Jump to content

Зоран Ђуровић: Игуманија манастира Ћелије Гликерија на сахрани рашчињеног епископа Артемија

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Prosto neverujem.

Умем да избацим све најгоре из људи. Егзорциста или Спајдермен, како си ти некад рекао. Уплака ме од смеха кад је написао да му се ти не јављаш, јер ти не знаш ништа. 12:smeha: Која је то туга! А онда вели да сте сатрапи, као да никад није прочитао како смо се поклали око неких ствари, али остали пријатељи и све завршено у братском миру. Јер овде нико није луд. Разговарамо аргументовано. Наравно не и Роћко, он је секта. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 347
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Не, за разлику од тебе, он није инсистирао на неканоничности (=непотребности) постова. Говорио је о скраћивању као могућности, као евентуалији. 

Није било потребе да каже да су неканонски. Ти ми наведи каноне који су санкционисали Божићни, Петровски и Успењски пост. 

Неканоничност није и непотребност. То само у твом делиричном уму може да буде. Неканоничност значи необавезност, јер кад је једна ствар канонски прописана, онда се врши. Ја сам ти навео, знајући да си коцкасте главе, да се и канони уредно крше, а не разумем онда зашто се упињеш за нешто да је обавезно кад га канони не прописују? Зато ти кажем, ако у твоју глупу главу може да уђе, да ове постове Црква није прописала. То што ће да пише у Календарче који су посни или мрсни дани, или кад се крмача праси, није обавезујуће.  

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Уплака ме од смеха кад је написао да му се ти не јављаш, јер ти не знаш ништа. 12:smeha: 

пре 12 минута, Zoran Đurović рече

Као и обично, не говориш истину. Јер кад не говориш истину, своје говориш. 

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Разговарамо аргументовано. Наравно не и Роћко, он је секта. 

Ти и аргумент сте се срели некад давно и разишли. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Није било потребе да каже да су неканонски. Ти ми наведи каноне који су санкционисали Божићни, Петровски и Успењски пост. 

Неканоничност није и непотребност. То само у твом делиричном уму може да буде. Неканоничност значи необавезност, јер кад је једна ствар канонски прописана, онда се врши. Ја сам ти навео, знајући да си коцкасте главе, да се и канони уредно крше, а не разумем онда зашто се упињеш за нешто да је обавезно кад га канони не прописују? Зато ти кажем, ако у твоју глупу главу може да уђе, да ове постове Црква није прописала. То што ће да пише у Календарче који су посни или мрсни дани, или кад се крмача праси, није обавезујуће.  

И то што није обавезујуће је у Цркви присутно како за који пост, од 8 до 16 векова. А 16 векова су присутне и Литургије у данашњем облику, које такође не подржава ниједан канон. Као и остале ствари које сам ти навео у поруци на коју ниси одговорио. Из тог инсистирања на необавезности и неканоничности следи закључак да су они погрешни и да их не треба поштовати. 

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Родољуб Лазић рече

Не, патријарх Павле није имао став као ти и Ђуровић. Причаш нетачно. Остало је беспредметно коментарисати. 

И није критика, Јанко, то што ти радиш, не заваравај се. Ти си просто не добронамеран човек. Спомињање треће браде и потпуно бесмислено навођење да ја намерно мешам постиборство и трезвоумље благе везе нема са критиком, него са твојом јефтином злонамерношћу, коју немам потребе да слушам ни да је подстичем својом комуникацијом. 

А човек је јасно и гласно рекао да су осим Великог, остали постови неканонски и необавезујући, и да он следи Христа и Павла, који су, ваљда, изван Цркве. А из става да је само Велики пост канонски, следи да су остали непотребни, или погрешно уведени или већ нешто томе слично. 

Свашта сам био на овом форуму, ево сад сам и злонамеран.

А кад му сад кажем: "Где си нашао да сам ја ИКАД написао да не требају постови осим Васкршњег"?!? И зашто мене изједначаваш са Ђуровићем у целости питања поста (ја сам изједначио нас двојицу по питању ПЕТРОВОГ И ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКОГ поста са Павлом)?!?

