Jump to content

Зоран Ђуровић: Игуманија манастира Ћелије Гликерија на сахрани рашчињеног епископа Артемија

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, Родољуб Лазић рече

Рекао је да су постови, осим Великог поста, неканонски и необавезујући.  Рекао је и да "Исус и Павле нас уче да је пост индивидуална ствар. То је за мене канон. Нека пости ко колико може и хоће." Рекао је, такође, да је пост дно дна у побожности, да не значи ништа. За онога ко хоће да разуме шта је рекао, све је јасно. Ко неће да разуме, нико му не може објаснити. 

А што се тиче чињеница...Чињеница је и да Литургија није канонски регулисана, тако да је и она неканонски и необавезујућа, зар не? Мислим, свако може да служи литургију коју он хоће, нпр. коју он сам напише. 

Чињеница је и да служење на антиминсу није прописано канонима, што значи да је и то неканонски и необавезујуће. Свештеник може да служи без антиминса, зар не? 

И то су чињенице, исто као што су чињенице оно за постове. 

ti si baš vešt advokat izgleda

Liturgija je starija od kanona, zar ne? 

Kako je dakle uopšte mogu kanoni regulisati ili ne?

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 347
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Драшко рече

ti si baš vešt advokat izgleda

Liturgija je starija od kanona, zar ne? 

Kako je dakle uopšte mogu kanoni regulisati ili ne?

Liturgija sv. Jovana Zlatousta i Vasilija Velikog, o njoj govorimo. 

Подели на овим сајтовима

А сада, наградно питање: како данас посте римокатолици? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

А сада, наградно питање: како данас посте римокатолици? 

danas danas ili danas u smislu u ovom vremenu?

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Родољуб Лазић рече

Liturgija sv. Jovana Zlatousta i Vasilija Velikog, o njoj govorimo. 

a šta je kanon Evharistije?

pitam te jer sam čuo da se glavni deo tako zove? jel to kanon?

ne zezam te, stvarno pitam

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Драшко рече

a šta je kanon Evharistije?

pitam te jer sam čuo da se glavni deo tako zove? jel to kanon?

ne zezam te, stvarno pitam

Канон Евхаристије је део Литургије. Није канон у смислу свештених канона о којима говори Ђуровић. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Родољуб Лазић рече

Канон Евхаристије је део Литургије. Није канон у смислу свештених канона о којима говори Ђуровић. 

hvala

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

У овом времену. 

ne znam ali mislim da se normalno odnose prema postu

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Драшко рече

ne znam ali mislim da se normalno odnose prema postu

"Наградно"  питање је било уопштено, за све, не за тебе специјално. Али и за тебе. 

Подели на овим сајтовима

"Наградно"  питање је било уопштено, за све, не за тебе специјално. Али и за тебе. 

e dobro

izvini

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Родољуб Лазић рече

Рекао је да су постови, осим Великог поста, неканонски и необавезујући.  Рекао је и да "Исус и Павле нас уче да је пост индивидуална ствар. То је за мене канон. Нека пости ко колико може и хоће." Рекао је, такође, да је пост дно дна у побожности, да не значи ништа. За онога ко хоће да разуме шта је рекао, све је јасно. Ко неће да разуме, нико му не може објаснити. 

А што се тиче чињеница...Чињеница је и да Литургија није канонски регулисана, тако да је и она неканонски и необавезујућа, зар не? Мислим, свако може да служи литургију коју он хоће, нпр. коју он сам напише. 

Чињеница је и да служење на антиминсу није прописано канонима, што значи да је и то неканонски и необавезујуће. Свештеник може да служи без антиминса, зар не? 

Što misliš da je pogrešno to što je rekao da je post individualna stvar? Zar nije svetopisamski da ne pokazujemo javno da postimo? Takodje, imamo i kod svetitelja da je molitva veća vrlina od posta. Ne vidim šta je toliko sablažnjivo napisao. Jasno je naveo da kanoni ne pominju ostale postove osim Vaskršnjeg i srede i petka. Ako ti se to ne dopada onda treba da kritikuješ autore kanona, a ne Ðurovića.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Bokisd рече

a, sta da ti kazem,.... hipoteticki i ne moram, recimo uzmem od nekog svetitelja sta misli i prica o postu i to mi je dovoljno, zato sto je verovatnije da takav jedan svetitelj bolje razume poruku i smisao (kontekst :D) Jevandjelja od mene i onda mi je sasvim dovoljno da procitam nesto od svetitelja o postu i verujem njemu koji je sigurno bolji tumac Jevandjelja od mene...

:bu:

пре 5 часа, Родољуб Лазић рече

О, Боки, па ти верујеш да су Свети Оци ауторитет? Какав си ти непросвећен, ускоуман хришћанин! Не знаш да су Свети Оци застарели и превазиђени? Шта ће ти њихово мишљење? Имаш ваљда своју главу? И ти си хришћанин као што су и они били. 

Са ким се овде полемише, нико није тврдио да свети Оци нису аутиритет, то је грубо учитавање.

пре 5 часа, Bokisd рече

ispada ,.....ja sam dobri stari citatolog, ....:D

Mislim Rodjo da se u neku ruku trebamo drzati citatologije (u kom smislu),.... pa ako sv.Jovan Kronstanski (i drugi svetitelji) kazu da treba post i pokajanje, onda licno to doslovno shvatam da je tako stvarno,.... i posle tek razbiram kako to treba da bude i sta i kako.... itd...

Добри цитатолог ниси, мој друг је написао оргиналан рад од 80 страна без једне своје ријечи, а имаш хиљаде примјера погрешног цитирања, у смислу да цитатолог квари цитат. То ти је на један виши  начин исто као да мислиш ако знаш да пишеш слова да си писац, јер пишеш. 

Сви свети Оци су били оргинални јер их је надахњивао Дух Свети, Јеванђеље је увјек исто, говорили су увјек исто, али увјек на другачији начин, нпр.

"Нама су се небеса објављивала кроз растрежњена уста сумљивих дама."

Ево ти диван примјер погрешног читања (формално све је тачно) у које "аутор" уноси своје раније стечене представе, такве грешке му се вјероватно дјелом свјесно поткрадају, ако није тако проблбем је још већи:

пре 4 часа, Родољуб Лазић рече

Шта год да се посије на твоју њиву, вазда исто горко зеље ниче, помири се са Авом, другачије ће ти се чињенице чинити. Немој посље ко +Атанасије да се јавно кајеш што ме ниси послушао.

Од људи једне књиге, гори су људи једног читања.

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић Nije.On tu kaze da je post najmanja stvar u poboznosti. I kaze ti to i na taj nacin zato sto si ti uveren da on hoce da ukine postove a ti si kao postobranitelj. Poenta citave price je da se postovi neki skrate. Konlretno Petrovski i da se za Preobrazenje mrsi pa da se nastavi post do Uspenja po mom mosljenju. Lepo ti je rekao da nesto sto nije kanonski nije obavezujuce ali to ne znaci da ce biti ukinuto. Jer sto se tice posta mislim da bi retko ko postio kada bi se reklo posti kad hoces, mada mozda nisam u pravu i vec osudjujem.

Ipak mislim da je dobro da ostane ovako kako jeste a ako se petrovski skrati super, ako ne amin i da ne lozimo lomacu i bez histerije.

Nisi mi obrazlozio kriticki stav.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...