Jump to content

Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 25 минута, Bokisd рече

I, onda mogu da se menjaju osnovna nacela nekih bogoslovskih stvari, i onda je bilo onako i sad je ovako,..... i sutra ce da bude ko zna kako.... (al sam srocio....:D)

To je normalan proces, ništa što ne može da izdrži argumente ne može da opstane.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 827
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Imacete veliki problem u misiji evangelizacije od druge polovine 21. veka, svi koji onako krajnje primitivno poimate...  (pitanje je da li ce te i vi sami u veri ostati). Jer,  srednjovekovno tumacenje da Bog sudi SAMO na osnovu vere i dela pocinjenih u toku ovog zivota, ne moze da istrpi ni najblazu kritiku zasnovanu na stvarima koje je nauka  otkrila u 20. i 21. veku...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Вукашин рече

У Писму нема говора о томе.

Da li si citao u Svetom Pismu (Evandjelje po Marku) da ce se svako telo OGNJEM posoliti i solju osoliti i da je ta so dobra?

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Благовесник рече

Imacete veliki problem u misiji evangelizacije od druge polovine 21. veka, svi koji onako krajnje primitivno poimate...  (pitanje je da li ce te i vi sami u veri ostati). Jer,  srednjovekovno tumacenje da Bog sudi SAMO na osnovu vere i dela pocinjenih u toku ovog zivota, ne moze da istrpi ni najblazu kritiku zasnovanu na stvarima koje je nauka  otkrila u 20. i 21. veku...

Zanimljivo je ono iz prispodobe o zvanju na kraljevu gozbu da su tamo ušli i dobri i zli i nikakav problem nisi imali doli samo jednog koji nije imao svadbeno ruho.

Ispada da Boga baš briga kakvi smo mi...i da je to naše dobri i zli manje važno jer je normalno da smo zli...ima ona vi i ako ste zli znate dobrim darivati  vašu djecu itd.

Pa što je onda bitno i što je to svadbeno ruho ( to svadbeno ruho je nešto što je masovno dostupno svima i što se svima nudi....neznam zašto taj nije htio uzeti na vratima to svadbeno ruho.

I na kraju mnogo je zvani a malo...završava usporedba

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, kopitar рече

To je normalan proces, ništa što ne može da izdrži argumente ne može da opstane.

Ali, ako je nesto bilo belo ranije, i sada je zeleno, to je razlika,.... ili je jedno ili drugo,.... i kako onda to moze u bogoslovlju - kada ima stvari koje se ne menjaju i zato su i dogme.

I, nema tu nekih validnih argumenata.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Благовесник рече

Pa, kako onda sudi Bog, ako nije samo na osnovu vere i dela ?

,i sta ima veze, ko da ako je neko primitivac, ko da je to najbitnije, valjda je bitnije da budemo dobri ljudi... itd....

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, kopitar рече
пре 29 минута, Благовесник рече

Zanimljivo je ono iz prispodobe o zvanju na kraljevu gozbu da su tamo ušli i dobri i zli i nikakav problem nisi imali doli samo jednog koji nije imao svadbeno ruho.

Ispada da Boga baš briga kakvi smo mi...i da je to naše dobri i zli manje važno jer je normalno da smo zli...ima ona vi i ako ste zli znate dobrim darivati  vašu djecu itd.

Pa što je onda bitno i što je to svadbeno ruho ( to svadbeno ruho je nešto što je masovno dostupno svima i što se svima nudi....neznam zašto taj nije htio uzeti na vratima to svadbeno ruho.

I na kraju mnogo je zvani a malo...završava usporedba

Ja ne znam sta vas dvoje to tacno pricate,.... confused1

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

Koliko sam citao, postoji usavrsavanje i napredovanje u tom buducem duhovnom zivotu.

Читао сам и ја, али ово ми је ближе што каже Софроније:

Цитат

Dok me je rastrzalo sećanje na smrt, dolazile su mi misli o Večnosti: kako misliti Večnost? Da li kao nekakvo postepeno kretanje koje nema kraja? Tako misle mnogi, čak, i bogoslovi. Oni govore o našem večnom spasenju kao o neprestanom ushođenju k Bogu – Beskrajnome, Beskonačnome. Ali, Sveto Pismo ne govori tako. Sveto Pismo govori o tome da postoji mogućnost prelaska iz dimenzija vremenskih u Večnost (pojam “dimenzije” je već neprimeniv na Večnost).

