upravo to, vec sam VSB skrenuo paznju na ovo oko Maksima, ali izgleda mora repeat.

I da, sada imamo predukus buduceg Carstva, to je opstepoznata stvar. 0703_read

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Hristos kada se ovaplotio nosio je covecansku i Bozansku prirodu u jednoj Licnosti, vec sada,pre i posle i u sve vekove. Hristos izliva svoju Bozansku prirodu (nestvorenih energija) i ne ceka eshaton, jer u eshaton mozes uci samo ako si darovan Hristovim nestvorenim energijama.  Ne ceka eshaton jer on je vec pun u punoci i slavi svojoj.

Pa, nije bas skroz tako..... Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Pa, nije bas skroz tako..... Just_Cuz_19

Pa gde su sada ti ljudi koji su bili pricesceni, sada pre i posle nas? Hoces da kazes, da nam Bog nudi praznu kucu iako se pricescujemo i sjedinjujemo sa Hristom.

Gde nas tako sjedinjene baca Bog? u koji kontejnjer nas stavlja da cekamo onoga Koji je vec u nama?

Подели на овим сајтовима

Шта би се писало да нема забране :)

Која је разлика да ли целиваш икону или је загрлиш?

Иначе има код Вл. Игњатија да се личност јавња кроз разне природе, па тако и кроз дрво тј икону. Али та личносна теологија и превасходност у односу на природу уз обавезно позивање на Св. Максима иде и у претеривање, а и није увек бач све тако код Св Максима. Можда је то само за време Св. Литургије :)

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...