Jump to content

Зоран Ђуровић: Ко су магови? Мт 2, 1-12

Препоручена порука

пре 23 минута, Ćiriličar рече

Ovaj klip nisam slusao, cekam malo zanimljivije.

Послушај, никад нисам досадан. А биће интересантнијих. Иде Мт 1, 25.

Подели на овим сајтовима

@nedeljko Сад нешто озбиљно - ћирилица, куцање без жвакања слова.

Види, нити браним, нити то њему треба - бае њему не, он ми је утеха јер сам мислио да мало ко има већег "злоћу" у себи, у смилу да не воли лицемерје. Не бавим се њима, па ни не покушавам да га сагледавам "дубински", тако да са мог површног поимања падреа видим да не воли лицемерје и зна жестко да оплете по њему - из којх разлога не судим! Е сад, може човек да раскринкава "површно" лицемерје код других, а сам да буде лицемед дубински - човек је створен да буде мало бог (по благодати, да ме не истуку ако не напоменем), дакле да олако не судимо.

Кад се већ ватате у коштац са његовим теолошким ставовима, онда гледајте да то радите аргументовано. Ја то не чиним, јер нити ми се да, нити ми је то "преча посла", а иако сам, сигурно, мање читао од оне тематике коју Ђуровић сам бира и излаже, да ме баш зашкакиља не бих се либио да дисккуутујем. Али не би баш тако то "персонализовао". Јер ви под сваким његовим темама, најчешће ударите по њему, а не о теми. А ако је и о теми, то радите да опалите по њему.

Онда је боље отворити тему о њему и на њој "расчалнити" падреа на "шнитице". То је то.

Генерално, навешћу једну (не сматрам да је једина) добру ствар код падреа (како оно кажу: добро ме је све добро хе-хе-хе): треба народ ослободити од ГРЧА неке "више силе", јер неслободан човек не може бити креативан. Е сад има ту једна квака опасна као таква. оно да је "старх од Бога, почетак спознаје". Ђуровић макар покушава да свој аудиторијум мало ослободи од тог грча, али не тако што врши неку "либерализацију" Православља. Јер, да је тако видимо да као теријер "вата за вратове" баш наше, српске "либерале" у Цркви.

Ко разуме схватиће. Другим речима речено: ми имамо два нераздвојива "фактора" у вери, теологији, хришћанству: онтологију и етику. Оне морају бити у савршеној хармонији. Е сад, црквени либерали су етику запоставили, онтологијом накитили сујету и оде маст у пропаст. Са друге стране, народ, па и "нижи" клир је мало "укочен" у етици, а онтологија му је "тамо нешто", па се и ту иде у крајност.

Е, падре својим наступом, по мени, генерално, вата ту неку средину. "Обичног" човека хоће мало да ослободи, да тај "страх од Бога" не буде параноја, а да, ипак, не буде црквени либерал....као неки, да не ширимо сад теологија-нет приче.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Не блеји. Тако се неће знати да си живинче, а не човек. Глупираш се гратис. Било би чудно да ја не могу нечему да те научим, јер би то значило да нисам студирао. 

Дакле, да ниси остао на читању само 1 текста, не би блејао без потребе и брукао се. 

То што блејим, глупирам и брукам, уопште, ме се не дотиче.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Три мудраца проповедајући долазак у свет Христа, Сина Божија, они учаху људе да верују у Њега, као што и сами вероваху. И нема сумње да се они после смрти удостојише бити увршћени у лик светих. А имена су њихова ова: први - Мелхиор, стар и сед, са дугом косом и брадом; он донесе злато Цару и Господару. Други - Госпар, млад и без браде, лица румена; он донесе тамјан очовечившем се Богу. Трећи - Валтасар, црнпураст у лицу и врло брадат; он донесе измирну смртном Сину Човечијем. - св. Јустин                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Да не кажете да сам прочитао само један текст. Прочитао сам најмање два текста. Силне године проведосте у изучавању и сада сам ја који готово да ништа не знам принуђен да Вас исправљам. Но Ви и  Славољуб Марковић имате право на своја тумачења. Шта кажете на могућност да је, можда, било цигло седамдесет мудраца ?                                               

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, nedeljko рече

Но Ви и  Славољуб Марковић имате право на своја тумачења.

Ко ти је Славољуб фуцкинг Марковић? Никад нисам чуо за лика. 