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Благовесник рече

Da li si citao u Svetom Pismu (Evandjelje po Marku) da ce se svako telo OGNJEM posoliti i solju osoliti i da je ta so dobra?

Цитат

10. По благодати Божијој која ми је дата, ја сам као мудар неимар поставио темељ, а други зида на њему; али сваки нека гледа како зида.

11. Јер темеља другога нико не може поставити осим постојећег, који је Исус Христос.

12. Ако ли ко зида на овоме темељу злато, сребро, драго камење, дрва, сијено, сламу,

13. Свачије ће дјело изићи на видјело; јер ће Дан показати, јер ће се огњем открити, и свачије ће се дјело огњем испитати какво је.

14. Ако остане чије дјело што је назидао, примиће плату;

15. Ако чије дјело изгори, биће оштећен, а сам ће се спасти, но тако као кроз огањ.

Ово је мислим тумачење Светог Теофана Затворника:

Цитат

Jer će se svaki ognjem posoliti, i svaka će se žrtva solju posoliti (Mk.9,49). Nešto pre ovoga Gospod je govorio o tome da je neophodno biti spreman na žrtve svake vrste i na svakojaka dela samoodricanja, sa ciljem da se istraje na dobrom putu. Žrtve treba prineti bez razmišljanja, pa makar bile dragocene, kao oko, ili neophodne, kao desna ruka. Jer, ako budeš žalio da prineseš takvu žrtvu, i usled toga skreneš sa pravog puta na krivi, bićeš prinuđen da u budućem životu stradaš večno. I tako, prinosi žrtvu – mučnu i žalosnu ovde, kako bi tamo izbegao mučenje. Bez ovdašnjeg ognjenog očišćenja nije moguće spasti se od večnog ognja. Svako ko želi da se spase dužan je da bude posoljen ognjem, da prođe kroz ognjeno očišćenje. Svi smo mi, po zakonu stvaranja, dužni da sebe prinesemo na žrtvu Bogu. Međutim, svi smo mi nečisti. Zbog toga treba najpre da se očistimo, kako bismo postali žrtva prijatna Bogu. Međutim, onaj ko počne da se čisti, da iz duše odstranjuje strasti, oseća bol kao od žeženja ognjem. Dejstvo unutrašnjeg samoočišćenja je slično dejstvu ognja kojim se čisti metal. Metal nema osećanja. Kad bi ih imao, osećao bi istovremeno i čišćenje i žeženje. Isto to se dešava i sa čovekom koji sam sebe čisti. Čisteći se, on kao da sav biva žežen ognjem. Očišćavajući oganj prolazi kroz sve njegove delove, kao što so prodire u soljeno telo. I samo onaj ko se očišćuje, biva prava bogougodna žrtva. Zbog toga je neophodno da svako bude posoljen ognjem, slično kao što se u Starom Zavetu svaka žrtva solila pre prinošenja na svespaljivanje.

И ово је Свети Теофан:

Цитат

Postoji jedan trenutak, uz to veoma primetan, jasno izdvojen i uočljiv u proticanju našega života, a to je momenat kada neko počinje da živi po Hristu, momenat u kome se počinju ispoljavati u čoveku suštinske odlike hrišćanskog življenja. Hrišćansko življenje jeste revnost i snaga delatnog prebivanja u opštenju (zajedničenju) sa Bogom, verom u Gospoda našega Isusa Hrista, pomoću blagodati Božije, ispunjavanjem svete volje Njegove, u slavu presvetog imena Njegovog. Suština življenja hrišćanskoga sastoji se u bogoopštenju (bogozajedničenju) u Hristu Isusu Gospodu našem, bogoopštenju (bogozajedničenju) koje je u početku skriveno ne samo od očiju okoline, nego i od samoga čoveka. Svedočanstvo o njemu, vidljivo drugima ili jasno nama samima, jeste žar delatne revnosti za jedno jedino – za hrišćansko bogougađanje, sa punim samopregorom i prezirom prema svemu što je bogougodnom životu protivno. Dakle, kada se u duši zapali ovaj plamen revnosti, postavlja se temelj hrišćanskog življenja; i u kome se taj plamen ne gasi, on živi po Hristu.
Na ovoj suštinskoj odlici valjalo bi da malo duže zadržimo našu pažnju.
“ Dođoh da bacim oganj na zemlju,“ – govori Spasitelj, „i kako bih želeo da se već zapalio!“ (Lk. 12, 49). Te se reči odnose na življenje hrišćansko, a Gospod ih kazuje zbog toga što je vidljivo svedočanstvo takvog življenja zapravo revnost prema bogougađanju, koja se razbuktava u srcu Duhom Božijim poput ognja; i kao što oganj sažiže veštastvo u kojem se zametnuo, tako i revnovanje za život po Hristu zahvata dušu u kojoj se začelo. Opet, kao što u požaru plamen zahvata čitavu kuću, tako razbuktali oganj revnosti obuzima i prožima čitavo biće čovekovo.
Na drugom, pak, mestu Gospod kazuje: „Svaki će se ognjem posoliti“ (Mk. 9, 49). Ovim se rečima ukazuje na oganj duha, koji revnošću obuzima čitavo naše biće. Kao što so, prodirući kroz lako kvarljivu materiju, sprečava truljenje, tako i duh revnosti, obuzimajući čitavo naše biće, izgoni greh koji razjeda i uništava našu prirodu i po duši, i po telu, uklanja ga iz svih, pa i najskrivenijih njegovih staništa i obitališta, spasavajući nas na taj način od moralnog kvarenja i truleži.

Свети Теофилакт Охридски наводи Левитски законик: И сваки дар ваше жртве треба сољу бити посољен. Каже, добро је да своје жртве посолимо сољу Божијом, што значи да не приносимо немарно и расејано наше жртве, већ жртве крепке и добро спремљене....

На другом месту налази паралелу са апостолима, чија је дужност (као со) да друге сачувају од кварења. Ако је учитељ без соли и нема силе и вештине да нас сачува од трулежи, чиме ће се осолити, или зачинити? Зато имајте у себи соли, тј. пријатне благодати Духа Светог, која одражава свежину, да бисте имали мир међу собом...

Има још много тумачења ових дубина Писма...

Нећу више као Боксид, доста је за данас :D

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

(samo malo zapazanje..... nije besmrtna po blagodati, takva je nasa ljudska dusa,.... Hristova dusa je bila besmrtna, jer je On uzeo u Svoju licnost celu covecansku prirodu, i telo i dusu, i onda je dusa postala Njegova sopstvena (dusa) i zato se kaze da je Svojom obozenom dusom sisao u ad....)

Хвала брате на исправци.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Ако је учитељ без соли и нема силе и вештине да нас сачува од трулежи, чиме ће се осолити, или зачинити?

Apostolska otprilike ovako: nisam došao sopstvenu pamet ni mene da svedočim, već Hrista raspetog i Vaskrslog. Ako Hristos nije ustao iz mrtvih uzalud vera naša.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ово је мислим тумачење Светог Теофана Затворника:

Što on meni ne odgovara, nikad ga mirno nisam mogao da čitam.

Hristos je za mene blag, preblag, nije mi opšte toliko oštar kao kod njega.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Вукашин рече

У Писму нема говора о томе.

1. Korinćanima 3,15 Onaj čije djelo bude izgorjelo bit će je lišen; on sam bit će spašen, ali kao što to jest, kroz vatru.
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, nedeljko рече

Ведрана Рудан - е то је тачно ! А остало је бајка....

Šta nije dobar teolog i umetnik?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

, kako onda sudi Bog, ako nije samo na osnovu vere i dela ?

Onako kako je sudio bludnici koju su hteli da kamenuju.

To tvoj mozak ne želi da shvati iz nekog razloga. Verovatno što ti misliš da dosta ulažeš na pravedan život.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...