Да ли примећујеш да си ме осудио за нешто што НИКАД нисам рекао, изједначио ме са Ђуровићем и додао ми епитет злонамеран?!?

Очекујем од тебе у најмању руку извињење.

Одмах.

А своју злонамерност учитавај другоме, не мени.

Извињење одмах.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Родољуб Лазић рече

Говорио је о скраћивању као могућности, као снисхођењу и евентуалији. 

I meni se cini Just_Cuz_19 da je p.Pavle to predlagao kao neku meru snishodjenja, ako je sam bio veliki isposnik, valjda je smatrao da je post velika i potrebna stvar. Pa i ap.Pavle je puno puta snishodio hriscanima, iako je zeleo da svi budu kao i on (sto je bio u duhovnim stvarima).

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

I meni se cini Just_Cuz_19 da je p.Pavle to predlagao kao neku meru snishodjenja, ako je sam bio veliki isposnik, valjda je smatrao da je post velika i potrebna stvar. Pa i ap.Pavle je puno puta snishodio hriscanima, iako je zeleo da svi budu kao i on (sto je bio u duhovnim stvarima).

Evo i Zoran snishodi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Јанко рече

исти став о Петровом па и Богородичном посту као ја или Ђуровић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

И то што није обавезујуће је у Цркви присутно како за који пост, од 8 до 16 векова. А 16 векова су присутне и Литургије у данашњем облику, које такође не подржава ниједан канон. Као и остале ствари које сам ти навео у поруци на коју ниси одговорио. Из тог инсистирања на необавезности и неканоничности следи закључак да су они погрешни и да их не треба поштовати. 

Дунстеру, Црква првог миленијума зна за постове и канонски их је одредила. Од 9ог века настаје декаденција духовног живота и умножавање постова који нису канонски. Дебилистичко алудирање на Василија Великог, да постоји неписанио предање не важи овде, јер постви су одређени канонима и саборски санкционисани. Сада неком, као што си ти, падне на памет да прави крст својим стопалом, и да то треба да буде каноном озваничено. Не, то је глупост. Ти се крсти твојом ногом колико хоћеш. Ти то поштуј. Као што постоји и хиљаду других сујеверја која су ушли у Цркву. И она морају да се чисте, као што је предложио и Павле око постова. 

Пост је дно дна у побожности. Не значи ништа. Ис и Апостоли би постили стално, а они су рушили пост. Јер ти не разумеш да када нестане истинске побожности умножавају се правила. То су урадили фарисеји. И то је твој позив данас, да и пошто се Месија јавио, да то срушимо и успоставимо људски поредак побожности. Побожност по мери човека! Колико си јадан! Пре ће фарисеј бити оправдан, него ти, јер фарисеј није знао за Исуса. Ти и поред тога, уводиш своја правила као бесомучник.   

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Јанко рече

И зашто мене изједначаваш са Ђуровићем у целости питања поста

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Zoran Đurović рече

Пост је дно дна у побожности. Не значи ништа

Хвала на подршци за тврдњу да си постоборац. А и јасно је сада зашто су за тебе цитати из св. Отаца који уздижу пост - бесмислице. 

Јанко, да ли је ово довољно добар одговор на твоје питање? 

А пошто су свети Оци говорили,  по теби, бесмислице о посту, хајде ти буди оснивач те цркве у којој неће бити постова, који су дно дна, и покажи свима нама како права побожност треба да изгледа. Па ко хоће, нека ти се придружи. Није да нема аспираната. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Evo i Zoran snishodi.

Ok,.... ali onda da budemo svesni da je u pitanju snishodjenje nasim slabostima, ... recimo, dnevni post je u staro vreme bio jedan obrok dnevno pred kraj dana i slicno, dok danas ako jedemo tri puta dnevno (plus neka uzinica i jos neki posni slatkis...:D) onda nam je to post... itd...

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Родољуб Лазић рече

А и јасно је зашто су за тебе цитати из св. Отаца који уздижу пост - бесмислице. 

Neprijatelju Bozije blagodati, reci mi koji je post uveo Razbojnika na krstu u Raj? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...