Ти си блејач, јер сам објаснио откуд 3 и откуд имена, а она су различита у различитим црквама. А ако мислиш да ће те Ис питати колико беше магова, онда нека ти је са срећом. Само дебил може мислити да су та имена или број по божанском надахнућу. Ни имена ни број не помену Матеј, а замисли како је погрешио, јер је то спасавајуће?!!! 

Зло ти у памет.    

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Ćiriličar рече

али не тако што врши неку "либерализацију" Православља. Јер, да је тако видимо да као теријер "вата за вратове" баш наше, српске "либерале" у Цркви.

Како да не...Он је либерал без премца и опортуниста пар екселанс. Док је био Зизиулас главни идеолог либералне теологије,  он је био тамо. И свашта нешто друго.  Како се мењају ветрови и прилике, тако и он мења причу. Сад је решио да "заигра" на Иринеја бачког у нади да ће се дочепати Богословског факултета.  И из тог разлога он игра ову игру великог Србина и тобож некаквог антилиберала, и пуца по другим либералима. Али и они и он су исти либерали, екуменисти, модернисти. Само су ови остали на фанариотским позицијама, а он се "прешалтао" и прелетео у други табор. Плус што има лични анимозитет према њима јер су дга спречили да буде на факултету. И то је сва "мудрост" његове позиције.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Зоран заслужује место на факултету.

Па ако уведу предмет "Основи хришћанске сексологије са педагогијом", не би имао конкурента.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Ко ти је Славољуб фуцкинг Марковић? Никад нисам чуо за лика. 

Ти си блејач, јер сам објаснио откуд 3 и откуд имена, а она су различита у различитим црквама. А ако мислиш да ће те Ис питати колико беше магова, онда нека ти је са срећом. Само дебил може мислити да су та имена или број по божанском надахнућу. Ни имена ни број не помену Матеј, а замисли како је погрешио, јер је то спасавајуће?!!! 

Зло ти у памет.    

Морам да признам да је слушајући Ваш клип, ипак, било и неке користи за мене. Нисам обратио пажњу да апостол Матеј није споменуо број мудраца и да се на основу дарова дошло до закључка да их је било тројица. Њихов број и имена мени лично нису битна. Опет св. Оци једно а о. Ђуровић друго. Славољуб Марковић пише за Треће око ( и ја сам данас први пут чуо за њега ) и муку мучи са бројем мудраца. Каже : било их је преко десет.

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић Знам ја, Рођо, ту причу, у смислу да пратим дешавања у Цркви. Али види, ја увек у човеку покушавам да сагледам добро. Са друге стране трудим се да не судим олако о људима. Знаш да сам се "качио" са падреом око покојног Митрополита. Хоћу рећи, зашто би ја доносио суд о човеку чак и на основу његових поступака склапао неке коцкице ако ми он не чини штету, а ни Цркви која ми је све.

Рецимо од силних тумачења Светог Јеванђеља ја сигурно нећу узети његово као аксиом. А ни он сам ни ико е сматра валда да је Богом дан да буде врховни тумач. Исто тако и нке друге теме.

То о модернисима, екуменистима....широка, брате, тема...знаш да је "Беседа" штампала Зизјуласа, да је све и свја био он од семинарских радова до доктората, чак је Владика Григорије урадио докторат да "одбрани" његовз православност....тако да сад из тог, није хиперболично рећи, црквеноисторијског процеса у наше време ишчупати Ђуровића...хм.

Сећам се доста тога...а боли ме душа од свега са Артемијем и од ономад, и првих јавних, по новинама, писама која су "случајно" процурела (Владика Јефрем Сабору, браћи). То је процес, сад ко лови у мутном, ма да и у митарства не верује, у Бога верује и Суд нам никоме не гине.

Додаћу, исповедићу, своју дилему засновану на оној "покриј грехе брата свога". Шта ми имамо? Имамо брате, ПИЈАЦУ. Какво црно покривање, имамо медијску пијацу. Него, није ју Ђуровић отворио, него мало веће "куке"....сад ако се он појавио на тој пијаци као неки "чистач" или, пак, као онај који граби крушке и јабуке испод тезги које су испросипане...уопште не желим да судим. Није спала СПЦ да је падре брани од њених, а није ни слаба да јој наштети.

Појединачно, како утиче на свој аудиторијум? Па то је до њих...ако сматрају да је "амин" падреово тумачење нечега, и ништа друго нити су нити хоће прочитати - нек им на здравље. Ја тај нисам. Али нисам ни тај па да кажем: ма иди бре. Паметан човек се од многих учи.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Зоран заслужује место на факултету.

Слажем се, али с тим да не може одмах да држи катедру, него да има неког кога мора мало да слуша, али не неку сујету над собом, него учитеља учитељу. Олако су се катедре давале....

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Ćiriličar рече

А ни он сам ни ико е сматра валда да је Богом дан да буде врховни тумач. Исто тако и нке друге теме.

Ма јооок, уопште. Он "постројава" Свете Оце, даје им или одузима "сертификат" исправног учења, суди ко не може бити патријарх и зашто, који ће владика бити обријан, ко ће да лети са БФ-а, проглашава Амфилохија издајником и расколником....И то све као клирик Истанбулске, а потом Румунске, патријаршије. Дакле, као неко ко се као маргарин меша у све послове који нису његови ни  по чину (јер је свештеник) нити јурисдикцијски (јер не припада СПЦ). Он, бре, има табуисану чашу коју не сме нико да пипне јер је његова. Капираш?  Он је у својим очима "учитељ васељене". Ако то до сада ниси схватио у вези са њим, онда ниси ништа. Но, да не ширимо причу о њему, ипак је ово друга тема.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, nedeljko рече

Опет св. Оци једно а о. Ђуровић друго.

Дебилистичка изјава. Да сам рекао: Није било 3 мага, то би било друго. Навео сам различити број у различитим Црквама, а навео сам ти и свеца, као и научника, који веле да се по броју дарова одредио и број магова. Никаква интелигенција ту не треба. Навео сам и да се имена први пут јављају у 7. веку, код Беде Пречасног. Није та имена Николај измислио пушећи томпус па му се узблутио мозак у тиквини, што би рекао Његош. То је баналан податак из традиције која нема никаквог историјског упоришта. А и имена су различита у различитим Црквама. Кажи ми који је то раскол у црквама настао поводом броја и имена магова? Да ли си ти нормалан? Очигледно да ниси. Неко ти наведе да постоје различите традиције око броја и имена, и ни иза једне не стоји, а ти као задњи кретен кажеш: св. Оци једно а о. Ђуровић друго.

Мржња је то брале, или озбиљни мождани поремећаји. 

пре 5 часа, Ćiriličar рече

него да има неког кога мора мало да слуша,

:)) Па, ето, да пођем у неку катакомбу да се мало доправославим! 12:smeha:

пре 5 часа, Ćiriličar рече

Рецимо од силних тумачења Светог Јеванђеља ја сигурно нећу узети његово као аксиом. А ни он сам ни ико е сматра валда да је Богом дан да буде врховни тумач.

Да. Био би проблем да ја нешто тврдим као истину. Неке ствари да, али су то догмати. Друге тумачим и износим отачка тумачења, јер су неупућенима ти текстови недоступни. Уместо да буду захвални, ови лудаци пљују. Објективне грешке постоје у Писмима као и у Отаца. Е, сада Рођени каже да то нису грешке, него да треба да клањамо као талибани. Слободно му је са моје стране. Те дебилоштине само брукају хришћанство, како вели св. Августин, а цитира га после Галилеј. Испао је Галилеј у праву, за разлику од "црквеног" мишљења. Да сам био на Беларминовом месту вероватно не бих тако резоновао, али штета је учињена, па нас сада с правом развлаче по блату. 

пре 5 часа, Родољуб Лазић рече

Па ако уведу предмет "Основи хришћанске сексологије са педагогијом", не би имао конкурента.

:))12:smeha::)) Имаш смисла за хумор, па ме сада не чуди што си се примио на мене!

пре 6 часа, Родољуб Лазић рече

И то је сва "мудрост" његове позиције.

Нажалост, цео резон ти је промашен. Наравно да те нећу разуверавати.   

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Родољуб Лазић рече

Дакле, као неко ко се као маргарин меша у све послове који нису његови

Да ли те ово подсећа на твоје писање у свим темама које покрене о. Зоран?

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Вилер Текс рече

Да ли те ово подсећа на твоје писање у свим темама које покрене о. Зоран?

Rođeni brani pravoslavlje i SPC, nemoj mu to uzimati. ??

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...